RD Sharma 2018 Solutions for Class 7 Math Chapter 12 Profit And Loss are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Profit And Loss are extremely popular among class 7 students for Math Profit And Loss Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the RD Sharma 2018 Book of class 7 Math Chapter 12 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnationâ€™s RD Sharma 2018 Solutions. All RD Sharma 2018 Solutions for class 7 Math are prepared by experts and are 100% accurate.

#### Page No 12.10:

#### Question 10:

A vendor bought lemons at 6 for a rupee and sold them at 4 for a rupee. His gain % is

(a) 50%

(b) 40%

(c) $33\frac{1}{3}\%$

(d) $16\frac{2}{3}\%$

#### Answer:

Let the total lemons be 12.

CP of 6 lemons = â‚¹1

then, CP of 12 lemons = â‚¹2

Also, SP of 4 lemons = â‚¹1

then, SP of 12 lemons = â‚¹3

Therefore, SP is more than CP.

So, Gain = SP − CP

= â‚¹3 − â‚¹2

= â‚¹1

$\mathrm{Gain}\mathrm{percent}=\frac{\mathrm{Gain}}{\mathrm{CP}}\times 100\phantom{\rule{0ex}{0ex}}=\frac{1}{2}\times 100\phantom{\rule{0ex}{0ex}}=50\%$

Hence, the correct option is (a).

#### Page No 12.10:

#### Question 11:

On selling a pen for â‚¹48, a shopkeeper loses 20%. In order to gain 20% what should be the selling price?

(a) â‚¹52

(b) â‚¹56

(c) â‚¹68

(d) â‚¹72

#### Answer:

Let the CP of a pen be *x*.

SP of a pen = â‚¹48

Loss = 20%

Therefore, CP is more than SP.

Now, Loss = CP − SP and Loss = Loss percent × CP

$\mathrm{Thus},\mathrm{CP}-\mathrm{SP}=\mathrm{Loss}\mathrm{percent}\times \mathrm{CP}\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow x-48=\frac{20}{100}\times x\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow 100x-4800=20x\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow 100x-20x=4800\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow 80x=4800\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow x=\frac{4800}{80}\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow x=60$

Therefore, CP of the pen = â‚¹60

Now, in order to gain 20%, let the new SP be *y*.

Gain = Gain percent × CP

= $\frac{20}{100}\times 60$

= â‚¹12

SP = CP + Gain

= â‚¹60 + â‚¹12

= â‚¹72

Hence, the correct option is (d).

#### Page No 12.10:

#### Question 12:

On selling an article for â‚¹144 a man loses 10%. At what price should he sell it to gain 10% ?

(a) â‚¹158.40

(b) â‚¹172.80

(c) â‚¹176

(d) â‚¹192

#### Answer:

Let the CP of an article be *x*.

SP of the article = â‚¹144

Loss = 10%

Therefore, CP is more than SP.

Now, Loss = CP − SP and Loss = Loss percent × CP

$\mathrm{Thus},\mathrm{CP}-\mathrm{SP}=\mathrm{Loss}\mathrm{percent}\times \mathrm{CP}\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow x-144=\frac{10}{100}\times x\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow x-144=\frac{1}{10}\times x\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow 10x-1440=x\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow 10x-x=1440\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow 9x=1440\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow x=\frac{1440}{9}\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow x=160$

Therefore, CP of the article = â‚¹160

Now, in order to gain 10%, let the new SP be *y*.

Gain = Gain percent × CP

= $\frac{10}{100}\times 160$

= â‚¹16

SP = CP + Gain

= â‚¹160 + â‚¹16

= â‚¹176

Hence, the correct option is (c).

#### Page No 12.10:

#### Question 13:

If the cost price of 15 pens is equal to the selling price of 20 pens, then the loss percent is

(a) 25%

(b) 20%

(c) 15%

(d) 18%

#### Answer:

Let the cost price of one pen be â‚¹1.

Then, CP of 20 pens = â‚¹20

and SP of 20 pens = â‚¹15 (âˆµ SP of 20 pens = CP of 15 pens)

Therfore, CP is more than SP.

So, Loss = CP − SP

= â‚¹20 − â‚¹15

= â‚¹5

$\mathrm{Loss}\mathrm{percent}=\frac{\mathrm{Loss}}{\mathrm{CP}}\times 100\phantom{\rule{0ex}{0ex}}=\frac{5}{20}\times 100\phantom{\rule{0ex}{0ex}}=25\%$

Hence, the correct option is (a).

