Living Science 2019 Solutions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition In Animals are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Nutrition In Animals are extremely popular among Class 7 students for Science Nutrition In Animals Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Living Science 2019 Book of Class 7 Science Chapter 2 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Living Science 2019 Solutions. All Living Science 2019 Solutions for class Class 7 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 16:

Question 1:

Why does food need to be digested?

Answer:

The food needs to be digested so that it can be converted into simple soluble forms. These simple soluble forms can provide energy to the body. 

Page No 16:

Question 2:

Digestion of food in all animals occurs inside the body. Do you agree? Justify your answer.

Answer:

No, digestion does not occur inside the body in all organisms. Certain animals such as spiders inject their digestive juices in the body of their prey. These juices digest the different body parts of the insect and it is then consumed by spider. This process is called external digestion. Thus, all animals do not show digestion inside their bodies. 

Page No 16:

Question 3:

Name two animals that live on liquid food only.

Answer:

Animals that live only on liquid food include housefly and mosquito. 



Page No 20:

Question 1:

In which two organs does digestion of food in humans mainly occur?

Answer:

Most of the digestion in humans occur in stomach and small intestine. The stomach performs digestion by peristalsis and with the help of digestive juices. Small intestine, on the other hand, digests food primarily with the help of digestive juices.

Page No 20:

Question 2:

Absorption of digested food occurs in the stomach. Do you agree? Justify your answer.

Answer:

No, the absorption of food does not occur in the stomach. The food that has been digested in the stomach is further digested into absorptive form in the small intestine. The completely digested food is absorbed by the inner lining (villi) of the small intestine. 

Page No 20:

Question 3:

All digestive juices are secreted by cells in the stomach and small intestine. Do you agree? Give reasons.

Answer:

No, all digestive juices are not secreted by the cells of small intestine and stomach. Certain organs such as liver and pancreas also secrete digestive juices. The liver secretes bile juice which is used for the digestion of fats. Pancreas, on the other hand, produces pancreatic juice which digests starch and proteins into their simpler constituents. 

Page No 20:

Question 4:

What happens to food after it is digested, and absorbed by the blood?

Answer:

The food that has been digested and absorbed is assimilated by the body. The absorbed food is transported by the blood to different parts of the body. This absorbed food is used by the cell for growth, reproduction and obtaining energy. Some of the absorbed food is also stored for future use. 

Page No 20:

Question 5:

In what way is the basic structure of the stomach of a cow different from the stomach of a human?

Answer:

The stomach of cows is composed of four chambers unlike human stomach which has a single chamber. The food in cows is firstly introduced in the first chamber of the stomach called rumen. In rumen, partial digestion of food occurs and the partially digested food is called cud. Thereafter, it is passed to the second chamber, from where it is reintroduced into the mouth for proper chewing. Followed by proper chewing, the remaining chambers of the stomach carry out complete digestion of food. 



Page No 21:

Question 1:

Which of these is not a part of nutrition?

(a) digestion
(b) absorption
(c) egestion
(d) excretion

Answer:

(d) excretion
Ingestion, digestion, absorption, assimilation and egestion are the five steps of nutrition. Excretion is not a part of nutrition.

Page No 21:

Question 2:

The pointed teeth in your mouth are

(a) permolars
(b) incisors
(c) molars
(d) canines

Answer:

(d) canines
The pointed teeth in our mouth are called canines. They help us in piercing and tearing the food.

Page No 21:

Question 3:

The last part of digestion of food takes place in the

(a) stomach
(b) small intestine
(c) large intestine
(d) oesophagus

Answer:

(b) small intestine
The last step of digestion of food takes place in the small intestine.

Page No 21:

Question 4:

Which of the following organs does not secrete digestive juices?

(a) stomach
(b) small intestine
(c) liver
(d) oesophagus

Answer:

(d) oesophagus
Oesophagus does not secrete any digestive juice. The stomach, small intestine and liver secrete digestive juices.

Page No 21:

Question 5:

The greatest amount of digestion of food in humans takes place in the

(a) mouth
(b) stomach
(c) small intestine
(d) large intestine

Answer:

(c) small intestine
Mostly, the digestion of food takes place in our small intestine.



Page No 22:

Question 6:

Breaking down of food into simple soluble compounds is called

(a) ingestion
(b) digestion
(c) nutrition
(d) egestion

Answer:

(b) digestion
Through the process of digestion, food is broken down into simple soluble compounds.

Page No 22:

Question 7:

During digestion, fats are changed into

(a) amino acids
(b) fatty acids and glycerol
(c) sugar
(d) glucose

Answer:

(b) fatty acids and glycerol
During digestion, fats are converted to fatty acids and glycerol.

