Rs Aggrawal 2019 2020 Solutions for Class 6 Math Chapter 19 Three Dimensional Shapes are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Three Dimensional Shapes are extremely popular among Class 6 students for Math Three Dimensional Shapes Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Rs Aggrawal 2019 2020 Book of Class 6 Math Chapter 19 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Rs Aggrawal 2019 2020 Solutions. All Rs Aggrawal 2019 2020 Solutions for class Class 6 Math are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 213:

Question 1:

Mark (✓) against the correct answer in each of Q.1 to Q.6.
A cuboid has
(a) length
(b) length and breadth only
(c) length, breadth and height
(d) thickness only

Answer:

(c) length, breadth and height
A cuboid is a 3-dimensional figure.

Page No 213:

Question 2:

Mark (✓) against the correct answer in each of Q.1 to Q.6.
A dice is an example of a
(a) cuboid
(b) cube
(c) cone
(d) cylinder

Answer:

(b) cube

Page No 213:

Question 3:

Mark (✓) against the correct answer in each of Q.1 to Q.6.
A gas pipe is an example of a
(a) cuboid
(b) cube
(c) cone
(d) cylinder

Answer:

(d) cylinder

Page No 213:

Question 4:

Mark (✓) against the correct answer in each of Q.1 to Q.6.
A football is an example of a
(a) cylinder
(b) cone
(c) sphere
(d) none of these

Answer:

(c) sphere

Page No 213:

Question 5:

Mark (✓) against the correct answer in each of Q.1 to Q.6.
A brick is an example of a
(a) cube
(b) cuboid
(c) prism
(d) cylinder

Answer:

(b) cuboid

Page No 213:

Question 6:

Mark (✓) against the correct answer in each of Q.1 to Q.6.
An ice-cream cone is an example of a
(a) cuboid
(b) cube
(c) pyramid
(d) none of these

Answer:

(d) None of these
Its a cone.

Page No 213:

Question 7:

Fill in the blanks:
(i) An object that occupies space is called a ...... .
(ii) A cuboid has ...... faces, ...... edges and ...... vertices.
(iii) The ...... faces of a cuboid are identical.
(iv) A ...... has no vertex and no edge.
(v) All the faces of a ...... are identical.
(vi) A square pyramid has ...... lateral triangular faces and ...... edges.
(vii) A triangular pyramid has ...... triangular lateral faces and ...... edges.
(viii) A triangular prism has ...... vertices, ...... rectangular lateral faces, ...... triangular bases and ...... edges.

Answer:

(i) An object that occupies space is called a solid.
(ii) A cuboid has 6 rectangular faces, 12 edges and 8 vertices.
(iii) The opposite faces of a cuboid are identical.
(iv) A sphere has no vertex and no edge.
(v) All the faces of a cube are identical.
(vi) A square pyramid has 4 lateral triangular faces and 8 edges.
(vii) A triangular pyramid has 3 triangular lateral faces and 6 edges.
(viii) A triangular prism has 6 vertices, 3 rectangular lateral faces, 2 triangular bases and 9 edges.

Page No 213:

Question 8:

Give examples of four objects which are in the shape of:
(a) a cone
(b) a cuboid
(c) a cylinder

Answer:

(a) An ice cream cone, a conical tent, a clown's cap and a conical vessel are in the shape of a cone.

(b) A wooden box, a match box, a brick and an almirah are in the shape of a cuboid.

(c) A measuring jar, a gas cylinder, a test tube and a circular pillar are in the shape of a cylinder.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6