#### Page No 12.10:

#### Question 14:

If the cost price of 6 pencils is equal to the selling price of 5 pencils, then the gain percent is

(a) 10%

(b) 20%

(c) 15%

(d) 25%

#### Answer:

Let the cost price of one pencil be â‚¹1.

Then, CP of 5 pencils = â‚¹5

and SP of 5 pencils = â‚¹6 (âˆµ SP of 5 pencils = CP of 6 pencils)

Therfore, SP is more than CP.

So, Profit = SP − CP

= â‚¹6 − â‚¹5

= â‚¹1

$\mathrm{Gain}\mathrm{percent}=\frac{\mathrm{Profit}}{\mathrm{CP}}\times 100\phantom{\rule{0ex}{0ex}}=\frac{1}{5}\times 100\phantom{\rule{0ex}{0ex}}=20\%$

Hence, the correct option is (b).

#### Page No 12.8:

#### Question 1:

Given the following values, find the unknown values:

(i) C.P. = Rs 1200, S.P. = Rs 1350, Profit/Loss = ?

(ii) C.P. = Rs 980, S.P. = Rs 940, Profit/Loss = ?

(iii) C.P. = Rs 720, S.P. = ?, Profit = Rs 55.50

(iv) C.P. = ? S.P. = Rs 1254, Loss = Rs 32

#### Answer:

(i) CP = Rs.. 1200, SP = Rs.. 1350

CP < SP. So, profit.

Profit = Rs. (1350 - 1200) = Rs. 150

(ii) CP = Rs. 980, SP = Rs. 940

CP > SP. So, loss.

Loss = Rs. (980 - 940) = Rs. 40

(iii) CP = Rs. 720, SP = ?, profit = Rs. 55.50

Profit = SP - CP

⇒ Rs. 55.50 = SP - Rs. 720

⇒ SP = Rs. (55.50 + 720) = Rs. 775.50

(iv) CP = ?, SP = Rs. 1254, loss = Rs. 32

⇒ Loss = CP - SP

⇒ Rs. 32 = CP - Rs. 1254

⇒ CP = Rs. (1254 + 32) = Rs. 1286

#### Page No 12.8:

#### Question 2:

Fill in the blanks in each of the following:

(i) C.P. = Rs 1265, S.P. = Rs 1253, Loss = Rs .....

(ii) C.P. = Rs ...., S.P. = Rs 450, Profit = Rs 150

(iii) C.P. = Rs 3355, S.P. = Rs 7355, .... = Rs ....

(iv) C.P. = Rs ...., S.P. = Rs 2390, Loss = Rs 5.50

#### Answer:

(i) CP = Rs. 1265, SP = Rs. 1253

Loss = CP - SP = Rs. (1265 - 1253) = Rs. 12

(ii) CP = ?, SP = Rs. 450, profit = Rs. 150

Profit = SP - CP

⇒ Rs. 150 = Rs. 450 - CP

⇒ CP = Rs. (450 - 150) = Rs. 300

(iii) CP = Rs. 3355, SP = Rs. 7355,

Here SP > CP, so profit.

Profit = SP - CP

⇒ Profit = Rs. (7355 - 3355) = Rs. 4000

(iv) CP = ?, SP = Rs. 2390, loss = Rs. 5.50

Loss = CP - SP

⇒ Rs. 5.50 = CP - Rs. 2390

⇒ CP = Rs. (5.50 + 2390) = Rs. 2395.50

#### Page No 12.8:

#### Question 3:

Calculate the profit or loss and profit or loss per cent in each of the following cases:

(i) C.P. = Rs 4560, S.P. = Rs 5000

(ii) C.P. = Rs 2600, S.P. = Rs 2470

(iii) C.P. = Rs 332, S.P. = Rs 350

(iv) C.P. = Rs 1500, S.P. = Rs 1500

#### Answer:

(i) CP = Rs. 4560, SP = Rs. 5000

Here, SP > CP. So, profit.

Profit = SP - CP = Rs. (5000 - 4560)= Rs. 440

Profit % = {(Profit/CP) × 100}% = {(440/4560) × 100}% = {0.0965 × 100}% = 9.65%

(ii) CP = Rs. 2600, SP = Rs. 2470. Here, CP > SP. So, loss.

Loss = CP - SP = Rs. (2600 - 2470) = Rs. 130

Profit% = {(Profit/CP) × 100}% = {(130/2600) × 100}% = {0.05 × 100}% = 5%

(iii) CP = Rs. 332, SP= Rs. 350. Here, SP > CP. So, profit.

