laxmi sold 2 sarees for 2185 each on one she lost 5% while on other she gained 15% find gain or loss percent in the whole transaction

Given, the selling price of each saree is Rs 2185.

Let Rs *x* and Rs *y *be the cost price of the two sarees.

Gain on selling one saree = 15%

∴ S.P. – C.P. = 15% of C.P.

Loss on selling the other saree = 5%

∴ C.P. – S.P. = 5% of C.P.

∴ Total cost price of two sarees = Rs 1900 + Rs 2300 = Rs 4200

Total selling price of two sarees = 2 × Rs 2185 = Rs 4370

Since total cost price of two sarees is less than total selling price of two sarees, therefore, Laxmi gains in the whole transaction.

Gain = Rs 4370 – Rs 4200 = Rs 170

Thus, Gain % in the whole transaction in approximately 4.05 %.

**
**