NCERT Solutions for Class 12 Science Math Chapter 2 Application Of Integrals are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Application Of Integrals are extremely popular among Class 12 Science students for Math Application Of Integrals Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the NCERT Book of Class 12 Science Math Chapter 2 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s NCERT Solutions. All NCERT Solutions for class Class 12 Science Math are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 365:

Question 1:

Find the area of the region bounded by the curve y2 = x and the lines x = 1, x = 4 and the x-axis.

Answer:

The area of the region bounded by the curve, y2 = x, the lines, x = 1 and x = 4, and the x-axis is the area ABCD.

Page No 365:

Question 2:

Find the area of the region bounded by y2 = 9x, x = 2, x = 4 and the x-axis in the first quadrant.

Answer:

The area of the region bounded by the curve, y2 = 9x, x = 2, and x = 4, and the x-axis is the area ABCD.



Page No 366:

Question 3:

Find the area of the region bounded by x2 = 4y, y = 2, y = 4 and the y-axis in the first quadrant.

Answer:

The area of the region bounded by the curve, x2 = 4y, y = 2, and y = 4, and the y-axis is the area ABCD.

Page No 366:

Question 4:

Find the area of the region bounded by the ellipse

Answer:

The given equation of the ellipse, , can be represented as

It can be observed that the ellipse is symmetrical about x-axis and y-axis.

∴ Area bounded by ellipse = 4 × Area of OAB

Therefore, area bounded by the ellipse = 4 × 3π = 12π units

Page No 366:

Question 5:

Find the area of the region bounded by the ellipse

Answer:

The given equation of the ellipse can be represented as

It can be observed that the ellipse is symmetrical about x-axis and y-axis.

∴ Area bounded by ellipse = 4 × Area OAB

Therefore, area bounded by the ellipse =

Page No 366:

Question 6:

Find the area of the region in the first quadrant enclosed by x-axis, line and the circle

Answer:

The area of the region bounded by the circle, , and the x-axis is the area OAB.

The point of intersection of the line and the circle in the first quadrant is .

Area OAB = Area ΔOCA + Area ACB

Area of OAC

Area of ABC

Therefore, required area enclosed = 32 + π3 - 32 = π3 square units

Page No 366:

Question 7:

Find the area of the smaller part of the circle x2 + y2 = a2 cut off by the line

Answer:

The area of the smaller part of the circle, x2 + y2 = a2, cut off by the line, , is the area ABCDA.

It can be observed that the area ABCD is symmetrical about x-axis.

∴ Area ABCD = 2 × Area ABC

Therefore, the area of smaller part of the circle, x2 + y2 = a2, cut off by the line, , is units.

Page No 366:

Question 8:

The area between x = y2 and x = 4 is divided into two equal parts by the line x = a, find the value of a.

Answer:

The line, x = a, divides the area bounded by the parabola and x = 4 into two equal parts.

∴ Area OAD = Area ABCD

It can be observed that the given area is symmetrical about x-axis.

⇒ Area OED = Area EFCD

 

From (1) and (2), we obtain

Therefore, the value of a is .

Page No 366:

Question 9:

Find the area of the region bounded by the parabola y = x2 and

Answer:

The area bounded by the parabola, x2 = y,and the line,, can be represented as

The given area is symmetrical about y-axis.

∴ Area OACO = Area ODBO

The point of intersection of parabola, x2 = y, and line, y = x, is A (1, 1).

Area of OACO = Area ΔOAM – Area OMACO

Area of ΔOAM   

Area of OMACO

⇒ Area of OACO = Area of ΔOAM – Area of OMACO

Therefore, required area = units

Page No 366:

Question 10:

Find the area bounded by the curve x2 = 4y and the line x = 4y – 2

Answer:

The area bounded by the curve, x2 = 4y, and line, x = 4y – 2, is represented by the shaded area OBAO.

Let A and B be the points of intersection of the line and parabola.

Coordinates of point .

Coordinates of point B are (2, 1).

We draw AL and BM perpendicular to x-axis.

