RD Sharma 2013 Solutions for Class 6 Math Chapter 22 Data Handling II (Pictographs) are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Data Handling II (Pictographs) are extremely popular among class 6 students for Math Data Handling II (Pictographs) Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the RD Sharma 2013 Book of class 6 Math Chapter 22 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s RD Sharma 2013 Solutions. All RD Sharma 2013 Solutions for class 6 Math are prepared by experts and are 100% accurate.

#### Question 1:

The sale of electric bulbs on different days of a week is shown below:

 Days Number of bulbs Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday  = 2 bulbs

Observe the pictograph and answer the following questions:

(i) How many bulbs were sold on Friday?
(ii) On which day maximum number of bulbs were sold?
(iii) If one bulb was sold at the rate of Rs 10, what was the total earning on Sunday?
(iv) Can you find out the total earning of the week?
(v) If one big cartoon can hold 9 bulbs. How many cartons were needed in the given week, more than 7, more than 8 or more than 9?

#### Answer:

(i) Number of figures of bulbs shown against Friday = 7
Given: 1 figure = 2 bulbs
∴ Total number of bulbs sold on Friday = 2 × 7 = 14

(ii) Sunday shows the maximum number of figure of bulbs, i.e., 9.
∴ On Sunday, maximum bulbs were sold.

(iii) Numbers of figures of bulbs shown against Sunday = 9
∴ Total number of bulbs sold on Sunday = 2 × 9 = 18
Given, the cost of each bulb = Rs. 10
∴ Total earning on Sunday = Rs. 10 × 18 = Rs. 180

(iv) Total number of figures of bulbs shown throughout the week
= 6 + 8 + 4 + 5 + 7 + 4 + 9 = 43
∴ Total number of bulbs = 43 × 2 = 86
∴ Total earnings of the week = Rs. 10 × 86 = Rs. 860

(v) Total number of bulbs = 86
Given that one big carton can hold 9 bulbs.
Therefore, for holding 86 bulbs, we need
$\frac{86}{9}=9\frac{5}{9}$ cartoons
So, more than 9 cartons are needed.

#### Question 2:

A survey was carried out in a certain school to find about different modes of transport used by students to travel to school each day. 30 student of class VI were interviewed and the data obtained was displayed in the form of a pictographs given below:

 Mode of transport Number of students Scooter Public Bus School Bus Cycle Walking Look at the above pictograph and answer the following questions:

(i) How many students are using cycle or walking as a mode of travel?
(ii) Which is most popular mode of travel?

#### Answer:

(i) Number of students shown travelling to school using cycle = 3
Number of students shown walking to school = 8
∴ Number of students using cycle or walking as a mode of travelling to school = 3 + 8 = 11

(ii) The pictograph shows that the maximum number of students, i.e.,10, are using the school bus as a mode of travelling to school.
∴ The most popular mode of travelling to school is the school bus.

#### Question 3:

The number of girls students in each class of co.ed. Middle school is depicted by the following pictograph:

 Class Number of girls I II III IV V VI VII VIII  = 4 girls

Observe the above pictograph and answer the following question:

(i) Which class has the maximum number of girl student?
(ii) Is the number of girls in class VI is less than the number of girls in class V?
(iii) How many girls are there in VII class?

#### Answer:

Based on the above pictograph, we can prepare the following chart to determine the number of girl students in each class.
Given, 1 figure = 4 girls
or Class Numbers of girls I 6 × 4 = 24 II $4\frac{1}{2}×4=18$ III 5 × 4 = 20 IV $3\frac{1}{2}×4=14$ V $2\frac{1}{2}×4=10$ VI 4 × 4 = 16 VII 3 × 4 = 12 VIII $1\frac{1}{2}×4=6$

(i) From the chart we can easily say that the maximum number of girls, i.e., 24, are present in Class I
∴ Class I has the maximum number of girls.

(ii) Number of girls in Class VI = 16
Number of girls in Class V = 10
∴ Number of girls in Class VI is not less than the number of girls in Class V.
Ans: No

(iii) From the chart we can say that there are 12 girls in Class VII.

#### Question 4:

In a village six fruit merchants sold the following number of fruit baskets in particular Season:

 Merchant Number of Fruit Baskets Rahim Lakhan pal Anwar Martin Ranjit singh Joseph  = 100 fruit baskets

Observe the above pictograph and answer the following questions:

(i) Which merchant sold the maximum number of baskets?
(ii) How many fruit baskets ware sold by Anwar?
(iii) The merchants who have sold 600 or more number of baskets are planning to buy a godown for the next season. Can you name them?

