Living Science Solutions for Class 6 Science Chapter 8 Getting To Know Our Plants are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Getting To Know Our Plants are extremely popular among class 6 students for Science Getting To Know Our Plants Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Living Science Book of class 6 Science Chapter 8 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Living Science Solutions. All Living Science Solutions for class 6 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 87:

Question 1:

A medium-size plant with a hard, brown, thin stem describes a
(a) herb.
(b) shrub.
(c) tree.
(d) creeper.

Answer:

(b) shrub

Shrub describes a medium-sized plant with a hard, brown, thin stem.

Page No 87:

Question 2:

Which of these plants has a tap root?
(a) maize
(b) grass
(c) wheat
(d) pea

Answer:

(d) pea

Root system of a plant having main roots, from which several branch roots develop, is called tap root system. The pea plant has a tap root system.

Page No 87:

Question 3:

Which of these plants stores food in their roots?
(a) pea
(b) onion
(c) carrot
(d) potato

Answer:

(c) Carrot

Carrot plant stores food in their roots. 

Page No 87:

Question 4:

The tendril in a pea plant is a modified
(a) stem.
(b) leaf.
(c) root.
(d) flower.

Answer:

(a) stem
The tendril in a pea plant is a modified stem which is coiled to provide support to the plant.

Page No 87:

Question 5:

The spines of a cactus plant are modified
(a) stems.
(b) leaves.
(c) roots.
(d) flowers.

Answer:

(b) leaves.

The leaves of a cactus plant are modified to spines to prevent loss of water.

Page No 87:

Question 6:

In which plant does photosynthesis take place in the stem rather than in the leaves?
(a) Bougainvillea
(b) potato
(c) onion
(d) cactus

Answer:

(d) cactus.

In cactus, leaves are modified into spines. It is the green stem that performs all the functions to be performed by leaves including photosynthesis.

Page No 87:

Question 7:

Which of these is the male part of a flower?
(a) sepals
(b) petals
(c) stamens
(d) pistil

Answer:

(c) stamens.
Stamens are the male part of a flower, consisting of thin green stalk called anther.

Page No 87:

Question 8:

Which part of the flower turns into a fruit?
(a) sepals
(b) anther
(c) ovary
(d) stigma

Answer:

(c) ovary.

Ovary is the part of the flower, which after pollination turns into a fruit.

Page No 87:

Question 9:

The reproductive organ of a flowering plant is the
(a) pollen grains.
(b) flower.
(c) pistil.
(d) stamen.

Answer:

(c) pistil.

The pistil is the female reproductive organ of a flowering plant.

Page No 87:

Question 10:

Which part of a plant regulates its water content?
(a) root
(b) stem
(c) leaf
(d) flower

Answer:

(c) leaves

The leaves of a plant regulate its water content through transpiration. As the plant loses water through transpiration, nutrients mixed with water are drawn up from the roots.

Page No 87:

Question 1:

Ferns are ____________ plants. (flowering/non-flowering)

Answer:

Ferns are non-flowering plants.

Page No 87:

Question 2:

Grasses are ___________ (herbs/shrubs/trees)

Answer:

Grasses are herbs.

Page No 87:

Question 3:

Name the two systems in a plant.

Answer:

The two systems in a plant are root system and shoot system.

Page No 87:

Question 4:

What does this describe: 'A number of thin fibre-like roots arising from the base of the stem'?

Answer:

'A number of thin fibre-like roots arising from the base of the stem', describes a grass plant. These roots are called as fibrous roots.

Page No 87:

Question 5:

Is the fleshy underground part of the ginger plant a root or a stem?

Answer:

The underground fleshy part of the ginger plant is a modified stem that stores food.

Page No 87:

Question 6:

Name one root that is modified to store food.

Answer:

The tap roots of radish are modified to store food.

Page No 87:

Question 7:

What are the roots that grow from the branches of a banyan tree called?

Answer:

The roots that grow from the branches of a banyan tree are called prop roots.

Page No 87:

Question 8:

Both stems and leaves can be modified to form ___________ which give support to plants with weak stems.

Answer:

Both stems and leaves can be modified to form tendrils, which gives support to plants with weak stems.

Page No 87:

Question 9:

What is the flat green portion of a leaf called?

Answer:

The flat green portion of a leaf is called as lamina or leaf blade.

Page No 87:

Question 10:

What kind of leaf venation would you expect to find in a plant with a tap root?

Answer:

A plant with a tap root would have reticulate kind of leaf venation.

Page No 87:

Question 11:

Transpiration helps the plant absorb minerals from the soil. True or false.

Answer:

True, the transpiration process helps plant to absorb minerals from the soil.



Page No 88:

Question 1:

What is the difference between creepers and climbers?

Answer:

 

Creepers Climbers
These plants cannot stand upright and spread out in the ground. These plants climb up with the help of a support.
Example: strawberry plant. Example: Grapevine plant.

