Living Science 2019 Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Electricity And Circuits are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Electricity And Circuits are extremely popular among Class 6 students for Science Electricity And Circuits Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Living Science 2019 Book of Class 6 Science Chapter 13 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Living Science 2019 Solutions. All Living Science 2019 Solutions for class Class 6 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 154:

Question 1:

Which component in an electric circuit
(a) supplies electricity? (b) has the power to stop the flow of electric current? (c)  provides a path for the flow of electric current?

Answer:

(a) The battery supplies electricity in the circuit. 
(b) A switch has the power to stop the flow of electric current in the circuit. 
(c) Connecting wires provide a path for the flow of electric current. 

 

Page No 154:

Question 2:

In an electric circuit, the positive terminal of the electric cell is marked P and the negative terminal is marked N. What is the direction of flow of current in the circuit?

Answer:

The electric current always flows from the higher potential to lower potential. The positive terminal of an electric cell is at higher potential with respect to its negative terminal. Hence, in the given circuit, the current will flow from terminal P to terminal N. 

Page No 154:

Question 3:

Can current flow through a bulb with a broken filament? Why?

Answer:

No, current can not flow through a broken filament because of an incomplete circuit. 



Page No 157:

Question 1:

Liquids cannot conduct electricity. Do you agree? Justify your answer by giving examples.

Answer:

The conduction of electricity inside the liquid takes place due to the movement of ions. So, some liquids can conduct electricity due to the presence of some salts which can produce ions. Whereas some liquids do not conduct electricity because of zero or low presence of salts which can produce ions. 

Page No 157:

Question 2:

Electric wires used at home have a coating of plastic. Why is this necessary?

Answer:

Electric wires used at home have a coating of plastic to protect us from shock. If there will not be a plastic coating then there are chances that we may touch the conducting wires and due to the unintentional flow of high current through our body, we may get a shock and may even die. 

Page No 157:

Question 3:

A dry cell, once exhausted, cannot be used again. However, some other cells can be used again by charging them. Name two such cells.

Answer:

A lithium-ion battery and lead-acid battery are the two examples of the cells which can be recharged and reused again.

Page No 157:

Question 4:

A dry cell converts chemical energy into electrical energy. Energy in which form is converted into electrical energy in a solar cell?

Answer:

In a solar cell, light energy from the sun is converted into electrical energy. 



Page No 158:

Question 1:

Which of these does not conduct electricity?
(a) brass spoon
(b) silver jewellery
(c) steel tumbler
(d) plastic jug

Answer:

(d) plastic jug
Plastic is an insulator which does not conduct electricity.

Page No 158:

Question 2:

Which of the following is a good conductor of electricity?
(a) wood
(b) paper
(c) iron
(d) pure water

Answer:


(c) Iron
Iron is a metal and all metals are good conductors of electricity.

Page No 158:

Question 3:

Which of these will generate electric current when kept in sunlight but not when kept in the dark?
(a) dry cell
(b) car battery
(c) button cell
(d) solar cell

Answer:

(d) solar cell
A solar cell will generate electric current when kept in sunlight.

Page No 158:

Question 4:

Which of these appliances in your house is not run by electricity?
(a) geyser
(b) gas burner
(c) air conditioner
(d) music system

Answer:

 (b) Gas burner.
Gas burner can be used without electricity and can be lit with a match stick. Whereas geysers, air conditioners and music systems are run by electricity.

Page No 158:

Question 5:

Which of these does not conduct electricity?
(a) pure water
(b) salt solution
(c) lime juice
(d) lead of pencil

Answer:

(a) Pure water
Pure water does not conduct electricity.

Page No 158:

Question 6:

In an electric torch, electric energy is converted into
(a) light energy.
(b) heat energy.
(c) sound energy.
(d) both light and heat energy

Answer:

(d) both light and heat energy.
In an electric torch, electric energy is converted into both heat and light energy.

Page No 158:

Question 7:

An electric circuit consisting of wires, a dry cell and a bulb are connected in the following ways. In which case will the bulb light up?
(a)
(b)
(c)
(d)

Answer:

(c)
 
For the bulb to glow, the circuit must be closed with current passing through the bulb. This is true for circuit (c).

Page No 158:

Question 8:

Which of these is not a symbol of a circuit element?
(a)
(b)
(c)
(d)

Answer:

(c)

Option c is not a symbol of a circuit element, whereas options a, b and d denote the symbols of battery, switch and bulb respectively.