Profit = SP - CP = Rs. (350 - 332) = Rs. 18

Profit% = {(Profit/CP) × 100}% = {(18/332) × 100}% = {0.054 × 100}% = 5.4%

(iv) CP = Rs. 1500, SP = Rs. 1500

SP = CP. So, neither profit nor loss.

#### Page No 12.8:

#### Question 4:

Find the gain or loss per cent, when:

(i) C.P. = Rs 4000 and gain = Rs 40.

(ii) S.P. = Rs 1272 and loss = Rs 328

(iii) S.P. = Rs 1820 and gain = Rs 420.

#### Answer:

(i) CP = Rs. 4000, gain = Rs. 40

Gain % = {(Gain/CP) × 100}% = {(40/4000) × 100}% = (0.01 × 100)% = 1%

(ii) SP = Rs. 1272, loss = Rs. 328

Loss = CP - SP

Hence, CP = Loss+ SP = Rs. 328 + Rs. 1272 = Rs. 1600

Loss % = {(Loss/CP) × 100}% = {(328/1600) × 100% = 20.5%

(iii) SP = Rs. 1820, gain = Rs. 420

Gain = SP - CP

CP = 1820 - 420 = Rs. 1400

Gain % = {(Gain/CP) × 100}% = {(420/1400) × 100% = 30%

#### Page No 12.8:

#### Question 5:

Find the gain or loss per cent, when:

(i) C.P. = Rs 2300, Overhead expenses = Rs 300 and gain = Rs 260.

(ii) C.P. = Rs 3500, Overhead expenses = Rs 150 and loss = Rs 146

#### Answer:

(i) CP = Rs. 2300, overhead expenses = Rs. 300, gain = Rs. 260

Gain % = {(Gain/(CP + overhead expenses)} × 100 = {260/(2300 + 300} × 100 = {260/2600} × 100 = 10%

(ii) CP = Rs. 3500, overhead expenses = Rs. 150, loss = Rs. 146

Loss % = {( Loss/(CP + overhead expenses)} × 100 = {146/(3500+ 150)} × 100

= {146/3650} × 100

= 14600/3650 = 4%

#### Page No 12.8:

#### Question 6:

A grain merchant sold 600 quintals of rice at a profit of 7%. If a quintal of rice cost him Rs 250 and his total overhead charges for transportation, etc. were Rs 1000 find his total profit and the selling price of 600 quintals of rice.

#### Answer:

Cost of 1 quintal of rice = Rs. 250

Cost of 600 quintals of rice = 600 × 250 = Rs. 150000

Overhead expenses = Rs. 1000

Total CP = Rs. (150000 + 1000) = Rs. 151000

Profit % = (Profit/CP) × 100

7 = (P/151000) â€‹× 100

P = 1510 â€‹× 7 = Rs. 10570

Profit = Rs. 10570

SP = CP + profit = Rs. (151000 + 10570) = Rs. 161570

#### Page No 12.8:

#### Question 7:

Naresh bought 4 dozen pencils at Rs 10.80 a dozen and sold them for 80 paise each. Find his gain or loss percent.

#### Answer:

Cost of 1 dozen pencils = Rs. 10.80

Cost of 4 dozen pencils = 4â€‹ × 10.80 = Rs. 43.2

Selling price of each pencil = 80 paise

Total number of pencils = 12 â€‹× 4 = 48

SP of 48 pencils = 48 â€‹× 80 paise = 3840 paise = Rs. 38.40

Here, SP < CP.

Loss = CP - SP = Rs. (43.2 - 38.4) = Rs. 4.8

Loss % = (Loss/CP) × 100 = (4.8/43.2) × 100 = 480/43.2 = 11.11%

#### Page No 12.8:

#### Question 8:

A vendor buys oranges at Rs 26 per dozen and sells them at 5 for Rs 13. Find his gain per cent.

#### Answer:

CP of 1 dozen oranges = Rs. 26

CP of 1 orange = 26/12 = Rs. 2.16

CP of 5 oranges = 2.16 × 5 = Rs. 10.8

Now, SP of 5 oranges = Rs. 13

Gain = SP - CP = Rs. (13 - 10.8) = Rs. 2.2

Gain % = (Gain/CP) × 100 = (2.2/10.8) × 100 = 20.3%

#### Page No 12.8:

#### Question 9:

Mr Virmani purchased a house for Rs 365000 and spent Rs 135000 on its repairs. If he sold it for Rs 550000, find his gain percent.

