Select Board & Class

Login

NCERT Solutions for Class 6 Math Chapter 6 - Integers

NCERT Solutions for Class 6 Math Chapter 6 Integers are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Integers are extremely popular among class 6 students for Math Integers Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the NCERT Book of class 6 Math Chapter 6 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s NCERT Solutions. All NCERT Solutions for class 6 Math are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 120:

Question 1:

Write opposites of the following:

(a) Increase in weight (b) 30 km north

(c) 326 BC (d) Loss of Rs 700

(e) 100 m above sea level

Answer:

(a) Decrease in weight

(b) 30 km south

(c) 326 A.D.

(d) Gain of Rs 700

(e) 100 m below sea level

Page No 120:

Question 2:

Represent the following numbers as integers with appropriate signs.

(a) An aeroplane is flying at a height two thousand metre above the ground.

(b) A submarine is moving at a depth, eight hundred metre below the sea level.

(c) A deposit of rupees two hundred.

(d) Withdrawal of rupees seven hundred.

Answer:

(a) +2000

(b) −800

(c) +200

(d) −700

Page No 120:

Question 3:

Represent the following numbers on a number line:

(a) + 5 (b) − 10 (c) + 8

(d) − 1 (e) − 6

Answer:

(a)

(b)

(c)

(d)

(e)

Page No 120:

Question 4:

Adjacent figure is a vertical number line, representing integers. Observe it and locate the following points:

(a) If point D is + 8, then which point is − 8?

(b) Is point G a negative integer or a positive integer?

(c) Write integers for points B and E.

(d) Which point marked on this number line has the least value?

(e) Arrange all the points in decreasing order of value.

Answer:

(a) F

(b) Negative integer (−6)

(c) Point B represents 4 and point E represents −10.

(d) E has the least value as it represents −10.

(e) D > C > B > A > O > H > G > F > E
​​[[VIDEO:18154]]



Page No 121:

Question 5:

Following is the list of temperatures of five places in India on a particular day of the year.

Place

Temperature

Siachin

10°C below 0°C ……

Shimla

2°C below 0°C ……

Ahmedabad

30°C above 0°C ……

Delhi

20°C above 0°C ……

Srinagar

5°C below 0°C ……

(a) Write the temperatures of these places in the form of integers in the blank column.

(b) Following is the number line representing the temperature in degree Celsius.

Plot the name of the city against its temperature.

(c) Which is the coolest place?

(d) Write the names of the places where temperatures are above 10°C.

Answer:

(a)

Siachin

−10°C

Shimla

−2°C

Ahmedabad

+30°C

Delhi

+20°C

Srinagar

−5°C

(b)

(c) Siachin

(d) Delhi, Ahmedabad
​​[[VIDEO:18155]]

Page No 121:

Question 6:

In each of the following pairs, which number is to the right of the other on the number line?

(a) 2, 9 (b) − 3, − 8 (c) 0, − 1

(d) − 11, 10 (e) − 6, 6 (f) 1, − 100

Answer:

(a) 9 (9 > 2)

(b) −3 (−3 > −8)

(c) 0 (0 > −1)

(d) 10 (10 > −11)

(e) 6 (6 > −6)

(f) 1 (1 > −100)

Page No 121:

Question 7:

Write all the integers between the given pairs (write them in the increasing order.)

(a) 0 and − 7 (b) − 4 and 4

(c) − 8 and − 15 (d) − 30 and − 23

Answer:

(a) −6, −5, −4, −3, −2, −1

(b) −3, −2, −1, 0, 1, 2, 3

(c) −14, −13, −12, −11, −10, −9

(d) −29, −28, −27, −26, −25, −24

Page No 121:

Question 8:

(a) Write four negative integers greater than − 20.

(b) Write four negative integers less than − 10.

Answer:

(a) −19, −18, −17, −16

(b) −11, −12, −13, −14

Page No 121:

Question 9:

For the following statements, write True (T) or False (F). If the statement is false, correct the statement.

(a) − 8 is to the right of − 10 on a number line.

(b) − 100 is to the right of − 50 on a number line.

(c) Smallest negative integer is − 1

(d) − 26 is greater than − 25.

Answer:

(a) True (−8 > −10)

(b) False (−50 > −100)

−100 is to the left of −50 on a number line.

(c) False, as the greatest negative integer is −1.

(d) False, as −26 is smaller than −25.



Page No 122:

Question 10:

Draw a number line and answer the following:

(a) Which number will we reach if we move 4 numbers to the right of − 2.

(b) Which number will we reach if we move 5 numbers to the left of 1.

(c) If we are at − 8 on the number line, in which direction should we move to reach − 13?

(d) If we are at − 6 on the number line, in which direction should we move to reach − 1?

Answer:

(a)

We will reach at 2, if we move 4 numbers to the right of −2.

(b)

We will reach at −4, if we move 5 numbers to the left of 1.

(c)

Clearly, −13 is to the left of −8. Therefore, we should move towards the left direction.

