NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 1 Three Questions are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Three Questions are extremely popular among Class 7 students for English Three Questions Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the NCERT Book of Class 7 English Chapter 1 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s NCERT Solutions. All NCERT Solutions for class Class 7 English are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 89:

Question 1:

What did Nishad give Mr Nath? Why?

Answer:

Nishad gave Mr Nath a bar of chocolate. He did so because he thought Mr Nath was starving.

Page No 89:

Question 2:

What is “strange” about Mr Nath’s Sundays?

Answer:

The strange thing about Mr Nath’s Sundays was that almost every Sunday, Ramesh carried two lunches to Mr Nath’s room and the same man was with him each time. He was tall, fair, stout, and wore spectacles. Ramesh said that his visitor talked a lot, unlike Mr Nath who hardly spoke.

Page No 89:

Question 3:

Why did Nishad and Maya get a holiday?

Answer:

Nishad and Maya got a holiday because of a heavy downpour. The streets were flooded due to the rain. Since no traffic could move through the flooded roads, they got a holiday.



Page No 93:

Question 1:

What does Nishad find out about Mr Nath from Ramesh? Arrange the information as suggested below.

  • What he eats

  • When he eats

  • What he drinks, and when

  • How he pays

Answer:

Ramesh told Nishad that Mr Nath was not very particular about what he ate. It was always the same food—two chapattis, some dal and a vegetable. He used to have this food in the morning and in the evening. Mr Nath would drink tea once in the morning and once in the afternoon. Ramesh said that Mr Nath would pay in cash and was also a generous tipper.

Page No 93:

Question 2:

Why does Maya think Mr Nath is a crook? Who does she say the Sunday visitor is?

Answer:

Maya thought that Mr Nath was a crook because he had a strange appearance. He did not work but always had money to order his meals from restaurants, and even gave tips. The tenants at Shankar House said that he was mad, strange and unfriendly. He sat in his room all day, and nobody except a spectacled, fair, fat man visited him. He had no friends and she thought that it was so because he feared someone might recognise him and inform the police. She thought that the Sunday visitor was his accomplice in crime. She said that the visitor perhaps kept all the loot, and would come now and then to give a part of it to his partner for expenses.

Page No 93:

Question 3:

Does Nishad agree with Maya about Mr Nath? How does he feel about him?

Answer:

No, Nishad did not agree with Maya about Mr Nath. He wanted to find out why Mr Nath was so thin and so lonely. He also wanted to know why he did not have any friends and lived alone. When Maya said that he did so because he feared someone might recognise him and inform the police, Nishad responded by saying that perhaps no one had ever tried to make friends with him. He finally said that he liked Mr Nath and was going to try and be his friend. Maya’s theories did not make any impression on him.

Page No 93:

Question 1:

The word ‘tip’ has only three letters but many meanings. Match the word with its meanings below.

(i)

finger tips

be about to say something

(ii)

the tip of your nose

make the boat overturn

(iii)

tip the water out of the bucket

the ends of one’s fingers

(iv)

have something on the tip of your tongue

give a rupee to him, to thank him

(v)

tip the boat over

empty a bucket by tilting it

(vi)

tip him a rupee

the pointed end of your nose

(vii)

the tip of the bat

if you take this advice

(viii)

the police were tipped off

the bat lightly touched the ball

(ix)

if you take my tip

the end of the bat

(x)

the bat tipped the ball

the police were told, or warned.

Answer:

(i)

finger tips

the ends of one’s fingers

(ii)

the tip of your nose

the pointed end of your nose

(iii)

tip the water out of the bucket

empty a bucket by tilting it

(iv)

have something on the tip of your tongue

be about to say something

(v)

tip the boat over

make the boat overturn

(vi)

tip him a rupee

give a rupee to him, to thank him

(vii)

the tip of the bat

the end of the bat

(viii)

the police were tipped off

the police were told, or warned

(ix)

if you take my tip

if you take this advice

(x)

the bat tipped the ball

the bat lightly touched the ball



Page No 94:

Question 2:

The words helper, companion, partner and accomplice have very similar meanings. But each word is typically used in certain phrases. Can you fill in the blanks below with the most commonly used words? A dictionary may help you.

(i) business ________________

(ii) my _________________ on the journey

(iii) I’m mother’s little __________________

(iv) a faithful __________________ such as a dog

(v) the thief’s __________________

(vi) find a good ________________

(vii) tennis/golf/bridge_________________

(viii) his ____________________in his criminal activities

Answer:

(i) business partner

(ii) my companion on the journey

(iii) I’m mother’s little helper

(iv) a faithful companion such as a dog

(v) the thief’s accomplice

(vi) find a good helper

(vii) tennis/golf/bridge partner

(viii) his accomplice in his criminal activities

Page No 94:

Question 3:

Now let us look at the uses of the word break. Match the word with its meanings below. Try to find at least three other ways in which to use the word.

(i)

The storm broke

could not speak; was too sad to speak

(ii)

daybreak

this kind of weather ended

(iii)

His voice is beginning to break

it began or burst into activity

(iv)

Her voice broke and she cried

The beginning of daylight

(v)

The heat wave broke

changing as he grows up

(vi)

broke the bad news

end it by making the workers submit

(vii)

break a strike

gently told someone the bad news

Answer:

(i)

The storm broke

it began or burst into activity

(ii)

daybreak

the beginning of daylight

(iii)

His voice is beginning to break

changing as he grows up

(iv)

Her voice broke and she cried

could not speak; was too sad to speak

(v)

The heat wave broke

this kind of weather ended

(vi)

broke the bad news

gently told someone the bad news

(vii)

break a strike

end it by making the workers submit



View NCERT Solutions for all chapters of Class 7