#### Answer:

Amount Mr. Virmani paid to purchase the house = Rs. 365000

Amount he spent on repair = Rs. 135000

Total amount he spent on the house (CP) = Rs. (365000 + 135000) = Rs. 500000

SP of the house = Rs. 550000

Gain = SP - CP = Rs. (550000 - 500000) = Rs. 50000

Gain % = (Gain/CP) × 100 = (50000/500000) × 100 = 5000000/500000 = 10%

#### Page No 12.8:

#### Question 10:

Shikha purchased a wrist watch for Rs 840 and sold it to her friend Vidhi for Rs 910. Find her gain percent.

#### Answer:

The cost price of the wristwatch that Shikha purchased, CP = Rs. 840

The price at which she sold it, SP = Rs. 910

Gain = SP - CP

= (910 - 840) = Rs. 70

Gain % = (Gain/CP) × 100 = (70/840) × 100 = 7000/840 = 8.3%

#### Page No 12.8:

#### Question 11:

A business man makes a 10% profit by selling a toy costing him Rs 120. What is the selling price?

#### Answer:

CP = Rs. 12

Profit % = 10

We now that

SP = {(100 + profit %)/100} × CP

= {(100+ 10)/100} × 120

= {(110/100)} â€‹× 120 = 1.1â€‹ × 120 = Rs. 132

#### Page No 12.8:

#### Question 12:

Harish purchased 50 dozen bananas for Rs 135. Five dozen bananas could not be sold because they were rotten. At what price per dozen should Harish sell the remaining bananas so that he makes a profit of 20%?

#### Answer:

Cost price of 50 dozens bananas that Harish purchased, CP = Rs. 135

Bananas left after removing 5 dozen rotten bananas = 45 dozens

Effective CP of one dozen bananas = Rs. 135/45 = Rs. 3

Calculating the price at which Harish should sell each dozen bananas to make a profit of 20% (or 1/5), we get

Profit = Gain/CP = (SP - CP)/CP

$\frac{1}{5}=\frac{\mathrm{SP}-3}{3}\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\mathrm{SP}=\mathrm{Rs}.3.60$

Harish should sell the bananas at Rs. 3.60 a dozen in order to make a profit of 20%.

#### Page No 12.8:

#### Question 13:

A woman bought 50 dozen eggs at Rs 6.40 a dozen. Out of these 20 eggs were found to be broken. She sold the remaining eggs at 55 paise per egg. Find her gain or loss percent.

#### Answer:

Cost of one dozen eggs = Rs. 6.40

Cost of 50 dozen eggs = 50 × 6.40 = Rs. 320

Total number of eggs = 50â€‹ × 12 = 600

Number of eggs left after removing the broken ones = 600 - 20 = 580

SP of 1 egg = 55 paise

So, SP of 580 eggs = 580 × 55 = 31900 paise = Rs. 31900/100 = Rs. 319

Loss = CP - SP = Rs. (320-319) = Re. 1

Loss % = (Loss/CP) × 100 = (1/320) × 100 = 0.31%

#### Page No 12.8:

#### Question 14:

Jyotsana bought 400 eggs at Rs 8.40 a dozen. At what price per hundred must she sell them so as to earn a profit of 15%?

#### Answer:

Cost of eggs per dozen = Rs. 8.40

Cost of 1 egg = 8.40/12 = Rs. 0.7

Cost of 400 eggs = 400 × 0.7 = Rs. 280

Calculating the price at which Jyotsana should sell the eggs to earn a profit of 15%, we get

15% of 280 + 280

= {(15/100) × 280} + 280 = {4200/100} + 280 = 42 + 280 = Rs. 322

So, Jyotsana must sell the 400 eggs for Rs. 322 in order to earn a profit of 15%.

Therefore, the SP per one hundred eggs = Rs. 322/4 = Rs. 80.50.

#### Page No 12.9:

#### Question 15:

A shopkeeper makes a profit of 15% by selling a book for Rs 230. What is the C.P. and the actual profit?

#### Answer:

Given that the SP of a book = Rs. 230

Profit % = 15

Since

CP = (SP × 100) ÷ (100 + profit %)

CP = (230× 100) â€‹ ÷ (100 + 15)

CP = 23000 â€‹ ÷ 115 = Rs. 200

Also,

Profit = SP - CP = Rs. (230 - 200) = Rs. 30

Actual profit = Rs. 30

#### Page No 12.9:

#### Question 16:

A bookseller sells all his books at a profit of 10%. If he buys a book from the distributor at Rs 200, how much does he sell it for?

