Living Science Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Measurement And Motion are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Measurement And Motion are extremely popular among Class 6 students for Science Measurement And Motion Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Living Science Book of Class 6 Science Chapter 11 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Living Science Solutions. All Living Science Solutions for class Class 6 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 127:

Question 1:

The footstep is an unreliable measure of length because
(a) people do not measure properly with it.
(b) it varies from person to person.
(c) some people jump too much while measuring with the footstep.
(d) it is a standard unit of measurement.

Answer:

(b) it varies from person to person.

The footstep as a measure of length is unreliable measure of length because different people have different foot sizes.

Page No 127:

Question 2:

The standard unit of length in the SI system is
(a) cubit.
(b) centimetre.
(c) metre.
(d) handspan.

Answer:

(c) metre

The standard unit of length in the SI system is metre (m).

Page No 127:

Question 3:

How many kilograms make one metric ton?
(a) 10
(b) 100
(c) 1000
(d) 40

Answer:

(c) 1000

1 metric ton is equal to 1000 kilograms.



Page No 128:

Question 4:

While measuring length using a metre scale, the position of the eye
(a) should be vertically above the 0-mark of the scale.
(b) should be vertically above the point where the measurement is to be taken.
(c) should be a little away from the point where the measurement is to be taken.
(d) does not matter as long as the scale is accurate.

Answer:

(b)  should be vertically above the point where the measurement is to be taken.

The eye must be vertically above the point where the measurement is to be taken to avoid parallax error.

Page No 128:

Question 5:

The skill of estimation is important for
(a) a scientist when performing an experiment in the laboratory.
(b) a doctor when measuring our body temperature using a thermometer.
(c) all of us in our daily life.
(d) those of us who do not know how to measure accurately.

Answer:

(c) all of us in our daily life.

The estimation is important for all of us everywhere, in daily life as well as in laboratory.

Page No 128:

Question 6:

Which of these will always be translatory motion?
(a) periodic motion
(b) curvilinear motion
(c) rotational motion
(d) all of these

Answer:

(b) Curvilinear motion.

Object moving along curved path is a curvilinear motion. Curvilinear motion is a type of translatory motion.

Page No 128:

Question 7:

What kind of motion does a pendulum have?
(a) rotational motion
(b) rectilinear motion
(c) periodic motion
(d) non-periodic motion

Answer:

(c) Periodic motion.

The repetitive to and fro motion of a pendulum is an example of periodic motion.

Page No 128:

Question 8:

An example of rotational motion is
(a) the moon revolving around the earth.
(b) rotation of the earth.
(c) a child in a merry-go-round.
(d) the bob of a swinging pendulum.

Answer:

(b) rotation of the earth.

The rotation of earth about its own axis is a rotational motion.

Page No 128:

Question 9:

In which of the following is there no change in the direction of movement of the body?
(a) rotational motion
(b) curvilinear motion
(c) periodic motion
(d) rectilinear motion

Answer:

(d) Rectilinear motion.

In rectilinear motion, the direction of movement of the body does not change.

Page No 128:

Question 10:

Motion of which of the following is not periodic?
(a) beating of a drum
(b) revolution of moon around the earth
(c) rotation of the earth around its axis
(d) movement of pendulum

Answer:

(a) beating of a drum.

Beating of a drum is a non-periodic motion, as interval of time after which the beating is repeated is not constant.

Page No 128:

Question 1:

A quantity that can be measured is called a ______________ quantity.

Answer:

A quantity that can be measured is called a physical quantity.

Page No 128:

Question 2:

If you are using the SI system, you will always measure length in metres. True or false?

Answer:

True, if you are using the SI system, you will always measure length in metres.

Page No 128:

Question 3:

In your daily life, it is essential to measure everything very accurately. True or false?

Answer:

False. In daily life, it is often sufficient to arrive at a good estimate.

Page No 128:

Question 4:

In which year did we start using metric measures in India?

Answer:

In the year 1960, India started using metric measurements.

Page No 128:

Question 5:

The standard units of mass, length and time are the same in the MKS and the SI systems. True or false?

Answer:

True, the standard units of mass, length and time are the same in the MKS and the SI systems.

Page No 128:

Question 6:

While measuring length using a metre scale, the position of the eye does not affect the measurement. True or false?

Answer:

The statement, "While measuring length using a metre scale, the position of the eye does not affect the measurement", is false. When using metre scale, one needs to keep the eye vertically above the measurement point.

Page No 128:

Question 7:

'A body moves as a whole; all parts of the body move through the same distance in the same time.' What type of motion is this?

Answer:

In translatory motion, all the the parts of the body move through same distance in the same time interval.

Page No 128:

Question 8:

What kind of movement does the earth have about its axis?

Answer:

The earth performs rotational motion around its own axis.

Page No 128:

Question 9:

An object moves to-and-fro about its position of rest. What type of motion is this?

Answer:

In periodic motion, an object moves to and fro about its position of rest.

Page No 128:

Question 10:

Which kind of motion produces sound?

Answer:

Fast, periodic motion, such as hitting a tabla, produces sound.

