Living Science Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Water are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Water are extremely popular among Class 6 students for Science Water Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Living Science Book of Class 6 Science Chapter 15 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Living Science Solutions. All Living Science Solutions for class Class 6 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 174:

Question 1:

How much of the earth's surface is covered with water?
(a) about two-thirds
(b) about three-fourths
(c) exactly three-fourths
(d) about one-fourth

Answer:

(b) About three-fourths
About three fourths of the earth's surface is covered with water.

Page No 174:

Question 2:

Which of these changes occur on heating water?
(a) water to ice
(b) water to water vapour
(c) water vapour to water
(d) all of them

Answer:

(b) Water to water vapour
On heating water, it changes its form from liquid water to water vapour.

Page No 174:

Question 3:

The purest form of natural water is
(a) rainwater.
(b) groundwater.
(c) surface water.
(d) sea water.

Answer:

(b) Groundwater.
Groundwater is the purest form of natural water.

Page No 174:

Question 4:

Which of the following processes in the human body needs the presence of water?
(a) digestion
(b) transport of nutrients
(c) excretion
(d) all of these

Answer:

(d) All of these
All the life process in human beings, such as digestion, excretion etc., require the presence of water.

Page No 174:

Question 5:

'Water table' refers to
(a) level of groundwater.
(b) level of surface water.
(c) level of sea water.
(d) any of these depending on the location

Answer:

(a) Level of groundwater
The level of groundwater is called as water table.

Page No 174:

Question 6:

Rainwater harvesting means
(a) harvesting of crops during rains.
(b) using rainwater to add to underground water.
(c) storing rainwater in tanks.
(d) both b and c

Answer:

(d)  Both b and c.
Rainwater harvesting means using rainwater to add to underground water as well as to store rainwater in tanks for other uses like watering plants.

Page No 174:

Question 7:

Water in seas cannot be used because of
(a) problems of transporting it to land.
(b) pollution.
(c) high salt content.
(d) high nitrogen content.

Answer:

(c) High salt content.
Water in seas cannot be used because of its high salt content.

Page No 174:

Question 8:

Rainwater that does not seep into the soil and runs off on land is called
(a) water table.
(b) surface water.
(c) groundwater.
(d) glacier.

Answer:

(b) Surface water
Surface water is the rain water which runs off on the land to form lakes, rivers etc.

Page No 174:

Question 9:

Which of the following does rainwater contain?
(a) dissolved salts
(b) dissolved gases
(c) sewage
(d) pesticides

Answer:

(b) dissolved gases
Though rain water is free from germs, it contains dissolved gases present in air.

Page No 174:

Question 1:

Vegetables and fruits contain a lot of water. True or false?

Answer:

True. The roots of the plants absorb water and other nutrients from the soil and transports the same into other parts of the plants. Hence, fruits and vegetables contain a lot of water.

Page No 174:

Question 2:

About __________ per cent of the human body consists of water.

Answer:

About seventy percent of the human body consists of water.

Page No 174:

Question 3:

Where does water exist in the gaseous state?

Answer:

Water in the atmosphere exists in the gaseous state as water vapour.

Page No 174:

Question 4:

Change of temperature can be used to change the state of water. True or false?

Answer:

True. As the temperature decreases, water changes to ice. As the temperature increases, water changes to water vapour. Hence, change of temperature can be used to change the state of water.

Page No 174:

Question 5:

The conversion of water into ice on cooling is called ________; and the conversion of ice to water on _________ is called ___________

Answer:

The conversion of water into ice on cooling is called freezing of water; and the conversion of ice to water on heating is called melting of ice.

Page No 174:

Question 6:

Which evaporates faster−hot water or cold water?

Answer:

Hot water evaporates faster than cold water. The rate of evaporation depends upon the temperature. Higher the temperature, faster the water evaporates.

Page No 174:

Question 7:

Water evaporates rapidly to form steam when it starts _____________

Answer:

Water evaporates rapidly to form steam when it starts boiling.

Page No 174:

Question 8:

Give one word for 'water vapour changing to water on cooling'.

Answer:

'Water vapour changing to water on cooling' is called condensation.

Page No 174:

Question 9:

Water drops fall as rain as soon as water vapour in the clouds condenses to form water. True or false?

Answer:

True. As the water vapour in the clouds condense, it falls to the ground as rain.

Page No 174:

Question 10:

The water that seeps under the ground does not participate in the water cycle any more. True or false?

