Q3.A person was drawing a monthly salary of Rs 2500 in 11th year of servce and a salary of Rs 2900 in the 19th year. Given that pension is half the salary at retirement time, find his monthly pension if he had put in 25 years of service before retirement. Assume that annual increment is constant.
19th-11th years' salary = 2900-2500
8 years = Rs 400
So, 1 yr increament = 400/8 = Rs50
Now, 25 - 19 = 6yrs. That is, he'll retire after 6 yrs.
Therefore, after 6 yrs his salary will be:
2900 + (6*50) = 2900+ 300 = Rs 3200
Therefore, monthly pension = 3200/2 (since, its given that the pension is half of the salary)
= Rs.1600 ans.