Page No 128:

Question 11:

Give an example of an object that has more than one kind of motion at the same time.

Answer:

The motion of earth around its own axis is rotational motion. Also, earth revolves around the sun along a circular path. This is translatory motion.



Page No 129:

Question 1:

Why are standard units used in measurements?

Answer:

Earlier, different countries had different measurements units, which caused confusion. Later, in the year 1960, the general conference of weights and measures suggested the usage of common system world over. This system is called as the systeme international d'unites (SI) system.    

Page No 129:

Question 2:

What are the standard units of mass, length and time in the
(a) CGS system?
(b) SI system?

Answer:

(a) In CGS system, the units of mass, length and time are gram, centimetre and second respectively.
(b) In SI system, the units of mass, length and time are kilogram, metre and second respectively.

Page No 129:

Question 3:

To make accurate measurements there are two main requirements. What are they?

Answer:

To make accurate measurements there are following two main requirements:
(i) One must have an appropriate instrument.
(ii) He should know how to use the instrument properly.

Page No 129:

Question 4:

When is an object said to be in motion?

Answer:

An object is in motion when it changes its position with time, relative to a stationary object.

Page No 129:

Question 5:

Name the two inventions that brought about revolutions in the field of transport.

Answer:

First the invention of a wheel brought a revolution in transport. The second revolution in the field of transport occurred with the invention of steam engine. 

Page No 129:

Question 6:

Name the two kinds of motion that the earth has.

Answer:

The first motion is rotational motion, wherein the earth rotates around its own axis.
Second motion is translatory motion, where the earth moves around the sun in a circular path.

Page No 129:

Question 1:

Why don't we measure all lengths in just one standard unit of length such as the metre, instead of having multiples and submultiples?

Answer:

When making measurements which involves very large numbers or very small numbers, using one standard unit of length becomes very difficult and impractical. Therefore, for measurements involving small numbers submultiples of standard units are used and for large numbers multiples of standard units are used.

Page No 129:

Question 2:

What precautions will you take while measuring the length of a line segment with a scale?

Answer:

While measuring the length of a line segment following precaution should be taken:
(a) The ruler should be placed exactly on the length to be measured.
(b) One should not use worn out portions of the instrument. 
(c) Eyes should be kept vertically above the point to be measured.

Page No 129:

Question 3:

Name two methods you can use to measure the lenth of a curved line. Draw labelled illustrations to show the steps.

Answer:

To measure the length of a curved line, we can use a piece of string. Knot the string at the beginning as shown in the figure below and press it against the beginning of the line with your forefinger.




The second method is to use a set of dividers. This is shown in the figure below.

Page No 129:

Question 4:

Give an example each of a situation where:
(a) accurate measurement is necessary
(b) accurate measurement is not necessary and only estimation is required Give reasons.

Answer:


(a) Accurate measurements are of importance in situations where extreme precision is essential, such as in scientific experiments or in construction of fine tolerance machinery. Here
even an error in measurement of weight by 0.1 g can completely change the result of an experiment.
(b) Estimation will suffice in most daily, domestic situations such as the mixing sugar or salt in food items. Here, a difference of 0.1 g in the amount of salt or sugar in food will not even be noticed.

Page No 129:

Question 5:

Name the two different types of translatory motion and explain each in brief.

Answer:

The two different types of translatory motion are:

  1. Rectilinear/Linear motion: In this case, the object moves along a straight line path. For example, a car driving along a straight road is performing rectilinear motion.
  2. Curvilinear motion: When an object moves along a curved path, then the motion is said to be curvilinear motion. A car moving on a curved road is an example of curvilinear motion.

Page No 129:

Question 6:

What is periodic motion? Explain with the help of two examples.

Answer:

When motion of an object keeps repeating itself at a regular interval of time, it is said to be a periodic motion.
Examples:
(a) A pendulum, i.e. a ball tied to a string, undergoes a periodic motion.
(b) A swing also performs a periodic motion in a similar manner.

Page No 129:

Question 1:

In our daily life, is it essential to measure everything accurately?

Answer:

No, in our daily life it is not so important to measure everything accurately. For example, adding sugar to a tea can have slight variation, it need not be very accurate.

Page No 129:

Question 2:

When you turn a screw, it undergoes two kinds of motion at the same time. Can you identify the two kinds of motion?

Answer:

When a screw is turned, first it performs rotational motion along its own axis. Secondly, while rotating it also performs translatory motion.

Page No 129:

Question 3:

What kinds of motion does an oscillating pedestal fan have?

Answer:

The motion of an oscillation pedestal fan is rotational motion. Also, the fan also performs oscillatory motion.

Page No 129:

Question 4:

When you spin a top, it spins and may also move around. What kinds of motion does such a top have?

Answer:

A spinning top performs a rotational motion, revolving about its own axis and at the same time if it moves around, it performs translatory motion.

Page No 129:

Question 5:

We say that a tree is stationary. But is the tree in motion with respect to some other object?

Answer:

The tree fixed on earth and earth is moving. So, with respect to distant fixed stars, the tree can be considered to be in motion.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6