Active Science Solutions for Class 6 Science Chapter 1 The World Around Us are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for The World Around Us are extremely popular among class 6 students for Science The World Around Us Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Active Science Book of class 6 Science Chapter 1 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Active Science Solutions. All Active Science Solutions for class 6 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 8:

Question 1:

Ravi and his friends were sorting pictures into groups. They put the following pictures together: a sparrow, a mynah, a butterfly, an aeroplane. Which of the following statements is incorrect?
(a) All of them can fly.
(b) All are living.
(c) Only one is an insect.
(d) One is man-made.

Answer:

(b) all are living.
Aeroplane is one non-living thing, mentioned among the given items.
All of them can fly. Only butterfly is an insect. Aeroplane is the only man-made object among the four.

Page No 8:

Question 2:

Which one of the following is not a characteristic of all living things?
(a) All living things are made up of cells.
(b) All living things respire.
(c) All living things respond to their environment.
(d) All living things can make their own food.

Answer:

(d) All living things can make their own food.
The above is incorrect. This is because animals, which are living things, depend on plants or other animals for their food. Only plants have the ability to make their own food through the process of photosynthesis.

Page No 8:

Question 3:

The process by which oxygen from the air is used to convert the food into energy is called
(a) photosynthesis.
(b) respiration.
(c) nutrition.
(d) none of these.

Answer:

(b) respiration
Respiration is the process by which the food is converted into carbon dioxide and water, by using the oxygen present in air. A sufficient amount of energy is also released during respiration.

Page No 8:

Question 4:

Which of the following characteristics is common to all living organisms?
(A) All living things can make their own food.
(B) All living things react or respond to their environment.
(C) All living things live forever.
(D) All living things remain the same from birth to death.
(E) All living things undergo definite change during their life.
(F) All living things excrete or throw out whatever they do not need.

(a) A, C, D
(b) A, B, E, F
(c) B, E, F
(d) all of them

Answer:

(c) B, E, F
      Statements B, E and F are correct.
(A) Some living things, such as animals, cannot make their own food.
(C) Living things do not live forever. They take birth and die eventually.
(D) All living things do not remain the same from birth to death, as they undergo change during their lifetime.

Page No 8:

Question 5:

A plant kept at a window sill, bends outwards, in search of sunlight. This is linked to the fact that
(a) all living things grow.
(b) all living things react or respond to their environment.
(c) all living things need nutrition.
(d) all living things respire.

Answer:

(b) all living things react or respond to their environment.
The plant kept at a window sill, bends towards sunlight. If we change the direction of light then the plant will bend in different direction in search of light. This shows that living things respond to the changes in the environment.

Page No 8:

Question 6:

List eight characteristics of living things.

Answer:

Following are the characteristics of living things:
(a) All living things need nutrition.
(b) Living things reproduce their own kind.
(c) All living things respire.
(d) They excrete or throw out any part of the food which they cannot use or store.
(e) All living things, plants as well as animals, grow for a time till they become mature.
(f) All living things grow old and finally die.
(g) They tend to react or respond to their environment.
(h) Living things are made up of tiny units called cells. 

Page No 8:

Question 7:

A car moves and burns fuel to get energy. Can you consider it a living thing? Give reasons for your answer.

Answer:

A car is not a living thing. It moves due to the engine present in it, which runs by energy released by burning of fuel. It cannot move on its own. It requires human input to do so. Similarly, it burns fuel that is provided to it from outside; it neither contains nor obtains the fuel on its own.

Page No 8:

Question 8:

Why do animals need food?

Answer:

Animals need food to fulfil their energy requirements, for growth and to repair the wear and tear of their bodies. 

Page No 8:

Question 9:

Match the terms in column I with corresponding terms in column II.

