Rd Sharma 2013 Solutions for Class 6 Math Chapter 5 Negative Numbers And Integers are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Negative Numbers And Integers are extremely popular among Class 6 students for Math Negative Numbers And Integers Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Rd Sharma 2013 Book of Class 6 Math Chapter 5 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Rd Sharma 2013 Solutions. All Rd Sharma 2013 Solutions for class Class 6 Math are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 5.10:

Question 2:

Find the sum of:

(i) −557 and 488

(ii) −522 and −160

(iii) 2567 and −325

(iv) −10025 and 139

(v) 2547 and −2548

(vi) 2884 and −2884

Answer:

(i) Here, we have to add integers of unlike sign ,therefore we find the difference of their absolute values & assign the sign of the addend having greater absolute value (-557)+488=-[|-557|-|488|]                   ( As, |-557|=557,|488|=488)=-[557-488]=-69(ii) Here, we have to add integers that are both negative. (-552)+(-160)=-[|-552|+|-160|]                  (As,|-552|=552,|-160|=160)=-[552+160]=-682(iii) Here,we have to add integers of unlike signs ,therefore we find the difference of their absolute values & assign sign of the addend having greater absolute value .(2567)+(-325)=[|2567|-|-325|]               (As,|2567|=2567,|-325|=325) =[2567-325]=2242(iv)  Here, we have to add integers of unlike sign ,therefore we find the difference of their absolute values & assign the sign of the addend having greater absolute value .(-10025)+139=-[|-10025|-|139|]                 (As,|-10025|=10025,|139|=139)=-[10025-139]= -9886(v) Here,we have to add integers of unlike signs ,therefore we find the difference of their absolute values & assign sign of the addend having greater absolute value .(2547)+(-2548)=-[|2548|-|-2547|]               (As,|2548|=2548,|-2547|=2547)=-[2548-2547]=-1(vi) Here,we have to add integers of unlike signs ,therefore we find the difference of their absolute values & assign sign of the addend having greater absolute value .(2884)+(-2884)=[|2884|-|-2884|]               (As,|2884|=2884,|-2884|=2884)=[2884-2884]=0



Page No 5.11:

Question 1:

Find the additive inverse of each of the following integers:

(i) 52
(ii) −176
(iii) 0
(iv) 1

Answer:

The additive inverse of the number a  is the number added to a,  yields zero.  So, we find the following:

(i) 52 + (−52) = 0
Here, −52 is the additive inverse of 52.
(ii) (−176) + 176 = 0
Here, 176 is the additive inverse of −176.
(iii) 0 + 0 = 0
Here, 0 itself is its inverse.
(iv) 1 + (−1) = 0
Here, −1 is the additive inverse of 1.

Page No 5.11:

Question 2:

Find the successor of each of the following integers:

(i) −42
(ii) −1
(iii) 0
(iv) −200
(v) −99

Answer:

For the integer a, + 1 will be its successor.
(i) −41 is the successor of −42.
(ii) 0 is the successor of −1.
(iii) 1 is the successor of 0.
(iv) −199 is the successor of 200.
(v) −98 is the successor of −99.

Page No 5.11:

Question 3:

Find the predecessor of each of the following integers:

(i) 0
(ii) 1
(iii) −1
(iv) −125
(v) 1000

Answer:

For the integer a, the predecessor is (− 1).
(i)  −1 is the predecessor of 0.
(ii) 0 is the predecessor of  1.
(iii) −2 is the predecessor of −1.
(iv) −126 is the predecessor of −125.
(v) 999 is the predecessor of 1000.

Page No 5.11:

Question 4:

Which of the following statements are true?

(i) The sum of a number and its opposite zero.
(ii) The sum of two negative integer is positive integer.
(iii) The sum of a negative integer and a positive integer is always a negative integer.
(iv) The successor of −1 is 1.
(v) The sum of three different integers can never be zero.

Answer:

(i) True − It is the definition of additive inverse; for example, 5 + (−5) = 0.
(ii) False − For example, −2 − 3 = −5; it is a negative integer.
(iii) False − −3 +  5 = 2; it is a positive integer.
(iv) False − 0 is the successor of −1.
(v) False − It can be zero like (−2) + (−1) + (3).

