Select Board & Class

Login

Living Science Solutions for Class 6 Science Chapter 14 - Fun With Magnets

Living Science Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Fun With Magnets are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Fun With Magnets are extremely popular among class 6 students for Science Fun With Magnets Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Living Science Book of class 6 Science Chapter 14 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Living Science Solutions. All Living Science Solutions for class 6 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 160:

Question 1:

Which of the following is not a magnetic material?
(a) gold
(b) nickel
(c) iron
(d) cobalt

Answer:

(a) Gold
Gold is not a magnetic material.

Page No 160:

Question 2:

The magnetic strength of a magnet
(a) is uniform throughout the body of the magnet.
(b) is concentrated at one point called the pole of the magnet.
(c) is concentrated in two regions called the poles of the magnet.
(d) is concentrated in the centre of the magnet.

Answer:

(c) is concentrated in two regions called the poles of the magnet
The magnetic strength of a magnet is concentrated in two regions called the poles of the magnet.

Page No 160:

Question 3:

If a magnet is rolled in a packet of steel pins, the pins will get most attracted to
(a) the north pole.
(b) the south pole.
(c) the centre of the magnet.
(d) equally to both poles.

Answer:

(d) equally to both poles.
If a magnet is rolled in a packet of steel pins, the pins will get attracted equally to both poles.

Page No 160:

Question 4:

Which of these does not use a magnet?
(a) LCD TV
(b) electric fan
(c) computer hard disk
(d) DVD

Answer:

 (a)LCD TV

An LCD TV does not use a magnet whereas electric fan, computer hard disk and DVD make use of magnets.

Page No 160:

Question 5:

A freely suspended magnet comes to rest in the
(a) north-south direction.
(b) north-east direction.
(c) north-west direction.
(d) east-west direction.

Answer:

(a) north-south direction.
A freely suspended magnet comes to rest in the north-south direction.

Page No 160:

Question 6:

Which of the following cannot happen, irrespective of whether the given iron bar B is a bar magnet or not?
(a) Both ends of B are attracted to the north pole of a magnet.
(b) Both ends of B are attracted to the south pole of a magnet.
(c) One end of B is attracted and the other end is repelled by the north pole of a magnet.
(d) Both ends of B are repelled by the south pole of a magnet.

Answer:

(d) Both ends of B are repelled by the south pole of the magnet.

If the bar B is not a magnet, then both ends of B can be attracted to the south pole and repulsion cannot take place. If B is a bar magnet, then one end of B will be repelled by the south pole, namely B's south pole. However, B's north pole will be attracted towards the south pole of the bar magnet. Again, both ends being repelled cannot happen.



Page No 161:

Question 1:

We can make a magnet with only one pole. True or false?

Answer:

False. We cannot make a magnet with only one pole. Any magnet has always two poles namely north and south.

Page No 161:

Question 2:

Like poles __________ and unlike poles ___________ each other.

Answer:

Like poles repel and unlike poles attract each other.

Page No 161:

Question 3:

The earth behaves like a huge bar magnet with its magnetic north pole near the geographical __________ Pole.

Answer:

The earth behaves like a huge bar magnet with its magnetic north pole near the geographical south pole.

Page No 161:

Question 4:

Can a magnetic north pole exist without a magnetic south pole?

Answer:

No. A magnetic north pole can never exist without a magnetic south pole. Poles always exist in pairs.

Page No 161:

Question 5:

You are given a piece of iron and a bar magnet. How can you magnetize the piece of iron?

Answer:

Given a piece of iron and a bar magnet, the piece of iron can be magnetised by single touch method wherein one pole of a magnet is used to stroke the iron piece from its one end to the other end repeatedly until it gets magnetised.

Page No 161:

Question 6:

The single touch method of making a magnet is extensively used nowadays to make magnets. True or false?

Answer:

False. Single touch method of making a magnet is no longer used today. Electric current is used to make magnets nowadays.

Page No 161:

Question 7:

If a magnet is heated, it can lose its magnetism. True or false?

Answer:

True. If a magnet is heated above a certain temperature, it can lose its magnetism.

Page No 161:

Question 8:

The region around a magnet where its magnetic influence can be felt is called its magnetic _____________

Answer:

The region around a magnet where its magnetic influence can be felt is called its magnetic field.

Page No 161:

Question 9:

Which instrument, based on a property of magnets, is used to find directions?

Answer:

Magnetic compass is an instrument which is based on a property of magnets to find directions.

Page No 161:

Question 10:

Iron pieces used for storing magnets are called magnetic ____________

Answer:

Iron pieces used for storing magnets are called magnetic keepers.



Page No 162:

Question 3:

Maglev train is a type of train that moves while floating in air just above its track. This way friction is minimized and the train moves very fast−at speeds exceeding 500 km per hour. How do you think it is made to float above the rails?

Answer:

Maglev trains float above the rails because in these trains, the conventional wheels of the train and the tracks on which they move are replaced by magnets. It is the repulsion property of these magnets which make the Maglev trains float over the tracks. As the train begins to move, the two magnets repel each other as like poles repel. When the magnets repel each other, train is held above its track and as the friction is minimised, the train can reach very high speeds.

Page No 162:

Question 4:

Given a bar magnet, how will you find tthe west direction?

Answer:

A bar magnet when suspended freely, always points in the north–south direction. Once the north and south directions are known, the direction of west and east can be easily found. West and east are the directions which are perpendicular to the north-south. West direction is towards the left of the north direction.

Page No 162:

Question 5:

Name and describe the instrument that uses a magnet to find direction.

Answer:

A magnetic compass is an instrument which is used to find directions. A magnetic compass consists of a magnetic needle fixed to a point in it and is made to rotate freely about that point. When there are no other magnetic materials in its vicinity, the needle points in the north–south direction. In this manner, it can be very useful to the sailors to determine directions.

Page No 162:

Question 6:

List any three uses of magnets.

Answer:

Following are the uses of magnets:
1. Automobile dynamos to produce electricity
2. Computer hard discs to store information
3. A compass to determine directions.

Page No 162:

Question 1:

Before invention of the compass, sailors used stars to find directions. In what way is using a compass better?

Answer:

A compass is a better way of locating directions because it has a magnetic needle fixed to a point which is free to rotate about that point. We know that a freely suspended magnet always rests in the north–south direction in alignment with the earth’s magnetic north –south poles. East and west are the directions which are perpendicular to the north–south. This way sailor can accurately find the directions and need not depend on the stars.

Page No 162:

Question 2:

Will a pair of bar magnets, with keepers on the two ends, act as a magnet? Try out and see for yourself.

Answer:

Yes, a pair of bar magnets with keepers on two ends will act as a magnet. A keeper is a soft iron or steel piece which when kept across the poles of the magnet behaves like a temporary magnet. It helps in conserving the magnetism of the magnets by providing an uninterrupted path for the magnetic field lines to form a loop. Since, there is magnetic field, a pair of magnets with stoppers will act as magnets also.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6

What are you looking for?

Syllabus