Answer:

False. The ground water is pumped out and used extensively for irrigation, drinking, industrial purposes, etc. Also, ground water may flow out naturally into rivers, streams, springs etc., and join the water cycle again.

Page No 174:

Question 11:

In places where the air is polluted, rainwater sometimes contains an acid. True or false?

Answer:

True. The water vapour present in the air gets condensed and fall on the earth as rain. If the air contains pollutants, these are also dissolved in the rain water leading to acid rain.



Page No 175:

Question 1:

Name the three states of water.

Answer:

The three states of water are:
(i) Ice (solid)
(ii) Water (liquid)
(iii) Water vapour (gaseous)

Page No 175:

Question 2:

Name the forms of water as it occurs in nature in the three states.

Answer:

Water occurs in nature in solid state as ice, in liquid state as water and in gaseous state as water vapour.

Page No 175:

Question 3:

'Evaporation of water occurs at all temperatures.' How is evaporation dependent on temperature?

Answer:

Evaporation of water occurs at all temperatures. As the temperature increases the rate of evaporation also increase.

Page No 175:

Question 4:

Why does water vapour condence when it reaches high up in the atmosphere?

Answer:

The air gets cooler as it goes higher in the atmosphere. Because of the cooler air, the water vapour gets condensed when it goes higher in the atmosphere.

Page No 175:

Question 5:

When water vapour condence, it forms tiny drops of water that form clouds. When do these droplets come down as rain?

Answer:

Water vapour condenses to form tiny droplets that form clouds. If there are dust particles in the clouds on which the water droplets can settle and get bigger, then the droplets will eventually become large enough to fall as rain drops.

Page No 175:

Question 6:

How can you change
(a) water to ice?
(b) ice to water?
(d) water vapour to water?

Answer:

(a) Water can be changed to ice by reducing the temperature. This is known as freezing of water. (b) Ice can be changed to water by heating it. This is known as melting of ice.
(c) Water vapour can be changed to water by cooling the water vapour. This is known as condensation.

Page No 175:

Question 7:

How are natural springs of water formed?

Answer:

The ground water which passes along the surface of the non porous rocks, however, at some places come out on the surface, forming a natural spring.

Page No 175:

Question 8:

Give any three important uses of water.

Answer:

Following are the uses of water:

  1. Water is extensively used for all domestic purposes like drinking, washing, cooking etc.
  2. Water is one of the important mediums of transportation.
  3. Water a source of energy to produce electricity.

Page No 175:

Question 9:

What do you mean by the 'water cycle'?

Answer:

The cycle which involves the constant circulation of water from earth to atmosphere, and again back to the earth is called as water cycle.

Page No 175:

Question 1:

Why is water so important for out body?

Answer:

Water is important for our body because of the following reasons:

  1. Water is a major constituent of all bodily fluids such as blood and plasma.
  2. Water is essential for digestion of food, absorption of food and also excretion of wastes from the body.
  3. Water is useful to cool the body and regulate temperature. When it is hot, we sweat from our skin.
  4. A correct concentration of salts is maintained by water, which makes conduction of nerve impulses possible.

Page No 175:

Question 2:

In what ways is water useful to plants?

Answer:

The utility of water to plants is as follows:

  1. Water is required for the germination of seeds, their growth and development.
  2. The roots of the plants absorb water from the soil. Along with carbon dioxide and water, plants prepare food in the presence of sunlight by photosynthesis.
  3. This food is transported to various parts of the plants by means of water.

Page No 175:

Question 3:

How can you show that water vapour is present in air?

Answer:

To demonstrate the presence of water vapour in air, take some ice cubes in a glass. Let the glass stand without being disturbed for some time. You will observe droplets of water on the outer surface of the glass.
These water droplets result from the condensation of water vapour from the air on the cold surface of the glass. This shows that water vapour is present in air.

Page No 175:

Question 4:

What are the reasons for lowering of the water table in large cities?

Answer:

The water table in large cities has been lowered because of the following reasons:

  1. In large cities, trees have been felled to make room for buildings and roads causing less rainfall in large cities.
  2. In large cities, rain water is diverted by drains into lakes and reservoirs, rather than into the water table.
  3. The large population in big cities uses ground water and other water resources faster than they can be replenished.

Page No 175:

Question 5:

During a drought, the prices of grain, fruits and vegetables go up. Why do you think this happens? Do you expect the prices of grain, fruits and vegetables to go up during floods also? Why?