Page No 158:

Question 9:

You are a scientist who has to make a satellite to send into orbit in outer space. Which of these will you use as a source of power in the satellite?
(a) dry cells
(b) solar cells
(c) rechargeable cells of the type used in cars
(d) rechargeable button cells

Answer:

(b) Solar cells
Solar cells are used because solar cells directly convert solar energy into electrical energy. Since, satellites in orbit are exposed to large amount of sunlight, they can power their systems using solar cells.

Page No 158:

Question 1:

Name the circuit component that is used to start or stop the flow of current in a circuit.

Answer:

A switch is a component in a circuit which is used to start or stop the flow of current in a circuit.

Page No 158:

Question 2:

Will electric current flow in a circuit in which there is a gap between two wires?

Answer:

No. Electric current will not flow in a circuit in which there is a gap between them. This is because gap contains air and air does not conduct electricity.

Page No 158:

Question 3:

Metals are ___________ of electricity.

Answer:

 Metals are good conductors of electricity.



Page No 159:

Question 4:

An electric cell makes current in a circuit flow from the ___________ terminal to the _______________ terminal.

Answer:

An electric cell makes current in a circuit flow from the positive terminal to the negative terminal.

Page No 159:

Question 5:

Current can only flow in a closed circuit. True or false?

Answer:

True. Current can only flow in a closed circuit. A circuit is closed when there is no obstruction to the flow of electric current through the circuit. 

Page No 159:

Question 6:

A dry cell is source of ___________ energy.

Answer:

A dry cell is a source of electrical energy.

Page No 159:

Question 7:

In a dry cell, the end with the metal cap is the ______________ terminal.

Answer:

In a dry cell, the end with the metal cap is the positive terminal.

Page No 159:

Question 8:

All button cells can be charged again and again. True or false?

Answer:

 False. Not all button cells can be charged again and again. Only few can be charged again and again while the other few have to be thrown away after a single use.

Page No 159:

Question 9:

Can the current supplied by a dry cell give you an electric shock?

Answer:

 Yes. The current supplied by a dry cell can generate an electric shock. However, the current is small so, the shock will be weak.

Page No 159:

Question 10:

A car battery contains many cells. True or false?

Answer:

True. A car battery normally contains six cells. The battery can be recharged with the help of an electric charger once the chemicals within the cells are exhausted.

Page No 159:

Question 11:

An electric bulb with a broken filament is ___________, and will not glow in an electric circuit.

Answer:

 An electric bulb with a broken filament is a fused bulb, and will not glow in an electric circuit.

Page No 159:

Question 12:

Does air conduct electricity?

Answer:

No. Air is an insulator and does not conduct electricity.

Page No 159:

Question 1:

What is an electric circuit?

Answer:

An electric circuit is an arrangement which provides a way for the flow of electric current in it. It is a device which comprises of components such as electric cell, switches, bulbs and wires.

Page No 159:

Question 2:

When is an electric circuit said to be closed?

Answer:

An electric circuit is said to be closed or complete when there is flow of electricity through the circuit. When the two ends of a cell are connected to a bulb using metal wires, the bulb emits light. The bulb glows due to flow of electric current from the positive terminal to the negative terminal through the filament of the bulb. Such a circuit is called a closed circuit.

Page No 159:

Question 3:

Why can electricity not flow in an open circuit?

Answer:

 An open circuit is one in which one of the metal wires is disconnected from the cell. When the metal wire is disconnected, there is no path for the current to flow. Hence, electricity cannot flow in an open circuit.

Page No 159:

Question 4:

Why is an electric cell needed in an electric circuit?

Answer:

An electric cell is needed in an electric circuit because it is the source of electrical energy in a circuit. The energy provided by the cell drives an electric current in the circuit.

Page No 159:

Question 5:

What is the function of the switch in an electric circuit?

Answer:

The function of switch in an electric circuit is to either make or break the electric circuit. A switch is used to turn current to an electrical appliance either on or off.

Page No 159:

Question 6:

How are chargeable cells different from ordinary dry cells?

Answer:

No. Chargeable Cells Ordinary Dry Cells
1. Chargeable cells can be charged repeatedly.
 
An ordinary dry cell cannot be charged again once it is used up.
 
2.   Chargeable cells are usually more expensive.  Ordinary dry cells are usually cheaper than dry cells. 

Page No 159:

Question 1:

Draw the symbols for the following:
(a) a bulb
(b) an electric cell
(c) a switch
(d) a battery of electric cells

Answer:


(a) A bulb:


(b) An electric cell:


(c) A switch:

OFF position


ON position:



(d) A battery of electric cells:

Page No 159:

Question 2:

Draw an electric circuit in which a cell is used to light a bulb, using components b, c and d of Question 1. Mark the direction of current in the circuit.