Page No 5.11:

Question 5:

Write all integers whose absolute values are less than 5.

Answer:

Let be an integer such that |x| < 5. 
∴ -5 < x < 5 
=> x = ] -4, 4 [
These are the nine integers whose absolute values are less than 5, namely, -4, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3 and 4.

Page No 5.11:

Question 6:

Which of the following is false:

(i) 4+2=4+2
(ii) 2-4=2+4
(iii) 4-2=4-2
(iv) -2+-4=-2+-4

Answer:

(i) |4|+ |2| = 6 = |4| + |2|; True
(ii) |2 − 4| = |−2| = 2 ≠ 2 + 4 = 6; False
(iii) |4 − 2| = 2 = |4| − |2|; True
(iv) |(−2) + (−4)| = |−6| = 6 = |−2| + |(−4)|; True



Page No 5.12:

Question 7:

Complete the following table:
 

  +  −6  −4  −2   0   2   4   6
  6            10  
  4              
  2               8
  0  −6            
 −2              
 −4             0  
 −6        −6      

From the above table

(i) Write all the pairs of integers whose sum is 0.
(ii) is (−4) + (−2) = (−2) + (−4)?
(iii) is 0 + (−6) = −6?

Answer:

(i) (6, −6), (4, −4), (2, −2), (0, 0), (−2, 2), (−4, 4) and (−6,6).
(ii) (−4) + (−2) = −6 = (−2) + (−4); Yes
(iii) 0 + (−6) = −6; Yes
 

   +    −6   −4   −2     0     2     4     6
   6     0    2    4     6     8    10    12
   4    −2    0    2     4       6     8    10
   2    −4   −2    0     2     4     6     8
   0    −6   −4   −2     0     2     4     6
  −2    −8   −6   −4    −2     0     2     4
  −4   −10   −8   −6    −4    −2     0     2
  −6   −12   −10   −8    −6    −4    −2     0

Page No 5.12:

Question 8:

Find an integer x such that

(i) x + 1 = 0
(ii) x + 5 = 0
(iii) −3 + x = 0
(iv) x + (−8) = 0
(v) 7 + x = 0
(vi) x + 0 = 0

Answer:

(i) x +  1 = 0 ⇒ = −1
(ii) x + 5 = 0 ⇒ x = −5
(iii) −3 + x = 0 ⇒ x = 3
(iv) x + (−8) = 0 ⇒ x = 8
(v) 7 + x = 0 ⇒ x = −7
(vi) x + 0 = 0  ⇒ x = 0



Page No 5.17:

Question 1:

Subtract the first integer from the second in each of the following:

(i) 12, −5
(ii) −12, 8
(iii) −225, −135
(iv) 1001, 101
(v) −812, 3126
(vi) 7560, −8
(vii) −3978, −4109
(viii) 0, −1005

Answer:

(i) (−5) − 12 = −17
(ii) 8 − (−12) = 8 + 12 = 20
(iii) −135 − (−225) =  −135 + 225 = 90
(iv) 101 − 1001 = −900
(v) 3126 − (−812) = 3126 + 812 = 3938
(vi) −8 − 7560 = −7568
(vii) −4109 − (−3978) =  −4109 + 3978 = −131
(viii) −1005 − 0 = −1005

Page No 5.17:

Question 2:

Find the value of:

(i) −27 − (−23)
(ii) −17 − 18 − (−35)
(iii) −12 − (−5) − (−125) + 270
(iv) 373 + (−245) + (−373) + 145 + 3000
(v) 1 + (−475) + (−475) + (−475) + (−475) + 1900
(vi) (−1) + (−304) + 304 + 304 + (−304) + 1

Answer:

(i) −27 − (−23)
= −27 + 23
= −4

(ii) −17 −18 − (−35)
= −17 − 18 + 35
= −35 + 35
= 0 

(iii) −12 − (−5) − (−125) + 270
= −12 + (5 + 125 + 270)
= −12 + 400
= 388

(iv) 373 + (−245) + (−373) + 145 + 3000
= 373 − 245 − 373 + (145 + 3000)
= 128 − 373 + 3145
= −245 + 3145
= 2900

(v) 1 + (−475) + (−475) + (−475) + (−475) + 1900
= 1 (−475 − 475 − 475 − 475 ) + 1900
= 1 − 1900 + 1900
= 1

(vi) (−1) + (−304) + 304 + 304 + (−304) + 1
= −1 + (−304 + 304) + ( 304 − 304) + 1
= −1 + 0 + 0 + 1
= 0

Page No 5.17:

Question 3:

Subtract the sum of −5020 and 2320 from −709.