It can be observed that,

Area OBAO = Area OBCO + Area OACO … (1)

Then, Area OBCO = Area OMBC – Area OMBO

Similarly, Area OACO = Area OLAC – Area OLAO

Therefore, required area =

Page No 366:

Question 11:

Find the area of the region bounded by the curve y2 = 4x and the line x = 3

Answer:

The region bounded by the parabola, y2 = 4x, and the line, x = 3, is the area OACO.

The area OACO is symmetrical about x-axis.

∴ Area of OACO = 2 (Area of OAB)

Therefore, the required area is units.

Page No 366:

Question 12:

Area lying in the first quadrant and bounded by the circle x2 + y2 = 4 and the lines x = 0 and x = 2 is

A. π

B.

C.

D.

Answer:

The area bounded by the circle and the lines, x = 0 and x = 2, in the first quadrant is represented as

Thus, the correct answer is A.

Page No 366:

Question 13:

Area of the region bounded by the curve y2 = 4x, y-axis and the line y = 3 is

A. 2

B.

C.

D.

Answer:

The area bounded by the curve, y2 = 4x, y-axis, and y = 3 is represented as

Thus, the correct answer is B.



Page No 371:

Question 1:

Find the area of the circle 4x2 + 4y2 = 9 which is interior to the parabola x2 = 4y

Answer:

The required area is represented by the shaded area OBCDO.

Solving the given equation of circle, 4x2 + 4y2 = 9, and parabola, x2 = 4y, we obtain the point of intersection as.

It can be observed that the required area is symmetrical about y-axis.

∴ Area OBCDO = 2 × Area OBCO

We draw BM perpendicular to OA.

Therefore, the coordinates of M are.

Therefore, Area OBCO = Area OMBCO – Area OMBO
=02(9-4x2)4dx-02x24dx
=02322-x2dx-1402x2dx
=x2322-x2+98sin-12x302-14x3302
=24+98sin-1223-11223
=122+98sin-1223-132
=162+98sin-1223
=1226+94sin-1223

Therefore, the required area OBCDO is units

Page No 371:

Question 2:

Find the area bounded by curves (x – 1)2 + y2 = 1 and x2 + y 2 = 1

Answer:

The area bounded by the curves, (x – 1)2 + y2 = 1 and x2 + y 2 = 1, is represented by the shaded area as

On solving the equations, (x – 1)2 + y2 = 1 and x2 + y 2 = 1, we obtain the point of intersection as Aand B.

It can be observed that the required area is symmetrical about x-axis.

∴ Area OBCAO = 2 × Area OCAO

We join AB, which intersects OC at M, such that AM is perpendicular to OC.

The coordinates of M are .

Therefore, required area OBCAO = units

Page No 371:

Question 3:

Find the area of the region bounded by the curves y = x2 + 2, y = x, x = 0 and x = 3

Answer:

The area bounded by the curves, y = x2 + 2, y = x, x = 0, and x = 3, is represented by the shaded area OCBAO as

Then, Area OCBAO = Area ODBAO – Area ODCO

Page No 371:

Question 4:

Using integration finds the area of the region bounded by the triangle whose vertices are (–1, 0), (1, 3) and (3, 2).

Answer:

BL and CM are drawn perpendicular to x-axis.

It can be observed in the following figure that,

Area (ΔACB) = Area (ALBA) + Area (BLMCB) – Area (AMCA) … (1)

Equation of line segment AB is

Equation of line segment BC is

Equation of line segment AC is

Therefore, from equation (1), we obtain

Area (ΔABC) = (3 + 5 – 4) = 4 units

Page No 371:

Question 5:

Using integration find the area of the triangular region whose sides have the equations y = 2x +1, y = 3x + 1 and x = 4.

Answer:

The equations of sides of the triangle are y = 2x +1, y = 3x + 1, and x = 4.

On solving these equations, we obtain the vertices of triangle as A(0, 1), B(4, 13), and C (4, 9).

It can be observed that,

Area (ΔACB) = Area (OLBAO) –Area (OLCAO)



Page No 372:

Question 6:

Smaller area enclosed by the circle x2 + y2 = 4 and the line x + y = 2 is

A. 2 (π – 2)

B. π – 2

C. 2π – 1

D. 2 (π + 2)

Answer:

The smaller area enclosed by the circle, x2 + y2 = 4, and the line, x + y = 2, is represented by the shaded area ACBA as

It can be observed that,

Area ACBA = Area OACBO – Area (ΔOAB)

Thus, the correct answer is B.