Answer:

Diagram of a closed electric circuit with a battery cell, bulb and switch is shown below along with the direction of current in the circuit is shown below:

Page No 159:

Question 3:

Differntiate between conductors and insulators. Give three examples of each, one of them being a liquid.

Answer:

S.No. Conductors Insulators
1. Materials which allow current to pass through them are known as conductors. Materials which do not allow current to pass through them are known as insulators.
2. Conductors consist of free electrons as charge carriers. Insulators do not posses charge carriers.
3.  Examples of conductors are: copper, silver and mercury. Mercury is a liquid metal. Examples of insulators are: plastic, wood and oil. Oil is a liquid insulator.

Page No 159:

Question 4:

Instead of plastic, can the electric wires at home be coverd with aluminium foil? Justify your answer.

Answer:

The covering of an electric wire is made of plastic because plastic is an insulator, which does not allow current to flow through it. As a result, a person touching the wire is saved from getting shocked. If instead of plastic the wire is covered with aluminium foil, it can be dangerous as the aluminium foil is a conductor and can conduct electricity and lead to shocks.

Page No 159:

Question 5:

What is a solar cell? Give two uses of solar cells.

Answer:

A cell which directly converts the light coming from the sun into electrical energy is known as a solar cell.
Uses:
(1) A collection of solar cells is used as a source of power for satellites launched into space.
(2) In isolated places where there is no electricity, solar cells supply power to the street lights and water pumps.

Page No 159:

Question 6:

Where is the electricity used at home generated? How does it reach out houses?

Answer:

Electricity used at home is generated from large power generating stations. Electric current produced from the these stations flows to the substations and then reaches our homes through thick wires on poles known as overhead wires (power lines). In some countries, the power lines can also run underground.

Page No 159:

Question 1:

A student, while making a circuit to make a bulb glow using a dry cell, conected the plastic covering of the wire to the cell, instead of the metal wire inside it. Will current flow in the circuit? Why?

Answer:

No, the current will not flow in the circuit. For the current to flow in the circuit, the metal wires should be connected to the cell and not the plastic covering. Plastic is an insulator which obstructs the current flow. Therefore, it should be ensured that only the metal portions of wires are connected to the cell because metals are good conductors, which allow the easy flow of current in the circuit.

Page No 159:

Question 2:

Why do you think electric wires are made out of copper or aluminium though silver is a better conductor of electricity?

Answer:

 We know that silver is a very good conductor of electricity but it is a very expensive metal. Aluminium and copper are nearly as good conductors of electricity as silver but they are much cheaper. Therefore, electric wires are made of copper or aluminium.

Page No 159:

Question 3:

A bare wire carrying an electric current can give you an electric shock. Based on this, can you say if your body is a conductor or an insulator?

Answer:

The human body is made up of more than 70% water, and is a good conductor of electricity. As a result, you will get a shock when you come into contact with a bare, current carrying wire. 



Page No 160:

Question 4:

As a safety measure, you are advised to wear rubber slippers or shoes when handling electrical appliances. Why?

Answer:

Electrical appliances carry large amounts of electrical current. Human body is a good conductor of electricity and current can easily pass through the body to the ground leading to electric shocks. Hence, it is advised to wear rubber gloves, slippers or shoes when dealing with electrical appliances as rubber acts as an insulator and breaks the circuit to the ground. This prevents current from flowing through the body.

Page No 160:

Question 5:

Current in a circuit flows from the positive terminal of a cell to the negative terminal. In which direction does the current flow inside the cell?

Answer:

In a circuit, electric conventional current flows from the positive terminal of the cell to the negative terminal. You can think of this as a positive cell moving from the positive terminal of the cell to the negative terminal. Once the positive charge reaches the negative terminal, it moves inside the cell from the negative terminal, back to the positive terminal.
Therefore, conventional current is assumed to flow from the negative terminal to the positive terminal inside the cell.

Page No 160:

Question 6:

Why are only solar cels used as a source of power in satellites?

Answer:

Satellites are artificial machines which orbit around celestial bodies to gather information or for communication. Satellites get their power from solar panels. A solar panel is a collection of solar cells which generates electricity directly from the light of the sun. As long as a satellite gets sufficient sunlight, it will keep producing enough electricity to power its onboard systems and there is no need to replenish batteries, which cannot be done easily once the satellite is launched.

Page No 160:

Question 1:

Vikash has a younger sister who is just beginning to crawl around the house. She touches everything she comes across. Vikash realised that she could put her fingers into electrical sockets placed at a low height. He covered all such sockets with tape.
Why did Vikash do this? What does this tell us about Vikash?

Answer:

Vikash does this to protect her sister from getting any electric shocks. This tells us that Vikash is a responsible and caring brother. 



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6