Page No 22:

Question 8:

Bile is produced in the

(a) stomach
(b) small intestine
(c) pancreas
(d) liver

Answer:

(d) Liver
Bile is a digestive juice which is produced in the liver.

Page No 22:

Question 9:

The teeth that are used for biting an apple are

(a) incisors
(b) canines
(c) pre-molars
(d) molars

Answer:

(a) incisors
Incisors are the front teeth that are used to bite the food. Hence, we use incisors to bite an apple.

Page No 22:

Question 10:

What kind of teeth do you think are especially developed in carnivores?

(a) incisors
(b) canines
(c) pre-molars
(d) molars

Answer:

(b) canines
Carnivores have specially developed canines which help them to tear the meat.

Page No 22:

Question 1:

Digestion is the process of breaking down of food into simple, _________ form.

Answer:

Digestion is the process of breaking down food into simple soluble form.

Page No 22:

Question 2:

What is the name given to the process by which absorbed nutrients are utilized by the body?

Answer:

Assimilation is the process through which absorbed nutrients are utilized by the body. 

Page No 22:

Question 3:

Name the cavity in unicellular animals in which food in present.

Answer:

In unicellular animals, food is present in the cavity called food vacuole.

Page No 22:

Question 4:

Digestion begins in the stomach. True of false?

Answer:

It is a false statement, as the digestion of food begins in the mouth.

Page No 22:

Question 5:

Saliva helps by making the food wet. It does not have any other function.True or false?

Answer:

False, saliva not just makes the food wet but also breaks down the starch into sugar which is easier to digest.

Page No 22:

Question 6:

Where does initial digestion of proteins take place?

Answer:

The initial digestion of proteins takes place in the stomach.

Page No 22:

Question 7:

The white hard substance that covers the teeth is called ___________

Answer:

The white hard substance that covers the teeth is called enamel.

Page No 22:

Question 8:

In which part of the digestive system is water absorbed from undigested food?

Answer:

Most of the water from the undigested food is absorbed in the large intestine.

Page No 22:

Question 9:

The semi-digested food that is chewed again by ruminants is called __________

Answer:

The semi-digested food that is chewed again by ruminants is called cud.

Page No 22:

Question 10:

The function of the villi is to hold the food in the spaces between them so that food can be absorbed by the walls of the intestine.True or false?

Answer:

True. Villi are finger-like projections that hold the food in the spaces between them so that the food can be easily absorbed by the walls of the intestine.

Page No 22:

Question 1:

How does a frog catch its prey?

Answer:

 A frog catches its prey using its long and sticky tongue.

Page No 22:

Question 2:

How does a spider digest its food?

Answer:

A spider injects digestive juices into the body of its prey, which digest their body parts. Thus, a spider digests its food.

Page No 22:

Question 3:

Name the organs that make up the human alimentary canal.

Answer:

Organs that make up the human alimentary canal are mouth, pharynx, oesophagus, stomach, small intestine, large intestine and anus.

Page No 22:

Question 4:

What is the difference between milk teeth and permanent teeth?

Answer:

Milk teeth Permanent teeth
Milk teeth are twenty in number. Permanent teeth are 32 in number.
Milk teeth start falling out by the age of 6 years. Permanent teeth does not fall throughout the life until their is any deficiency.

Page No 22:

Question 5:

What is saliva and where is it produced?

Answer:

Saliva is the watery and slippery secretion produced inside the mouth.

Page No 22:

Question 6:

What is the function of taste buds?

Answer:

The function of taste buds is to detect the various tastes like sweetness, saltiness, sourness and bitterness of food.

Page No 22:

Question 7:

How long does food stay in the stomach?

Answer:

Food can stay in the stomach from a few minutes to a few hours, depending on its type. Solid food stays in the stomach for 4-5 hours, but liquid food remains only for a few minutes.

Page No 22:

Question 8:

How does the presence of acid in the stomach help?

Answer:

The acid in the stomach helps in digesting proteins. It also kills the bacteria that enter the stomach through food.

Page No 22:

Question 1:

List and explain in one sentence each, the various process involved in nutrition in animals.

Answer:

The various process involved in obtaining nutrition in animals are as follows:-
1) Ingestion- The process of taking food inside our mouth is known as ingestion.
2) Digestion- The process of breaking down food into molecules is known as digestion.
3) Absorption- The process of absorbing the digested food through the villi of small intestine is known as absorption.
4) Assimilation- The process of producing energy from the absorbed food is known as assimilation.
5) Egestion- The process of removing the wastes from our body through the anus is known as egestion.

