Living Science 2019 Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Structure Of Matter are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Structure Of Matter are extremely popular among Class 7 students for Science Structure Of Matter Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Living Science 2019 Book of Class 7 Science Chapter 3 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Living Science 2019 Solutions. All Living Science 2019 Solutions for class Class 7 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 28:

Question 1:

What is the difference between the smallest particle of an element and the smallest particle of a compound?

Answer:

The smallest particle of an element is an atom whereas the smallest particle of a compound is a molecule. The difference between an atom and a molecule is that the atom is the smallest unit of an element, which may or may not exist independently whereas a molecule is formed when two or more similar or different types of atoms are joined chemically. e.g. 'O', 'H', and 'C', etc are atoms but O2, H2, and CO2, etc are molecules.


 

Page No 28:

Question 2:

For all elements, the smallest particle that can exist independently is an atom. Do you agree? Give reasons.

Answer:

No, I do not agree. An atom is the smallest particle of an element that can take part in a chemical reaction but may or may not exist independently. e.g. atoms of oxygen, chlorine and a few other elements are unstable independently, so they join to form a molecule which is more stable and independent in nature. That's why elements like oxygen and chlorine are generally found as O2 and Cl2. Hence, for all elements, we can not say that the smallest particle 'atom' will always exist independently. 

Page No 28:

Question 3:

Most elements are found in the free state in nature. Do you agree? Give reasons.

Answer:

No, only a few elements are found in the free state in nature. Most of the elements have the tendency to combine with each other to form compounds. These elements are, therefore, not found in the free state in nature.

Page No 28:

Question 4:

A scientist found that two samples of the same compound had the same elements combined in different ratios. Was the finding correct?

Answer:

No, the finding was not correct. In compounds, constituent elements are present in a fixed ratio.
 

Page No 28:

Question 5:

The same scientist as above found that two samples of a mixture of the same elements had the elements mixed in different ratios. Was the finding correct this time?

Answer:

Yes, this time the finding was correct. e.g. Air is considered as a mixture of various elements like oxygen, nitrogen, carbon dioxide, etc. Now, we take one sample of air from a normal residential area and another from a high peak mountain. It is sure that both the samples of the mixture(Air) won't contain the same elements in a similar ratio. It's because on high altitudes i.e. on mountains the level of oxygen in the air is very low as compared to a normal residential area. So, the ratio of oxygen with other elements will be different in both samples.

Hence, it is possible that two samples of a mixture of the same elements contain the elements, mixed in a different ratio.



Page No 33:

Question 1:

What is the difference between the symbol and the formula of oxygen?

Answer:

The Symbol of oxygen is 'O' and the formula for oxygen is 'O2'.  The difference between the symbol and formula is that the symbol 'O' is a free oxygen atom whereas Ois two oxygen atoms chemically bound to form an oxygen molecule.
 

Page No 33:

Question 2:

What specific name is given to 'the number of hydrogen atoms that can combine with or be displaced by one atom of an element'? Is this a modern definition?

Answer:

'The number of hydrogen atoms that can combine with or be displaced by one atom of an element' is known as the valency of an atom. No, this is not a modern definition. 

Page No 33:

Question 3:

An element X forms a compound XH3 with hydrogen. Another element Y forms a compound YX2 with X. Given that the valency of hydrogen is 1, what are the valencies of X and Y?

Answer:

Let the valency of X in XH3 is x.

Valency of H = 1 (Given)

As, NH3 is a neutral molecule, so,

(Valency of X)+(3× Valency of H) = 0(x) +(3×1)=0x=-3

So, the valency of X is -3.

Let's assume the valency of Y in YX2 = y

Valency of X = -3

As, YX2 is a neutral molecule, so,

(Valency of Y)+(2×valency of X)=0(y)+(2×(-3))=0y=6

So, the valency of Y in YX2 is 6.

Hence, the valency of X is -3 and valency of Y is 6.
 

Page No 33:

Question 4:

Is the equation: Na + H2O → NaOH + H2 balanced? Why?

