NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 1 Three Questions are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Three Questions are extremely popular among Class 7 students for English Three Questions Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the NCERT Book of Class 7 English Chapter 1 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s NCERT Solutions. All NCERT Solutions for class Class 7 English are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 42:

Question 1:

Why did the king want no more talk about the hilsa-fish?

Answer:

The king did not want any more talk about the hilsa-fish because it was the season for hilsa-fish and no one could stop talking about it for even five minutes. He was getting annoyed with all the talk about hilsa-fish.

Page No 42:

Question 2:

What did the king ask Gopal to do to prove that he was clever?

Answer:

In order to prove that he was clever, Gopal was asked to buy a huge hilsa-fish and bring it to the palace without anyone asking anything about the fish.

Page No 42:

Question 3:

What three things did Gopal do before he went to buy his hilsa-fish?

Answer:

Before he went to buy hilsa-fish, Gopal half-shaved his face, smeared himself with ash, and wore disgraceful rags.

Page No 42:

Question 4:

How did Gopal get inside the palace to see the king after he had bought the fish?

Answer:

After he had bought the fish, Gopal reached the palace and told the guards that he wanted to see the king. When the guards did not let him in, he began to dance and sing loudly. When the king heard this, and also the comments of the people watching the man sing and dance, he asked for the man to be brought before him.

Page No 42:

Question 5:

Explain why no one seemed to be interested in talking about the hilsa-fish which Gopal had bought.

Answer:

No one seemed to be interested in talking about the hilsa-fish which Gopal had bought because of Gopal’s ridiculous appearance. Some people found him comical, others thought he was a madman, still others thought he was a mystic. They were so engrossed in discussing his appearance that the hilsa-fish went unnoticed.

Page No 42:

Question 6:

Write ‘True’ or ‘False’ against each of the following sentences.

(i) The king lost his temper easily.___________

(ii) Gopal was a madman. ____________

(iii) Gopal was a clever man. _____________

(iv) Gopal was too poor to afford decent clothes. ____________

(v) The king got angry when he was shown to be wrong. _______________

Answer:

(i) True

(ii) False

He was just acting as a madman so that people’s attention would be diverted from the hilsa-fish he was carrying.

(iii) True

(iv) False

He wore rags so that people would notice them, and not talk about the hilsa-fish.

(v) False

The king laughed and congratulated Gopal for achieving the impossible yet again.

Page No 42:

Question 1:

Change the following sentences in the story to reported speech. The first one has been done for you.

(i) How much did you pay for that hilsa?

The woman asked the man how much he had paid for that hilsa.

(ii) Why is your face half-shaven?

Gopal’s wife asked him___________________________________________

______________________________________________________________

(iii) I accept the challenge, Your Majesty.

Gopal told the king_______________________________________________

______________________________________________________________

(iv) I want to see the king.

Gopal told the guards_____________________________________________

______________________________________________________________

(v) Bring the man to me at once.

The king ordered the guard________________________________________

______________________________________________________________

Answer:

(ii) Why is your face half-shaven?

Gopal’s wife asked him why his face was half-shaven

(iii) I accept the challenge, Your Majesty.

Gopal told the kingthat he accepted the challenge.

(iv) I want to see the king.

Gopal told the guardsthat he wanted to see the king.

(v) Bring the man to me at once.

The king ordered the guardto bring the man to him at once.



Page No 43:

Question 2:

Find out the meaning of the following words by looking them up in the dictionary. Then use them in sentences of your own.

challenge

mystic

comical

courtier

smearing

Answer:

(i) Challenge

Every difficult situation should be taken up as a challenge and not be run away from.

(ii) Mystic

The mystic from the Himalayas had great words of wisdom to share with the villagers.

(iii) Comical

Everyone appreciates the comical side of a man.

(iv) Courtier

Birbal was Akbar’s most trusted courtier.

(v) Smearing

Smearing the forehead with tilak is one of the traditions of the South Indians.



Page No 47:

Question 4:

Complete the following word ladder with the help of the clues given below.

Clues

1.Mother will be very ____________________if you don’t go to school.

2. As soon as he caught ___________________of the teacher, Mohan started writing.

3. How do you like my ________________kitchen garden? Big enough for you, is it?

4. My youngest sister is now a __________________old.

5. Standing on the _________________, he saw children playing on the road.

6. Don’t make such a _____________________. Nothing will happen.

7. Don’t cross the ____________________ till the green light comes on.

Answer:



View NCERT Solutions for all chapters of Class 7