Select Board & Class

Login

Living Science Solutions for Class 7 Science Chapter 2 - Nutrition In Animals

Living Science Solutions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition In Animals are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Nutrition In Animals are extremely popular among class 7 students for Science Nutrition In Animals Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Living Science Book of class 7 Science Chapter 2 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Living Science Solutions. All Living Science Solutions for class 7 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 22:

Question 1:

Which of these is not a part of nutrition?

(a) digestion
(b) absorption
(c) egestion
(d) excretion

Answer:

(d) excretion
Ingestion, digestion, absorption, assimilation and egestion are the five steps of nutrition. Excretion is not a part of nutrition.

Page No 22:

Question 2:

The pointed teeth in your mouth are

(a) permolars
(b) incisors
(c) molars
(d) canines

Answer:

(d) canines
The pointed teeth in our mouth are called canines. They help us in piercing and tearing the food.

Page No 22:

Question 3:

The last part of digestion of food takes place in the

(a) stomach
(b) small intestine
(c) large intestine
(d) oesophagus

Answer:

(c) small intestine
The last step of digestion of food takes place in the small intestine.

Page No 22:

Question 4:

Which of the following organs does not secrete digestive juices?

(a) stomach
(b) small intestine
(c) liver
(d) oesophagus

Answer:

(d) oesophagus
Oesophagus does not secrete any digestive juice. The stomach, small intestine and liver secrete digestive juices.

Page No 22:

Question 5:

The greatest amount of digestion of food in humans takes place in the

(a) mouth
(b) stomach
(c) small intestine
(d) large intestine

Answer:

(c) small intestine
Mostly, the digestion of food takes place in our small intestine.

Page No 22:

Question 6:

Breaking down of food into simple soluble compounds is called

(a) ingestion
(b) digestion
(c) nutrition
(d) egestion

Answer:

(b) digestion
Through the process of digestion, food is broken down into simple soluble compounds.

Page No 22:

Question 7:

During digestion, fats are changed into

(a) amino acids
(b) fatty acids and glycerol
(c) sugar
(d) glucose

Answer:

(b) fatty acids and glycerol
During digestion, fats are converted to fatty acids and glycerol.

Page No 22:

Question 8:

Bile is produced in the

(a) stomach
(b) small intestine
(c) pancreas
(d) liver

Answer:

(d) Liver
Bile is a digestive juice which is produced in the liver.

Page No 22:

Question 9:

The teeth that are used for biting an apple are

(a) incisors
(b) canines
(c) pre-molars
(d) molars

Answer:

(a) incisors
Incisors are the front teeth that are used to bite the food. Hence, we use incisors to bite an apple.

Page No 22:

Question 10:

What kind of teeth do you think are especially developed in carnivores?

(a) incisors
(b) canines
(c) pre-molars
(d) molars

Answer:

(b) canines
Carnivores have specially developed canines which help them to tear the meat.



Page No 23:

Question 1:

Which food do you think will take a longer time to get digested−sugar or beans (beans contain lot of proteins)?

Answer:

As compared to sugar, beans will take longer time for digestion, as they contain a lot of proteins. The digestion of sugar starts in the mouth, while the digestion of proteins starts in the stomach. So, the proteins of the beans will take longer time to get digested.

Page No 23:

Question 2:

Digestion needs the help of two more systems in the body to provide energy from food.
Which are these systems and how do they help?

Answer:

Two more systems which help the digestive system to provide energy to our body are the respiratory system and the cardiovascular system. The glucose absorbed in the digestive system combines with the oxygen, taken in during respiration, to form energy. These two are then transported throughout the body via blood of the cardiovascular system. 

Page No 23:

Question 3:

If you eat food while hanging upside down, do you think it will still go through the alimentary canal? Give reasons.

Answer:

Yes. Even if we eat food while hanging upside down, it will go through the alimentary canal because of the process of peristalsis. The muscles of the oesophagus will push the food downwards in a wave like action throughout the alimentary canal.

Page No 23:

Question 4:

Digestion begins in the stomach. True of false?

Answer:

It is a false statement, as the digestion of food begins in the mouth.

Page No 23:

Question 5:

Saliva helps by making the food wet. It does not have any other function.True or false?

Answer:

False. Saliva not just makes the food wet, but also breaks down the starch into sugar which is easier to digest.

Page No 23:

Question 6:

Where does initial digestion of proteins take place?

Answer:

The initial digestion of proteins takes place in the stomach.

Page No 23:

Question 7:

The white hard substance that covers the teeth is called ___________

Answer:

The white hard substance covering the teeth is called enamel.

Page No 23:

Question 8:

In which part of the digestive system is water absorbed from undigested food?

Answer:

Most of the water from the undigested food is absorbed in the large intestine.

Page No 23:

Question 9:

The semi-digested food that is chewed again by ruminants is called __________

Answer:

The semi-digested food that is chewed again by ruminants is called cud.

Page No 23:

Question 10:

The function of the villi is to hold the food in the spaces between them so that food can be absorbed by the walls of the intestine.True or false?

Answer:

True. Villi are finger-like projections that hold the food in the spaces between them so that the food can be easily absorbed by the walls of the intestine.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 7

What are you looking for?

Syllabus