Rs Aggarwal 2018 Solutions for Class 6 Math Chapter 23 Pictograph are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Pictograph are extremely popular among Class 6 students for Math Pictograph Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Rs Aggarwal 2018 Book of Class 6 Math Chapter 23 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Rs Aggarwal 2018 Solutions. All Rs Aggarwal 2018 Solutions for class Class 6 Math are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 238:

Question 1:

The number of students who absented from the class during a week are given below:

Day Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday
No. of obsentees 6 2 4 2 8

Take the scale Figure = 2 absentees.
Draw the pictograph.

Answer:

Day Number of absentees
Monday
Tuesday  
Wednesday
Thursday
Friday

Page No 238:

Question 2:

The number of stools in five rooms of a school are given below:

Room number I II III IV V
Number of stools 30 40 60 50 20

Taking the scale Figure = 10 stools, draw the pictograph.

Answer:

Room Number Number of stools
I
II
III
IV
V

Page No 238:

Question 3:

In a class test, the number of students passed in various subjects are given below.

Subject English Mathematics Hindi Drawing
Number of
students passed
15 25 10 20

Taking the scale Figure = 5 successful students, draw the pictograph.

Answer:

Subject Number of students passed
English
Mathematics
Hindi
Drawing
 

Page No 238:

Question 4:

The number of fans sold by a shopkeeper during 6 months are given below:

Month March April May June July August
Number of fans sold 30 40 60 50 20 30

Taking the scale Figure = 10 fans sold, draw the pictograph.

Answer:

Month Number of fans sold
March
April
May
June
July
August
 



Page No 239:

Question 5:

The following pictograph shows different kinds of trees planted in a park. Each symbol represents 8 trees. Look at the pictograph adn answer the questions given below.

Banyan tree Figure
Neem tree Figure
Mango tree Figure

(i) How many mango trees are there?
(ii) How many banyan trees are there?
(iii) How many neem trees are there?
(iv) How many  trees are there in all?

Answer:

(i) Number of mango trees = 3×8 = 24

(ii) Number of banyan trees = 4×8 = 32

(iii) Number of neem trees = 5×8 = 40

(iv) Total number of trees = Number of mango trees + Number of banyan trees + Number of neem trees
                                        = 24+32+40
                                        = 96

Page No 239:

Question 6:

The following pictograph shows the number of scooters sold by a company during a week.

Scale used is Figure = 6 scooters sold.

Day Figure
Monday Figure
Tuesday Figure
Wednesday Figure
Thursday Figure
Friday Figure
Saturday Figure

Study the pictograph carefully and answer the questions given below.
(i) How many scooters were sold on Monday?
(ii) How many scooters were sold on Tuesday?
(iii) On what day of the week was the sale of the scooters maximum? How many scooters were sold on that day?
(iv) On what day of the week was the sale of the scooters minimum? How many scooters were sold on that day?

Answer:

(i) Number of scooters sold on Monday = 5×6 = 30

(ii) Number of scooters sold on Tuesday = 4×6 = 24

(iii) The sale was maximum on Friday.

      Number of scooters sold on Friday = 7×6 = 42

(iv) The sale was minimum on Saturday.

      Number of scooters sold on Saturday = 2×6 = 12
     



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6