Column I Column II
(a) respiration (i) making more of its own kind
(b) nutrition (ii) throwing out wastes
(c) excretion (iii) increasing in size
(d) environment (iv) full-grown
(e) reproduction (v) converting food into energy
(f) adult (vi) using food for growth and repair
  (vii) the conditions under which an organism lives

Answer:

 

Column I Column II
(a) Respiration (v) converting food into energy
(b) Nutrition (vi) using food for growth and repair
(c) Excretion (ii) throwing out wastes
(d) Environment (vii) the conditions under which an organism lives
(e) Reproduction (i) making more of its own kind
(f) Adult             (iv) full-grown

                  
                        
                      
                  
                  
                 



Page No 9:

Question 10:

Label these statements true or false. Rewrite the false ones after correcting them.
(a) All living things can move from place to place.
(b) Plants respire at night and make their food by photosynthesis in the daytime.
(c) Some animals live on dead or decaying things.
(d) All living things take in oxygen to convert their food into energy.
(e) All living things can make their own food.
(f) The throwing out of any unused food or waste materials is called nutrition.
(g) All living things look for food when they are hungry.
(h) The green leaves of a plant turn away from sunlight.

Answer:

(a) False
All living things cannot move from place to place. For example, plants.

(b) False
Plants respire in the day as well as at night, and make their food by photosynthesis in the daytime.

(c) True

(d) True

(e) False
All living things cannot make their own food.

(f) False
The throwing out of any unused food or waste materials is called excretion.

(g) False
All living things do not look for food when they are hungry. For example, animals look for food but plants do not, as they make their own food.

(h) False
The green leaves of a plant turn towards the sunlight.

Page No 9:

Question 11:

Differentiate between the following with examples.
(a) plants and animals
(b) living and non-living things

Answer:

(a) 

Plants Animals
Can make their own food Depend on plants or other animals for their food
Cannot move from one place to other Show movement. Can move from place to place
Examples: neem tree, banana, coconut tree, etc. Examples: humans, dog, cat, etc.

(b) 
Living Things Non-living Things
Can reproduce their own kind. Cannot reproduce.
They follow a complete life cycle from birth to death. They do not follow any life cycle.
Examples: plants and animals Examples: car, bus, scooter, television

Page No 9:

Question 12:

Write two differences between photosynthesis and respiration.

Answer:

Respiration Photosynthesis
Takes place in all living organisms. Takes place in only those organisms which contain chlorophyll(green plants.
In this process, oxygen is used to convert food into energy. In this process, food is made by green plants in the presence of sunlight by using carbon dioxide from air, and minerals and water from the soil. Oxygen is released in this process.

Page No 9:

Question 13:

Replace the following with a term or a phrase.
(a) the smallest unit which living things are made of
(b) very small organisms that cannot be seen with naked eyes
(c) animals whose numbers are rapidly going down
(d) type of fungus that grows on bread
(e) gas given out during respiration
(f) the process by which an organism obtains and uses food
(g) the removal of waste products from our body

Answer:

(a) Cell
(b) Microorganisms
(c) Endangered 
(d) Mould
(e) Carbon dioxide
(f) Nutrition
(g) Excretion

Page No 9:

Question 14:

Human beings have more unity in them than diversity. Explain this statement with at least two examples.

Answer:

Human beings have more characteristics in common than differences, i.e., they have more unity among themselves than diversity.
For example: Human beings might be diverse in terms of physical appearance and ways of lifestyle, but they all tend to have a common body organisation, similar characteristics and biological behaviour.

Page No 9:

Question 15:

Can a living thing come from a non-living thing? Explain.

Answer:

A living thing cannot come from a non-living thing, as non-living things do not have the ability to reproduce. Only living things can reproduce, and give birth to their own kind.

Page No 9:

Question 16:

Find out which animal is shown on the logo of the WWF and why. Find out more about the WWF.

Answer:

A giant panda is shown in the logo of the WWF because it is an endangered species. WWF stands for 'World Wildlife Fund' for Nature. The aim of WWF is to conserve the world's biological diversity, and reduce pollution and wasteful consumption. 



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6