(d)

Clearly, −1 is to the right of −6. Therefore, we should move towards the right direction.



Page No 128:

Question 1:

Using the number line write the integer which is:

(a) 3 more than 5

(b) 5 more than −5

(c) 6 less than 2

(d) 3 less than −2

Answer:

(a)

Hence, 8
[[VIDEO:18156]]

(b)

Hence, 0

(c)

Hence, −4

(d)

Hence, −5

Page No 128:

Question 2:

Use number line and add the following integers:

(a) 9 + (− 6)

(b) 5 + (− 11)

(c) (− 1) + (− 7)

(d) (− 5) + 10

(e) (− 1) + (− 2) + (− 3)

(f) (− 2) + 8 + (− 4)

Answer:

(a)

Hence, 3
[[VIDEO:18157]]

(b)

Hence, −6

(c)

Hence, −8

(d)

Hence, 5

(e)

Hence, −6

(f)

Hence, 2

Page No 128:

Question 3:

Add without using number line:

(a) 11 + (− 7)

(b) (− 13) + (+18)

(c) (− 10) + (+19)

(d) (− 250) + (+ 150)

(e) (− 380) + (− 270)

(f) (− 217) + (− 100)

Answer:

(a) 11 + (−7) = 4

(b) (−13) + (+18) = 5

(c) (−10) + (+19) = 9

(d) (−250) + (+150) = −100

(e) (−380) + (−270) = −650

(f) (−217) + (−100) = −317



Page No 129:

Question 4:

(a) 137 and −354 (b) − 52 and 52

(c) − 312, 39 and 192 (d) − 50, − 200 and 300

Answer:

(a) 137 + (−354) = −217

(b) −52 + 52 = 0

(c) −312 + 39 + 192 = −312 + 231 = −81

(d) −50 + (−200) + 300 = −250 + 300 = 50

Page No 129:

Question 5:

Find the sum:

(a) (− 7) + (− 9) + 4 + 16 (b) (37) + (− 2) + (− 65) + (− 8)

Answer:

(a) (−7) + (−9) + 4 + 16 = −16 + 20 = 4

(b) 37 + (−2) + (−65) + (−8) = 37 + (−75) = −38



Page No 131:

Question 1:

Find:

(a) 35 − (20) (b) 72 − (90)

(c) (− 15) − (− 18) (d) (− 20) − (13)

(e) 23 − (− 12) (f) (− 32) − (− 40)

Answer:

(a) 35 − 20 = 15

(b) 72 − 90 = −18

(c) −15 − (−18) = − 15 + 18 = 3

(d) − 20 − 13 = −33

(e) 23 − (−12) = 23 + 12 = 35

(f) (−32) − (−40) = −32 + 40 = 8

Page No 131:

Question 2:

Fill in the blanks with >, < or = sign.

(a) (− 3) + (− 6) _____ (− 3) − (− 6)

(b) (− 21) − (− 10) _____ (− 31) + (− 11)

(c) 45 − (− 11) _____ 57 + (− 4)

(d) (− 25) − (− 42) _____ (− 42) − (−25)

Answer:

(a) (−3) + (−6) = −9

(−3) − (−6) = − 3 + 6 = 3

−9 < 3

Hence, (− 3) + (− 6) (− 3) − (− 6)

(b) − 21 − (−10) = − 21 + 10 = −11

− 31 + (−11) = −42

−11 > −42

(−21) − (−10) (−31) + (−11)

(c) 45 − (−11) = 45 + 11 = 56

57 + (−4) = 57 − 4 = 53

56 > 53

45 − (−11) 57 + (−4)

(d) (−25) − (−42) = − 25 + 42 = 17

− 42 − (−25) = − 42 + 25 = −17

17 > −17

(−25) − (−42) (−42) − (−25)

Page No 131:

Question 3:

Fill in the blanks.

(a) (− 8) + _____ = 0

(b) 13 + _____ = 0

(c) 12 + (− 12) = _____

(d) (− 4) + _____ = − 12

(e) _____ − 15 = − 10

Answer:

(a) − 8 + 8 = 0

(b) 13 + = 0

(c) 12 + (−12) =

(d) − 4 + (−8) = −12

(e) 5 − 15 = −10

Page No 131:

Question 4:

Find:

(a) (− 7) − 8 − (− 25)

(b) (− 13) + 32 − 8 − 1

(c) (− 7) + (− 8) + (− 90)

(d) 50 − (− 40) − (− 2)

Answer:

(a) − 7 − 8 − (−25) = − 7 − 8 + 25 = − 15 + 25 = 10

(b) (−13) + 32 − 8 − 1 = − 13 + 32 − 8 − 1 = 32 − 22 = 10

(c) (−7) + (−8) + (−90) = − 7 − 8 − 90 = −105

(d) 50 − (−40) − (−2) = 50 + 40 + 2 = 92



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6

What are you looking for?

Syllabus