NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 9 A Tiger In The House are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for A Tiger In The House are extremely popular among Class 7 students for English A Tiger In The House Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the NCERT Book of Class 7 English Chapter 9 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s NCERT Solutions. All NCERT Solutions for class Class 7 English are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 60:

Question 1:

He had the distinction of being the only member of the party to have bagged any game...”

The phrase in italics means

(i) Grandfather was the most distinguished member of the party.

(ii) Grandfather was the only sportsperson in the party.

(iii) Grandfather was the only successful member of the hunting party.

Answer:

The phrase in italics means that the grandfather was the only successful member of the hunting party.

Page No 60:

Question 2:

Complete the following sentences.

(i) Toto climbed up the curtains when _____________________________________

_________________________________________________________________

________________________________________________________________

(ii) ________________________________________________________________

_________________ I became one of the tiger’s favourites.

(iii) Timothy had clean habits, __________________________________________

_________________________________________________________________

Answer:

(i) Toto climbed up the curtains when Timothy lost its temper because Toto pulled it by the tail.

(ii) One of Timothy’s favourite amusements was to stalk anyone who would play with him, and so, when I came to live with Grandfather, I became one of the tiger’s favourites.

(iii) Timothy had clean habits, and would scrub his face with his paws exactly like a cat.



Page No 64:

Question 1:

Grandmother’s prophecy was that the tiger

(i) would prefer Mahmoud’s bed to sleep in.

(ii) and the cook would disappear together from the house.

(iii) would one day make a meal of Mahmoud.

Answer:

Grandmother’s prophecy was that the tiger would one day make a meal of Mahmoud.

Page No 64:

Question 2:

When Timothy was about six months old, a change came over him.

The phrase in italics means that

(i) Timothy had grown to his full size.

(ii) Timothy grew more friendly.

(iii) Timothy grew less friendly, in fact more dangerous

Answer:

The phrase in italics means that Timothy grew less friendly, in fact more dangerous.

Page No 64:

Question 3:

Write ‘True’ or ‘False’ against each of the following statements.

(i) Timothy and Grandfather went to Lucknow in a special compartment. ________

(ii) The compartment in which Grandfather and Timothy travelled had no other passenger. ________

(iii) Timothy and Grandfather travelled in a first class compartment. ________

(iv) All passengers in the compartment thought that Timothy was a well-fed and civilised tiger. ________

Answer:

(i) False

It was not a special compartment. It was a first class compartment.

(ii) True

(iii) True

(iv) False

The zoo authorities thought that Timothy was a well-fed and civilised tiger.

Page No 64:

Question 4:

Grandfather suggested that Timothy should be put in another cage.

The reason was that

(i) the tiger had become very bad tempered.

(ii) a leopard in the next cage would constantly rush at Timothy.

(iii) the cage was too small for a full grown tiger.

Answer:

The reason was that a leopard in the next cage would constantly rush at Timothy.

Page No 64:

Question 5:

The tiger was still licking his arm, with increasing relish. The phrase in italics suggests that Timothy

(i) was good natured.

(ii) recognised an old friend.

(iii) smelt fresh food.

Answer:

The phrase in italics suggests that Timothy was good natured.



Page No 65:

Question 1:

Shoot animals with a camera, not with a gun.

Answer:

This question requires you to use your own perspective as well as your analytical skills. The answer to the question would vary from one person to another. It is suggested that you read the text carefully and try attempting it on your own.

Page No 65:

Question 2:

Keeping pets helps us become more loving and tolerant. It also helps us respect life in any form. Do you agree?

Answer:

This question requires you to use your own perspective as well as your analytical skills. The answer to the question would vary from one person to another. It is suggested that you read the text carefully and try attempting it on your own.

Page No 65:

Question 3:

I became one of the tiger’s favourites”. Who is ‘I’ in the statement? Why did he think so?

Answer:

In the statement, ‘I’ is the narrator of the story. Timothy had the habit of stalking anyone who would play with him. When the narrator went to live with Grandfather, he became Timothy’s favourite playmate. One of his games was to slowly creep towards the narrator and then suddenly make a dash for his feet, pretending to bite his ankles.

Page No 65:

Question 4:

Where was Timothy most comfortable during the day? Where was he during the night?

Answer:

During the day, Timothy’s favourite place in the house was the drawing-room and was the most comfortable on the long sofa. He slept at night in the cook’s quarters.

Page No 65:

Question 5:

What was Grandmother’s prophecy about the cook? Did it come true?

Answer:

Grandmother’s prophecy about the cook was that one day Timothy would make a meal of Mahmoud. It did not come true. However, the tiger had begun to stalk Mahmoud about the house with a villainous intent.

Page No 65:

Question 6:

What made Grandfather decide to transfer Timothy to the zoo?

Answer:

When Timothy was about six months old, he grew less friendly. When he was out for a walk with the narrator, he would try to steal away to stalk a cat or someone’s pet dog.

Sometimes at night, they would hear frenzied cackling from the poultry house. In the morning, they would find feathers lying all over the verandah. Timothy had to be chained up more often. And finally, when it began to stalk Mahmoud about the house with a villainous intent, Grandfather decided it was time to transfer it to a zoo.

Page No 65:

Question 7:

Why did Grandfather want Timothy to be put in another enclosure?

Answer:

Grandfather wanted Timothy to be put in another enclosure as the leopard in the next cage would constantly rush at Timothy. Whenever this happened, the frightened Timothy would slink to a corner.

Page No 65:

Question 8:

What shocked Grandfather in the end?

Answer:

While he was petting Timothy, Grandfather happened to notice the keeper who had been there when Timothy had been brought to the zoo. He was watching Grandfather with alarm. When Grandfather asked him to transfer Timothy to another cage, he said that the tiger in the cage was not Timothy. He said that Grandfather’s tiger had died two months back because of pneumonia. The tiger that Grandfather mistook to be Timothy was actually a very dangerous tiger and was trapped the previous month. This was what shocked Grandfather.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 7