NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 1 The Tiny Teacher are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for The Tiny Teacher are extremely popular among Class 7 students for English The Tiny Teacher Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the NCERT Book of Class 7 English Chapter 1 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s NCERT Solutions. All NCERT Solutions for class Class 7 English are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 34:

Question 1:

Whom does Golu ask, “Why don’t you ever fly like other birds?”

Answer:

Golu asked the ostrich why it never flew like other birds.

Page No 34:

Question 2:

Which uncle of Golu had red eyes?

Answer:

The hippopotamus was the uncle who had red eyes.

Page No 34:

Question 3:

Golu’s relative did not answer his questions because

(i) they were shy,

(ii) the questions were too difficult.

(iii) Golu was a naughty baby.

Answer:

Golu’s relatives did not answer his questions because the questions were too difficult.



Page No 35:

Question 4:

Who advised Golu to go the Limpopo river?

Answer:

The mynah advised Golu to go to the Limpopo river.

Page No 35:

Question 5:

Why did Golu go to the river?

Answer:

Golu went to the river to see a crocodile and to find out what it had for dinner.

Page No 35:

Question 6:

The crocodile lay on the bank of the Limpopo river. Golu thought it was

(i) a living crocodile

(ii) a dead crocodile

(iii) a log of wood.

Answer:

Golu thought it was a log of wood.

Page No 35:

Question 7:

What did the crocodile do to show that it was a real crocodile?

Answer:

It shed crocodile tears to show that it was a real crocodile.

Page No 35:

Question 8:

“Come here, little one, and I’ll whisper the answer to you.” The crocodile said this because

(i) he couldn’t stand up.

(ii) he wanted to eat Golu.

(iii) Golu was deaf.

Answer:

The crocodile said this because he wanted to eat Golu.

Page No 35:

Question 9:

Who helped Golu on the bank of the river?

Answer:

The python helped Golu on the bank of the river.

Page No 35:

Question 10:

Name two things the elephant can do with his trunk, and two he cannot.

Answer:

The elephant can lift his food with his trunk. He can also pour water on himself with the help of the trunk.

He cannot scratch himself with his trunk. He also cannot eat his food with his trunk.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 7