Active Science Solutions for Class 6 Science Chapter 5 Sorting Things Out Classification are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Sorting Things Out Classification are extremely popular among class 6 students for Science Sorting Things Out Classification Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Active Science Book of class 6 Science Chapter 5 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Active Science Solutions. All Active Science Solutions for class 6 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 53:

Question 1:

Figure
On what basis are the objects mentioned here classified?
(a) non-metals and metals
(b) non-magnetic and magnetic
(c) inflammable and non-flammable
(d) all the above

Answer:

(a) non-metals and metals.
Air, wood and impure water are non-metals, whereas copper, aluminium and silver are metals. 

Page No 53:

Question 2:

In which of these groups are all the items transparent?
(a) water, mirror, spectacles
(b) water, air, spectacles
(c) mirror, air, steel plate
(d) wood, steel plate, brick

Answer:

(b) water, air, spectacles
Water, air and spectacles are transparent as they allow light to pass through them completely.

Page No 53:

Question 3:

Which of the following is elastic, opaque and inedible?
(a) gold chain
(b) rubber
(c) chapatti dough
(d) chewing gum

Answer:

(b) rubber
Rubber is elastic, opaque and is not fit for eating.

Page No 53:

Question 4:

Float and sink; transparent and opaque; lustrous and dull; conductor and insulator; hard and soft:
(a) all are properties of solids.
(b) all are pairs of opposites.
(c) both a and b
(d) none of the above

Answer:

(b) all are pairs of opposites
All of the mentioned items are pairs of opposite traits.

Page No 53:

Question 5:

Rita wrote down some properties of copper, aluminium and iron. Which of them are correct.
(a) All are metals.
(b) All are good conductors of heat and electricity.
(c) All are ductile.
(d) All of the above are correct.

Answer:

(d) All of the above are correct
Copper, aluminium and iron are metals. All metals are ductile and are good conductors of heat and electricity.



Page No 54:

Question 6:

Study the flow chart given below and identify the objects A, B, C and D.
(a) A-petrol; B-water; C-wax; D-silver
(b) A-petrol; B-water; C-stone; D-iron
(c) A-water; B-petrol; C-wax; D-silver
(d) A-petrol; B-shampoo; C-silver; D-wood
Figure

Answer:

(b) A-petrol; B-water; C-stone; D-iron
 Petrol is flammable, water is a liquid, stone is hard and iron is a metal.

Page No 54:

Question 7:

In which box of the table shown should we place cooking oil?

  Liquid Inedible
inflammable a. b.
miscible with water c. d.

Answer:

Cooking oil should be placed in 'a' as it is a liquid and is inflammable.

Page No 54:

Question 8:

Which of the following groups of materials contains only metals?
(a) copper, iron, plastic, glass
(b) copper, gold, iron, silver
(c) cotton, iron, wood, gold
(d) glass, wood, cotton, air

Answer:

(b) copper, gold, iron, silver
Glass, plastic, wood, cotton and air are not metals.

Page No 54:

Question 9:

Soha performed different experiments to study the properties of various objects. She then recorded her results in the table shown below. Study the table and identify the object that is non-magnetic, a good conductor of electricity, non-flammable and opaque.

  Bulb Glows when
object is Connected
in a Circuit
Catches
Fire when
Burnt
with a
Matchstick
Attracted
by a
Magnet
Can See Through
the
object
a. × × ×
b. ×
c. × × ×
d. ×

Answer:

Object 'c' is non-magnetic, good conductor of electricity, non-flammable and opaque.

Page No 54:

Question 10:

Rohan's mother dropped an ice cube on the kitchen slab. She noticed later that there was a small puddle of water where the ice cube had been. This shows that:
A. ice is a very cold substance.
B. ice is a solid.
C. ice melts easily.
D. ice is edible.
E. ice is another form of water.
F. ice is rigid.
G. ice floats on water.

(a) all the above
(b) only C
(c) only B, C and E
(d) A, B, C, E and F

Answer:

(c) only B, C and E
Ice is the solid form of water that melts easily to form water again.

Page No 54:

Question 11:

Study these groups of objects. In each, one object does not belong in the group.

