A man sold two watches at rs 240 each on one he gained 7% and on another he loss 7 % . The gain or loss percent is

  1. 7% gain
  2. 7%loss
  3. 0.49%gain
  4. 0.49%loss

the selling price of first watch = Rs. 240

% gain = 7%

let the cost price of the first watch = Rs. 100

% gain = 7%

thus total gain =

the selling price = 100+7 = Rs. 107

if the selling price is Rs. 107 , then cost price = Rs. 100

if the selling price is Rs. 240, then cost price = /-

for the 2nd watch:

the selling price of 2nd watch = Rs. 240

% loss = 7%

let the cost price of the 2nd watch = Rs. 100

loss = Rs. 7

then selling price of the 2nd watch = Rs. 100-7 = Rs. 93

if the selling price is Rs. 93 , then cost price = Rs. 100

if the selling price is Rs. 240 , then cost price =

thus the cost price of two watch = Rs. 224.30+ Rs, 258.06 = Rs. 482.36

the selling price of two watches = Rs. 240*2 = Rs. 480

here cost price is greater than the selling price.

thus the loss = cost price - selling price

loss = Rs. 482.36-480 = Rs. 2.36

thus % loss =

thus option (4) is correct.

hope this helps you.

cheers!!

  • 3

not understanding your question.

  • 0

i think you should write at the end--(FIND THE GAIN OR LOSS ON THE WHOLE TRANSACTION SO THAT SOMETHING ANYONE CAN DO).

  • 0
What are you looking for?