Living Science 2019 Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Measurement And Motion are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Measurement And Motion are extremely popular among Class 6 students for Science Measurement And Motion Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Living Science 2019 Book of Class 6 Science Chapter 11 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Living Science 2019 Solutions. All Living Science 2019 Solutions for class Class 6 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 129:

Question 1:

Which of the following are physical quantities? Speed of a car, how angry a person is, distance from earth to sun, how much a mother loves her child.

Answer:

Speed of a car and the distance from earth to sun are the only physical quantities, as they both can be measured and expressed in terms of fundamental quantities. But, how angry a person is or how much a mother loves her child are the emotions and can not be measured or expressed in terms of fundamental quantities. So, they are not physical quantities. 

Page No 129:

Question 2:

Does a standard unit remain the same on the moon as it is on the earth?

Answer:

A standard unit is a fundamental measure of a physical quantity. It does not matter where we are, the physical quantities will always be expressed in a similar way. The standard unit for length is 'meter', for mass, it is 'kilogram' and for the time it is 'second'. These units are fundamentals, which will remain the same on the moon as well. For example, Gravity on the moon is different than the gravity on the earth, but the standard unit to measure the gravity on earth and the moon are the same, i.e. m/s2.

Page No 129:

Question 3:

Choose the correct SI unit.
Length: metre, centimetre or foot;
Mass: kilogram or gram
Time: hour or second

Answer:

SI units are the fundamental units for various physical quantities accepted all over the world. The Si unit given for length is 'meter', for mass it is 'kilogram' and for the time it is 'second'. Though length, mass and time can be expressed in terms of other units as well but these are the standard units used uniformly all over the world. 

Page No 129:

Question 4:

Which of these is the correct way of writing
a. 10 kg or 10 kgs _________
b. 5 cm or 5 cms _________
c. 1 kg. or 1 kg _________
d. 20 cm. or 20 cm________

Answer:

Units are always expressed as singular words and their short abbreviation is taken as the full expression. The correct way of writing the given quantities is as follows:

(a) 10 kg
(b) 5 cm
(c) 1 kg
(d) 20 cm



Page No 132:

Question 1:

An object at rest with respect to one object can be in motion with respect to another object. Do you agree? Give an example to prove your point.

Answer:

Yes, I agree. Whether an object is at rest or in motion depends on the frame of reference or the point of observation. For example, if a man A and man B are sitting inside the bus and a third man C is standing outside. Now, if the bus starts moving then man A will see man B at rest no matter how fast the bus is moving. But, man C will see man B moving along with the bus, for him man B is moving with the speed of the bus. So, we can say that man B is rest with respect to man A but he is moving with respect to man C. The difference in observations comes due to different points of observation or different frame of reference.
 

Page No 132:

Question 2:

An object A is in rectilinear motion and an object B is in curvilinear motion. Which of these is in translatory motion? Give reasons.

Answer:

Both the motions are translational in nature. A motion is said to be translational when the body undergoing motion changes its position with respect to time. As in rectilinear motion and curvilinear motion both, the objects are changing their positions, so both are pursuing translational motion. 

Page No 132:

Question 3:

A spinning top moves as a whole. However its motion is not considered to be translatory motion Why? What kind of motion is it?

Answer:

In translational motion, an object changes its position such that every point in the body experiences the same velocity at any instant of time. Here, due to the spinning of the top about its axis, the velocity of different points of the top becomes different, so it's motion cannot be considered a translatory motion. When an object changes its orientation about a fixed axis, then the motion of the object is said to be rotational motion. Therefore, the spinning top is undergoing rotational motion.

Page No 132:

Question 4:

The earth has both translatory motion and rotational motion. How is that possible? Can you give another such example?

Answer:

Yes, earth has both translatory as well as rotational motion. When the earth revolves around the sun it changes its position, that motion is translational in nature. But when the earth spins around its own axis, the motion is rotational motion. The earth revolves around the sun while spinning about its own axis, that's why the earth is known to have translatory and rotational motion both. 

The motion of a wheel of a cycle is also an example when the body is in translatory and rotational motion both. The wheel of the cycle rotates about its own axis while it moves forward. 
 



Page No 134:

Question 1:

The footstep is an unreliable measure of length because
(a) people do not measure properly with it.
(b) it varies from person to person.
(c) some people jump too much while measuring with the footstep.
(d) it is a standard unit of measurement.

Answer:

(b) it varies from person to person.

The footstep as a measure of length is unreliable measure of length because different people have different foot sizes.

Page No 134:

Question 2:

The standard unit of length in the SI system is
(a) cubit.
(b) centimetre.
(c) metre.
(d) handspan.

Answer:

(c) metre

The standard unit of length in the SI system is metre (m).

