Living Science Solutions for Class 6 Science Chapter 4 Sorting Materials Into Groups are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Sorting Materials Into Groups are extremely popular among Class 6 students for Science Sorting Materials Into Groups Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Living Science Book of Class 6 Science Chapter 4 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Living Science Solutions. All Living Science Solutions for class Class 6 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 41:

Question 1:

There are about 117 different types of
(a) elements.
(b) molecules.
(c) mixtures.
(d) compounds.

Answer:

(a) elements. 

 There are about 117 different types of elements. Among these, nearly 92 elements are found naturally on earth.

Page No 41:

Question 2:

Which of the following is not matter?
(a) water
(b) air
(c) sound
(d) fruits

Answer:

(c) sound
Sound is a form of energy. Matter is something which occupies space and has mass.

Page No 41:

Question 3:

Classification is
(a) grouping things as living and non-living.
(b) grouping living things on the basis of common properties.
(c) grouping non-living things on the basis of common properties.
(d) grouping all things, living or non-living, on the basis of common properties.

Answer:

(d) grouping all things, living or non-living, on the basis of common properties.

Classification can be done in various ways, such as, living and non-living, man-made, or natural, etc.

Page No 41:

Question 4:

Classification is useful because
(a) it makes things look neat and tidy.
(b) it makes studying the properties of things much easier.
(c) it helps us in the kitchen.
(d) it helps us in the school library.

Answer:


(b) it makes studying the properties of things much easier
Classification is used to make our work easy at home as well as school.

Page No 41:

Question 5:

Which property is common to all matter?
(a) Matter takes up space and has no mass.
(b) Matter can be seen and has some mass.
(c) Matter takes up space and has mass.
(d) Matter takes up space and may or may not have mass.

Answer:

(c) Matter takes up space and has mass.

Anything that occupies space and has mass is called matter. This includes all the matter in the universe.

Page No 41:

Question 6:

The state of matter which has a definite shape but no definite volume is
(a) solid.
(b) liquid.
(c) gas.
(d) none of these

Answer:

(d) none of these.

A solid has both definite shape and fixed volume. Liquid has no definite shape, but has a fixed volume. A gas has neither a definite shape nor a fixed volume.

Page No 41:

Question 7:

A substance exists in the solid state because
(a) forces between its molecules are weak.
(b) molecules are tightly packed.
(c) molecules can move throughout the volume occupied by the substance.
(d) molecules can move freely in the entire space available to them.

Answer:

(b) molecules are tightly packed.

In solids, molecules are tightly packed and attractive forces between the molecules keep them closely packed to each other.

Page No 41:

Question 8:

Gases posses neither fixed volume nor fixed shape because
(a) molecules are loosely packed.
(b) molecular motion is fast.
(c) there is very little force between molecules.
(d) it is difficult to make the molecules move away from each other.

Answer:

(a) molecules are loosely packed.

In gases, molecules are far apart from each other and hardly experience any attractive forces between each other. As a result, gases have neither a fixed shape nor a fixed volume.

Page No 41:

Question 1:

Name one natural material we get from trees.

Answer:

Wood is a natural material we get from trees.

Page No 41:

Question 2:

All matter takes up space. What is the name given to the amount of space something takes up?

Answer:

The amount of space something takes up is called volume.

Page No 41:

Question 3:

What is the smallest particle of an element called?

Answer:

The smallest particle of an element is called an atom.

Page No 41:

Question 4:

What is the smallest particle of a compound called?

Answer:

The smallest particle of a compound is called a molecule.



Page No 42:

Question 1:

List five materials. Name one thing that is made from each of these.

Answer:

The five materials and things made from them are as follows:

  1. Steel: Knives, utensils and cars are made of steel.
  2. Wood: Chairs and tables are made from wood.
  3. Cotton: Clothes are made of cotton.
  4. Leather: Shoes and belts are made of leather.
  5. Paper: Books, writing materials and writing pads are made of paper.

Page No 42:

Question 2:

What is matter? Give two examples of things that are matter and two that are not.

Answer:

Anything that occupies space and has mass is called matter.
Example: Water and air are matter, while feelings and sound are not matter.

Page No 42:

Question 3:

In what ways is all matter alike?

Answer:

All matter is alike in the following ways:

  1. All matter occupy space and the amount of space it occupies is volume.
  2. All matter has mass that can be measured using a weighing balance.

Page No 42:

Question 4:

What is the difference between an element and a compound?

Answer:

 

Element Compound
The smallest particle of an element is called an atom The smallest particle of compound is a molecule.
Example: The smallest particle of iron is an atom of iron. Example: The smallest constituent of water is a water molecule composed of two hydrogen atoms and one oxygen atom.

Page No 42:

Question 5:

What do you mean by texture?

Answer:

When we touch different types of materials, each materials feels different. This indicate the difference in texture of each material. The different feel of different materials to the touch is known as texture.
Example: Wood and metal feel different on touching.

Page No 42:

Question 6:

Metals are lustrous, but an iron rod used in construction does not shine. Explain.

Answer:

When iron comes into contact with air and water, it rusts and the surface looses its lustrous appearance. As a result, an iron rod used in construction does not shine. If the iron rod is rubbed with sand paper, then the layer of rust is removed and it becomes lustrous again.

Page No 42:

Question 7:

How can you make paper translucent?

Answer:

One can make a paper translucent by spreading few drops of oil on it. The part of paper sheet on which the oil is spread become translucent.