Answer:

Given reaction: Na+H2ONaOH+H2

In the given reaction, the atoms are not balanced individually on both sides of the reaction. On the reactant side, there are only two hydrogen atoms while on the product side, there are three hydrogen atoms present in total. As, the number of hydrogen atoms is not balanced in the reaction, so the given reaction is an unbalanced reaction.

The balanced chemical equation will be: 2Na+2H2O2NaOH+H2
 



Page No 34:

Question 1:

Atoms of elements

(a) can exist independently
(b) cannot exist independently
(c) may or may not exist independently
(d) can exist independently but don't like to!

Answer:

​(c) may or may not exist independently
Atoms of some elements like hydrogen (H), oxygen (O) and nitrogen (N) do not exist independently, as they are unstable and readily form molecules H2, O2 and N(containing two or more atoms). But, the atoms of noble gases which are highly inert can exist independently. For example, Helium (He), Neon (Neon) and Argon (Ar)

Page No 34:

Question 2:

A molecule of water

(a) cannot be broken down
(b) can be broken down by hammering it
(c) can be broken down by boiling the water
(d) can be broken down by passing an electric current through water.

Answer:


(d) can be broken down by passing an electric current through water
A molecule of water is formed by 2 atoms of hydrogen and 1 atom of oxygen. Thus, it can be split into hydrogen and oxygen by passing an electric current through it. This process is called the electrolysis of water.



Page No 35:

Question 3:

There are about 118 different
(a) elements
(b) molecules
(c) compounds
(d) mixtures

Answer:

(a) elements.
There are 118 elements in the periodic table.

Page No 35:

Question 4:

If you heat a liquid, it will ultimately change into

(a) a solid
(b) a gas
(c) either a solid or a gas depending on temperature
(d) neither solid nor gas−it will always remain a liquid

Answer:


​​(b) a gas
When a liquid is heated, its particles start expanding after reaching the boiling point. Thus, the liquid turns into a gas.

Page No 35:

Question 5:

When two elements are brought together, they

(a) always form a mixture
(b) always form a compound
(c) may form a mixture of a compound depending on the conditions
(d) may form a mixture or a compound depending on what they like.

Answer:

(c) may form a mixture or a compound depending on the conditions
Not all elements react with each other, and in case they react, they will need a condition favouring such reaction. If the conditions are favourable for the elements to undergo a chemical reaction, they will form compounds. And, mixtures are formed when the conditions are not suitable for the reactions to take place.

Page No 35:

Question 6:

Which of the following is to a mixture?

(a) air
(b) sea water
(c) pure water
(d) soil

Answer:

 (c) pure water
Pure water comprises 2 atoms of hydrogen and 1 atom of oxygen combined chemically in a fixed ratio. This hydrogen and oxygen can be later split by chemical means. Also, pure water has dissimilar properties from its constituents; thus, pure water is a compound and not a mixture. 

Page No 35:

Question 7:

The valency of which of these elements is zero?

(a) iron
(b) helium
(c) hydrogen
(d) oxygen

Answer:

(b) helium
Helium is an inert element (noble gas) which will not combine with other elements. Hence, its valency is zero.

Page No 35:

Question 8:

Which of these is the formula for calcium hydroxide?

(a) CaOH
(b) Ca2OH
(c) Ca(OH)3
(d) Ca(OH)2

Answer:

 (d) Ca(OH)2
Calcium hydroxide comprises of calcium and hydroxide as the radicals. Since, the valency of calcium is 2 and hydroxide radical is 1, the formula of calcium hydroxide will be Ca(OH)2 after interchanging their valencies. 

Page No 35:

Question 9:

The equation Na + H2O → NaOH + H2 is

(a) correct
(b) incorrect since it is not balanced
(c) incorrect since sodium does not react with water.
(d) incorrect since hydrogen should be written as H and not H2.

Answer:

 â€‹(b) incorrect since it is not balanced

A chemical equation needs to be balanced. The balanced equation for the above reaction is, 
2 Na + 2 H2O  2 NaOH + H2

Page No 35:

Question 1:

What is the smallest particle of an element that can take part in a chemical reaction?