Page No 372:

Question 7:

Area lying between the curve y2 = 4x and y = 2x is

A.

B.

C.

D.

Answer:

The area lying between the curve, y2 = 4x and y = 2x, is represented by the shaded area OBAO as

The points of intersection of these curves are O (0, 0) and A (1, 2).

We draw AC perpendicular to x-axis such that the coordinates of C are (1, 0).

∴ Area OBAO = Area (OCABO) – Area (ΔOCA)  

square units

 

Thus, the correct answer is B.



Page No 375:

Question 1:

Find the area under the given curves and given lines:

(i) y = x2, x = 1, x = 2 and x-axis

(ii) y = x4, x = 1, x = 5 and x –axis

Answer:

  1. The required area is represented by the shaded area ADCBA as

  1. The required area is represented by the shaded area ADCBA as

Page No 375:

Question 2:

Find the area between the curves y = x and y = x2

Answer:

The required area is represented by the shaded area OBAO as

The points of intersection of the curves, y = x and y = x2, is A (1, 1).

We draw AC perpendicular to x-axis.

∴ Area (OBAO) = Area (ΔOCA) – Area (OCABO) … (1)

Page No 375:

Question 3:

Find the area of the region lying in the first quadrant and bounded by y = 4x2, x = 0, y = 1 and y = 4

Answer:

The area in the first quadrant bounded by y = 4x2, x = 0, y = 1, and y = 4 is represented by the shaded area ABCDA as


Area of ABCDA = 14 x dy                        =14 y2 dy    as, y = 4x2                        =1214y dy                         =12×23y3/214                         =1343/2 - 13/2                         =138 - 1                         =13×7                                  =73 square units

Page No 375:

Question 4:

Sketch the graph of and evaluate

Answer:

The given equation is

The corresponding values of x and y are given in the following table.

x

– 6

– 5

– 4

– 3

– 2

– 1

0

y

3

2

1

0

1

2

3

On plotting these points, we obtain the graph of as follows.

It is known that,

Page No 375:

Question 5:

Find the area bounded by the curve y = sin x between x = 0 and x = 2π

Answer:

The graph of y = sin x can be drawn as

∴ Required area = Area OABO + Area BCDB

Page No 375:

Question 6:

Find the area enclosed between the parabola y2 = 4ax and the line y = mx

Answer:

The area enclosed between the parabola, y2 = 4ax, and the line, y = mx, is represented by the shaded area OABO as

The points of intersection of both the curves are (0, 0) and .

We draw AC perpendicular to x-axis.

∴ Area OABO = Area OCABO – Area (ΔOCA)

Page No 375:

Question 7:

Find the area enclosed by the parabola 4y = 3x2 and the line 2y = 3x + 12

Answer:

The area enclosed between the parabola, 4y = 3x2, and the line, 2y = 3x + 12, is represented by the shaded area OBAO as

The points of intersection of the given curves are A (–2, 3) and (4, 12).

We draw AC and BD perpendicular to x-axis.

∴ Area OBAO = Area CDBA – (Area ODBO + Area OACO)

Page No 375:

Question 8:

Find the area of the smaller region bounded by the ellipse and the line

Answer:

The area of the smaller region bounded by the ellipse, , and the line, , is represented by the shaded region BCAB as

∴ Area BCAB = Area (OBCAO) – Area (OBAO)

Page No 375:

Question 9:

Find the area of the smaller region bounded by the ellipse and the line

Answer:

The area of the smaller region bounded by the ellipse, , and the line, , is represented by the shaded region BCAB as

∴ Area BCAB = Area (OBCAO) – Area (OBAO)

Page No 375:

Question 10:

Find the area of the region enclosed by the parabola x2 = y, the line y = x + 2 and x-axis

Answer:

The area of the region enclosed by the parabola, x2 = y, the line, y = x + 2, and x-axis is represented by the shaded region OACO as

The point of intersection of the parabola, x2 = y, and the line, y = x + 2, is A (–1, 1) and C(2, 4).

