Select Board & Class

Login

Living Science Solutions for Class 6 Science Chapter 16 - Air Around Us

Living Science Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Air Around Us are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Air Around Us are extremely popular among class 6 students for Science Air Around Us Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Living Science Book of class 6 Science Chapter 16 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Living Science Solutions. All Living Science Solutions for class 6 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 183:

Question 1:

The presence of which of these components in air varies from place to place?
(a) oxygen
(b) nitrogen
(c) carbon dioxide
(d) water vapour

Answer:

(d) water vapour
The presence of water vapour in air varies from place to place.

Page No 183:

Question 2:

Which of these is not true for combustion?
(a) Oxygen is formed.
(b) Carbon dioxide is formed.
(c) Oxygen is used up.
(d) Nitrogen does not change.

Answer:

(a) Oxygen is formed.
During combustion, oxygen is used, giving out carbon dioxide.

Page No 183:

Question 3:

Which of these is not an organ for taking in oxygen?
(a) lungs
(b) gills
(c) stomata
(d) atmosphere

Answer:

(d) Atmosphere
Atmosphere is the layer of air surrounding the earth which contains oxygen.

Page No 183:

Question 4:

Which of the following gases protects us from ultraviolet rays?
(a) oxygen
(b) ozone
(c) carbon dioxide
(d) nitrogen

Answer:

(b) Ozone
Ozone layer is a layer of gases present in the atmosphere that protects the Earth from the ultraviolet rays of the sun.

Page No 183:

Question 5:

The percentage of oxygen in the air does not change because
(a) oxygen is not used in any natural process.
(b) oxygen used up in natural processes is negligible.
(c) oxygen used up in some natural processes is renewed by another natural process.
(d) oxygen used up in natural processes is replenished by the ozone layer.

Answer:

(c) Oxygen used up in some natural processes is renewed by another natural process.
The percentage of oxygen in the air does not change because the oxygen used in respiration and combustion is replaced by the oxygen generated by plants during photosynthesis.

Page No 183:

Question 6:

Which of these can plants not absorb directly form the atmosphere?
(a) oxygen
(b) nitrogen
(c) carbon dioxide
(d) all of these

Answer:

(b) Nitrogen.
Though plants require nitrogen for their growth, plants cannot absorb nitrogen directly from the atmosphere.

Page No 183:

Question 7:

Which of these plants does not have stomata?
(a) water lily
(b) lotus
(c) tape grass
(d) all of these

Answer:

(c) Tape grass.
Stomata are absent in tape grass. Their body absorb the dissolved oxygen from water.

Page No 183:

Question 8:

The percentage amount of which of these gases in air is the least?
(a) oxygen
(b) carbon dioxide
(c) nitrogen
(d) cannot say because it varies from place to place

Answer:

(b) Carbon dioxide.
The percentage amount of carbon dioxide in air is the least, i.e., 0.03%.



Page No 184:

Question 1:

Can you think of one observation in your daily life which shows the presence of water vapour in the air?

Answer:

Rusting of iron is a best example to show the presence of water vapour in the air. When the iron interacts with the air, the water vapour present in the air undergo chemical reaction with the iron forming a reddish brown substance on the surface of the iron which is called as rust.

Page No 184:

Question 2:

Is it good to sleep under a tree
(a) during the day,
(b) at night? Give reasons.

Answer:

During the day time the leaves of the trees give off a plenty of oxygen in the process of photosynthesis. The amount of oxygen given off far exceeds the amount of carbon dioxide given out by the process of the tree respiring.
At night, there is no sunlight and photosynthesis stops. The trees however, continue to respire. As a result, trees give out carbon dioxide at night. Therefore, it is not advisable to sleep under a tree at night.

Page No 184:

Question 3:

People living in a certain region have a high incidence of skin cancer. Can you identify one possible cause for this?

Answer:

This may be due to the damage of ozone layer in that particular region. The sun emits ultraviolet radiation which can cause skin cancer. The ozone layer, present in the upper atmosphere, acts as a shield and protects the earth from these rays. If the ozone layer is damaged, then a large amount of ultraviolet radiation falls on the earth and can cause skin cancer if people are exposed to the ultraviolet radiation.

Page No 184:

Question 4:

Bodies of living things release energy during the process of _________

Answer:

Bodies of living things release energy during the process of respiration.

Page No 184:

Question 5:

Respiration and combustion remove carbon dioxide from the air. True or false?

Answer:

False.
During respiration and combustion oxygen in the air is used up leaving behind carbon dioxide.

Page No 184:

Question 6:

Plants release the gas ___________ during the day and the gas ___________ at night.

Answer:

Plants release the gas oxygen during the day and the gas carbon dioxide at night.

Page No 184:

Question 7:

Plants respire only at night. True or false?

Answer:

False.
Like other living beings, plants also respire constantly irrespective of day and night. However, during day they also give out oxygen by photosynthesis than what they use for respiration.

Page No 184:

Question 8:

The percentage of ______________ present in air is 0.03% by volume.

Answer:

The percentage of carbon dioxide present in air is 0.03% by volume.

Page No 184:

Question 9:

Name the organ used by fishes to breathe in air dissolved in water.

Answer:

Gills present in fish helps them to breathe in air dissolved in water.

Page No 184:

Question 10:

The atmosphere is responsible for weather changes. True or false?

Answer:

True. The changes in the weather occurs due to the atmosphere surrounding the earth.

Page No 184:

Question 11:

The __________ cycle gets disturbed by deforestation.

Answer:


The oxygen cycle gets disturbed by deforestation.



Page No 185:

Question 4:

Why do you think air becomes thinner higher up? (HINT: think of which force holds the atmosphere to the earth)

Answer:

The gravitational force which attract every object towards the surface of the earth, also attracts the air, which makes the air denser on the surface of the earth. As the air moves up, i.e., away from the surface of the earth, the lesser gravitational force causes the air to be less dense or thinner. 

Page No 185:

Question 5:

An aquarium owner, on a rather cold day, put a heater in his aquarium, which made the water warm, but not hot. He thought the fish would like that. However, all his fish died. What could be the reason for this?

Answer:

Air heats up and cools down faster than water. Even when the air is cool, the water is relatively warm. Since, changes in water temperature are never as severe as changes in the temperature of air, aquatic animals such as fish are very sensitive to small changes in temperature.When a heater is put into the water, it was not as cold as the air to begin with. The increase in the warmth of the water coupled with the high temperature sensitivity of aquatic animals led to the death of the fishes in the aquarium.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6

What are you looking for?

Syllabus