RD Sharma 2013 Solutions for Class 6 Math Chapter 13 Quadrilaterals are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Quadrilaterals are extremely popular among class 6 students for Math Quadrilaterals Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the RD Sharma 2013 Book of class 6 Math Chapter 13 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s RD Sharma 2013 Solutions. All RD Sharma 2013 Solutions for class 6 Math are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 13.6:

Question 1:

A quadrilateral having one and only pair of paralles sides is called

(a) a parallelogram
(b) a kite
(c) a rhombus
(d) a trapezium

Answer:

(d) A Trapezium

Page No 13.6:

Question 2:

A quadrilateral whose opposite sides are parallel is called

(a) a rhombus
(b) a kite
(c) a trapezium
(d) none of these

Answer:

(d) None of these.
(A quadrilateral whose opposite sides are parallel is called a Parallelogram)

Page No 13.6:

Question 3:

A quadrilateral having all sides equal is a

(a) square
(b) parallelogram
(c) rhombus
(d) kite

Answer:

(c) Rhombus

(A quadrilateral having four equal sides is called a Rhombus, and if each angle is a right angle then it is called a Square.)

Page No 13.6:

Question 4:

A quadrilateral whose each angle is a right angle is a

(a) square
(b) rectangle
(c) rhombus
(d) parallelogram

Answer:

(a) Rectangle
(Both a square and a rectangle's angles are right angles, but the other necessary condition for a quadrilateral to be a square is that its four sides must be equal.) 

Page No 13.6:

Question 5:

A quadrilateral whose each angle is a right angle and whose all sides are equal is a

(a) square
(b) rectangle
(c) rhombus
(d) parallelogram

Answer:

(a) Square

Page No 13.6:

Question 6:

A quadrilateral having two pairs of equal adjacent sides but unequal opposite sides is called a

(a) trapezium
(b) parallelogram
(c) kite
(d) rectangle

Answer:

(c) Kite

Page No 13.6:

Question 7:

The diagonals of a qudrilateral bisect each other. This quadrilateral is a

(a) rectangle
(b) kite
(c) trapezium
(d) none of these

Answer:

(a) Rectangle
( The diagonals of a parallelogram bisect each other and Rectangle is a parallelogram.)

Page No 13.6:

Question 8:

If the diagonals of a quadrilateral bisect each other at right angle, then the quadrilateral is a

(a) parallelogram
(b) rectangle
(c) rhombus
(d) kite

Answer:

(c) Rhombus

Page No 13.6:

Question 9:

An isosceles trapezium has

(a) all sides equal
(b) paralles sides equal
(c) non-parallel sides equal
(d) any two equal sides

Answer:

(c) Non-parallel sides that are equal



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6