Living Science 2019 Solutions for Class 6 Science Chapter 19 Annual Test Paper are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Annual Test Paper are extremely popular among Class 6 students for Science Annual Test Paper Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Living Science 2019 Book of Class 6 Science Chapter 19 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Living Science 2019 Solutions. All Living Science 2019 Solutions for class Class 6 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 207:

Question 1:

What kind of diseases does lack of nutrients lead to?

Answer:

Deficiency diseases are caused due to lack of nutrients. 

Page No 207:

Question 2:

What is grouping together of things under similar properties called?

Answer:

Classification is the grouping together of things under similar properties. 

Page No 207:

Question 3:

What is the study of living things in relation to their environment called?

Answer:

The study of living things in relation to their environment is called Ecology. 

Page No 207:

Question 4:

Some organisms help nutrients go back into the soil from the bodies of plants and animals. What are these organisms called?

Answer:

Organisms which help nutrients go back into the soil from bodies of dead plants and animals are called decomposers.

Page No 207:

Question 5:

Fish are able to move in water easily because of their __________ shape.

Answer:

Fish are able to move in water easily because of their streamlined shape.

Page No 207:

Question 6:

What kind of leaves do plants living in deserts have – small leaves or large leaves?

Answer:

Plants living in deserts have small leaves to reduce the rate of transpiration. 

Page No 207:

Question 7:

A measurement consists of two parts. The first part is a number. What is the second part?

Answer:

The second part of the measurement is the unit in which the measurement is expressed.

Page No 207:

Question 8:

Deepak is sitting next to Ashima in a fast-moving car. Is Ashima at rest or in motion with respect to Deepak?

Answer:

Deepak and Ashima both are sitting in the same car, so they are moving in the direction with the same speed as that of the car. That means the position of Ashima is constant or fixed with respect to Deepak. Hence, Ashima is at rest with respect to Deepak.

Page No 207:

Question 9:

Is light a form of energy or matter?

Answer:

Light is a form of energy.

Page No 207:

Question 10:

What kind of eclipse is observed when the sun, moon, and earth are in a straight line with the earth in the middle?

Answer:

A lunar eclipse is observed when the sun, moon, and earth are aligned in a straight line with the earth in the middle. When the earth comes in between the sun and the moon, the shadow of the earth covers the moon, which is known as the lunar eclipse. 

Page No 207:

Question 11:

Which insulator does a switch use to stop the flow of current in a circuit?

Answer:

A switch uses air as an insulator to stop the flow of current in a circuit when it is in open position.

Page No 207:

Question 12:

Does a car battery have one cell or many cells inside it?

Answer:

A car's battery normally contains 6 cells inside it. It is a rechargeable battery, which can be recharged with the help of an electric charger when the chemicals of the battery get exhausted. 

Page No 207:

Question 13:

What are the strongest regions of a magnet known as?

Answer:

The strongest regions of a magnet are known as the poles of the magnet.

Page No 207:

Question 14:

The south pole of a magnet is brought near an end A of another magnet. The two repel each other. Which pole is end A?

Answer:

Like poles of a magnet repel each other. So, if the south pole of the magnet repels the end A of another magnet then the end A must be a south pole. 

Page No 207:

Question 15:

Where is the magnetic field of a magnet stronger – at a distance of 1 cm from the magnet or at a distance of 1 m?

Answer:

The magnetic field strength of a magnet decreases as the distance from the magnet increases. So, its weaker at the far distances and stronger at the close distances from the magnet. Therefore, Magnetic field will be stronger at 1 cm in comparison to the magnetic field at 1 m distance from the magnet.

Page No 207:

Question 1:

Which property of a filter allows it to separate an insoluble solid from a liquid?

Answer:

An insoluble solid can be separated from a liquid using a filter paper as the filter paper allows the liquid to pass through it while the solid will not pass through the filter paper.

Page No 207:

Question 2:

Why do plants not move around?

Answer:

Plants do not move around because they are fixed in the ground due to roots and they do not need to move as they can prepare their own food. 

