Science In Everyday Life Solutions for Class 6 Science Chapter 17 Garbage In, Garbage Out are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Garbage In, Garbage Out are extremely popular among Class 6 students for Science Garbage In, Garbage Out Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Science In Everyday Life Book of Class 6 Science Chapter 17 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Science In Everyday Life Solutions. All Science In Everyday Life Solutions for class Class 6 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 217:

Question 1:

What are the different kinds of wastes that get generated?

Answer:

Biodegradable and non-biodegradable wastes get generated. These include fruit and vegetable peels, wasted food, discarded chemicals and fertilisers, domestic sewage and plastic bags.

Page No 217:

Question 2:

Differentiate between biodegradable and non-biodegradable wastes.

Answer:

Biodegradable Waste Non-Biodegradable Waste
This type of waste undergoes degradation by the action of decomposers. This type of waste does not rot by the action of decomposers.
Examples include fruit and vegetable peels, papers and leaves. Examples include glass, plastic and metals.

Page No 217:

Question 3:

Differentiate between composting and landfills.

Answer:

Composting Landfills
It is a simple and effortless method of recycling organic waste. It is a method of managing organic waste. Recycling of organic waste does not happen.
The rate of degradation of organic waste is fast. The rate of degradation of organic waste is very slow.

Page No 217:

Question 4:

What are the 3Rs of managing wastes?

Answer:

The 3 Rs of managing wastes are:
(a) Reduce: We can reduce the amount of waste generated by consuming more and throwing away less.
(b) Reuse: We can reuse certain things for more than one purpose.
(c) Recycle: We can recycle waste materials to make new products.

Page No 217:

Question 5:

List out some of the ways to Reduce, Reuse, and Recycle plastics.

Answer:

Some of the ways of reducing, reusing and recycling plastics are:
(a) Paper, cotton and jute bags should be preferred over plastic bags.
(b) Disposable plastic containers and jars can be used to grow plants.
(c) Empty bottles can be reused to store water or any other liquid.
(d) Zip foil can be reused if cleaned thoroughly after every use.

Page No 217:

Question 1:

Explain segregation of wastes with examples.

Answer:

Wastes can be segregated into two categories: biodegradable and non-biodegradable.

Biodegradable wastes: Wastes that rot by the action of decomposers are called biodegradable wastes. These wastes mix with the soil and produce manure. Some examples are dead plants and animals and their products.

Non-biodegradable wastes: Wastes that do not rot by the action of decomposers are called non-biodegradable wastes. These wastes can be recycled to produce new products. Some examples are glass, plastics and metals.

Page No 217:

Question 1:

Write two examples for each of the following.

1. Biodegradable wastes ......................... .........................
2. Non biodegradable wastes ......................... .........................
3. Things that can be composted ......................... .........................
4. Things that can be reused ......................... .........................
5. Things that can be recycled ......................... .........................

Answer:

 

1. Biodegradable wastes Paper Leaves
2. Non-biodegradable wastes Glass Metals
3. Things that can be composted Waste food Vegetable peels
4. Things that can be reused Old clothes Small jars and bottles
5. Things that can be recycled Paper Plastic products

Page No 217:

Question 1:

Write T for the true statement(s) and F for the false one. Correct the false statements(s).
1. Fruit and vegetable peels are biodegradable.
2. Non-biodegradable waste rot over time.
3. Blue bins are for biodegradable waste.
4. Composting is a simple and almost effortless process of recycling.

Answer:

1. True. Fruit and vegetable peels are biodegradable.
2. False. Non-biodegradable wastes do not rot over time.
3. False. Blue bins are meant for non-biodegradable waste.
4. True. Composting is a simple and almost effortless method of recycling.

Page No 217:

Question 1:

Wastes that do not rot by the action of decomposers are called
(a) biodegradable wastes
(b) non-biodegradable waste
(c) recycled wastes
(d) compost waste

Answer:

(b) non-biodegradable waste
Non-biodegradable wastes, such as plastic, glass and metals, do not rot by the action of decomposers.

Page No 217:

Question 2:

Biodegradable wastes mix with the soil and produce
(a) manure
(b) plastic
(c) worms
(d) insects

Answer:

(a) manure

Page No 217:

Question 3:

Which of the following helps in composting?
(a) Bacteria
(b) Fungi
(c) Egg shells
(d) Both a and b

Answer:

(d) Both a and b
Composting is a simple method of recycling biodegradable wastes. Bacteria and fungi help in composting.

Page No 217:

Question 4:

Which of the following is a non-biodegradable waste?
(a) Paper
(b) Vegetable peels
(c) Plastic
(d) Leaves

Answer:

(c) Plastic
Plastic is a non-biodegradable waste, as it does not rot by the action of decomposers.

Page No 217:

Question 5:

Disposable plastic containers can be used to
(a) burn
(b) make paper
(c) grow plants
(d) compost waste

Answer:

(c) grow plants



Page No 218:

Question 2:

Describe composting and vermicomposting as effective ways of managing biodegradable wastes.

Answer:

Composting: Recycling organic wastes, such as vegetable peels, waste food and leaves, by burying them in compost pits is called composting. It is a simple and effortless method of recycling organic wastes. The biodegradable wastes are degraded by small microorganisms such as bacteria and fungi. 

Vermicomposting: It is a type of composting in which a type of earthworm, often red worm, acts on the waste and degrades it. Red worms break down the organic matter into nutrient-rich manure and increase the fertility of soil. 

Page No 218:

Question 3:

What is a landfill? How is it created?

Answer:

Landfill is a large area used for waste disposal. It is a method of managing a large amount of biodegradable waste.  
  
Waste having both useful and non-useful components is collected in trucks and dumped in a landfill. The non-useful components are separated out. The waste is then spread over the landfill and covered with soil. Once the landfill is completely filled, it is converted into a park or play ground.  

Page No 218:

Question 4:

Describe in detail how non-biodegradable wastes can be managed.

Answer:

Non-biodegradable wastes can be managed by practising the concept of 3 Rs, i.e, reduce, reuse and recycle. 
-We should reduce the amount of waste generated by consuming more and throwing less.
-We should reuse certain things for more than one purpose.
-We should recycle waste materials to produce new products.

Page No 218:

Question 5:

Explain the concept of 3Rs with examples

Answer:

The 3 Rs stand for reduce, reuse and recycle.
(a) Reduce: We need to reduce the amount of waste generated by consuming more and throwing less. For example, we can use a fountain pen in place of a ballpoint pen. 
(b) Reuse: We can use certain things for more than one purpose. For example, small jars and bottles can be cleaned and reused to store kitchen stuff.
(c) Recycle: Materials such as discarded plastic and paper items should be recycled to make new things.

Page No 218:

Question 6:

What is paper made from? List out some important ways of recycling paper.

Answer:

Paper is made from trees. Some of the ways of recycling paper are:
(a) Making fresh paper from old newspapers
(b) Reusing envelopes and covers by using stickers to write addresses
(c) Making new notebooks from the unused pages of old notebooks



View NCERT Solutions for all chapters of Class 6