Answer:


Atom is the smallest particle of an element that can take part in a chemical reaction.

Page No 35:

Question 2:

The smallest particle of a compound is _________

Answer:

The smallest particle of a compound is a molecule.

Page No 35:

Question 3:

Name an element which exists in the free state in nature.

Answer:

Neon is an element that exists freely in nature, as it is a noble gas.

Page No 35:

Question 4:

Name an element whose atoms occur in pairs.

Answer:

Oxygen, O2, is an element whose atoms occur in pairs.
Oxygen is a diatomic element made up of 2 atoms of oxygen, i.e., its atoms occur in pairs.

Page No 35:

Question 5:

If the formula of an element is X3, its atomicity is _______

Answer:

If the formula of an element is X3, its atomicity is ​3.

Page No 35:

Question 6:

If two compounds that do not react chemically are mixed, what do we get?

Answer:

If two compounds that do not react chemically are mixed, we will simply get a mixture of compounds.

Page No 35:

Question 7:

From which of these two can elements be more easily separated−a mixture or a compound?

Answer:

It is easy to separate the elements of a mixture by physical means. However, the elements of a compound are chemically bonded to each other, and can only be separated through chemical means.

Page No 35:

Question 8:

Does a symbol represent an atom or a molecule? What are the symbols for each of the following?

(a) cobalt
(b) copper
(c) chlorine
(d) carbon

Answer:

​Symbols represent atoms and not molecules.
The symbols of the following elements are:
a. Cobalt  - Co
b. Copper – Cu
c. Chlorine – Cl
d. Carbon – C

Page No 35:

Question 9:

Write the formulae for

(a) sulphuric acid
(b) calcium hydroxide
(c) sugar
(d) common salt

Answer:

​The formulae for the following are:
a. Sulphuric acid –H2SO4
b. Calcium hydroxide – Ca(OH)2
c. Sugar –C12H22O11
d. Common salt -
NaCl

Page No 35:

Question 10:

If a certain compound has a formula H2X, what is the valency of X?

Answer:

In the compound with the formula H2X, the valency of X is 2.
This is because the valencies of the elements in a compound are interchanged while writing its formula. In this case, the valency of X is 2 and H is 1.



Page No 36:

Question 11:

In a compound of two elements, the elements are combined in a certain fixed ratio that always remains the same. True of false?

Answer:

​Yes, it is true. The chemical composition or ratio of two or more elements forming a compound always remains the same. For example, no matter where we take water from, its elements will always be 2 atoms of hydrogen and 1 atom of oxygen, combined in the fixed ratio of 2:1.

Page No 36:

Question 12:

MgO + HCI → MgCI2+ H2O is a balanced equation. True or false?

Answer:

False, the equation is not balanced.
For a balanced equation, the number of atoms in the both side of the equation should be equal. Therefore, the balanced equation is,

MgO + 2HCl  MgCl2 + H2O
Now, the number of atoms in the LHS and RHS of the reaction are equal.

Page No 36:

Question 1:

When will two elements on being mixed together form a compound?

Answer:

A compound is only formed when two or more elements will chemically react with each other on mixing them together. In case the conditions to undergo a chemical reaction are not suitable, the elements will mix with each other to form a mixture.
Example :

  Fe     +      S     Heating       FeS
Iron         Sulphur       Iron sulphide

Page No 36:

Question 2:

Why are the properties of different compounds so different from each other?

Answer:

Properties of one compound differ from that of the other because of the following reasons:
1. Each compound is formed by a different set of elements.
2. Even with the same set of elements, different compounds are formed by varying numbers of constituent atoms.
Example: Just varying the number of carbon and oxygen atoms, we get carbon monoxide or CO (toxic gas) and carbon dioxide or CO2(non-toxic gas). 

Page No 36:

Question 3:

Why are most elements not found in the free state in nature?

Answer:

Most of the elements are reactive and have a high affinity to combine with other elements to form a compound. Thus, most of the elements can not exist freely in nature. 

