Science In Everyday Life Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Electricity And Circuits are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Electricity And Circuits are extremely popular among class 6 students for Science Electricity And Circuits Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Science In Everyday Life Book of class 6 Science Chapter 14 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Science In Everyday Life Solutions. All Science In Everyday Life Solutions for class 6 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 181:

Question 1:

Write two examples for each of the following.
1. Sources of electric current
2. Electric cells
3. Devices using batteries that give out light
4. Conductors
5. Electric insulators

Answer:

 Two examples for each of the following.
1. Sources of electric current: Cell and battery
2. Electric cells: Dry Cell and solar cell
3. Devices using batteries that give out light: Electric torch and bulb
4. Conductors: Aluminium and copper
5. Electric insulators: Plastic and wood

Page No 181:

Question 2:

Define the following.
1. Source of electric current
2. Dry cell
3. Electric circuit
4. Electric switch
5. Conductor

Answer:

 Definition

  1. Source of electric current: A device that can be used to produce an electric current is called a source of electric current.
  2. Dry cell: A dry cell is a source of electric current that contains a semi-solid ingredient.
  3. Electric circuit: A path for an electric current to flow is called an electric circuit.
  4. Electric switch: An electric switch is a device that is used to open or close a circuit.
  5. Conductor: A material that allows electric current to pass through it is called a conductor. Example: Copper and aluminium.

Page No 181:

Question 1:

Which of these is not a part of an electric bulb?
(a) Powdered manganese dioxide
(b) A filament
(c) A glass mount
(d) Terminals

Answer:

 (a) powdered manganese dioxide

A powdered manganese dioxide is not a part of an electric bulb.

Page No 181:

Question 2:

The filament of an electric bulb glows because, when electric current flows through it,
(a) a chemical reaction takes place
(b) the filament heats up
(c) the terminals heat up
(d) the filament cools down

Answer:

 (b) the filament heats up
The filament of an electric bulb glows because, when electric current flows through it, the filament heats up.

Page No 181:

Question 3:

Which of these is an example of an electric cell?
(a) Switch
(b) Solar cell
(c) Circuit
(d) Cell phone

Answer:

(b) solar cell
Solar cell is an example of an electric cell.

Page No 181:

Question 4:

An electric cell has
(a) one terminal
(b) two terminals
(c) three terminals
(d) four terminals

Answer:

 (b) two terminals
An electric cell has two terminals.

Page No 181:

Question 5:

Which of these is an electric insulator?
(a) Graphite
(b) Aluminium
(c) Pure water
(d) Copper

Answer:

(c) pure water
Pure water is an electric insulator.

Page No 181:

Question 1:

Fill in the blanks with the correct words.
1. The part of an electric bulb that glows is called the ................... (filament/terminal).
2. You will find ammonium chloride paste and powdered manganese dioxide in ................ (a dry cell/an electric switch).
3. Primary cells ................... (can/cannot) be recharged one they are used up.
4. An insulator is a ...................... (bad/good) conductor of electric current.
5. Wood is an example of ................... (a conductor/an insulator).

Answer:

Fill in the blanks
1. The part of an electric bulb that glows is called the filament.
2. You will find ammonium chloride paste and powdered manganese dioxide in a dry cell.
3. Primary cells cannot be recharged once they are used up.
4. An insulator is a bad conductor of electric current.
5. Wood is an example of an insulator.



Page No 182:

Question 1:

Name one source used for the large scale production of electricity.

Answer:

Flowing water or steam is used to run a turbine for large-scale production of electricity.

Page No 182:

Question 2:

Name one material used to make the negative terminal of a dry cell.

Answer:

 Zinc container is used to make the negative terminal of a dry cell.

Page No 182:

Question 3:

Name the paste and powdered chemical compounds used in a dry cell.

Answer:

Ammonium chloride paste and powdered manganese dioxide are used in a dry cell.

Page No 182:

Question 4:

What is the direction of flow of electric current in an electric circuit?

Answer:

In a closed circuit, electric current flows from the positive terminal to the negative terminal of a cell.

Page No 182:

Question 5:

What is an electric switch?

Answer:

 An electric switch is a device that is used to open or close an electric circuit.

Page No 182:

Question 1:

With the help of a simple diagram, explain the working of an electric bulb.

Answer:

Diagram of an electric bulb:


Working of an electric bulb:

An electric bulb has a thin wire called filament. This filament is connected to two thick wires that provide support to it. One of these thick wires is connected to the metal cap at the base of the bulb while the other wire is connected to the metal tip at the centre of the base. The base of the bulb and the metal tip of the base are the two terminals of the bulb. When the two terminals of the electric bulb are connected to the two terminals of a cell, current flows through the bulb. When current is passed through the bulb, the filament heats up and begins to glow and emit light.

Page No 182:

Question 2:

Explain the working of a simple dry cell.

Answer:

 Working of a dry cell
 
Diagram of a dry cell
 
A dry cell is a source of electric current. It contains a paste of aluminium chloride inside a zinc container. Inside this paste, a cardboard container containing powdered manganese dioxide and carbon rod is placed. The cardboard container is a porous material through which a chemical reaction takes place between ammonium chloride paste and powdered manganese dioxide. The whole thing is then sealed. A metal cap is connected to the carbon rod. The tip of the metal cap and the base of the zinc container are called the positive and negative terminals of the dry cell. If the two terminals of the dry cell are connected by a metal wire, current flows through it.

Page No 182:

Question 3:

List the three basic conditions required for an electric current to flow.

Answer:

The following three basic conditions are required for an electric current to flow:

  1. A device used to produce an electric current like cell, battery or a plug point should be acting as a source.
  2. A wire should be made of a metal like copper, silver or aluminium that will allow electric current to flow through easily.
  3. An unbroken loop (of the wire) running from one terminal of the source, through various appliances, should back the other terminal of the source. 

Page No 182:

Question 4:

Draw the diagram of an electric torch and explain its working.

Answer:

Diagram of an electric torch

 
Working of an electric torch
An electric torch has one or more dry cells that act as the source. The cells are connected through a switch to a small bulb. When the switch is pushed to the ON position, the circuit is complete and the bulb glows. When the switch is pushed to the OFF position, the circuit is incomplete (broken) and the current cannot flow through the circuit and the light goes out.

Page No 182:

Question 5:

What do you understand by conductors and insulators? Give two examples of each.

Answer:

A material that allows electric current to pass through it is called a conductor. Example: Copper and aluminium.
A material that does not allow electric current to pass through it is called an insulator. Example: Wood and plastic.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6