Page No 88:

Question 2:

Name two plants in which food is stored in the stem.

Answer:

Potatoes and onions are underground stems that are modified to store food.

Page No 88:

Question 3:

What are the functions of the network of veins in a leaf?

Answer:

The function of the network of veins in a leaf is to transport water, minerals and food. Also, it provides support to the leaf.

Page No 88:

Question 4:

What is pollination?

Answer:

Pollination is the transfer of the pollen grains from the anther to the stigma of same flower, or on to another flower, via wind, water or by insects.

Page No 88:

Question 5:

How do prop roots help the plant?

Answer:

Prop roots grow down from the branches and on reaching the ground fix themselves to the soil. They provide additional support to the large branches of some plants such as banyan tree.

Page No 88:

Question 6:

The leaf is called the food factory of the plant. Why?

Answer:

Leaf is called the food factory of the plants because it makes food for the plant through the process of photosynthesis.

Page No 88:

Question 1:

Give the main functions of each of the following:
(a) root
(b) stem
(c) leaf
(d) flower

Answer:

(a) Root: They absorb water and minerals from the soil, thereby providing the important nutrients to the plant.

(b) Stem: They keep the plant upright. They transport water, minerals and food to all parts of plant. 

(c) Leaf: The most important function of leaf is to prepare food via photosynthesis.

(d) Flower: The main function of a flower is to provide a platform for reproduction. It contains stamen as male and pistil as female reproductive parts.

Page No 88:

Question 2:

Explain the difference between tap roots and fibrous roots.

Answer:

Tap roots Fibrous roots
It is the main root from which several branch roots arise. It is formed by thin fibre like roots growing from the bottom of the stem.
Examples of plants with tap roots are pea, turnip, radish carrots. Examples of plants with fibrous roots include wheat, maize, barley.

Page No 88:

Question 3:

How can you experimentally demonstrate the transportation of water in plants?

Answer:

Take a balsam plant, cut the base of it. Now in a beaker, take water mixed with few drops of red ink. Place the plant inside this beaker, for a day. Observe the plant next day. One can see thin red lines along the stem and leaves, and also on petals of flowers. This experiment demonstrates the transportation of water in plants.

Page No 88:

Question 4:

Why are the leaves in a cactus plant modified to form spines? How, then, does the plant make food?

Answer:

Cactus grows in desert environment, where there is scarcity of water. The leaves of cactus are modified into spines, to prevent water loss from the surface of leaves. The green stem of the cactus plant contains chlorophyll. Thus, the stem is the centre of photosynthesis in the cactus plants instead of the leaves.

Page No 88:

Question 5:

Draw a labelled diagram to show that transpiration occurs from leaves. How does transpiration help the plant?

Answer:



Leaves release water from the plant through the stomata through transpiration.
When water vapour is removed from the leaves through the process of transpiration, more water is draw in from the roots. The water coming in from the roots also brings in more nutrients and minerals.

Page No 88:

Question 6:

Draw the diagram of a section of a flower showing sepals, petals, stamen and pistil.

Answer:

Most of the flowers have the same basic structure.The structure of a flower can be shown with the help of a diagram shown below:

            

Page No 88:

Question 12:

Which part of the flower protects it when it is still a bud?

Answer:

The part of the flower protects it when it is still a bud is called sepal.

Page No 88:

Question 13:

Small particles produced in the anther are important for reproduction. Name them.

Answer:

Small particles produced in the anther are called a pollen grains. They take part in reproduction.

Page No 88:

Question 14:

Name the part of the pistil which traps the pollen grains.

Answer:

The stigma is the part of the pistil which traps the pollen grains.

Page No 88:

Question 1:

Is a small mango plant a herb? Give reasons.

Answer:

A small mango plant cannot be categorised as a herb because the stem of even a small mango plant will be brown and hard which usually show a characteristic of the stem of a tree. This characteristic also indicates that the plant is still in the stages of growth, and has not attained the complete growth.

Page No 88:

Question 2:

Some flowers are not pollinated by insects but by wind. Do you think such flowers are as attractive as insect-pollinated ones?

Answer:


The wind pollinating flowers are usually small, dull coloured and are scentless. Thus the insects are not attracted towards such type of flowers. The pollen grains in such type of flowers will be large in number and are dusty, so that they can be easily carried away by the winds.
When both types of flowers are compared, the wind pollinated flowers are less attractive than the insect pollinated flowers.

Page No 88:

Question 3:

How is making of food for the plant by the leaf different from making of food for you in the kitchen?

Answer:

We cook our food directly in the kitchen without any requirement of sunlight or carbon dioxide. In the kitchen, we prepare food from ingredients that are either plant or animal derived.
In contrast, plants prepare their food by the sunlight, carbon dioxide absorbed from the air and water taken in by the roots by the process of photosynthesis.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6