A shopkeeper mixed 34kg of sugar which costs 22.50 per kg with 29 kg of sugar which costs 15 per kg .at what rate must sell the mixture so as to gain 5% on the total investment?

CP of 34 Kg sugar = 34 x 22.50 = 765 Rs
CP of 29 kg sugar = 29 x 15 =  435 Rs
​Total CP = 765+435 = 1200 Rs 
and total weight of sugar = 34 + 29 = 63 Kg

​Find SP on 5 % gain

SP = (100 + gain %)/100 x CP
​= (100 + 5)/100 x 1200 = 1260 Rs

Hence rate must sell the mixture so as to 5 % gain = SP/Total weight of sugar =
1260/63 = 20 Rs/per kg​ 

I hope it is helpful for you....

 

  • 25
20 RS/PER KG
  • 6
ANSWER 20 RS P/KG
  • 0
What are you looking for?