Page No 22:

Question 2:

Explain through diagrams ingestion of food in

(a) Amoeba
(b) Hydra

Answer:

(a) Ingestion of food in Amoeba:

(b) Ingestion of food in Hydra:

Page No 22:

Question 3:

Name the four tyeps of teeth in your mouth. What are their functions?

Answer:

The four types of teeth in our mouth are:
1) Incisors- They help us in biting and cutting the food.
2) Canines- They help us in piercing and tearing the pieces of meat.
3) Premolars- They assist the molars by holding the food with their cusps and also crushing them.
4) Molars- They help us in chewing and grinding the food so that it can be swallowed easily.



Page No 23:

Question 4:

What is peristalsis? Explain with the help of a diagram.

Answer:

Peristalsis can be defined as the wave like action of the muscles of the organs present in the alimentary canal to push the food forward or downward.
 

Page No 23:

Question 5:

What is the function of

(a) saliva
(b) bile juice
(c) pancreatic juice

Answer:

(a) Saliva- It helps in breaking down the starch, present in food, into sugar. It also makes the food wet and slippery, thereby making it easier to swallow.
(b) Bile juice- It is secreted by the liver and helps in breaking down the fats, present in the food, into fatty acid and glycerol.
(c) Pancreatic juice- It is secreted by the pancreas and helps in converting starch into sugar and proteins into amino acids.

Page No 23:

Question 6:

What happens to food in the

(a) stomach
(b) small intestine

Answer:

(a) Stomach secretes acid and digestive juices that kill the bacteria, if any, present in the food. Further, the digestive juices break the proteins, present in the food, into simpler substances, thereby digesting the food partially.

(b) Small intestine also secretes some digestive juices, and also receives the bile juice secreted by the liver and the pancreatic juice secreted by the pancreas. The bile juice along with the digestive juice converts the fats into fatty acids and glycerol. The pancreatic juice breaks down the starch into sugar, and proteins into amino acid.   

Page No 23:

Question 7:

Explain how digested food is absorbed into the blood.

Answer:

The digested food is absorbed inside the small intestine which have finger like projections called villi in its inner wall. These villi comprise networks of fine blood capillaries close to their surface. The food from the villi passes into these capillaries thereby getting absorbed into the blood.

Page No 23:

Question 8:

Briefly explain the process of digestion in ruminants.

Answer:

The stomach of a ruminant is divided into four chambers. As soon as the ruminant swallows the food, it enters the first chamber called rumen where it gets partially digested (converted to cud). From here, the food enters the second chamber from where it again reaches the mouth for rumination, which is thorough chewing. The food is again swallowed, and now it enters the third and the fourth chamber for digestion. From here, it enters the small intestine for the absorption of nutrients.

Page No 23:

Question 1:

Which food do you think will take a longer time to get digested−sugar or beans (beans contain lot of proteins)?

Answer:

As compared to sugar, beans will take longer time for digestion, as they contain a lot of proteins. The digestion of sugar starts in the mouth, while the digestion of proteins starts in the stomach. So, the proteins of the beans will take longer time to get digested.

Page No 23:

Question 2:

Digestion needs the help of two more systems in the body to provide energy from food.
Which are these systems and how do they help?

Answer:

Two more systems which help the digestive system to provide energy to our body are the respiratory system and the cardiovascular system. The glucose absorbed in the digestive system combines with the oxygen, taken in during respiration, to form energy. These two are then transported throughout the body via blood of the cardiovascular system. 

Page No 23:

Question 3:

If you eat food while hanging upside down, do you think it will still go through the alimentary canal? Give reasons.

Answer:

Yes. Even if we eat food while hanging upside down, it will go through the alimentary canal because of the process of peristalsis. The muscles of the oesophagus will push the food downwards in a wave like action throughout the alimentary canal.

Page No 23:

Question 1:

We can see many overweight people but very few overweight animals. Why do you think this is so?

Answer:

The main reason of getting overweight is the over consumption of nutritious food (rich in fat). We humans have this tendency of gorging on such fat rich foods which lead to weight gain. However most of the animals do not consume such fat rich food and have very little chances of getting overweight. 

Page No 23:

Question 1:

Tinto loves to eat junk food. He is overweight. His friend Ayesha is very worried. She constantly advices him to cut down on junk food and eat more fruits and vegetables. Do you think she is right? What value does she show?

Answer:

Yes, Ayesha is right in doing so. Junk food is not good for heath as it leads to obesity. Obesity is one of the major cause for diseases like diabetes, hypertension etc. 
Ayesha's friend is already obesed and needs to loose weight to live a healthy life. Replacing these junk foods with fruits and vegetables will help him to reduce weight and also lead a healthy lifestyle.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 7