Living Science Solutions for Class 7 Science Chapter 17 Electric Current And Its Effects are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Electric Current And Its Effects are extremely popular among class 7 students for Science Electric Current And Its Effects Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Living Science Book of class 7 Science Chapter 17 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Living Science Solutions. All Living Science Solutions for class 7 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 199:

Question 1:

What is an electric circuit?

Answer:

An electric circuit can be defined as a closed path through which electric current can flow. Various components such as battery, resistor, wire, key, bulb etc. can be connected in different ways to construct an electric circuit.

Page No 199:

Question 1:

Which of these is not a circuit element?

(a) potential difference
(b) voltmeter
(c) resistor
(d) battery

Answer:

(a) potential difference
It is the difference between the potentials of two terminals of a battery or any other current source connected to a circuit.

Page No 199:

Question 2:

The necessary requirement for a fuse wire is

(a) conductor with low melting point
(b) conductor with high melting point
(c) insulator with low melting point
(d) insulator with high melting point

Answer:

(a) conductor with low melting point
A fuse is a safety device made up of a conducting material having low melting point. It works on the principle of heating effect of current.

Page No 199:

Question 3:

The strength of a magnetic field due to a solenoid can be increased by

(a) increasing the number of turns in the solenoid
(b) increasing the current in the solenoid
(c) winding the solenoid around a magnetic material
(d) all of these

Answer:

(d) all of these
The strength of a magnetic field due to a solenoid can be increased by increasing the number of turns in the solenoid. It can also be increased by increasing the current and winding the solenoid around a magnetic material.

Page No 199:

Question 4:

Which of these appliances does not use an electromagnet?

(a) washing machine
(b) refrigerator
(c) room heater
(d) electric bell

Answer:

(c) room heater
A room heater does not use an electromagnet. The heating effect of current is used in an electric heater.

Page No 199:

Question 5:

Which of these is absolutely necessary in an electric circuit?

(a) bulb
(b) switch
(c) voltmeter
(d) connecting wires

Answer:

(d) connecting wires
All the given options play an important role in an electric circuit but connecting wires are absolutely necessary to complete the circuit.

Page No 199:

Question 6:

The same current is passed through the following. Which will show the strongest magnetic strength?

(a) straight conducting wire
(b) coil of wire
(c) solenoid wound on a wooden core
(d) solenoid wound on an iron core

Answer:

(d) solenoid wound on an iron core
It will show the strongest magnetic strength. It is strong enough to attract metal paper clips as well as big iron nails.

Page No 199:

Question 1:

Which insulator does a switch use to cut off the current in a circuit?

Answer:

Air is used as an insulator in a switch to cut off the current in a circuit.

Page No 199:

Question 2:

Metals are conductors of electricity. True or false?

Answer:

True.
Metals are conductors of electricity. The free and mobile electrons present in the metals are responsible for their high thermal and electrical conductivity.

Page No 199:

Question 3:

Every conductor offers resistance to the flow of electric current. True of false?

Answer:

True; all conductors offer some resistance to the flow of electric current. While some metals like copper offer very little resistance, others such as tungsten offer high resistance.

Page No 199:

Question 4:

We use symbols to draw a circuit __________

Answer:

We use symbols to draw a circuit element.

Page No 199:

Question 5:

A point A in a circuit is at a lower potential than point B. In which direction will the current flow in the circuit?

Answer:

In an electric circuit, electrons flow from low to high potential. In contrary, current flows from high to low potential.
Thus, current will flow from B to A in the given circuit.

Page No 199:

Question 6:

In circuit, a conductor offering low resistacne will heat up more than conductor offering high resistance. True of false?

Answer:

False; a conductor offering low resistance will heat up less than the conductor offering high resistance.
The greater the resistance offered by the conductor to the flow of current, the greater would be the heat generated.

Page No 199:

Question 7:

Which effect of current does the filament in eletric bulb utilize?

Answer:

Heating effect of current is used in the filament of an electric bulb.

Page No 199:

Question 8:

The core of an electromagnet can be made up of any metal. True of false?

Answer:

False; the core of an electromagnet must be a metal that can allow current to flow and can produce necessary magnetic field.

Page No 199:

Question 9:

An ____________ behaves like a magnet when an electric current passes through it.

Answer:

An electromagnet behaves like a magnet when an electric current passes through it.

Page No 199:

Question 10:

An electric bell has an arrangement to supply intermittent current to the electromagnet in it. True or False?

Answer:

True; an electric bell has an arrangement to supply intermittent current to the electromagnet in it.



Page No 200:

Question 2:

What is the relationship between potential difference and direction of flow of current in an electric circuit?

Answer:

Potential difference is the difference in the potential between two terminals of a battery or any other current source connected to an electric circuit. In the circuit, current flows from high to low potential because electrons flow from low potential to high potential.

Page No 200:

Question 3:

Does every conductor heat up when an electric current is passed through it? What does the amount of heat depend on? Name the conductor normally used in heating appliances.

