Active Science Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Magnet Magic are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Magnet Magic are extremely popular among class 6 students for Science Magnet Magic Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Active Science Book of class 6 Science Chapter 14 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Active Science Solutions. All Active Science Solutions for class 6 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 184:

Question 1:

The diagrams below show pairs of magnets. Which pair of magnets will attract each other?
(a) S         N
     S         N
(b) N         S S         N
(c) S         N N         S
(d) N         S N         S

Answer:

(d) N         S N         S

In this arrangement, opposite poles of the magnets are placed together. Hence, they will attract each other.

Page No 184:

Question 2:

Study the diagrams below and say which of the following statements is true.
A         B X         Y Attraction occurs.
A         B Y         X Attraction occurs.
(a) AB is a magnet.
(b) XY is a magnet.
(c) AB and XY are both magnets.
(d) AB or XY must be a magnet.

Answer:

(d) AB or XY must be a magnet.

In the first figure, if attraction occurs and both AB and XY are magnets, repulsion would have occurred. In second figure, the poles of XY have interchanged. It proves that either AB or XY is a magnet. 



Page No 185:

Question 3:

A teacher asked the class to state four facts about magnets. This is what four students had to say.
Rohit: The poles of a magnet have the minimum magnetic strength.
Shyama: Metals like iron and stainless steel are attracted by a magnet.
Rachna: A pole of a magnet attracts the opposite pole but repels the similar pole.
Garima: Only a bar magnet has poles.
Who is right?
(a) Rohit
(b) Shyama
(c) Rachna
(d) Garima

Answer:

Both (b) Shyama and (c) Rachna are right.

Rohit is wrong because the poles of a magnet have the maximum magnetic strength. Garima is wrong because all magnets have poles. 

Page No 185:

Question 4:

Rama made an electromagnet and performed an experiment with it. The results of the experiment are shown in the table below.

Number of Coils
Around the Iron
Nail
Number of
Paper Clips
Attracted
10 5
20 8
30 11

From this Rama can conclude that
(a) increasing the number of coils increases the strength of the electromagnet.
(b) increasing the number of coils decreases the strength of the electromagnet.
(c) decreasing the number of coils increases the strength of the electromagnet.
(d) decreasing the number of coils does not affect the strength of the electromagnet.

Answer:

(a) increasing the number of coils increases the strength of the electromagnet
From the table, it is observed that if the number of coils increases, the strength of the electromagnet increases in a way that it attracts more number of paper clips.

Page No 185:

Question 5:

Look at the diagrams and select the correct answer.
A         B C         D Attraction occurs.
A         B D         C Repulsion occurs.
(a) AB is a magnet.
(b) CD is a magnet.
(c) Both AB and CD are magnets.
(d) Neither is a magnet.

Answer:

(c) Both AB and CD are magnets.

Like poles of a magnet repel each other whereas unlike poles attract each other. In the first figure when AB is aligned with CD, attraction occurs. It means that the two poles are opposite. In the second figure, when AB is aligned with DC, repulsion occurs. It means that the two poles are the same.

Page No 185:

Question 6:

N   magnet   S P              Q Attraction occurs.
S   magnet   N Q              P Repulsion occurs.
(a) PQ is a magnet.
(b) PQ is not a magnet.
(c) PQ is a piece of wood.
(d) Information is incomplete, cannot give a sure answer.

Answer:

(d) Information is incomplete, cannot give a sure answer.
In the first figure, attraction occurs. But in the second figure, orientation of the magnet and 'PQ' is changed. Hence, it cannot be estimated if PQ is a magnet or not. It is not a piece of wood because magnet does not attract wood.

Page No 185:

Question 7:

Which one of the following will not demagnetise a magnet?
(a) hammering it several times
(b) dropping it on the floor several times
(c) storing it along with keepers
(d) heating it to very high temperatures

Answer:

(c) storing it along with keepers
Keepers are small pieces of iron in which magnets are kept for safe storage. Hence, storing a magnet with keepers will not demagnetise it.

Page No 185:

Question 8:

What must a bar be made of to become a permanent magnet?
(a) steel
(b) stainless steel
(c) aluminium
(d) iron

Answer:

(a) steel

A bar must be made of steel to become a permanent magnet.

Page No 185:

Question 9:

Tick the correct statement(s) in this question.
Piyush set up two magnets as shown:

A              B Attraction occurs.
C              D
From the above, he can conclude that
(a) A is a north pole; B is a south pole.
(b) A is a north pole; C is a north pole.
(c) B is a south pole; D is a north pole.
(d) B is a north pole; D is a north pole.

Answer:

(c) B is a south pole; D is a north pole.

We know that a pole of a magnet attracts the opposite pole and repels the similar pole of another magnet.

Page No 185:

Question 10:

How is an electromagnet made? List three uses of electromagnets.

