Sameer bought 1600 bananas at Rs 3.75 a dozen. He sold 900 of them at 2 for Rs1 and remaining at 5 for Rs2 . Find the Gain or Loss percent.Find the C.P and S.P and compare.

Find the C.P and S.P and compare.

CP of 12 bananas = Rs. 3.75
CP of 1 banana = Re. 0.3125
CP of 1600 bananas = Rs. 500

SP of 900 bananas :
SP of 2 bananas = Re. 1
SP of 1 banana = Re. 0.50
SP of 900 bananas = Rs. 450

SP of 700 bananas :
SP of 5 bananas = Rs. 2
SP of 1 banana = Re. 0.40
SP of 700 bananas = Rs. 280
Total SP of 1600 bananas = Rs. 730
Since SP > CP, so there will be profit.
Profit = SP - CP = 730 - 500 = Rs. 230
profit % = profitCP × 100% = 230500×100% = 46 %






 

  • 4

So first find cost price,

1600x3.75/12

=500 rs

sp 1=900x2 for 1

=1/2x900=rs 450

1600-900=700

700x2/5

=280 rs

450 +280=730 rs

profit%=sp-cp/cp x100

(730-500)/500 x100

230/500 x 100

23/50x 100

46%

  • 7
What are you looking for?