     Area of OACO = -12x + 2 dx  -  -12 x2 dxArea of OACO = x22 + 2x-12 - 13x3-12Area of OACO = 222+22 - -122+2-1 - 1323 - -13Area of OACO = 2 + 4 - 12-2 - 138 + 1Area of OACO = 6 + 32 - 3Area of OACO = 3 + 32 = 92 square units

 

 

Page No 375:

Question 11:

Using the method of integration find the area bounded by the curve

[Hint: the required region is bounded by lines x + y = 1, xy = 1, – x + y = 1 and – xy = 11]

Answer:

The area bounded by the curve, , is represented by the shaded region ADCB as

The curve intersects the axes at points A (0, 1), B (1, 0), C (0, –1), and D (–1, 0).

It can be observed that the given curve is symmetrical about x-axis and y-axis.

∴ Area ADCB = 4 × Area OBAO



Page No 376:

Question 12:

Find the area bounded by curves

Answer:

The area bounded by the curves, , is represented by the shaded region as

It can be observed that the required area is symmetrical about y-axis.

Page No 376:

Question 13:

Using the method of integration find the area of the triangle ABC, coordinates of whose vertices are A (2, 0), B (4, 5) and C (6, 3)

Answer:

The vertices of ΔABC are A (2, 0), B (4, 5), and C (6, 3).

Equation of line segment AB is

Equation of line segment BC is

Equation of line segment CA is

Area (ΔABC) = Area (ABLA) + Area (BLMCB) – Area (ACMA)

Page No 376:

Question 14:

Using the method of integration find the area of the region bounded by lines:

2x + y = 4, 3x – 2y = 6 and x – 3y + 5 = 0

Answer:

The given equations of lines are

2x + y = 4 … (1)

3x – 2y = 6 … (2)

And, x – 3y + 5 = 0 … (3)

The area of the region bounded by the lines is the area of ΔABC. AL and CM are the perpendiculars on x-axis.

Area (ΔABC) = Area (ALMCA) – Area (ALB) – Area (CMB)

Page No 376:

Question 15:

Find the area of the region

Answer:

The area bounded by the curves, , is represented as

The points of intersection of both the curves are.

The required area is given by OABCO.

It can be observed that area OABCO is symmetrical about x-axis.

∴ Area OABCO = 2 × Area OBC

Area OBCO = Area OMC + Area MBC

Therefore, the required area is units

Page No 376:

Question 16:

Area bounded by the curve y = x3, the x-axis and the ordinates x = –2 and x = 1 is

A. – 9

B.

C.

D.

Answer:


Required Area = -2 0ydx+01ydx

                       =-2 0x3dx+01x3dx=x44-20+x4401=0-164+14-0=-4+14=4+14=174 sq. units

Thus, the correct answer is D.

Page No 376:

Question 17:

The area bounded by the curve, x-axis and the ordinates x = –1 and x = 1 is given by

[Hint: y = x2 if x > 0 and y = –x2 if x < 0]

A. 0

B.

C.

D.

Answer:

Thus, the correct answer is C.

Page No 376:

Question 18:

The area of the circle x2 + y2 = 16 exterior to the parabola y2 = 6x is

A.

B.

C.

D.

Answer:

The given equations are

x2 + y2 = 16       … (1)

y2 = 6x               … (2)

Area bounded by the circle and parabola

=2areaOADO+areaADBA=2026x dx+2416-x2 dx=2026x dx+22416-x2 dx=2602x dx+22416-x2 dx=26×23x3202+2x216-x2+162sin-1x424 =46322-0+20+8sin-11-23+8sin-112=1633+28×π2-23-8×π6=1633+24π-23-4π3=1633+8π-43-8π3=163+24π-43-8π3=16π+1233=434π+3 square units

Area of circle = π (r)2

= π (4)2

= 16π square units

 Required area=16π-434π+3=16π-16π3-433=32π3-433=438π-3 square units

Thus, the correct answer is C.

Page No 376:

Question 19:

The area bounded by the y-axis, y = cos x and y = sin x when

A.

B.

C.

D.

Answer:

The given equations are

y = cos x … (1)

And, y = sin x … (2)

Required area = Area (ABLA) + area (OBLO)

Integrating by parts, we obtain

Thus, the correct answer is B.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 12