Answer:

Drought is a situation which occurs due to the shortage of rainfall.This results in drying up of crops, which in turn leads to the shortage of food. Hence, during drought, the prices of grains, fruits and vegetables increase.
Floods are caused due to excess rainfall. Due to the excess water flow, the crops gets damaged again resulting in the shortage of food. Again, this causes an increase in food prices.

Page No 175:

Question 6:

What are the causes of floods?

Answer:

During monsoon season, most parts of our country receives heavy rainfall. The rivers which are perennial, receive a very large amount of water. This causes the rivers to overrun their banks and move towards land, causing floods. In coastal areas, floods are often caused by tidal waves, which occur due to cyclones.

Page No 175:

Question 7:

List four ways in which we can conserve water.

Answer:

Following are the ways by which we can conserve water and use it effectively:
(i) Using the water effectively, by avoiding wastage and recycling wherever possible.
(ii) Planting more trees and forestation. Trees absorbs water from the ground. Hence, balance the water cycle.
(iii) Storing rain water in large amounts for future use by constructing dams.
(iv) Treating the sewage and industrial wastes before disposing them to the water source, thereby reducing the water pollution.

Page No 175:

Question 8:

Big dams have their own problems. Discuss.

Answer:

Big dams have large water reservoirs to store a huge amount of water at a time. If the rainfall is heavy and the water exceeds the storage limit of the reservoir, then water is released from the dam. This causes heavy flooding, which destroys wildlife, agriculture and displaces people from their homes. Also, large amount of water stored in dams can cause earthquakes in regions prone to tectonic activity.

Page No 175:

Question 9:

What is rainwater harvesting? What are the two ways in which it can be done?

Answer:

Rain water harvesting is storing the rain water for future use. Rain water harvesting can be done in following two ways:
(i) The rain water that falls on the roof of the buildings are directed towards a deep pit in the ground. In this way the ground absorbs the water and thereby adding to the underground water reserves.
(ii) Instead of allowing the rainwater to flow into the drains, the rain water has to be directed to the underground pits to again boost ground water levels.

Page No 175:

Question 12:

What is the name given to the level at which groundwater is found?

Answer:

Water table is the name given to the level at which groundwater is found.

Page No 175:

Question 13:

Groundwater is generally free from suspended impurities. True or false?

Answer:

True. Ground water passes through the soil and surface of the rocks, which filter out the suspended impurities contained in water. Hence, ground water is free from the impurities.

Page No 175:

Question 14:

Sea water ___________ (can/cannot) be used for irrigation.

Answer:

Sea water cannot be used for irrigation.

Page No 175:

Question 15:

Increased soil erosion occurs during a drought. True or false?

Answer:

True. The fertile soil on the top most surface of the dry agricultural land are easily blown away by the wind which causes soil erosion. So, scarcity of water during drought increases soil erosion.

Page No 175:

Question 16:

Diseases can spread during both floods and drought. True or false?

Answer:

True. Both floods and drought result in the damaging of crops, which in turn leads to the shortage of food and wide spread death of animals and also humans.

Page No 175:

Question 17:

In coastal areas, flooding is mostly caused by _____________

Answer:

In coastal areas, flooding is mostly caused by cyclones.

Page No 175:

Question 18:

You can collect rainwater for later use by rainwater ______________

Answer:

You can collect rainwater for later use by rainwater harvesting.

Page No 175:

Question 1:

What would have been the consequence if water was not recycled in nature by the water cycle?

Answer:

If water was not recycled in nature, then the water resources on earth gets depleted. This would cause an imbalance in nature, causing the extinction of life on earth.

Page No 175:

Question 2:

It is estimated that the water table in a fast growing town like Gurgaon (near Delhi) will go down so much in the next decade that it will be difficult to extract groundwater for use. This situation can be corrected by widespread use of one method of recharging groundwater. What do you think this method is?

Answer:

In fast growing towns like Gurgaon, ground water can be recharged by making use of rain water. The rain water that falls on the roof of the building and flowing along the roadside should be directed and allowed to flow into a deep pit in the ground. This water adds to the underground water.



Page No 176:

Question 3:

You can see water in its three states in nature. Name some other substances that you can see in the three states in everyday life.

Answer:

Water exists in its three states in nature. Other than water, we can also see wax existing in these three states. There are many more elements such as iron, helium, aluminium etc., which can be found in all the three states but under specific conditions of temperature and pressure.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6