# a vegetable vendor bought 40 kg of onions for Rs.360. he sold 36kg at Rs.11 per kg. the rest were sold at Rs.4.50 per kg as they were not very good. find his profit/loss percent.

Cost Price of the 40 Kg of onions = Rs 360

Selling Price of 36 Kg of onion = Rs 11 x 36 = Rs. 396

Selling Price of remaining onions (40 - 36 = 4kg) = 4 x Rs. 4.50 = Rs. 18

So the total selling price of 40 Kg of onion = Rs. 396 + Rs. 18 = 414.

Since the Selling Price of The Onions is more than the Cost Price of the Onions, then the vendor has made a profit of Rs. (414 - 360) = Rs. 54.

So Profit% = (Selling - Cost Price) / Cost Price x 100

Profit% = 54/360  × 100 = 15

Ans: 15%.

• 3

his profit is 54 rupees

• 1

Cost Price of the 40 Kgs of onions = Rs 360

Selling Price of 36 Kgs of omion = Rs 11 x 36 = Rs. 396

Selling Price of remaining onions (40 - 36 = 4) = 4 x Rs. 4.50 = Rs. 18

So the total selling price of 40 Kgs of onion = Rs. 396 + Rs. 18 = 414.

Since the Selling Price of The Onions is more than the Cost Price of the Onions, then the vendor has made a profit of Rs. (414 - 400) = Rs. 14.

So Profit% = (Selling - Cost Price) / Cost Price x 100

Profit% = 14/400 x 100 = 3.5%

Ans: 3.5%.

• 0
What are you looking for?