Answer:

We have to subtract the sum of −5020 and 2320 from −709.
Sum:
−5020 + 2320 = −2700
Now,
−709 − (−2700) = −709 + 2700 = 1991

Page No 5.17:

Question 4:

Subtract the sum of −1250 and 1138 from the sum of 1136 and −1272.

Answer:

Sum of −1250 and 1138 = (−1250) + 1138 = −112
Sum of 1136 and −1272 = 1136 + (−1272) = −136
Now,
−136 − (−112) = −136 + 112 = −24

Page No 5.17:

Question 5:

From the sum of 233 and −147, subtract −284.

Answer:

We have to subtract −284 from the sum of 233 and −147.
Sum of 233 and (−147) = 233 + (−147) = 233 − 147 = 86
Now, we will subtract −284 from 86.
86 − (−284) = 86 + 284 = 370

Page No 5.17:

Question 6:

The sum of two integers is 238. If one of the integers is −122, determine the other.

Answer:

Let x and y be two integers such that x + y =  238.
Given: x = −122 
Now,
x + y = 238
⇒ −122 + y = 238
⇒  y = 238 + 122 = 360
So, the other integer is 360.

Page No 5.17:

Question 7:

The sum of two integers is −233. If one of the integers is 172, find the other.

Answer:

Let and be two integers such that x + y = −223.
Given: x = 172
Now,
x + y = −223
⇒ 172 + y = −223
⇒ y = −223 − 172
⇒ y = −395

Page No 5.17:

Question 8:

Evaluate the following:

(i) −8 − 24 + 31 − 26 − 28 + 7 + 19 − 18 − 8 + 33
(ii) −26 −20 + 33 − (−33) + 21 + 24 − (−25) −26 − 14 − 34

Answer:

(i) −8 − 24 + 31 − 26 − 28 + 7 + 19 − 18 − 8 + 33
  = (−8 − 24) + (31 − 26) + (−28 + 7) + (19 − 18) + (−8 + 33)
  = (−32 + 5 − 21) + (1 + 25)
  = −48 + 26
  = −22

(ii) −26 − 20 + 33 − (−33) + 21 + 24 − (−25) − 26 − 14 − 34
    = (−26 − 20) + (33 + 33) + (21 + 24) + (25 − 26) + (−14 − 34)
    = (−46 + 66) + (45 − 1 − 48)
    = 20 − 4
    = 16



Page No 5.18:

Question 9:

Calculate:

1 − 2 + 3 − 4 + 5 − 6 +......+ 15 − 16

Answer:

1 − 2 + 3 − 4 + 5 − 6 + 7 − 8 + 9 − 10 + 11 − 12 + 13  − 14 + 15 − 16
= (1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 + 13 + 15) − (2 + 4 + 6 + 8 + 10 + 12 + 14 + 16)
= 64 − 72
= −8

Page No 5.18:

Question 10:

Calculate the sum:

5 + (−5) + 5 (−5) + .....

(i) if the number of terms is 10.
(ii) if the number of terms is 11.

Answer:

(i) If the number of terms is 10, then 5 + (−5) + 5 + (−5) + 5 + (−5) + 5 + (−5) + 5 + (−5) = 0.
(ii) If the number of terms is 11, then 5 + (−5) + 5 + (−5) + 5 + (−5) + 5 + (−5) + 5 + (−5) + 5 = 5.