Group I Group II Group III
cotton wood paper
sponge iron wood
stone aluminium cloth
silk copper glass

Which objects do not belong in these groups?
(a) stone, wood, paper
(b) stone, copper, glass
(c) sponge, wood, glass
(d) stone, wood, glass

Answer:

(d) stone, wood, glass
Group I comprises soft objects, therefore stone is the odd one out. Group II has metals, therefore, wood is the odd one among them, Group III includes opaque and inflammable objects, and thus, glass is the odd one.



Page No 55:

Question 12:

When you light an agarbatti in a room, the smoke from the agarbatti
(a) moves upwards.
(b) moves downwards.
(c) moves both upwards and downwards.
(d) moves and spreads out in all directions.

Answer:

(d) moves and spreads out in all directions
The smoke from the agarbatti diffuses throughout the room. 

Page No 55:

Question 13:

Which of the following is edible, floats on water and melts easily?
A. wax
B. ice
C. wood
D. butter

(a) B and D only
(b) A, B and D
(c) only B
(d) only D

Answer:

(a) B and D only
Ice and butter are edible, float on water and melt away easily.

Page No 55:

Question 14:

List the differences between metals and non-metals.

Answer:

Metals Non-metals
They are malleable. They are not malleable but brittle.
They are ductile. They are not ductile.
They are sonorous. They are non-sonorous.
Generally metals are good conductors of heat and electricity. Generally non-metals are bad conductors of heat and electricity.
Examples: iron, copper Examples: carbon, silicon

Page No 55:

Question 15:

Match the words in column I to their meanings in column II.

Column I Column II
(a) transparent (i) which can be bent easily
(b) malleable (ii) which can be eaten
(c) pliable (iii) smell
(d) ductile (iv) which can be beaten into sheets
(e) lustrous (v) which catches fire
(f) opaque (vi) which can be drawn into wires
(g) edible (vii) which dissolves in water
(h) inflammable (viii) through which you can see clearly
(i) soluble (ix) which is shiny
(j) odour (x) through which you cannot see

Answer:

Column I Column II
(a) transparent (viii) through which you can see clearly
(b) malleable (iv) which can be beaten into sheets
(c) pliable (i) which can be bent easily
(d) ductile (vi) which can be drawn into wires
(e) lustrous (ix) which is shiny
(f) opaque (x) through which you cannot see
(g) edible (ii) which can be eaten
(h) inflammable (v) which catches fire
(i) soluble (vii) which dissolves in water
(j) odour (iii) smell

Page No 55:

Question 16:

Write down the pairs of opposites from the list of words given below. One example has been done for you. Example: hard x soft soft, coloured, elastic, odour, inflammable, sink, edible, pliable, transparent, rough, soluble, magnetic, opaque, odourless, plastic, rigid, non-magnetic, colourless, insoluble, float, inedible, hard, smooth, non-flammable

Answer:

Soft × hard; coloured × colourless; elastic × rigid; odour × odourless; inflammable × non-flammable; sink × float; edible × inedible; pliable × plastic; transparent × opaque; rough × smooth; soluble × insoluble;  magnetic × non- magnetic.

Page No 55:

Question 17:

Name the property common to each of the following groups of materials:
(a) salt, sugar, flour, sawdust
(b) copper, gold, silver, aluminium
(c) petrol, kerosene, paper, coal

Answer:

(a) salt, sugar, flour, sawdust: Odourless.
(b) copper, gold, silver, aluminium: Metals.
(c) petrol, kerosene, paper, coal: Flammable.

Page No 55:

Question 18:

Find the one item that does not belong to each of these groups. Explain your answer:
(a) aluminium, cork, paper, soap
(b) salt, sugar, sand, wheat flour
(c) windowpane, cellophane paper, mirror, air
(d) cooking oil, water, kerosene, petrol

Answer:

(a) Aluminium; as it is a metal. The rest are non-metals.
(b) Sand; as it is not edible.
(c) Air; as it is a gas. The other three are solids.
(d) Water; as it is non-flammable. The rest are inflammable.

