Rs Aggarwal 2018 Solutions for Class 6 Math Chapter 19 Three Dimensional Shapes are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Three Dimensional Shapes are extremely popular among Class 6 students for Math Three Dimensional Shapes Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Rs Aggarwal 2018 Book of Class 6 Math Chapter 19 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Rs Aggarwal 2018 Solutions. All Rs Aggarwal 2018 Solutions for class Class 6 Math are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 213:

Question 1:

Mark (✓) against the correct answer in each of Q.1 to Q.6.
A cuboid has
(a) length
(b) length and breadth only
(c) length, breadth and height
(d) thickness only

Answer:

(c) length, breadth and height
A cuboid is a 3-dimensional figure.

Page No 213:

Question 2:

Mark (✓) against the correct answer in each of Q.1 to Q.6.
A dice is an example of a
(a) cuboid
(b) cube
(c) cone
(d) cylinder

Answer:

(b) cube

Page No 213:

Question 3:

Mark (✓) against the correct answer in each of Q.1 to Q.6.
A gas pipe is an example of a
(a) cuboid
(b) cube
(c) cone
(d) cylinder

Answer:

(d) cylinder

Page No 213:

Question 4:

Mark (✓) against the correct answer in each of Q.1 to Q.6.
A football is an example of a
(a) cylinder
(b) cone
(c) sphere
(d) none of these

Answer:

(c) sphere

Page No 213:

Question 5:

Mark (✓) against the correct answer in each of Q.1 to Q.6.
A brick is an example of a
(a) cube
(b) cuboid
(c) prism
(d) cylinder

Answer:

(b) cuboid

Page No 213:

Question 6:

Mark (✓) against the correct answer in each of Q.1 to Q.6.
An ice-cream cone is an example of a
(a) cuboid
(b) cube
(c) pyramid
(d) none of these

Answer:

(d) None of these
Its a cone.

Page No 213:

Question 7:

Fill in the blanks:
(i) An object that occupies space is called a ...... .
(ii) A cuboid has ...... faces, ...... edges and ...... vertices.
(iii) The ...... faces of a cuboid are identical.
(iv) A ...... has no vertex and no edge.
(v) All the faces of a ...... are identical.
(vi) A square pyramid has ...... lateral triangular faces and ...... edges.
(vii) A triangular pyramid has ...... triangular lateral faces and ...... edges.
(viii) A triangular prism has ...... vertices, ...... rectangular lateral faces, ...... triangular bases and ...... edges.

Answer:

(i) An object that occupies space is called a solid.
(ii) A cuboid has 6 rectangular faces, 12 edges and 8 vertices.
(iii) The opposite faces of a cuboid are identical.
(iv) A sphere has no vertex and no edge.
(v) All the faces of a cube are identical.
(vi) A square pyramid has 4 lateral triangular faces and 8 edges.
(vii) A triangular pyramid has 3 triangular lateral faces and 6 edges.
(viii) A triangular prism has 6 vertices, 3 rectangular lateral faces, 2 triangular bases and 9 edges.

Page No 213:

Question 8:

Give examples of four objects which are in the shape of:
(a) a cone
(b) a cuboid
(c) a cylinder

Answer:

(a) An ice cream cone, a conical tent, a clown's cap and a conical vessel are in the shape of a cone.

(b) A wooden box, a match box, a brick and an almirah are in the shape of a cuboid.

(c) A measuring jar, a gas cylinder, a test tube and a circular pillar are in the shape of a cylinder.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6