Page No 134:

Question 3:

How many kilograms make one metric ton?
(a) 10
(b) 100
(c) 1000
(d) 40

Answer:

(c) 1000

1 metric ton is equal to 1000 kilograms.

Page No 134:

Question 4:

While measuring length using a metre scale, the position of the eye
(a) should be vertically above the 0-mark of the scale.
(b) should be vertically above the point where the measurement is to be taken.
(c) should be a little away from the point where the measurement is to be taken.
(d) does not matter as long as the scale is accurate.

Answer:

(b)  should be vertically above the point where the measurement is to be taken.

The eye must be vertically above the point where the measurement is to be taken to avoid parallax error.

Page No 134:

Question 5:

The skill of estimation is important for
(a) a scientist when performing an experiment in the laboratory.
(b) a doctor when measuring our body temperature using a thermometer.
(c) all of us in our daily life.
(d) those of us who do not know how to measure accurately.

Answer:

(c) all of us in our daily life.

The estimation is important for all of us everywhere, in daily life as well as in laboratory.

Page No 134:

Question 6:

Which of these will always be translatory motion?
(a) periodic motion
(b) curvilinear motion
(c) rotational motion
(d) all of these

Answer:

(b) Curvilinear motion.

Object moving along curved path is a curvilinear motion. Curvilinear motion is a type of translatory motion.

Page No 134:

Question 7:

What kind of motion does a pendulum have?
(a) rotational motion
(b) rectilinear motion
(c) periodic motion
(d) non-periodic motion

Answer:

(c) Periodic motion.

The repetitive to and fro motion of a pendulum is an example of periodic motion.

Page No 134:

Question 8:

An example of rotational motion is
(a) the moon revolving around the earth.
(b) rotation of the earth.
(c) a child in a merry-go-round.
(d) the bob of a swinging pendulum.

Answer:

(b) rotation of the earth.

The rotation of earth about its own axis is a rotational motion.

Page No 134:

Question 9:

In which of the following is there no change in the direction of movement of the body?
(a) rotational motion
(b) curvilinear motion
(c) periodic motion
(d) rectilinear motion

Answer:

(d) Rectilinear motion.

In rectilinear motion, the direction of movement of the body does not change.

Page No 134:

Question 10:

Motion of which of the following is not periodic?
(a) beating of a drum
(b) revolution of moon around the earth
(c) rotation of the earth around its axis
(d) movement of pendulum

Answer:

(a) beating of a drum.

Beating of a drum is a non-periodic motion, as interval of time after which the beating is repeated is not constant.



Page No 135:

Question 1:

A quantity that can be measured is called a ______________ quantity.

Answer:

A quantity that can be measured is called a physical quantity.

Page No 135:

Question 2:

If you are using the SI system, you will always measure length in metres. True or false?

Answer:

True, if you are using the SI system, you will always measure length in metres.

Page No 135:

Question 3:

In your daily life, it is essential to measure everything very accurately. True or false?

Answer:

False. In daily life, it is often sufficient to arrive at a good estimate.

Page No 135:

Question 4:

In which year did we start using metric measures in India?

Answer:

In the year 1960, India started using metric measurements.

Page No 135:

Question 5:

The standard units of mass, length and time are the same in the MKS and the SI systems. True or false?

Answer:

True, the standard units of mass, length and time are the same in the MKS and the SI systems.

Page No 135:

Question 6:

While measuring length using a metre scale, the position of the eye does not affect the measurement. True or false?

Answer:

The statement, "While measuring length using a metre scale, the position of the eye does not affect the measurement", is false. When using metre scale, one needs to keep the eye vertically above the measurement point.

Page No 135:

Question 7:

'A body moves as a whole; all parts of the body move through the same distance in the same time.' What type of motion is this?

Answer:

In translatory motion, all the the parts of the body move through same distance in the same time interval.

Page No 135:

Question 8:

What kind of movement does the earth have about its axis?

Answer:

The earth performs rotational motion around its own axis.

Page No 135:

Question 9:

An object moves to-and-fro about its position of rest. What type of motion is this?

Answer:

In periodic motion, an object moves to and fro about its position of rest.

Page No 135:

Question 10:

Which kind of motion produces sound?

Answer:

Fast, periodic motion, such as hitting a tabla, produces sound.

Page No 135:

Question 11:

Give an example of an object that has more than one kind of motion at the same time.

Answer:

The motion of earth around its own axis is rotational motion. Also, earth revolves around the sun along a circular path. This is translatory motion.

Page No 135:

Question 1:

Why are standard units used in measurements?

Answer:

Earlier, different countries had different measurements units, which caused confusion. Later, in the year 1960, the general conference of weights and measures suggested the usage of common system world over. This system is called as the systeme international d'unites (SI) system.    