Page No 55:

Question 19:

Name an object or material that has all the properties listed in each set given below.
(a) flammable, liquid, edible
(b) non-flammable, fragile, transparent
(c) lustrous, good conductor of electricity, non-magnetic
(d) elastic, opaque, inedible
(e) hard, floats on water, opaque, flammable

Answer:

(a) flammable, liquid, edible: Oil
(b) non-flammable, fragile, transparent: Glass
(c) lustrous, good conductor of electricity, non-magnetic: Copper
(d) elastic, opaque, inedible: Rubber
(e) hard, floats on water, opaque, flammable: Wax

Page No 55:

Question 20:

State whether these statements are true or false.
(a) An object can be made of a single material only.
(b) Salt and sugar do not have a definite shape as they are not solids.
(c) The liquid metal mercury, which is used in thermometers, has a definite shape but no definite volume.
(d) Shampoo and water are miscible liquids.
(e) A coin, aluminium foil and a pen are inflammable.

Answer:

(a)  True.

(b) False. Salt and sugar particles have a definite shape, as they are solids.

(c) False. Mercury has a definite volume but no definite shape.

(d) True

(e) False: All these are non-flammable.



Page No 56:

Question 21:

Describe each pair of objects given below in at least two different ways: One example has been done for you.
Example: coin and straw-
1. round and cylindrical
2. metal and non-metal
3. rigid and pliable
(a) water and honey
(b) earthen pot and steel plate
(c) orange and basketball
(d) gold and iron nail

Answer:

(a) water and honey
  1. colourless and coloured
  2. flows easily and does not flow easily

(b) earthen pot and steel plate
   1. brittle and non-brittle
   2. non-lustrous and lustrous

(c) orange and basketball
    1. edible and inedible
    2. soft and hard

(d) gold and iron nail
    1. soft and hard
    2. expensive and cheap

Page No 56:

Question 22:

Make a classification key to show the classification of the following objects.
plasticine, straw, wax, paper clip, wool, rubber band

Answer:

Classification key:

Page No 56:

Question 23:

Complete the crossword based on the properties of some common liquids. Take the help of clues given below.
CLUES
Down

2. an edible liquid needed for strong bones
3. a flammable liquid used in cars
6. a liquid obtained from a fruit and miscible with water, used to make a drink.
7. an edible, sweet coloured liquid that does not flow easily
8. We need to drink eight glasses of this colourless, non-flammable liquid every day.

Across
1. an inedible liquid found in bathroom shelves, used to wash hair
4. an antiseptic liquid with a strong odour
5. an edible liquid used while cooking as immiscible in water
9. an inedible, flammable liquid that floats on water and has strong odour that helps to identify it
Figure

Answer:



Page No 57:

Question 24:

Hidden in the word grid are 25 words about the properties of solids, liquids and gases. They are written from left to right, right to left, top to bottom and diagonally. After you find them, choose ten words and write a clear definition for each of them in your notebook.

H A R D E C A H E F G E I S O F L O A T
Z A B C D O T U B N I L F O Q S S O F T
P B P O T L D G A B Y B V L M C L F D B
I C S V H O D O U R N A E U H O B Q A M
K N E G H U K N X I B I E B F M I C P A
N D F F G R K A R T C L T L C I U B X G
I B O L D E F Q R T J P F E N S O P Q N
S P B F A D P I V L R Q N D U C T I L E
I L L C A M P E P E A A H D U I S I R T
N A M A M T M X E R D W N E A B S S O I
D S O S M E T A L H A O D S C L I A T C
E T R T O R R P B L G I D E P E D W I T
P I K S F A A R T L I N O H A A N Y A S
C C P I O N Y O E U E T L I T W R M S S
I R E N P N T S R S E I K U M M E E R M
T G L G A S O S P T S E T O R N I L N N
S O B O Q L G R A R W D B G W H E T N T
A X I P U U O T O E R M A L L E A B L E
L B D R E C A T E U C O N D U C T O R W
E A E O T I I M M I S C I B L E E D E C

Answer:

The words are: Hard, float, soft, elastic, brittle, ductile, immiscible, coloured, metal, miscible, inflammable, conductor, malleable, edible, lustre, soluble, magnetic, pliable, sink, odour, melt, transparent, opaque, sonorous and plastic.



Hard: Material which can not be compressed.
Soft: Material which can be compressed.
Float: Material which when suspend in water remains at the surface.
Elastic: Material which can be stretched without breaking.
Ductile: Material which can be drawn into wires.
Immiscible: Liquids which do not mix with each other; like oil and water.
Coloured: Material which has colour.
Miscible: Liquids which mix well with each other.
Conductor: Material through which electricity can pass.
Inflammable: Material which can burn.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6