 

Page No 5.18:

Question 11:

Replace * by '<' or '>' in each of the following to make the statement true:

(i) (−6) + (−9) * (−6) − (−9)
(ii) (−12) − (−12) * (−12) + (−12)
(iii) (−20) − (−20) * 20 − (65)
(iv) 28 − (−10) * (−16) − (−76)

Answer:

(i) (−6) + (−9) = −15 < (−6) − (−9) = −6 + 9 = 3
(ii) (−12) − (−12) = −12 + 12 = 0 > (−12) + (−12) = −12 − 12 = −24
(iii) (−20) − (−20) = −20 + 20 = 0 > 20 − 65 = −45
(iv) 28 − (−10) = 28 + 10 = 38 < −16 − (−76) = −16 + 76 = 60

Page No 5.18:

Question 12:

If ∆ is an operation on integers such that a âˆ† b = −a + b − (−2) for all integers a, b. Find the value of

(i) 4 âˆ† 3
(ii) (−2) âˆ† (−3)
(iii) 6 âˆ† (−5)
(iv) (−5) âˆ† 6

Answer:

(i) −4 + 3 − (−2)
  = −4 + (3 + 2)
  = −4 + 5
  = 1

(ii) −(−2) + (−3) − (−2)
  = (2 − 3) + 2
  = −1 + 2
  = 1

(iii) −6 + (−5) − (−2)
  = −6 + (−5 + 2)
  = −6 − 3
  = −9

(iv) −(−5) + 6 − (−2)
  = 5 + (6 + 2)
  = 5 + 8
  = 13

Page No 5.18:

Question 13:

If a and b are two integers such that a is predecessor of b. Find the value of a − b.

Answer:

a and are integers such that is the predecessor of b, that is, = b − 1.
∴ (ab)
= (b − 1) − b
 b − 1 − b
= −1 

Page No 5.18:

Question 14:

If a and b are two integers such that a  is the successor of b. Find the value of a − b.

Answer:

and are two integers such that is the successor of b, that is, a = b + 1.
∴​ 
= b + 1 − b
1

Page No 5.18:

Question 15:

Which of the following statements are true:

(i) −13 > −8 − (−2)
(ii) −4 + (−2) < 2.
(iii) The negative of a negative integer is positive.
(iv) If a and b are two integers such that  a > b, then ab is always positive integer,
(v) The difference of two integers is an integer.
(vi) Additive inverse of a negative integer is negative.
(vii) Additive inverse of a positive integer is negative.
(viii)  Additive inverse of a negative is positive.

Answer:

(i) False; It should be −13 < −8 + 2 = −6. 
(ii) True; −4 − 2 = −6 < 2 
(iii) True; For example: −(−2) = 2
(iv) True; a > b 
(v) True; For example: 3 − 2 = 1, which is a integer.
(vi) False; For example: −2 + 2 = 0. Here, 2 is the additive inverse of −2; it is positive.
(vii) True   
(viii) True

Page No 5.18:

Question 16:

Fill in the blanks:

(i) −7 + ...... = 0
(ii) 29 + ...... = 0
(iii) 132 + (−132) = ......
(iv) −14 + ....= 22
(v) −1256 + ..... = −742
(vi) ..... −1234 = −4539.

Answer:

(i) −7 + 7 = 0  (−a and a are the negative and additive inverses of each other.)
(ii) 29 + (−29) = 0  (−a and a are the negative and additive inverses of each other.)
(iii) 132 + (−132) = 0  (−a and a are the negative and additive inverses of each other.)
(iv) −14 + 36 = 22
(v) −1256 + 514 = −742
(vi) −3305 − 1234 = −4539



Page No 5.5:

Question 1:

Write the opposite of each of the following:

(i) Increase in population
(ii) Depositing money in a bank
(iii) Earning money
(iv) Going North
(v) Gaining a weight of 4 kg
(vi) A loss of Rs 1000
(vii) 25
(viii) −15

Answer:

(i) Decrease in population
(ii)Withdrawing money from a bank
(iii) Spending money
(iv) Going South
(v) Losing weight of 4 kg
(vi) A gain of Rs 1,000
(vii) −25
(viii) 15



Page No 5.6:

Question 2:

Indicate the following by using intergers:

(i) 250 above zero
(ii) 50 below zero
(iii) A profit of Rs 800

(iv) A deposit of Rs 2500

(v) 3 km above sea level

(vi) 2 km below sea level

Answer:

(i) If temperature is above zero, then it should be positive, i.e., +25°.
(ii) If temperature is below zero, then it should be negative, i.e., 5°.
(iii) If there is a profit of Rs 800, then it should be +800.
(iv) Deposition of Rs 2,500 indicates that money in the account is increased; therefore, it should be +2500 .
(v) Here, the distance is above the sea level; therefore, it  should be +3.
(vi) Here, the distance is below the sea level; therefore, it should be −2.