Page No 135:

Question 2:

What are the standard units of mass, length and time in the
(a) CGS system?
(b) SI system?

Answer:

(a) In CGS system, the units of mass, length and time are gram, centimetre and second respectively.
(b) In SI system, the units of mass, length and time are kilogram, metre and second respectively.

Page No 135:

Question 3:

To make accurate measurements there are two main requirements. What are they?

Answer:

To make accurate measurements there are following two main requirements:
(i) One must have an appropriate instrument.
(ii) He should know how to use the instrument properly.

Page No 135:

Question 4:

When is an object said to be in motion?

Answer:

An object is in motion when it changes its position with time, relative to a stationary object.

Page No 135:

Question 5:

Name the two inventions that brought about revolutions in the field of transport.

Answer:

First the invention of a wheel brought a revolution in transport. The second revolution in the field of transport occurred with the invention of steam engine. 

Page No 135:

Question 6:

Name the two kinds of motion that the earth has.

Answer:

The first motion is rotational motion, wherein the earth rotates around its own axis.
Second motion is translatory motion, where the earth moves around the sun in a circular path.

Page No 135:

Question 1:

Why don't we measure all lengths in just one standard unit of length such as the metre, instead of having multiples and submultiples?

Answer:

When making measurements which involves very large numbers or very small numbers, using one standard unit of length becomes very difficult and impractical. Therefore, for measurements involving small numbers submultiples of standard units are used and for large numbers multiples of standard units are used.

Page No 135:

Question 2:

What precautions will you take while measuring the length of a line segment with a scale?

Answer:

While measuring the length of a line segment following precaution should be taken:
(a) The ruler should be placed exactly on the length to be measured.
(b) One should not use worn out portions of the instrument. 
(c) Eyes should be kept vertically above the point to be measured.

Page No 135:

Question 3:

Name two methods you can use to measure the lenth of a curved line. Draw labelled illustrations to show the steps.

Answer:

To measure the length of a curved line, we can use a piece of string. Knot the string at the beginning as shown in the figure below and press it against the beginning of the line with your forefinger.




The second method is to use a set of dividers. This is shown in the figure below.

Page No 135:

Question 4:

Give an example each of a situation where:
(a) accurate measurement is necessary
(b) accurate measurement is not necessary and only estimation is required Give reasons.

Answer:


(a) Accurate measurements are of importance in situations where extreme precision is essential, such as in scientific experiments or in construction of fine tolerance machinery. Here
even an error in measurement of weight by 0.1 g can completely change the result of an experiment.
(b) Estimation will suffice in most daily, domestic situations such as the mixing sugar or salt in food items. Here, a difference of 0.1 g in the amount of salt or sugar in food will not even be noticed.

Page No 135:

Question 5:

Name the two different types of translatory motion and explain each in brief.

Answer:

The two different types of translatory motion are:

  1. Rectilinear/Linear motion: In this case, the object moves along a straight line path. For example, a car driving along a straight road is performing rectilinear motion.
  2. Curvilinear motion: When an object moves along a curved path, then the motion is said to be curvilinear motion. A car moving on a curved road is an example of curvilinear motion.

Page No 135:

Question 6:

What is periodic motion? Explain with the help of two examples.

Answer:

When motion of an object keeps repeating itself at a regular interval of time, it is said to be a periodic motion.
Examples:
(a) A pendulum, i.e. a ball tied to a string, undergoes a periodic motion.
(b) A swing also performs a periodic motion in a similar manner.



Page No 136:

Question 1:

In our daily life, is it essential to measure everything accurately?

Answer:

No, in our daily life it is not so important to measure everything accurately. For example, adding sugar to a tea can have slight variation, it need not be very accurate.

Page No 136:

Question 2:

When you turn a screw, it undergoes two kinds of motion at the same time. Can you identify the two kinds of motion?

Answer:

When a screw is turned, first it performs rotational motion along its own axis. Secondly, while rotating it also performs translatory motion.

Page No 136:

Question 3:

What kinds of motion does an oscillating pedestal fan have?

Answer:

The motion of an oscillation pedestal fan is rotational motion. Also, the fan also performs oscillatory motion.

Page No 136:

Question 4:

When you spin a top, it spins and may also move around. What kinds of motion does such a top have?

Answer:

A spinning top performs a rotational motion, revolving about its own axis and at the same time if it moves around, it performs translatory motion.

Page No 136:

Question 5:

We say that a tree is stationary. But is the tree in motion with respect to some other object?

Answer:

The tree fixed on earth and earth is moving. So, with respect to distant fixed stars, the tree can be considered to be in motion.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6