Hc Verma I Solutions for Exam Preparation Class 12 Physics Chapter 20 Dispersion And Spectra are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Dispersion And Spectra are extremely popular among Exam Preparation Class 12 students for Physics Dispersion And Spectra Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Hc Verma I Book of Exam Preparation Class 12 Physics Chapter 20 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Hc Verma I Solutions. All Hc Verma I Solutions for class Exam Preparation Class 12 Physics are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 441:

Question 1:

The equation ω=μu-μrμ-1 was derived for a prism having small refracting angle. Is it also valid for a prism of large refracting angle? Is it also valid for a glass slab or a glass sphere?

Answer:

Dispersive power depends on angular deviation, and angular deviation is valid only for a small refracting angle and a small angle of incidence. Therefore, dispersive power is not valid for a prism of large refracting angle. It is also not valid for a glass slab or a glass sphere, as it has a large refracting angle.

Page No 441:

Question 2:

Can the dispersive power ω=μu-μrμ-1 be negative? What is the sign of ω if a hollow prism is immersed into water?

Answer:

No, it cannot be negative, as the refractive index for violet light is always greater than that for red light. Also, refractive index is inversely proportional to λ2. The sign of ω will be positive, as μ is still greater than 1 and as μv>μr.

Page No 441:

Question 3:

If three identical prisms are combined, is it possible to pass a beam that emerges undeviated? Undispersed?

Answer:

No, it is not possible even when prisms are be combined with their refractive angle reversed with respect to each other. There will be at least a net deviation and dispersion equal to the dispersion and deviation produced by a single prism.

Page No 441:

Question 4:

"Monochromatic light should be used to produce pure spectrum". Comment on this statement.

Answer:

No, monochromatic light cannot be used to produce a pure spectrum. A spectrum is produced when a light of different wavelengths is deviated through different angles and gets separated. Monochromatic light, on the other hand, has a single wavelength.

Page No 441:

Question 5:

Does focal length of a lens depend on the colour of the light used? Does focal length of a mirror depend on the colour?

Answer:

Yes, the focal length of a lens depends on the colour of light.
According to lens-maker's formula,
1f=(μ-1)(1R1-1R2)
Here, f is the focal length, μ is the refractive index, R is the radius of curvature of lens.
The refractive index (μ) depends on the inverse of square of wavelength.

The focal length of a mirror is independent of the colour of light.

Page No 441:

Question 6:

Suggest a method to produce a rainbow in your house.

Answer:

A rainbow can be produced using a prism. Another way of producing a rainbow is to dip a mirror inside water, keeping it inclined along the wall of a tumbler. The light coming from water after reflecting from the mirror will give a rainbow.

Page No 441:

Question 1:

The angular dispersion produced by a prism
(a) increases if the average refractive index increases
(b) increases if the average refractive index decreases
(c) remains constant whether the average refractive index increases or decreases
(d) has no relation with average refractive index

Answer:

(a) increases if the average refractive index increases

If μ is the average refractive index and A is the angle of prism, then the angular dispersion produced by the prism is given by δ=(μ-1)A.



Page No 442:

Question 8:

Three thin prisms are combined as shown in figure. The refractive indices of the crown glass for red, yellow and violet rays are μr, μy and μv respectively and those for the flint glass are μ'r, μ'y and μ'v respectively. Find the ratio A'/A for which (a) there is no net angular dispersion, and (b) there is no net deviation in the yellow ray.
Figure

Answer:

For the crown glass, we have:
Refractive index for red rays = μr
Refractive index for yellow rays = μy
Refractive index for violet rays = μv
For the flint glass, we have:
Refractive index for red rays = μ'r
Refractive index for yellow rays = μ'y
Refractive index for violet rays = μ'v
Let δcy and δfy be the angles of deviation produced by the crown and flint prisms for the yellow light.
Total deviation produced by the prism combination for yellow rays:
δy = δcyδfy
    = 2δcyδfy
    =2(μcy + 1)A − (μfy − 1)A'
Angular dispersion produced by the combination is given by
δv δr = [(μvc − 1)A − (μvf − 1)A' + (μvc − 1)Aμrc-1A-μrf-1A'+μrc-1A
Here,
μvc = Refractive index for the violet colour of the crown glass
μvf = Refractive index for the violet colour of the flint glass 
μrc = Refractive index for the red colour of the crown glass 
μrf = Refractive index for the red colour of the flint glass  
On solving, we get: 
δv δr = 2(μvc −1)A (μvf 1)A'
(a) For zero angular dispersion, we have:
δt δt = 0 = 2(μvc −1)A (μvf 1)A'
 A'A=2(μvf-1)(μvc-1)=2(μr-μr)(μr-μ)
(b) For zero deviation in the yellow ray, δy = 0.
⇒ 2(μcy − 1)A = (μfy − 1)A
 A'A=2(μcy-1)(μfy-1)=2(μy-1)(μ'y-1)

Page No 442:

Question 1:

A flint glass prism and a crown glass prism are to be combined in such a way that the deviation of the mean ray is zero. The refractive index of flint and crown glasses for the mean ray are 1.620 and 1.518 respectively. If the refracting angle of the flint prism is 6.0°, what would be the refracting angle of the crown prism?

Answer:

Given:
Refractive index of the flint glass, μf = 1.620
Refractive index of the crown glass, μc = 1.518
Refractive angle of the flint prism, Af = 6°
Now,
Let the refractive angle of the crown prism be Ac.
For the net deviation of the mean ray to be zero,
Deviation by the flint prism = Deviation by the crown prism
i.e., (μf − 1)Af = (μc − 1)Ae
Ac=μf-1μe-1Af
Ac=1.620-11.518-1×6.0°=7.2°

Thus, the refracting angle of the crown prism is 7.2°.

Page No 442:

Question 2:

A certain material has refractive indices 1.56, 1.60 and 1.68  rfor red, yellow and violet lightespectively. (a) Calculate the dispersive power. (b) Find the angular dispersion produced by a thin prism of angle 6° made of this material.

Answer:

Given:
Refractive index for red light, μr = 1.56
Refractive index for yellow light, μy = 1.60
Refractive index for violet light, μv = 1.68
Angle of prism, A = 6°

(a)  Dispersive power ω is given by

 ω=μv-urμy-1On substituting the values in the above formula, we get:ω=1.68-1.561.60-1
   =0.120.60=0.2

(b) Angular dispersion = (μv μr)A
                                     =(0.12) × 6° = 0.72°
Thus, the angular dispersion produced by the thin prism is 0.72°.

Page No 442:

Question 3:

The focal lengths of a convex lens for red, yellow and violet rays are 100 cm, 98 cm and 96 cm respectively. Find the dispersive power of the material of the lens.

Answer:

Focal lengths of the convex lens:
For red rays, fr=100 cm
For yellow rays, fy=98 cm
For violet rays, fv=96 cm
Let:
μr = Refractive index for the red colour
μy = Refractive index for the yellow colour
μv = Refractive index for the violet colour
Focal length of a lens f is given by
1f=μ-11R1-1R2
Here, μ is the refractive index and R1 and R2 are the radii of curvatures of the lens.
Thus, we have:

μ-1=1f×11R1-1R2 μ-1=kf               k=11R1-1R2

For red rays, μr-1=k100
For yellow rays, μy-1=k98 
For violet rays, μv-1=k96    
Dispersive power (ω) is given by

ω=μv-μrμy-1Or,ω=(μv-1)-(μr-1)(μy-1)
Substituting the values, we get:

ω=k96-k100k98=98×49600ω=0.0408

Thus, the dispersive power of the material of the lens is 0.048.

Page No 442:

Question 4:

The refractive index of a material changes by 0.014 as the colour of the light changes from red to violet. A rectangular slab of height 2.00 cm made of this material is placed on a newspaper. When viewed normally in yellow light, the letters appear 1.32 cm below the top surface of the slab. Calculate the dispersive power of the material.