Page No 5.6:

Question 3:

Mark the following integers on a number line:

(i) 7
(ii) −4
(iii) 0

Answer:

Page No 5.6:

Question 4:

Which number in each of the following pairs is smaller?

(i) 0, −4
(ii) −3, 13
(iii) 8, 13
(iv) −15, −27

Answer:

(i) 0 is greater than every negative integer, so −4 < 0.
(ii) Every positive integer is greater than every negative integer; therefore, −3 < 12.
(iii) Because 8 is to the left of 13 on a number line, 8 < 13.
(iv) Because −27 is to the left of −15 on a number line, −27 < −15.

Page No 5.6:

Question 5:

Which number in each of the following pairs is larger?

(i) 3, −4
(ii) −12, −8
(iii) 0, 7
(iv) 12, −18

Answer:

(i) Every positive integer is greater than every negative integer; therefore, 3 > −4.
(ii) Because −12 is to the left of −8 on a number line, −8 > −12. 
(iii) Every positive integer is greater than zero; therefore, 7 > 0.
(iv) Every positive integer is greater than every negative integer; therefore, 12 > −18.

Page No 5.6:

Question 6:

Write all integers between:

(i) −7 and 3
(ii) −2 and 2
(iii) −4 and 0
(iv) 0 and 3

Answer:

(i) There are nine integers in between −7 and 3, namely, −6, −5, −4, −3, −2, −1, 0, 1 and 2.
(ii) There are three integers in between −2 and 2, namely, −1, 0 and 1.
(iii) There are three integers in between −4 and 0, namely, −3, −2 and −1.
(iv) There are two integers in between 0 and 3, namely, 1 and 2.

Page No 5.6:

Question 7:

How many integers are between?

(i) −4 and 3
(ii) 5 and 12
(iii) −9 and −2
(iv) 0 and 5

Answer:

(i) There are six integers in between −4 and 3, namely, −3, −2, −1, 0, 1 and 2.
(ii) There are six integers in between 5 and 12, namely, 6, 7, 8, 9, 10 and 11.
(iii) There are six integers in between −9 and −2, namely, −8, −7, −6, −5, −4 and −3.
(iv) There are four integers in between 0 and 5, namely, 1, 2, 3 and 4.

Page No 5.6:

Question 8:

Replace * in each of the following by < or > so that the statement is true:

(i) 2 * 5
(ii) 0 * 3
(iii) 0 * −7
(iv) −18 * 15
(v) −235 * −532
(vi) −20 * 20

Answer:

In the given pairs of numbers, the numbers that are to the left of the other numbers on a number line are smaller.

(i) 2 < 5
(ii) 0 < 3
(iii) 0 > −7
(iv) −18 < 15
(v) −235 > −532
(vi) −20 < 20

Page No 5.6:

Question 9:

Write the following integers in increasing order:

(i) −8, 5, 0, −12, 1, −9, 15
(ii) −106, 107, −320, −7, 185

Answer:

(i)  −12 < −9 < −8 < 0 < 1 < 5 < 15 
(ii) −320 < −106 < −7 < 107 < 185

Page No 5.6:

Question 10:

Write the following integers in decreasing order:

(i) −15, 0, −2, −9, 7, 6, −5, 8
(ii) −154, 123, −205, −89, −74

Answer:

(i) 8 > 7 > 6 > 0 > −2 > −5 > −9 > −15
(ii) 123 > −74 > −89 > −154 > −205

Page No 5.6:

Question 11:

Using the number line, write integer which is:

(i) 2 more than 3
(ii) 5 less than 3
(iii) 4more than −9

Answer:

(i) We want an integer two more than 3. So, on the number line, we will start from 3 and move 2 units to the right to obtain 5, as shown on the number line.