Page No 42:

Question 8:

There are only about 117 different kings of atoms, but millions of compounds. Explain.

Answer:

It is true that there are approximately 117 types of elements in periodic table, however millions of compound are there which are formed by a combination of these 117 different types of elements. 

Page No 42:

Question 1:

What is classification? How is it useful?

Answer:

Grouping of things with similar properties is called classification. We can classify different things based on whether they are living or non living, metals or non-metals. It is also possible to classify objects based on their size, solubility in water etc. 
By classifying things/objects we can make our work easy. For example an alphabetic classification of books in the library makes it easy to retrieve a certain book needed.

Page No 42:

Question 2:

There can be several levels of classifications. Explain with reference to classification of living things.

Answer:

Classification can be done on various different levels.
Living organisms can be classified into plants or animals. Plants can be further classified into flowering and non-flowering plants or on the basis of some other factors. Animals can be classified into sub categories such as insects, reptiles, fishes, mammals, etc.

Page No 42:

Question 3:

Name the three states of matter. In what ways are they different from each other?

Answer:

The three states of matter are as follows:
(i) Solids
(ii) Liquids
(iii) Gases
 

Solids Liquids Gases
The atoms/molecules of a solid are closely packed with each other. The atoms/molecules of a liquid are further apart as compared to a solid. The atoms/molecules of gases are loosely held and lie far from each other.
A solid has a definite shape and a fixed volume. A liquid has a fixed volume but it assumes the shape of the container it is placed into. Gases neither have a fixed shape nor a fixed volume.

Page No 42:

Question 4:

How does sugar dissolve in water?

Answer:

When sugar is put into water, the water molecules break the sugar into individual molecules. These molecules of sugar are then dispersed throughout the water and are so small that they cannot be individually seen. In such a state, the sugar is said to have dissolved in water.

Page No 42:

Question 5:

Define density. How is it related to floating and sinking in water?

Answer:

Density is defined as the mass per unit volume of a substance.
A substance having a density greater than that of water will sink in it, for example, a piece of iron or aluminium. While, a substance which is less dense than water will float in it, for example, wood, cork or cotton.

Page No 42:

Question 6:

What is the difference between miscible and immiscible liquids? Give one example of each.

Answer:

Miscible liquids Immiscible liquids
Liquids which mix with each other are called as miscible liquids. Liquids that do not mix with each other are called as immiscible liquids.
Example: Milk and water are miscible liquids. Example: Coconut oil and water are immiscible liquids.

Page No 42:

Question 7:

What is the difference between transparent and opaque objects? Give two examples of each.

Answer:

Transparent objects Opaque objects
If light falling on the object can pass through it, its termed as transparent object. If no light is able to pass through an object, it is called an opaque object.
Examples: Glass and air. Examples: wood, iron or aluminium.

Page No 42:

Question 5:

In the following list, circle the one which is not matter.
air, water, pen, balloon, feelings, petrol

Answer:

In the list given above, feelings is not a matter. Feelings is an emotion.

Page No 42:

Question 6:

What is the grouping together of things with similar properties called?

Answer:

The grouping together of things with similar properties is known as classification.

Page No 42:

Question 7:

Classification is done only for living things. True or false?

Answer:

The statement "classification is done only for living things" is false. Even non-living things can be classified. For example, non-living objects can be classified as solids, liquids or gases.

Page No 42:

Question 8:

Silk cloth has ____________ which cotton cloth does not.

Answer:

Silk cloth has shine which cotton cloth does not.

Page No 42:

Question 9:

Which state of matter can easily change its shape and volume?

Answer:

Gaseous state of matter can easily change its shape and volume.

Page No 42:

Question 10:

Are all liquids miscible with water?

Answer:

No, all liquids are not miscible with water. For example, water and oil are immiscible.

Page No 42:

Question 11:

Name one gas which is soluble in water.

Answer:

Oxygen gas is soluble in water.

Page No 42:

Question 12:

If ____________ of a solid > ____________ of water, the solid will sink in water.

Answer:

If density of a solid > density of water, the solid will sink in water.

Page No 42:

Question 13:

What is a substance through which light can pass partially but you cannot see through it called?

Answer:

The substance through which light can pass partially but you cannot see through it is called translucent.

Page No 42:

Question 1:

You want to take a tumbler to a picnic. You want to crush and throw away the tumbler after use. Name two materials from which such a tumbler can be made.

Answer:

The crushable tumbler can be made of butter paper or of polystyrene. Both materials are light, relatively inexpensive, water proof and crushable.

Page No 42:

Question 2:

Can water cause molecules in a piece of chalk to break apart? How can you say this?

Answer:

No, water molecules cannot cause the molecules in a piece of chalk to break apart because chalk is not soluble in water.

Page No 42:

Question 3:

Which has greater density−ice or water? How can you say this?

Answer:

Ice floats on water. As a result, it is evident that ice is less dense than water or water has greater density than ice.

Page No 42:

Question 4:

Two molecules of a solid are kept some distance apart and the force between them is measured. The solid is then melted to form a liquid. Two molecules of the liquid are now kept the same distance apart and the force between them is measured. Which force will be greater? Explain why.

Answer:

The force between the various states of matter depends upon the distance between the particles. Here, the nature of the molecule in both the phases i.e solid and liquid is same as well as the distance between the particles in both the cases is same, so force will remain the same in both cases.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6