#### Answer:

Given, one figure = 100 fruit baskets
or Based on the above pictographs and hints, we can prepare the following chart to ascertain the maximum number of fruit baskets sold by each merchant:

 Merchant Number of Fruit Baskets Rahim 4 × 100 = 400 Lakhan pal $5\frac{1}{2}×100=550$ Anwar 7 × 100 = 700 Martin $9\frac{1}{2}×100=950$ Ranjit singh 8 × 100 = 800 Joseph $4\frac{1}{2}×100=450$

(i) On the above chart we can see that Martin sold the maximum number of baskets, i.e., 950 fruit baskets.
Ans: Martin

(ii) Anwar sold 700 fruit baskets.

(iii) On the above chart we can see that Anwar sold 700 fruit baskets, Martin sold 950 fruit baskets and Ranjit Singh sold 800 fruit baskets. Therefore, Anwar, Martin and Ranjit Singh are the merchants who are planning to buy a godown for the next season.

#### Question 5:

The pictograph shows different subject books which are kept in a library.

 Subject Number of books Hindi English History Science Maths  = 100 books

(i) How many English books are there in the library?
(ii) How many maths books are there?
(iii) Which books are maximum in number?
(iv) Which books are minimum in number?

#### Answer:

Given, 1 figure = 100 books
or = 100 books
Based on the above pictograph and the given data, we can prepare the following chart to ascertain the number of books present in the library for each subject:

 Subject Number of books Hindi $5\frac{1}{2}×100=550$ English 8 × 100 = 800 History 2 × 100 = 200 Science 4 × 100 = 400 Maths $2\frac{1}{2}×100=250$

(i) From the above chart we can say that there are 800 English books in the library.
(ii) The calculation on the above chart shows that there are 250 Maths books in the library.
(iii) From the above chart we can say that the English books are maximum in number, as there are 800 books of that subject.
∴ English
(iv) From the above chart we can see that the History books are minimum in number, as there are only 200 books of that subject.
∴ History

#### Question 1:

The following are the details or the number of students in a class of 30 students present during a week.

 Day Number of students presents Monday 24 Tuesday 20 Wednesday 28 Thursday 30 Friday 26 Saturday 22

Represent the above data by a pictograph.

#### Answer:

Let an icon of a student represent 4 students. Then, the number of icons for each day are as follows:

 Day Number of students present Monday 24 ÷ 4 = 6 Tuesday 20 ÷ 4 = 5 Wednesday 28 ÷ 4 = 7 Thursday 30 ÷ 4 = $7\frac{1}{2}$ Friday 26 ÷ 4 = $6\frac{1}{2}$ Saturday 22 ÷ 4 = $5\frac{1}{2}$

The pictograph representing the above data is as follows:
 Day Number of students present Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday #### Question 2:

Total number of students of a school in different years is shown in the following table:

 Year Number of students 1996 400 1998 550 2000 450 2002 600 2004 650

Represent the above data by a pictograph

(a) Prepare a pictograph of student using on symbol an icon of a student to represent 100 students and answer the following questions:
(i) How many symbols represent total number of students in the year 2002?
(ii) How many symbols represent total number of students for the year 1998?
(b) Prepare another pictograph of students using any other symbol each representing 50 students. Which pictograph do you find more informative?

#### Answer:

(a) Let one icon represent 100 students.
Then, the number of icons for different years are as follows:

 Year Number of students 1996 400 ÷ 100 = 4 1998 550 ÷ 100 = $5\frac{1}{2}$ 2000 450 ÷ 100 = $4\frac{1}{2}$ 2002 600 ÷ 100 = 6 2004 650 ÷ 100 = $6\frac{1}{2}$

The pictograph representing the above data is as follows:
 Year Number of students 1996 1998 2000 2002 2004 (i) 6 icons represent the total number of students in the year 2002.

(ii) 5 and a half icons represent the total number of students in the year 1998.

(b) Let one icon represent 50 students.
Then, the number of icons for different years are as follows:
 Year Number of students 1996 400 ÷ 50 = 8 1998 550 ÷ 50 = 11 2000 450 ÷ 50 = 9 2002 600 ÷ 50 = 12 2004 650 ÷ 50 = 13

The pictograph showing the above data is as follows:
 Year Number of students 1996 1998 2000 2002 2004 The second pictograph is more informative.

Explanation: In the second pictograph, every icon is complete, therefore more convenient to understand.

View NCERT Solutions for all chapters of Class 6