Answer:

Given:
Difference in the refractive indices of violet and red lights = 0.014
Let μv and μr be the refractive indices of violet and red colours.
Thus, we have:
μvμr = 0.014
Now,
Real depth of the newspaper = 2.00 cm
Apparent depth of the newspaper = 1.32 cm
 Refractive index=Real depthApparent depthRefractive index for yellow light μy is given byμy=2.001.32=1.515
Also,Dispersive power, ω=μv-μrμy-1                                    =0.0141.515-1

Or, ω=0.0140.515=0.027
Thus, the dispersive power of the material is 0.027.

Page No 442:

Question 5:

A thin prism is made of a material having refractive indices 1.61 and 1.65 for red and violet light. The dispersive power of the material is 0.07. It is found that a beam of yellow light passing through the prism suffers a minimum deviation of 4.0° in favourable conditions. Calculate the angle of the prism.

Answer:

The refractive indices for red and yellow lights are μr = 1.61 and μy = 1.65, respectively.
Dispersive power, ω = 0.07
Angle of minimum deviation, δy = 4°
Now, using the relation ω=μv-μrμy-1, we get:0.07=1.65-1.61μy-1
μy-1=0.040.07=47
Let the angle of the prism be A.
Angle of minimum deviation, δ = (μ − 1)A
A=δyμy-1=447=7°
Thus, the angle of the prism is 7°.

Page No 442:

Question 6:

The minimum deviations suffered by, yellow and violet beams passing through an equilateral transparent prism are 38.4°, 38.7° and 39.2° respectively. Calculate the dispersive power of the medium.

Answer:

Given:
Minimum deviations suffered by
Red beam, δr = 38.4°
Yellow beam, δy = 38.7° 
Violet beam, δv = 39.2°
If A is the angle of prism having refractive index μ, then the angle of minimum deviation is given by
δ=(μ-1)A
μ-1=δA    ...(1)
Dispersive power ω is given by
ω=μv-μrμy-1   =(μv-1)-(μr-1)(μy-1)
From equation (1), we get:
ω=δvA-δrAδyA 
ω=δv-δrδy=(39.2)-(38.4)(38.7)
ω=(0.8)38.7=0.0206
So, the dispersive power of the medium is 0.0206.

Page No 442:

Question 7:

Two prisms of identical geometrical shape are combined with their refracting angles oppositely directed. The materials of the prisms have refractive indices 1.52 and 1.62 for violet light. A violet ray is deviated by 1.0° when passes symmetrically through this combination. What is the angle of the prisms?

Answer:

Let A be the angle of the prisms.
Refractive indices of the prisms for violet light, μ1 = 1.52 and μ2 = 1.62
Angle of deviation, δ = 1.0°
As the prisms are oppositely directed, the angle of deviation is given by
δ = (μ2 − 1)A − (μ1 − 1)A
δ = (μ2μ1 )A
A=δμ2-μ1=1(1.62)-(1.52)=10.1A=10°
So, the angle of the prisms is 10.

Page No 442:

Question 2:

If a glass prism is dipped in water, its dispersive power
(a) increases
(b) decreases
(c) does not change
(d) may increase or decrease depending on whether the angle of the prism is less than or greater than 60°

Answer:

(b) decreases

If μ is the refractive index and A is the angle of prism, then the angular dispersion produced by the prism will be given by δ=(μ-1)A.
Because the relative refractive index of glass with respect to water is small compared to the refractive of glass with respect to air, the dispersive power of the glass prism is more in air than that in water.

Page No 442:

Question 3:

A prism can produce a minimum deviation δ in a light beam. If three such prisms are combined, the minimum deviation that can be produced in this beam is
(a) 0
(b) δ
(c) 2δ
(d) 3δ

Answer:

(b) δ

In combination (refractive angles of prisms reversed with respect to each other), the deviations through two prisms cancel out each other and the net deviation is due to the third prism only.