#### Answer:

Given

Profit % = 10%

CP = Rs. 200

Since

SP = {(100 + profit %)/100}â€‹ × CP

= {(100 + 10)/100}â€‹ × 200

= {110/100} × 200

= Rs. 220

The bookseller sells the book for Rs. 220.

#### Page No 12.9:

#### Question 17:

A flowerist buys 100 dozen roses at Rs 2 a dozen. By the time the flowers are delivered, 20 dozen roses are multilated and are thrown away. At what price should he sell the rest if he needs to make a 20% profit on his purchase?

#### Answer:

Cost of 1 dozen roses = Rs. 2

Number of roses bought by the florist = 100 dozens

Thus, cost price of 100 dozen roses = 2 × 100 = Rs. 200

Roses left after discarding the mutilated ones = 80 dozens

Calculating the price at which the florist should sell the 80 dozen roses in order to make a profit of 20%, we have

$\frac{\mathrm{Profit}\%}{100}=\frac{\mathrm{SP}-\mathrm{CP}}{\mathrm{CP}}\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\frac{20}{100}=\frac{\mathrm{SP}-200}{200}\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\mathrm{SP}=\mathrm{Rs}.240$

Therefore, the SP of the roses should be Rs. 240/80 = Rs. 3 per dozen.

#### Page No 12.9:

#### Question 18:

By selling an article for Rs 240, a man makes a profit of 20%. What is his C.P.? What would his profit percent be if he sold the article for Rs 275?

#### Answer:

Let CP = Rs. x

SP = Rs. 240

Let profit be Rs. P.

Now, profit % = 20%

Since

Profit % = (Profit/CP) × 100

⇒ 20 = (P/*x*) × 100

⇒ P = 20*x*/100 = *x*/5

Profit = SP - CP = 240 - x

⇒ P = 240 - *x *

⇒ *x*/5 = 240 -* x*

⇒â€‹ 240 = * x + x*/5

⇒ 240 = 6*x*/5

⇒ *x = *1200/6 = 200

So, CP = Rs. 200

New SP = Rs. 275 and CP = Rs. 200

Profit % = {(SP - CP)/CP} × 100 = {(275 - 200)/200} × 100 = (75/200) × 100

= 7500/200 = 37.5%

#### Page No 12.9:

#### Question 1:

If CP = â‚¹200 and SP = â‚¹250, then the profit or loss is equal to

(a) â‚¹50 loss

(b) â‚¹50 profit

(c) â‚¹25 profit

(d) â‚¹25 loss

#### Answer:

Since, SP is more than CP.

Therefore, profit = SP − CP

= â‚¹250 − â‚¹200

= â‚¹50

Hence, the correct option is (b).

#### Page No 12.9:

#### Question 2:

If CP = â‚¹120 and SP = â‚¹80, then profit or loss is equal to

(a) â‚¹40 loss

(b) â‚¹60 loss

(c) â‚¹40 profit

(d) â‚¹60 profit

#### Answer:

Since, CP is more than SP.

Therefore, loss = CP − SP

= â‚¹120 − â‚¹80

= â‚¹40

Hence, the correct option is (a).

#### Page No 12.9:

#### Question 3:

A trader purchased a bicycle for â‚¹2500 and sold at â‚¹2700. His profit percentage is

(a) 8%

(b) 10%

(c) 6%

(d) 4%

#### Answer:

CP = â‚¹2500

SP = â‚¹2700

Since, SP is more than CP.

Therefore, Profit = SP − CP

= â‚¹2700 − â‚¹2500

= â‚¹200

$\mathrm{Profit}\mathrm{Percent}=\frac{\mathrm{Profit}}{\mathrm{CP}}\times 100\phantom{\rule{0ex}{0ex}}=\frac{200}{2500}\times 100\phantom{\rule{0ex}{0ex}}=8\%$

Hence, the correct option is (a).

#### Page No 12.9:

#### Question 4:

If CP = â‚¹950 and gain 6%, then SP =

(a) â‚¹1100

(b) â‚¹1117

(c) â‚¹1107

(d) â‚¹1170**Disclaimer:** There is a misprint in the options. Option (c) must be equal to â‚¹1007.

#### Answer:

Let the SP be *x*.

CP = â‚¹950

Gain = 6%

Therfore, SP is more than CP.