(ii) We want an integer five less than 3. So, on the number line, we will start from 3 and move 5 units to the left to obtain −2, as shown on the number line.

(iii) We want an integer four more than −9. So, on the number line, we will start from −9 and move 4 units to the right to obtain −5, as shown on the number line.


(i)



(ii)



(iii)

Page No 5.6:

Question 12:

Write the absolute value of each of the following:

(i) 14
(ii) −25
(iii) 0
(iv) −125
(v) −248
(vi) a −7, if a is greater than 7
(vii) a −7, if a −2 is less than 7
(viii) a + 4, if a is greater than −4
(ix) a + 4, if a is less than −4
(x) -3
(xi) --5
(xii) 12-5

Answer:

(i) Absolute value of 14 is 14.
(ii) Absolute value of −25 is 25.
(iii) Absolute value of 0 is 0.
(iv) Absolute value of −125 is 125.
(v) Absolute value of −248 is 248.
(vi) Absolute value of (a − 7) is (a − 7) if a is greater than 7, that is, a − 7 > 0.
(vii) if a − 2 is less than 7, that is, a − 2 < 7 ⇒ a < 9 or a − 7 < 2
  So absolute value of a−7 = a−7 if  7 < a < 9 that is a−2 is less than 7 but a−2 is greater than 5.
and absolute value will be −(a−7) if  a < 7 if a−7 is less than 5.
(viii) Absolute value of (a + 4) is (a + 4) if a is greater than −4, that is, a > −4 ⇒ a + 4 > 0.
(ix) Absolute value of (a + 4) is −(a + 4) if is less than −4, that is, a < −4 ⇒ a + 4 < 0.
(x) Absolute value of −3 is 3.
(xi) −|−5| is −5 and its absolute value is 5.
(xii) |12 − 5 | = | 7| and its absolute value is 7.

Page No 5.6:

Question 13:

(i) Write 4 negative integers less than −10.
(ii) Write 6 negative integers just greater than −12.

Answer:

(i) −9, −8, −7 and −6 are the four negative integers less than −10.
(ii) −11, −10, −9, −8, −7 and −6 are the six negative integers just greater than −12.

Page No 5.6:

Question 14:

Which of the following statements are true?

(i) The smallest integer is zero.

(ii) The opposite of zero is zero.

(iii) Zero is not an integer.

(iv) 0 is larger than every negative integer.

(v) The absolute value of an integer is greater than the integer.

(vi) A positive integer is greater than its opposite.

(vii) Every negative integer is less than every natural number.

(viii) 0 is the smallest positive integer.

Answer:

(i) False
    Integers are negative also.
(ii) True
      0 is neither positive nor negative.
(iii) False
      0 is simply an integer that is neither positive nor negative.
(iv) True
       Every negative integer is to the left of 0 on a number line.
(v) False
       The absolute value of positive integer is integer itself. So both are equal.
(vi) True
        Its opposite will be a negative integer and positive integer is always greater than negative integer.
(vii) True
         Natural numbers start from 0, and 0 is greater than every negative integer.
(viii) False 
         0 is neither positive nor negative.



Page No 5.9:

Question 1:

Draw a number line and represent each of the following on it:

(i) 5+-2
(ii) -9+4
(iii) -3+-5
(iv) 6+-6
(v) -1+-2+2
(vi) -2+7+-9

Answer:

(i) If we start from 5 and move 2 units to the left of 5, we will obtain 3, as shown on the number line.


(ii) If we start from -9 and move 4 units to the right of -9, we will obtain -5, as shown on the number line.

(iii) If we start from -3 and move 5 units to the left of -3, we will obtain -8, as shown on the number line.

(iv) If we start from 6 and move 6 units to the left of 6, we will obtain 0, as shown on the number line.

(v) If we start from -1 and move 2 units to the left of -1, we will obtain -3; and then if we start from -3 and move 2 units to the left, we will obtain -1, as shown on the number line.

(vi) If we start from -2 and move 7 units to the right, we will obtain 5; and then if we start from 5 and move 9 units to the left, we will obtain -4, as shown on the number line.
 



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6