Page No 442:

Question 4:

Consider the following two statements :
(A) Line spectra contain information about atoms.
(B) Band spectra contain information about molecules.
(a) Both A and B are wrong
(b) A is correct but B is wrong
(c) B is correct but A is wrong
(d) Both A and B are correct

Answer:

(d) Both A and B are correct.

Because line spectra contain wavelengths that are absorbed by atoms and band spectra contain bunch wavelengths that are absorbed by molecules, both statements are correct.

Page No 442:

Question 5:

The focal length of a converging lens are fv and fr for violet and red light respectively.
(a) fv > fr
(b) fv = fr
(c) fv < fr
(d) Any of the three is possible depending on the value of the average refractive index μ.

Answer:

(c) fv < fr

Focal length is inversely proportional to refractive index and refractive index is inversely proportional to λ2. So, keeping other parameters the same, we can say:
f1λ2          ( λr<λv)
fv < fr

Page No 442:

Question 1:

A narrow beam of white light goes through a slab having parallel faces.
(a) The light never splits in different colours
(b) The emergent beam is white
(c) The light inside the slab is split into different colours
(d) The light inside the slab is white

Answer:

(b) The emergent beam is white.
(c) The light inside the slab is split into different colours.

White light will split into different colours inside the glass slab because the value of refractive index is different for different wavelengths of light; thus, they suffer different deviations. But the emergent light will be white light. As the faces of the glass slide are parallel, the emerging lights of different wavelengths will reunite after refraction.

Page No 442:

Question 2:

By properly combining two prisms made of different materials, it is possible to
(a) have dispersion without average deviation
(b) have deviation without dispersion
(c) have both dispersion and average deviation
(d) have neither dispersion nor average deviation

Answer:

(a) have dispersion without average deviation
(b) have deviation without dispersion
(c) have both dispersion and average deviation

Consider the case of prisms combined such that the refractive angles are reversed w.r.t. each other. Then, the net deviation of the yellow ray will be
δy=(μy-1)A-(μy'-1)A'
And, the net angular dispersion will be
δy-δr=μy-1Aω-ω'
Thus, by choosing appropriate conditions, we can have the above mentioned cases.

Page No 442:

Question 3:

In producing a pure spectrum, the incident light is passed through a narrow slit placed in the focal plane of an achromatic lens because a narrow slit
(a) produces less diffraction
(b) increases intensity
(c) allows only one colour at a time
(d) allows a more parallel beam when it passes through the lens

Answer:

(d) allows a more parallel beam when it passes through the lens

To produce a pure spectrum, a parallel light beam is required to be incident on the dispersing element. So, the incident light is passed through a narrow slit placed in the focal plane of an achromatic lens.

Page No 442:

Question 4:

Which of the following quantities related to a lens depend on the wavelength or wavelengths of the incident light?
(a) Power
(b) Focal length
(c) Chromatic aberration
(d) Radii of curvature

Answer:

(a) Power
(b) Focal length
(c) Chromatic aberration

The focal length, power and chromatic aberration are dependent on the refractive index of the lens, which itself is dependent on the wavelength of the light.

Page No 442:

Question 5:

Which of the following quantities increase when wavelength is increased? Consider only the magnitudes.
(a) The power of a converging lens
(b) The focal length of a converging lens
(c) The power of a diverging lens
(d) The focal length of a diverging lens

Answer:

(b) The focal length of a converging lens
(d) The focal length of a diverging lens

The focal length of a lens is inversely proportional to the refractive index of the lens and the refractive index of the lens is inversely proportional to the square of wavelength. Therefore, the focal length is directly dependent on wavelength; it increases when the wavelength is increased.



Page No 443:

Question 9:

A thin prism of crown glass (μr = 1.515, μv = 1.525) and a thin prism of flint glass (μr = 1.612, μv = 1.632) are placed in contact with each other. Their refracting angles are 5.0° each and are similarly directed. Calculate the angular dispersion produced by the combination.