Page No 207:

Question 3:

What kind of leaves do plants that grow under water have?

Answer:

Plants that grow under water have leaves covered with a waxy layer to resist water. Some plants have large flat leaves that can float on water. Others have slim and flexible leaves that can bend so that they do not break with the flow of water.

Page No 207:

Question 4:

What are the two kinds of translatory motion?

Answer:

The two kinds of translatory motion are:

  1. Rectilinear motion
  2. Curvilinear motion

Page No 207:

Question 5:

Compare the colour of the shadow of an object with the colour of its image.

Answer:

An image has the same colour as the object. A shadow is a region where there is no light falling. As a result, a shadow is black.

Page No 207:

Question 6:

What energy conversion occurs in an electric bulb when a current flows through it?

Answer:

When current flows through a light bulb, electrical energy is converted into heat energy. The heat energy causes the filament to glow and emit light.

Page No 207:

Question 7:

Water neither heats up nor cools down as fast as land. How is this property of water useful for aquatic animals?

Answer:

The fact that water heats and cools slower than the land ensures that aquatic animals do not have to endure sudden, large variations in temperature. This property of water also ensures that aquatic animals do not freeze to death during winter despite not having thick fur.   

Page No 207:

Question 8:

Clouds consist of small water droplets. Under what conditions do these droplets come down as rain?

Answer:

A cloud consists of small droplets of water. If there are dust particles on which the water can condense to form large drops, then the droplets come down as rain drops.

Page No 207:

Question 9:

An aeroplane flying very high is filled with air and sealed. Why is this necessary?

Answer:

As we go higher up in the atmosphere, the air pressure decreases and breathing becomes more difficult. To ensure that passengers can breathe normally in a high flying aeroplane, it is filled with air and sealed.

Page No 207:

Question 10:

A circuit consists of a dry cell and a bulb. What will be the direction of flow of current in the circuit?

Answer:

In a circuit, consisting of a dry cell and a bulb will have current flowing from the positive terminal of the cell to the negative terminal through a bulb.

Page No 207:

Question 1:

Describe rotational motion.

Answer:

Rotational motion is a rotation of the body about an axis passing through the body.

Page No 207:

Question 2:

How is a translucent object different from a transparent object?

Answer:

All the light shining on a transparent object passes through it. In contrast, only some of the light shining on a translucent object can pass through it.



Page No 208:

Question 3:

What does a magnetic compass consist of? What is it used for?

Answer:

A magnet compass comprises a magnetic needle mounted on a pivot and is free to rotate. The needle is mounted on a scale with directions marked and the whole setup is enclosed in a glass topped box. A compass is used to find the direction for navigation.

Page No 208:

Question 4:

What is rooftop rainwater harvesting?

Answer:

Rooftop rainwater harvesting consists of having slopped roofs or methods to collect rainwater falling on roofs and channelize it towards the percolation ditches.

Page No 208:

Question 5:

List three important advantages of recycling waste.

Answer:

The advantages of recycling waste are:

  1. Recycling waste helps recover valuable resources from the waste.
  2. Recycling waste helps protect the environment.
  3. It also helps to keep our surroundings clean.

Page No 208:

Question 6:

Draw a labelled diagram to show the formation of an image of a tree by a pin-hole camera.

Answer:

Image formation of a tree through a pinhole camera: 


Page No 208:

Question 1:

A mature plant is 0.5 m in length. It has a soft, green stem. It is a
(a) herb.
(b) shrub.
(c) tree.
(d) creeper.

Answer:

(a) herb.

Herbs are plants having height less than 1 m and their stem is soft as well as green. 
 

Page No 208:

Question 2:

Which of these is not an organ system?
(a) lung
(b) circulatory
(c) digestive
(d) excretory

Answer:

(a) lung

Lung is an organ and is a part of the respiratory system. 

Page No 208:

Question 3:

Which of these is not a specific adaptation for a camel to live in the desert?
(a) store fat in its hump
(b) short tail
(c) long legs
(d) large soles in feet

Answer:

(b) short tail.