Now,

$\mathrm{Gain}=6\%\mathrm{of}\mathrm{CP}\phantom{\rule{0ex}{0ex}}=\frac{6}{100}\times 950\phantom{\rule{0ex}{0ex}}=3\times 19\phantom{\rule{0ex}{0ex}}=57$

Thus, SP = CP + gain

= â‚¹950 + â‚¹57

= â‚¹1007

Hence, the correct option is (c).

#### Page No 12.9:

#### Question 5:

If SP = â‚¹924 and gain = 10%, then CP =

(a) â‚¹480

(b) â‚¹804

(c) â‚¹408

(d) â‚¹840**Disclaimer: **There is a misprint in the question. CP should be ask instead of SP.

#### Answer:

Let the CP be *x*.

SP = â‚¹924

Gain = 10%

Therfore, SP is more than CP.

Now,

$\mathrm{Gain}=10\%\mathrm{of}\mathrm{CP}$ and SP = CP + gain

$\mathrm{So},\mathrm{SP}=\mathrm{CP}+10\%\mathrm{of}\mathrm{CP}\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow 924=x+\frac{10}{100}\times x\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow 924=\left(1+\frac{1}{10}\right)x\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow 924=\frac{11}{10}x\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow x=924\times \frac{10}{11}\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow x=840$

Thus, CP = â‚¹840

Hence, the correct option is (d).

#### Page No 12.9:

#### Question 6:

On selling a pen for â‚¹100, a shopkeeper gains â‚¹15. The cost price of the pen is

(a) â‚¹115

(b) â‚¹85

(c) â‚¹70

(d) â‚¹130

#### Answer:

Let the CP be *x*.

SP = â‚¹100

Profit = â‚¹15

Therfore, SP is more than CP.

Now,

CP = SP − Profit

= â‚¹100 − â‚¹15

= â‚¹85

Thus, CP = â‚¹85

Hence, the correct option is (b).

#### Page No 12.9:

#### Question 7:

On selling a plastic chair for â‚¹630, a man loses 10%, the cost price of the chair is

(a) â‚¹567

(b) â‚¹693

(c) â‚¹700

(d) â‚¹730

#### Answer:

Let the CP be *x*.

SP = â‚¹630

Loss = 10%

Therfore, CP is more than SP.

Now,

$\mathrm{Loss}=10\%\mathrm{of}\mathrm{CP}$ and SP = CP − loss

$\mathrm{So},\mathrm{SP}=\mathrm{CP}-10\%\mathrm{of}\mathrm{CP}\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow 630=x-\frac{10}{100}\times x\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow 630=\left(1-\frac{1}{10}\right)x\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow 630=\frac{9}{10}x\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow x=630\times \frac{10}{9}\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow x=700$

Thus, CP = â‚¹700

Hence, the correct option is (c).

#### Page No 12.9:

#### Question 8:

The CP of a chair is â‚¹3300. If it is sold at a loss of 10%, then SP is

(a) â‚¹3000

(b) â‚¹3070

(c) â‚¹2790

(d) â‚¹2970

#### Answer:

Let the SP be *x*.

CP = â‚¹3300

Loss = 10%

Therfore, CP is more than SP.

Now,

$\mathrm{Loss}=10\%\mathrm{of}\mathrm{CP}$ and SP = CP − loss

$\mathrm{So},\mathrm{SP}=\mathrm{CP}-10\%\mathrm{of}\mathrm{CP}\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow x=3300-\frac{10}{100}\times 3300\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow x=3300-330\phantom{\rule{0ex}{0ex}}\Rightarrow x=2970$

Thus, SP = â‚¹2970

Hence, the correct option is (d).

#### Page No 12.9:

#### Question 9:

If the cost price of 15 pens is equal to the selling price of 20 pens, then the loss percent is

(a) 25%

(b) 20%

(c) 15%

(d) 10%

#### Answer:

Let the cost price of one pen be â‚¹1.

Then, CP of 20 pens = â‚¹20

and SP of 20 pens = â‚¹15 (âˆµ SP of 20 pens = CP of 15 pens)

Therefore, CP is more than SP.

So, Loss = CP − SP

= â‚¹20 − â‚¹15

= â‚¹5

$\mathrm{Loss}\mathrm{percent}=\frac{\mathrm{Loss}}{\mathrm{CP}}\times 100\phantom{\rule{0ex}{0ex}}=\frac{5}{20}\times 100\phantom{\rule{0ex}{0ex}}=25\%$

Hence, the correct option is (a).

View NCERT Solutions for all chapters of Class 7