Living Science Solutions for Class 6 Science Chapter 19 Summative Assessment (SA II) are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Summative Assessment (SA II) are extremely popular among Class 6 students for Science Summative Assessment (SA II) Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Living Science Book of Class 6 Science Chapter 19 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Living Science Solutions. All Living Science Solutions for class Class 6 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 196:

Question 1:

Which of these is not a specific adaptation for a camel to live in the desert?
(a) store fat in its hump
(b) short tail
(c) long legs
(d) large soles in feet

Answer:

(b) short tail.

All adaptations other than the short tail are specific to helping the camel survive a desert environment.

Page No 196:

Question 1:

Some organisms help nutrients go back into the soil from the bodies of plants and animals. What are these organisms called?

Answer:

Organisms which help nutrients go back into the soil from bodies of dead plants and animals are called decomposers.

Page No 196:

Question 2:

A measurement consists of two parts. The first part is a number. What is the second part?

Answer:

The second part of the measurement is the unit in which the measurement is expressed.

Page No 196:

Question 3:

Is light a form of energy or matter?

Answer:

Light is a form of energy.

Page No 196:

Question 4:

Which insulator does a switch use to stop the flow of current in a circuit?

Answer:

A switch uses air as an insulator to stop the flow of current in a circuit when it is in open position.

Page No 196:

Question 5:

What are the strongest regions of a magnet known as?

Answer:

The strongest regions of a magnet are known as the poles of the magnet.

Page No 196:

Question 1:

What kind of leaves do plants that grow under water have?

Answer:

Plants that grow under water have leaves covered with a waxy layer to resist water. Some plants have large flat leaves that can float on water. Others have slim and flexible leaves that can bend so that they do not break with the flow of water.

Page No 196:

Question 2:

What are the two kinds of translatory motion?

Answer:

The two kinds of translatory motion are:

  1. Rectilinear motion
  2. Curvilinear motion

Page No 196:

Question 3:

Compare the colour of the shadow of an object with the colour of its image.

Answer:

An image has the same colour as the object. A shadow is a region where there is no light falling. As a result, a shadow is black.

Page No 196:

Question 4:

What energy conversion occurs in an electric bulb when a current flows through it?

Answer:

When current flows through a light bulb, electrical energy is converted into heat energy. The heat energy causes the filament to glow and emit light.

Page No 196:

Question 5:

What is meant by 'magnetic field' of a magnet?

Answer:

The magnetic field of a magnet is the region surrounding the magnet over which a magnetic field is present. A magnet exerts magnetic influence on objects in its vicinity by means of its magnetic field.

Page No 196:

Question 6:

Water does not heat up nor cool down as fast as land. How is this property of water useful for  aquatic animals?

Answer:

The fact that water heats and cools slower than land ensures that aquatic animals do not have to endure sudden, large variations in temperature. This property also ensures that aquatic animals do not freeze to death during winter despite not having thick fur etc.

Page No 196:

Question 7:

Clouds consist of small water droplets. Under what conditions do these droplets come down as rain?

Answer:

A cloud consists of small droplets of water. If there are dust particles on which the water can condense to form large drops, then the droplets come down as rain drops.

Page No 196:

Question 8:

An aeroplane flying very high is filled with air and sealed. Why is this necessary?

Answer:

As we go higher up in the atmosphere, the air pressure decreases and breathing becomes more difficult. To ensure that passengers can breathe normally in a high flying aeroplane, it is filled with air and sealed.

Page No 196:

Question 9:

What is vermicomposting?

Answer:

Vermicomposting involves the conversion of domestic wastes and garden refuse to manure by allowing earthworms to feed on the wastes.

Page No 196:

Question 10:

A circuit consists of a dry cell and a bulb. What will be the direction of flow of current in the circuit?

Answer:

In a circuit, consisting of a dry cell and a bulb will have current flowing from the positive terminal of the cell to the negative terminal through a bulb.