Page No 36:

Question 4:

How can you form iron sulphide from a mixture of iron and sulphur?

Answer:

By heating the mixture of iron and sulphur we can produce iron sulphide. Therefore, heat which is the condition required for chemically reacting iron and sulphur, is satisfied.

   Fe   +     S       Heating        FeS
 Iron     Sulphur       Iron sulphide

Page No 36:

Question 5:

What does a formula represent?

Answer:

A formula represents the kind of elements present in a compound and the number of atoms and molecules of those elements in the compound.
Example: The formula 2H2O represents 2 molecules of water, where each molecule of water contains 2 atoms of hydrogen and 1 atom of oxygen.

Page No 36:

Question 6:

Define valency in terms of hydrogen.

Answer:

The combining capacity of an element or radical is called its valency. The valency of hydrogen is considered as 1, while the valency of other elements are determined. Therefore, valency in terms of hydrogen is defined as the combining or displacing capacity of a number of hydrogen atoms by one atom of an element or radical.

Page No 36:

Question 1:

Explain the differences between an element and a compound. Give examples.

Answer:

Elements Compound
Substance that contains only one type of atom and cannot be further divided chemically is called an element. Substance produced by combining two or more elements in a constant ratio is called a compound.
The smallest particle of an element is an atom. The smallest particle of a compound is a molecule.
Example: Silver (Ag) Example: Common salt (NaCl)

 

Page No 36:

Question 2:

Explain the difference between the atom and the molecule of an element. Can a molecule of an element be the same as its atom? Give an example.

Answer:

Atom Molecule
Atom is the smallest particle of an element which cannot be further divided chemically. Molecule is defined as the smallest particle of a compound which can be further divided in to atoms chemically.
It may or may not exist freely in nature. A molecule bears the same property as its atom.
Example: Hydrogen (H) Examples: Hydrogen gas (H2)

A molecule of an element can be same as its atom.
Example: A molecule of oxygen will have 2 atoms of oxygen.

Page No 36:

Question 3:

Write the formulae of the following compounds, showing the steps involved.

(a) sodium oxide
(b) magnesium nitrate
(c) magnesium sulphate
(d) aluminium chloride

Answer:

Let's write the formula of the given compounds along with the steps involved.
a. Sodium oxide
* The elements in sodium oxide are sodium and oxygen. The valency of sodium is 1 and oxygen is 2. Therefore, we write the symbols as Na1 and​ O2
* The common factor among the numbers 1 and 2 is nil.
* The valencies are exchanged and are written as subscripts to the elements. Thus, the formula of sodium oxide would be Na2O.

 
b. Magnesium nitrate
* Magnesium nitrate contains the element magnesium and nitrogen. The valency of magnesium is 2 and radical of nitrogen is 1. Therefore, we write the symbols as Mg2 and (NO3)1.
* The common factor among the numbers 1 and 2 is nil.
* The valencies are exchanged and written as superscripts to the elements. As the radical contains more than 2 atoms, the radical is written in brackets and the exchanged valency is written as its subscript. Thus, the formula of magnesium nitrate would be Mg (NO3)2.
 

c. Magnesium sulphate
* Magnesium sulphate contains the element magnesium and sulphur. The valency of magnesium is 2 and that of the radical of sulphur is also 2. Therefore, we write the symbols as Mg2 and ​(SO4)2.
* The common factor among the numbers 2 and 2 is one.
* As both the element and radical’s valencies are one, neither the radical will not be written in brackets nor the valency number will be written as a subscript. Thus, the formula of Magnesium sulphate would be MgSO4.

 
d. Aluminium chloride
* The elements in aluminium chloride are aluminium and chlorine. The valency of aluminium is 3 and chlorine is 1. Therefore, we write the symbols as Aland ​Cl1.
* The common factor among the numbers 1 and 3 is nil.
* The valencies are exchanged and are written as subscripts to the elements. Thus the formula of aluminium chloride would be AlCl3.

Page No 36:

Question 4:

What is a chemical equation? Why is it necessary to balance an equation?