Answer:

Yes, every conductor heats up when electric current is passed through it. Heating is caused by the current flowing through the conductor and some of the energy gets converted to heat. The amount of heat depends on the length, thickness and nature of the material of conductor.

Nichrome is used in heating appliances as it offers high resistance to the flow of current.

Page No 200:

Question 4:

A domestic circuit develops a short circuit. What will be the effect on a fuse wire connected in the circuit?

Answer:

A fuse wire is made up of an alloy with a low melting point. The heat produced due to short circuit melts the fuse wire and breaks the circuit.

Page No 200:

Question 5:

What is a miniature circuit breaker?

Answer:

Miniature circuit breaker is a switch that automatically stops the current in a circuit if the current in it exceeds the specified maximum limit.

Page No 200:

Question 6:

Draw the symbols used in a circuit for-a battery of four cells, a switch, a lamp.

Answer:

A battery of three cells:

Switch in the ‘ON’ position:


Switch in the ‘OFF’ position:



Lamp:

Page No 200:

Question 1:

Draw a circuit diagram of a dry cell connected to a bulb through a switch. Mark the positive and negative terminals of the cell, and the direction of flow of current in the diagram.

Answer:

Page No 200:

Question 2:

How can you increase the magnetic strength of a solenoid?

Answer:

Magnetic strength of a solenoid can be increased by:

(i) Increasing the number of turns in the solenoid
(ii) Increasing the current in the solenoid
(iii) Winding the solenoid around a magnetic material

Page No 200:

Question 3:

What is an electromagnet? Give three uses of electromagnets.

Answer:

An electromagnet is a coil of insulated wire wound around a piece of a magnetic substance such as soft iron. The magnetic substance acts as a magnet as long as the current flows in the wire.

Uses of electromagnet:

(i) Electromagnets are used in a number of electric appliances such as electric bells and electric buzzers.
(ii) They are used in electric motors, which find wide application in fans, washing machines etc.
(iii) Very strong electromagnets are used in factories and cranes for lifting heavy iron pieces.

Page No 200:

Question 4:

Explain the working of a simple electric bell.

Answer:

An electric bell works with the help of an electromagnet. It is made up of a coil of wire wound on an iron piece, which acts as an electromagnet. On passing the current, magnetic field is produced by the electromagnet.

The hammer of the bell is attracted towards the electromagnet when the circuit is complete. Further, the circuit breaks after the hammer moves towards the electromagnet. When the circuit breaks, the electromagnet doesn’t attract the hammer. The hammer comes back to its original position due to spring effect. As the hammer comes back to its original position, it touches the metal connector and the circuit is complete again. This cycle continues till the key is kept ON.

Page No 200:

Question 1:

Fuse wires of miniature circuit breakers are not used in a circuit containing electric cells. Why?

Answer:

MCBs are most commonly used in place of fuses because it is easier to turn on an MCB when it gets tripped.
In a circuit where electric cells are used to supply low values of voltage and current, no fuses are required because there is very little risk of short circuit. To avoid any accident, these fuses are used in circuits where high voltages and currents are delivered.

Page No 200:

Question 2:

Can you use a copper wire to make the filament of an electric bulb? Why?

Answer:

Filament of an electric bulb is made up of conductors that offer high resistance to electric current. Copper wire cannot be used in filaments because it offers very little resistance. ​Tungsten is used for making the filaments as it offers high resistance. 

Page No 200:

Question 3:

Mohit used a fuse wire with a specification of 5 amperes in a circuit connected to an air conditioner which draws a current of 10 amperes. What will happen when the air conditioner is switched on? What will you advise him to do?

Answer:

When the air conditioner is switched on, the fuse wire will melt due to extra current.

The fuse wire must be selected keeping in mind the minimum current that will melt it. Its specification should be slightly more than the normal operating current of the electrical appliance.

Mohit should be advised to use a fuse wire with a specification of 15 amperes.

Page No 200:

Question 4:

Rita used a fuse wire with a 100 amperes specification in a circuit at home which draws a maximum current of 20 amperes when all devices in the circuit are switched on. Do you think she used the correct fuse wire? What will you advise her to do?

Answer:

No, Rita did not use the correct fuse wire. The ampere rating of a fuse should not exceed the current carrying capacity of the circuit except in some cases.
In the given circuit, she should use a fuse wire with 20 amperes specification.

Page No 200:

Question 5:

You have seen that the heating effect of current can be put to good use. Can you think of situations where this effect results in wastage of energy?

Answer:

Yes, when electric current passes through long conductors, a portion of energy is wasted in the form of heat. Also, in case of an incandescent lamp, only a part of electricity is converted into light and the rest is wasted as heat, which is unwanted.

Page No 200:

Question 6:

A coil with no current passing through it is suspended freely. It points in the east-west direction. Explain what will happen if a current is passed thourgh the coil.

Answer:

Current flowing through a wire gives rise to a magnetic field around it. Therefore, if  current is passed though the coil, it will become a magnet and will align along the north-south direction.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 7