Science In Everyday Life Solutions for Class 6 Science Chapter 1 Food Where Does It Come From are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Food Where Does It Come From are extremely popular among Class 6 students for Science Food Where Does It Come From Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Science In Everyday Life Book of Class 6 Science Chapter 1 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Science In Everyday Life Solutions. All Science In Everyday Life Solutions for class Class 6 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 19:

Question 1:

Write two examples for each of the following.

1. Dairy products .................... ....................
2. Herbivores .................... ....................
3. Carnivores .................... ....................
4. Omnivores .................... ....................
5. Decomposers .................... ....................

Answer:

1. Dairy products: Cheese and curd
2. Herbivores: Deer and cow
3. Carnivores: Lion and tiger
4. Omnivores: Bear and crow
5. Decomposers: Fungi and bacteria

Page No 19:

Question 2:

Write one word for the following.

1. The process of soaking seeds, draining the water, and leaving them untouched till they germinate ....................
2. A sweet liquid made from nectar of flowers by bees ....................
3. Animals that eat only plant and plant products ....................
4. Animals that only eat the flesh of other animals ....................
5. Animals that feed on dead plants and animals ....................

Answer:

 

1. The process of soaking seeds, draining the water, and leaving them untouched till they germinate  Sprouting
2. A sweet liquid made from the nectar of flowers by bees  Honey
3. Animals that eat only plant and plant products  Herbivores
4. Animals that only eat the flesh of other animals  Carnivores
5. Animals that feed on dead plants and animals  Decomposers

Page No 19:

Question 1:

Write T for the true statement and F for the false one. Correct the false statements(s).
1. Roots of plants like carrot, radish, and turnip are eaten.
2. Plants provide only vegetables.
3. Honey is a sweet liquid made by bees.
4. Squirrels have sharp canines in each jaw.
5. Teeth of carnivores like lion and tiger are modified to tear plants.

Answer:

1. Roots of plants such as carrot, radish and turnip are eaten.
True. The roots of plants such as carrot, radish and turnip are eaten.

2. Plants provide only vegetables.
False. Plants provide vegetables, fruits, cereals and pulses.

3. Honey is a sweet liquid made by bees.
True. Honey is a sweet liquid made by bees.

4. Squirrels have sharp canines in each jaw.
False. Squirrels have sharp incisors in each jaw.

5. Teeth of carnivores like lion and tiger are modified to tear plants.
False. The teeth of carnivores such as lions and tigers are modified to tear flesh.

Page No 19:

Question 1:

Stems of which of the following plants are eaten?
(a) Onion and beetroot
(b) Ginger and radish
(c) Radish and potato
(d) Potato and ginger

Answer:

(d) Potato and ginger

Potato and ginger are underground stems that are eaten.

Page No 19:

Question 2:

Which of the following are cereals?
(a) Chickpea and kidney bean
(b) Wheat and rice
(c) Wheat and mung dal
(d) Kidney bean and rice

Answer:

(b) Wheat and rice

Wheat and rice are cereal crops.

Page No 19:

Question 3:

Which of the following animals give use eggs?
(a) Goat and hen
(b) Camel and goat
(c) Camel and duck
(d) Hen and duck

Answer:

(d) Hen and duck

Hens and ducks give us eggs.

Page No 19:

Question 4:

Which of the following are examples of dairy products?
(a) Paneer, cheese, butter, egg
(b) Cheese, curd, butter, paneer
(c) Curd, egg, milk, honey, cheese
(d) Paneer, cheese, honey, curd

Answer:

(b) Cheese, curd, butter and paneer

All these products are obtained from milk. Hence, they are examples of dairy products.

Page No 19:

Question 5:

Which of the following animals have wide teeth to grind good?
(a) Cow and horse
(b) Giraffe and lion
(c) Camel and tiger
(d) Horse and tiger

Answer:

(a) Cow and horse

Cows and horses are herbivores and, therefore, have wide teeth to grind food.



Page No 20:

Question 1:

Why do we need food?

Answer:

We need food because it provides us with energy to carry out work and to ensure our growth. Food can be obtained from plants and animals.

Page No 20:

Question 2:

Why are green plants called producers?

Answer:

Green plants are called producers because they can make their own food by the process of photosynthesis in the presence of light, carbon dioxide, water and chlorophyll.

Page No 20:

Question 3:

What are dairy products?

Answer:

The products that are obtained from milk are called dairy products. Butter, cheese, cream, curd and yoghurt are examples of dairy products.

Page No 20:

Question 4:

Name the groups of animals based on the type of food they eat.

Answer:

There are three groups of animals based on the type of food they eat. They are as follows.

  • Herbivores, which eat plants, e.g., deer
  • Carnivores, which eat the flesh of other animals, e.g., lion
  • Omnivores, which eat food obtained from both plants and animals, e.g., bear

Page No 20:

Question 5:

What are omnivores? Give two examples.

Answer:

Omnivores are animals that eat both plants and the flesh of other animals. Bears and crows are examples of omnivores.

Page No 20:

Question 1:

With the help of examples, describe how different plant parts serve as sources of food.

Answer:

The different parts of plants, such as roots, stems, leaves, flowers and seeds, along with fruits and vegetables, serve as sources of food.
Carrot and radish are roots of plants used as food.
The stems of certain plants, such as sugarcane and banana, are used as food.
The leaves of spinach, lettuce and mint are sources of food.
The flowers of plants such as banana and cauliflower are eaten.
Pulses and cereals are seeds of plants that are used as food.
Fruits and vegetables are also obtained from plants.

Page No 20:

Question 2:

Describe any four common dairy products you have learnt about.

Answer:

Here are four dairy products and their descriptions:

  • Cheese: The curdled milk of cows, buffaloes and goats is used to make cheese.
  • Cream: The topmost fatty layer of milk is collected to make cream.
  • Butter: Butter is made by churning fresh cream.
  • Ghee: Ghee is formed by heating butter gently and removing the solid matter.

Page No 20:

Question 3:

What are herbivores? Describe two special characteristics of herbivores.

Answer:

Herbivores are animals that eat plants. Two special characteristics of herbivores are as follows.

  • Herbivores such as cows and goats have wide, blunt teeth that are suitable for pulling out plants from the ground and grinding them.
  • Certain herbivores, such as butterflies and humming birds, have straw-shaped mouth parts to suck the nectar of flowers. They do not need to chew food.

Page No 20:

Question 4:

What are carnivores? Describe two special characteristics of carnivores.

Answer:

Carnivores are flesh-eating animals. They eat the flesh of other animals only.
Two special characteristics of carnivores are as follows.

  • Carnivores, such as lions and tigers, have sharp, pointed front teeth called canines, which help them to tear the flesh of animals.
  • Carnivore birds, such as vultures, have curved and pointed beaks, which enable them to tear the flesh of animals.

Page No 20:

Question 5:

What are decomposers and scavengers? How are they useful to us?

Answer:

Animals that feed on the flesh of animals that are already dead, instead of hunting live animals, are called scavengers.
Decomposers are organisms that feed on dead plants and animals and decompose them, e.g., fungi and bacteria.
Decomposers and scavengers help in keeping the environment clean by removing dead plants and animals.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6