Answer:

​A chemical equation is the symbolic representation of a chemical reaction. With the help of symbols of elements and formulas of compounds, a chemical reaction is explained as a simple equation for better understanding.

One of the essential conditions of writing a chemical equation is that the total number of atoms of all the elements on both sides (LHS and RHS) of the chemical equation should be equal.

Example:

    2H2     +   O2        2H2O
       Reactants           Product
           LHS                  RHS
 

Page No 36:

Question 5:

Balance the following equations.

(a) Mg + H2SO4 → MgSO4 + H2
(b) CaCO3 + HCl → CaCl2 + H2O + CO2
(c) CaO + H2O → Ca(OH)2
(d) Ag + HNO3 → AgNO3 + H2O + NO2

Answer:

​For balancing a chemical equation, the number of atoms should be equal on both the sides (LHS and RHS). Keeping this conditions in mind, let's balance the below given equations.
 
(a) Mg + H2SO4       MgSO4 + H2

(b) CaCO3 + 2HCl  CaCl2 + H2O + CO2
 
(c) Ca + H2O  CaOH2

(d) Ag + 2HNO3 AgNO3 + H2O + NO2

Page No 36:

Question 6:

Using the example of calcium chloride explain how the formulae of compounds are derived (given that the valency of calcium is 2 and that of chlorine is 1).

Answer:

The steps involved in writing the formula for a compound are as follows:
1. Note down the symbols of the elements or their radicals. Then note down the valencies as superscript on the symbols of the elements.
2. If there is a common factor in the valencies, then divide it to a simple one.
3. Exchange the valencies and write them as subscripts.
[Note: If the radicals contain more than 2 atoms, they will be written in brackets and the exchanged valence number is written as subscript.]

Let's use the above steps for writing the formula for calcium chloride.
* The elements in calcium chloride are calcium and chlorine. The valency of calcium is 2 and chlorine is 1. Therefore, we write the symbols as Caand​ Cl1.
* The common factor among the numbers 1 and 2 is nil.
* The valencies are exchanged and written as subscripts to the elements. Therefore, the formula of calcium chloride would be CaCl2.


Page No 36:

Question 1:

The symbol of an element is X. Is it possible that the formula of the element will also be X?
Explain with examples.

Answer:

Yes, it is possible that the symbol as well as the formula of an element can be the same (X). However, this is not applicable to all the elements. 
For example, all mono-atomic (made up of only one atom) elements like C, Na, Ca, He, etc., have the symbol and formula.

Page No 36:

Question 2:

Scientists can break atoms to get still smaller particles. In the light of what you have read in this chapter, do you think that a broken atom of say gold, will have the same properties as an atom of gold?

Answer:

No, a broken atom of gold will not necessarily retain the same properties of its original atom. The smallest particle of an element is an atom; therefore, dividing it further will only destroy its properties.

Page No 36:

Question 3:

Helium is the second most abundant element in the universe. However, there are no known compounds of helium. Why?

Answer:

Helium is an inert element (noble gas). It is highly non-reactive in nature, and can hardly combine with any other element to form any compound. Therefore, even if helium is abundantly present in the universe there are no known compounds of it.

Page No 36:

Question 1:

Write the chemical equation for the chemical reaction shown in the illustration. In the illustration:

  • The black sphere represents a carbon atom.​​
  • The white sphere represents a hydrogen atom.
  • The grey sphere represents an oxygen atom.

Answer:

There are two reactants in the given reaction. The first reactant contains one carbon atom and 4 hydrogen atoms, so it is a methane molecule(CH4). The other reactant contains 2 molecules each containing two atoms of oxygen, so it is oxygen(i.e. 2O2). On the product side, the first product contains one carbon and two oxygen, so it is carbon dioxide(i.e. CO2). The other product contains 2 molecules each containing 2 atoms of oxygen and one atom of hydrogen, so it is water(i.e. 2H2O).

Following reaction is the example of the combustion reaction, the equation for the same can be written as,

CH4(g)+2O2(g)CO2(g)+2H2O(l)



View NCERT Solutions for all chapters of Class 7