Answer:



For crown glass, we have:
Refractive index for red colour, μcr = 1.515
Refractive index for violet colour, μcv = 1.525
For flint glass, we have:
Refractive index for red colour, μfr = 1.612
Refractive index for violet colour,μfv = 1.632
Refracting angle, A = 5°
Let:
δc = Angle of deviation for crown glass
δf  = Angle of deviation for flint glass
As prisms are similarly directed and placed in contact with each other, the total deviation produced δ is given by
δ = δc + δf
   = (μc – 1)A + (μf – 1)A
   = (μcμf – 2)A
For violet light, δv = (μcv + μfv – 2)A
For red light, δr = (μcr + μfr – 2)A
Now, we have:
Angular dispersion of the combination:
δvδr = (μcv + μfv – 2)A – (μcr + μfr – 2)A
            = (μcv + μfvμcrμfr) A
            = (1.525 + 1.632 – 1.515 – 1.612)5
            = 0.15°
So, the angular dispersion produced by the combination is 0.15°.

Page No 443:

Question 10:

A thin prism of angle 6.0°, ω = 0.07 and μy = 1.50 is combined with another thin prism having ω = 0.08 and μy = 1.60. The combination produces no deviation in the mean ray. (a) Find the angle of the second prism. (b) Find the net angular dispersion produced by the combination when a beam of white light passes through it. (c) If the prisms are similarly directed, what will be the deviation in the mean ray? (d) Find the angular dispersion in the situation described in (c).

Answer:

Given:
For the first prism,
Angle of prism, A' = 6°
Angle of deviation, ω' = 0.07
Refractive index for yellow colour, μ'y = 1.50
For the second prism,
Angle of deviation, ω = 0.08
Refractive index for yellow colour, μy= 1.60
Let the angle of prism for the second prism be A.
The prism must be oppositely directed, as the combination produces no deviation in the mean ray.
(a) The deviation of the mean ray is zero.
Thus, we have:
δy = (μy – 1)A – (μ'y – 1)A' = 0
(1.60 – 1)A = (1.50 – 1)A'
⇒ A = 0.50×6°0.60=5°



(b) Net angular dispersion on passing a beam of white light:
 (μy – 1)ωA – (μy – 1)ω'A'
⇒ (1.60 – 1)(0.08)(5°) – (1.50 – 1)(0.07)(6°)
⇒ 0.24° – 0.21° = 0.03°



(c) For the prisms directed similarly, the net deviation in the mean ray is given by
  δy = (μy – 1)A + (μy – 1)A'
      = (1.60 – 1)5° + (1.50 – 1)6°
      = 3° + 3° = 6°

(d) For the prisms directed similarly, angular dispersion is given by
δvδr = (μy – 1)ωA – (μy – 1)ω'A'
           = 0.24° + 0.21°   
           = 0.45°

Page No 443:

Question 11:

The refractive index of a material M1 changes by 0.014 and that of another material M2 changes by 0.024 as the colour of the light is changed from red to violet. Two thin prisms, one made of M1(A = 5.3°) and the other made of M2(A = 3.7°) are combined with their refracting angles oppositely directed. (a) Find the angular dispersion produced by the combination. (b) The prisms are now combined with their refracting angles similarly directed. Find the angular dispersion produced by the combination.

Answer:

If μ'v and μ'r are the refractive indices of material M1, then we have:
μ'vμ'r = 0.014
If μv and μr are the refractive indices of material M2, then we have:
μvμr = 0.024
Now,
Angle of prism for M1, A' = 5.3°
Angle of prism for M2, A = 3.7°
(a) When the prisms are oppositely directed, angular dispersion δ1 is given by
δ1 = (μvμr)A – (μ'vμ'r)A'
On substituting the values, we get:
δ1 = 0.024 × 3.7° – 0.014 × 5.3°
    = 0.0146°
So, the angular dispersion is 0.0146°.

(b) When the prisms are similarly directed, angular dispersionδ2 is given by
δ2 = (μvμr)A + (μ'vμ'r)A'
On substituting the values, we get:
δ2 = 0.024 × 3.7° + 0.014 × 5.3°
     = 0.163°
So, the angular dispersion is 0.163°.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 12