Page No 196:

Question 1:

Describe rotational motion.

Answer:

Rotational motion is a rotation of the body about an axis passing through the body.

Page No 196:

Question 2:

How is a translucent object different from a transparent object?

Answer:

All the light shining on a transparent object passes through it. In contrast, only some of the light shining on a translucent object can pass through it.

Page No 196:

Question 3:

What does a magnetic compass consist of? What is it used for?

Answer:

A magnet compass comprises a magnetic needle mounted on a pivot and is free to rotate. The needle is mounted on a scale with directions marked and the whole setup is enclosed in a glass topped box. A compass is used to find the direction for navigation.

Page No 196:

Question 4:

What is rooftop rainwater harvesting?

Answer:

Rooftop rainwater harvesting consists of having slopped roofs or methods to collect rainwater falling on roofs and channelize it towards the percolation ditches.

Page No 196:

Question 5:

List three important advantages of recycling waste.

Answer:

The advantages of recycling waste are:

  1. Recycling waste helps recover valuable resources from the waste.
  2. Recycling waste helps protect the environment.
  3. It also helps to keep our surroundings clean.



Page No 197:

Question 2:

A ball rolling on the ground in a straight line has
(a) rectilinear motion.
(b) rectilinear and rotational motion.
(c) rectilinear and curvilinear motion.
(d) rectilinear and periodic motion.

Answer:

A ball rolling on the ground in a straight line undergoes rectilinear motion. It also rotates about an axis passing through the ball. Therefore, it also performs the rotational motion.

Hence, the correct answer is option (b)

Page No 197:

Question 3:

Which of these will form a darkest shadow?
(a) opaque object
(b) transparent object
(c) translucent object
(d) cannot say because it depends on the source of light

Answer:

(a) Opaque object

An opaque object completely blocks all light falling on it. Thus, an opaque object forms the darkest shadow.

Page No 197:

Question 4:

Which of these must be made from an insulator?
(a) connecting wires
(b) the filament of an electric bulb
(c) terminals of a dry cell
(d) coating on a electric wire

Answer:

 (d) coating on an electric wire

The coating on an electric wire is necessary to prevent people coming into contact with the wire from getting a shock.

Page No 197:

Question 5:

Which of these materials can be used to make a magnet?
(a) copper
(b) aluminium
(c) steel
(d) gold

Answer:

(c) steel

Magnets can be made of steel.

Page No 197:

Question 6:

Which of these processes does not occur in the natural water cycle?
(a) evaporation
(b) condensation
(c) boiling
(d) precipitation

Answer:

(c) boiling

In the natural water cycle, temperatures required to boil water are never encountered.

Page No 197:

Question 7:

Which of these constituents of air is required by living things but cannot be taken directly from the atmosphere?
(a) oxygen
(b) nitrogen
(c) carbon dioxide
(d) all of these

Answer:

(b) nitrogen.

Living beings cannot take in nitrogen directly from the air as it is a relatively an unreactive gas.

Page No 197:

Question 8:

Which of these cannot be used to make compost?
(a) paper
(b) fruit peels
(c) plastic bags
(d) bones

Answer:

(c) plastic bags

Plastic bags are not biodegradable. As a result, it cannot be used for making compost.

Page No 197:

Question 9:

Which of these adaptations do you expect in floating plants?
(a) leaves reduced to spines with no stomata
(b) large flat leaves with stomata on the upper surface
(c) long and narrow leaves
(d) leaves with drip tips

Answer:

(b) Large flat leaves with stomata on the upper surface

Floating plants have large flat leaves with stomata on the upper surface such as the leaves of lotus and water lilies.

Page No 197:

Question 10:

A pendulum undergoes
(a) periodic motion.
(b) linear motion.
(c) curvilinear motion.
(d) rotational motion.

Answer:

(a) periodic motion

A pendulum moves to and fro periodically. Therefore, a pendulum undergoes periodic motion.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6