water is flowing at the rate of 15km/hr through a pipe of diameter 14 cm into a rectangular tank which is 50m long and 44m wide . find the time in which the level of water in the tank will rise by 21 cm

For the pipe...

Speed = 15 km/hr = 1500000 cm/hr = 1500000/60 cm/min = 2500 cm/ min

radius = 7cm

Volume of water that flows through the pipe per minute...

=> pi * r^{2} * h = 49 * 2500 * pi = 122500 pi cm^{2}

For the tank.....

volume = 4400 * 5000 * 21 cm^{2} = 462000000 cm^{2}

Now, Time = distance/speed

=4620000 * 7/ 122500 * 22 = 1200 min = 20 hrs

cm^{2}

Now, Time = distance/speed

= 4620000 * 7/ 122500 * 22 = 1200 min = 20 hrs

- -21

Let the level of water in the pond rises by 21 cm in *t* hours.

Speed of water = 15 km/hr

Volume of water flowing out of the pipe in 1 hour

= π *r* ^{2} *h*

= 231 m^{3}

∴ Volume of water flowing out of the pipe in *t* hours = 231 *t* m^{3}.

Volume of water in the cuboidal pond

= 462 m^{3}

Volume of water flowing out of the pipe in *t* hours = Volume of water in the cuboidal pond

∴ 231 *t* = 462

Thus, the water in the pond rise by 21 cm in 2 hours.

- 277

- -9

Let the level of water in the pond rises by 21 cm in t hours.

Speed of water = 15 km/hr

Diameter of the pipe = 14/100 m

Radius of the pipe (r) = 7/100 m

Volume of water flowing out of the pipe in 1 hour

= π r ^{2} h

= (22/7) x (7/100) x (7/100) x 15000

= 231 m^{3}

Volume of water flowing out of the pipe in t hours = 231 t m^{3}.

Volume of water in the cuboidal pond

= 50 x 44 x (21/100)

= 462 m^{3}

Volume of water flowing out of the pipe in t hours = Volume of water in the cuboidal pond

So, 231 t = 462

t = 2

Thus, the required time is 2 hours.

- 76

- -2

Therefore radius of cylinder, r = 7 cm

Volume of cylinder = πr2h cubic units

Volume of water flowing through the cylindrical pipe in 1 hour at the rate of 15km/hr

= (22/7) x (7/100) x (7/100) x 15000 = 231 cu m

We know that volume of cuboid = lbh cubic units

Therefore volume of water in the tank = 54 x 44 x (21/100) = 462 cu m

Time taken = (462/231) = 2 hours

- 19

r= 7/100 m

Let time taken be T.....

volume= πr

^{2}h= 22/7 x 7/100 x 7/100 x 15000 x T

Cuboidal Tank- L=50m

B= 44m

H= 21/100

Volume= LBH= 50 x 44 x 21/100

Volume of pipe x time = volume of cuboidal tank

22/7 x 7/100 x 7/100 x 15000 x T= 50 x 44 x 21/100

T = 44/22

=

__2 hours__- 20

Thanks

Regards

__In cylinder,__

r=7cm=0.7m l=15km b=15000m

__In tank,__

l=50m b=44m h=0.21m

**= length x breadth x height =50 x 44 x 0.21 =462m³**

__Volume of water in tank__**=Volume / πr² =462/(0.07)²(22/7) =462/0.0154 =30000m**

__Height of cylindrical pipe__**= 30000/15000 = 2 hours**

__Time__- 1