Answer:

An electromagnet is made by wrapping a coiled wire around a rod of iron. Magnetic strength increases with the increase in number of turns in the coil. 

Following are the uses of electromagnet:
(a) Electromagnets are used in trains.
(b) Electromagnets are used in hospitals to remove iron or steel particles that get penetrated in a patient's body.
(c) Electromagnets are used in CD players.



Page No 186:

Question 11:

You are given a sewing needle and a bar magnet. Draw a diagram and explain how you will magnetise the needle.

Answer:

We will stroke the entire length of the needle in one direction only with the same pole of the bar magnet. After this, we can see that our sewing needle attracts paper clips or common pins. Thus, our sewing needle has been magnetised.

Page No 186:

Question 12:

Why is iron a better material than steel for making an electromagnet?

Answer:

Iron is a better material than steel for making an electromagnet for two reasons:

(a) The magnetic force in iron is greater than that in steel.
(b) When the current is switched off, the objects held by iron are released. But in case of steel, the objects remain attached to the steel even after switching off the current. 

Page No 186:

Question 13:

A pencil sharpener is attracted by a magnet, even though its body is made of plastic. Can you think of one reason why this happens?

Answer:

The body of a pencil sharpener is made of plastic, but its blade is made of steel. We know that a magnet attracts steel; that is why a pencil sharpener is attracted by a magnet.

Page No 186:

Question 14:

A carpenter was working in Reena's house. He dropped his box of nails on to a heap of wood shavings. Reena was able to help him collect the nails easily and quickly. What do you think she did?

Answer:

Reena must had used magnet to collect the nails. Nails are made of steel. A magnet attracts steel. Hence, all the nails would get attracted to the steel and Reena would have collected them easily.

Page No 186:

Question 15:

Sonal made a toy as shown in the picture.
Figure
While playing she noticed that when toy C was brought near toy A, it ran away. But when toy B was brought near toy A, it ran towards him. Explain Sonal's observations.

Answer:

Sonal's observations indicate that the toys are made of magnet. Now, similar poles of magnets repel each other. Hence, toy C and toy A have similar poles. Similarly, opposite poles of magnets attract each other. Hence, toy B and toy A have opposite poles.

Page No 186:

Question 16:

Akash had a magnet hanging from a wooden stand. He pulled it so that its south pole pointed to the north and then let go. What will happen and why?

Answer:

The magnet will come to rest in north-south direction because if a magnet is hung freely, it always comes to rest in north-south direction.

Page No 186:

Question 17:

Explain the use of a magnet in a compass.

Answer:

A compass has magnetised needle fixed on a pointed pivot. The needle can rotate freely. When the compass is kept at a place, the needle comes to rest in a north-south direction. The compass is rotated until the north and south marks on the dial are in line with the needle. This helps us to predict north and south directions.

Page No 186:

Question 18:

Which of the following statements are correct? Rewrite the incorrect ones correctly.
(a) A magnet will be attracted to the aluminium frame of a window.
(b) A magnet will not lose its magnetism even if it is repeatedly dropped on the floor.
(c) When a magnet is dipped into a box of paper clips, most of them will be seen sticking to the ends of the magnet.
(d) A magnet need not always have two poles.
(e) Magnetic poles that are alike attract each other.
(f) If a magnet is floated on a cork in water and balanced, one end will point east and the other end will point west.
(g) Both the ends of a solid bar are attracted to both poles of a magnet. The bar could be a magnet.
(h) Unlike magnetic poles attract each other.
(i) Iron can be used to make permanent magnets.
(j) Compasses work best when they are placed near iron objects.

Answer:

(a) Incorrect
A magnet will not be attracted 
to the aluminium frame of a window.

(b) Incorrect
A magnet will lose its magnetism if it is repeatedly dropped on the floor.

(c) Correct

(d) Incorrect
A magnet always has two poles.

(e) Incorrect
Magnetic poles that are alike repel each other.

(f) Incorrect
If a magnet is floated on a cork in water and balanced, one end will point north and the other end will point south.

(g) Incorrect
Both the ends of a solid bar are attracted to both the poles of a magnet. The bar could be a metal made of steel, iron, nickel and cobalt.

(h) Correct

(i) Incorrect
Steel can be used to make permanent magnets.

(j) Incorrect
Compasses work best when they are not placed near iron objects.

Page No 186:

Question 19:

Which of the following things will be attracted to this horseshoe magnet? Write their names in the boxes next to the poles of the magnet.

a piece of silk, greeting card, polythene
bag, iron nail, a strip of aluminium foil,
glass, brass screw, a piece of copper
wire, staples, eraser, stainless steel
screw, gold ring, sewing needle
Figure

Answer:

Iron nail, brass screw, a piece of copper wire, staples, stainless steel screw and sewing needle, they all will be attracted to this horseshoe magnet.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6