All adaptations other than the short tail are specific to helping the camel survive a desert environment.

Page No 208:

Question 4:

Which of these is not a consumer?
(a) herbivores
(b) carnivores
(c) green plants
(d) omnivores

Answer:

(c) green plants

Green plants are not consumers because they can prepare their own food by the process of photosynthesis. 

Page No 208:

Question 5:

A ball rolling on the ground in a straight line has
(a) rectilinear motion.
(b) rectilinear and rotational motion.
(c) rectilinear and curvilinear motion.
(d) rectilinear and periodic motion.

Answer:

A ball rolling on the ground in a straight line undergoes rectilinear motion. It also rotates about an axis passing through the ball. Therefore, it also performs the rotational motion.

Hence, the correct answer is option (b)

Page No 208:

Question 6:

A pendulum undergoes
(a) periodic motion.
(b) linear motion.
(c) curvilinear motion.
(d) rotational motion.

Answer:

(a) periodic motion

A pendulum moves to and fro periodically. Therefore, a pendulum undergoes periodic motion.

Page No 208:

Question 7:

Which of these will form a darkest shadow?
(a) opaque object
(b) transparent object
(c) translucent object
(d) cannot say because it depends on the source of light

Answer:

(a) Opaque object

An opaque object completely blocks all light falling on it. Thus, an opaque object forms the darkest shadow.

Page No 208:

Question 8:

Which of these must be made from an insulator?
(a) connecting wires
(b) the filament of an electric bulb
(c) terminals of a dry cell
(d) coating on a electric wire

Answer:

 (d) coating on an electric wire

The coating on an electric wire is necessary to prevent people coming into contact with the wire from getting a shock.

Page No 208:

Question 9:

Which of these cells will you use in a communication satellite that is expected to circle the earth for several years?
(a) dry cells
(b) button cells
(c) car cells
(d) solar cells

Answer:

Solar cells are used in communication satellites which are expected to circle the earth for several years. Because, the sun can provide an unlimited amount of solar energy, which can be used constantly for years. 

Hence, the correct answer is option (d).

Page No 208:

Question 10:

The earth acts like a huge magnet with its north pole near which part of the earth?
(a) Geographical North Pole
(b) Geographical South Pole
(c) Centre of the equator
(d) point on the equator

Answer:

Earth behaves like a huge magnet with its north pole at the geographical south pole and south pole at the geographical north pole.

Hence, the correct answer is option (b).

Page No 208:

Question 11:

Which of these materials can be used to make a magnet?
(a) copper
(b) aluminium
(c) steel
(d) gold

Answer:

(c) steel

Magnets can be made of steel.

Page No 208:

Question 12:

Which of these processes does not occur in the natural water cycle?
(a) evaporation
(b) condensation
(c) boiling
(d) precipitation

Answer:

(c) boiling

In the natural water cycle, temperatures required to boil water are never encountered.

Page No 208:

Question 13:

Which of these constituents of air is required by living things but cannot be taken directly from the atmosphere?
(a) oxygen
(b) nitrogen
(c) carbon dioxide
(d) all of these

Answer:

(b) nitrogen.

Living beings cannot take in nitrogen directly from the air as it is a relatively an unreactive gas.

Page No 208:

Question 14:

Which of these cannot be used to make compost?
(a) paper
(b) fruit peels
(c) plastic bags
(d) bones

Answer:

(c) plastic bags

Plastic bags are not biodegradable. As a result, it cannot be used for making compost.

Page No 208:

Question 15:

Which of these adaptations do you expect in floating plants?
(a) leaves reduced to spines with no stomata
(b) large flat leaves with stomata on the upper surface
(c) long and narrow leaves
(d) leaves with drip tips

Answer:

(b) Large flat leaves with stomata on the upper surface

Floating plants have large flat leaves with stomata on the upper surface such as the leaves of lotus and water lilies.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6