Active Science Solutions for Class 6 Science Chapter 17 What A Lot Of Waste! are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for What A Lot Of Waste! are extremely popular among class 6 students for Science What A Lot Of Waste! Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Active Science Book of class 6 Science Chapter 17 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Active Science Solutions. All Active Science Solutions for class 6 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 221:

Question 1:

The chart below shows segregation of waste. Which one of the following could be placed in the space marked X?
Figure

(a) leaf
(b) old newspaper
(c) plastic cup
(d) glass bottle

Answer:

(d) glass bottle
Glass bottles can be recycled as glass could be easily cleaned.

Page No 221:

Question 2:

What is the best method to dispose biodegradable waste?
(a) Throw them in the municipal garbage bin.
(b) Put it in a plastic bag and leave it for a stray cow to feed on it.
(c) Dump it in a compost pit.
(d) Burn them.

Answer:

(c) Dump it in a compost pit.
The best method to dispose biodegradable waste is to dump it in a compost pit, where it gets decayed and can be used as manure in gardens.

Page No 221:

Question 3:

Which one of the following is not a step towards reducing waste?
(a) Buy disposable glasses for our parties.
(b) Use fountain pens instead of ball point pens.
(c) Carry our own cloth bag while shopping.
(d) Buy fewer things and use items for a longer time.

Answer:

(a) Buy disposable glasses for our parties.
This increases waste as more glasses will be used and then thrown.

Page No 221:

Question 4:

Four friends are discussing their own ways of managing waste. Who amongst them is reusing things to manage waste?
(a) Arun : I make new notebooks from the unused pages of old ones.
(b) Neena : I prefer to use cotton handkerchiefs instead of disposable paper napkins.
(c) Sonal : I buy things wrapped in newspaper from the grocery shop as far as possible.
(d) Payal : I always use earthen cups for parties at home.

Answer:

(c) Sonal : I buy things wrapped in newspaper from the grocery shop as far as possible.
Sonal is using paper which will later form a part of solid waste; therefore, she is reusing things to manage the waste.



Page No 222:

Question 5:

Look at the pictures carefully and answer the question that follows.
Figure

Which of these items is listed in the wrong garbage bin.
(a) pencil shavings
(b) torn rubber ball
(c) dry flowers
(d) egg shell

Answer:

(d) egg shell
Egg shell is a biodegradable waste; therefore, it should be listed in another bin.

Page No 222:

Question 6:

List five ways in which you can help reduce the amount of garbage in your home.

Answer:

We can reduce the generation of waste in following ways:

  • By using metal and bone china plates instead of plastic plates
  • By using fountain pen instead of ballpoint pen
  • By using cloth bag for shopping
  • By using empty cans as containers
  • By using newspapers to cover notebooks

Page No 222:

Question 7:

Explain the following terms: waste, garbage, biodegradable, recycling, landfills.

Answer:

Waste is anything that is not needed and thrown away.
Solid waste is called garbage.
Biodegradable is a type of waste that can be decomposed or decayed by the actions of microbes.
Recycling is the process by which waste products can be used as raw materials for new products.
Landfills are the sites outside the cities where non-biodegradable waste is dumped.

Page No 222:

Question 8:

What happens to the garbage from our homes after it is thrown into garbage dumps?

Answer:

The garbage from our homes after it is thrown into garbage dumps is collected by the municipalities. They separate biodegradable and non-biodegradable waste materials. Biodegradable waste is converted into compost and is sold to farmers and gardeners. Non-biodegradable waste is thrown into landfills.

Page No 222:

Question 9:

What is the role of rag pickers? Do you think they help in the waste management of your town or city?

Answer:

Rag pickers pick the thrown waste. They help in a great way in the waste management of our town or city. They remove all kinds of waste materials like papers, metals items, things made of plastic, which can be reused in some way. Thus, they help in cleaning the city.

Page No 222:

Question 10:

Why is compost better than chemical fertilisers?

Answer:

Compost consists of biodegradable waste and it is environment friendly. Chemical fertilisers are harmful for the environment. Thus, compost is better than chemical fertilisers.

Page No 222:

Question 11:

Read the list of items given below, and write yes or no against each in the columns that follow.

Items Can be
Reused
Can be
Recycled
Is
Biodegradable
glass bottle      
tin can      
egg shell      
bones      
cloth bag      
newspaper      
styrofoam cup      
polythene bag      
nails      
earthen cup      

Answer:

Items Can be
Reused
Can be
Recycled
Is
Biodegradable
glass bottle Yes Yes No
tin can Yes Yes No
egg shell No No Yes
bones No No Yes
cloth bag Yes Yes Yes
newspaper Yes Yes Yes
styrofoam cup No Yes No
polythene bag Yes Yes No
nails No No Yes
earthen cup Yes Yes Yes

Page No 222:

Question 12:

Read the passage given below and answer the questions that follow:
Medha is very concerned about her environment. She tries to minimise the waste that she generates. She keeps one bin for waste paper and a separate bin for tin cans, aluminium foil, plastic and glass bottles. In her garden, she has a pit where she throws the kitchen waste. She keeps the old newspapers carefully and sells them to the trader every month. She keeps the old newspapers carefully and sells them to the trader every month. She makes pencil stands out of old cardboard cartons, and a bird feeder with an old plastic bottle. She prefers to buy drinks that are sold in glass bottles rather than in tetrapacks. Medha has been using the same fountain pen for the last two years, unlike her friends who have thrown away numerous refills used up in their ball pens.
(a) Why does Medha keep two separate waste bins?
(b) Why does Medha throw the kitchen waste in a garden pit?
(c) What are the three R's of managing waste? Give examples from the passage to show how Medha follows them.

Answer:

(a) She keeps two separate bins to separate the biodegradable and non-biodegradable wastes. Non-biodegradable wastes can be reused and recycled.

(b) She puts kitchen waste in a garden pit because it is biodegradable and can be converted into compost.

(c) The three R's of managing waste are recycle, reuse and reduce.
Example of reuse: Medha has been using the same fountain pen for last two years.
Recycle: She makes pencil stands out of the old cardboard cartons and a bird feeder with an old plastic bottle.
Reduce: She prefers to buy drinks that are sold in glass bottles rather than in tetra packs.



Page No 223:

Question 13:

List the waste the following generate.
(a) crackers exploded during Diwali
(b) wars
(c) natural disasters like earthquake

Answer:

(a) Burnt papers and plastic containers of crackers

(b) Metallic waste of broken tanks and weapons and dead bodies

(c) Remains of broken buildings and dead bodies and plastic and metallic wastes of household items

Page No 223:

Question 14:

What is vermicomposting? What is the advantage of this process?

Answer:

Vermicomposting is the use of earthworms to prepare compost. Its advantage includes the fastening of composting.

Page No 223:

Question 15:

Talk to your grandparents and list two changes that have caused the generation of more waste now. Can you think of an alternative to avoid this wastage?

Answer:

The use of disposable and plastic items generates more waste now. Metal or China crockery can be used as an alternative to this wastage. Moreover, we should also promote less use of plastic wares.

Page No 223:

Question 16:

Are you Conservation wise? Play this game. You can play in groups of four. You will need four coloured buttons or counters and a dice. Each person has to throw a dice and get '6' in order to start. Move the counters according to the throw. When you land on a coloured square, follow the instructions.
Figure

Answer:

Play the game as per instructions and learn to be more conservation wise.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6