Living Science Solutions for Class 7 Science Chapter 8 Physical And Chemical Changes are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Physical And Chemical Changes are extremely popular among Class 7 students for Science Physical And Chemical Changes Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Living Science Book of Class 7 Science Chapter 8 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Living Science Solutions. All Living Science Solutions for class Class 7 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 87:

Question 1:

Which of these is a chemical change?

(a) A substacne with different chemical properties is formed.
(b) A substance in a different state but similar chemical properties is formed.
(c) The molecules of the substances do not undergo any change.
(d) A substance with a different shape and size but similar chemical properties is formed.

Answer:

(a) A substance with different chemical properties is formed.
A chemical change occurs when two substances react chemically to form new substances with different chemical properties.

Page No 87:

Question 2:

Which of these is an irreversible physical change?

(a) rusting of iron
(b) freezing of water
(c) a double decomposition reaction
(d) breaking of a glass tumbler

Answer:

(d) breaking of a glass tumbler
Breaking of a glass tumbler is an irreversible physical change. Rusting of iron is a chemical change. Freezing of water is a reversible physical change. A double decomposition reaction is a chemical change.

Page No 87:

Question 3:

An arrow pointing downwards in a chemical reaction shows

(a) evolution of gas
(b) formation of precipitae
(c) oxidation
(d) displacement

Answer:

(b) formation of precipitate
In a chemical reaction, an arrow pointing downwards shows the formation of a precipitate and an arrow pointing upwards shows the evolution of a gas.

Page No 87:

Question 4:

A chemical reaction in which heat is given out is called

(a) exothermic reaction
(b) endothermic reaction
(c) decomposition reaction
(d) neutralization reaction

Answer:

(a) exothermic reaction
Exothermic reactions are accompanied with release of heat. Endothermic reactions are accompanied with absorption of heat.

Page No 87:

Question 5:

In a combination reaction how many products are formed?

(a) two only
(b) one or two only
(c) one only
(d) number cannot be specified

Answer:

(c) one only
In a combination reaction, a compound is formed from its elements. For example, water and oxygen combine to form water.

Page No 87:

Question 6:

What happens in a displacement reaction?

(a) A more reactive element replaces a less reactive element.
(b) A less reactive element replaces a more reactive element.
(c) An element replaces one which is equally reactive.
(d) Any element can replace any other element with no relation to reactivity.

Answer:

(a) A more reactive element replaces a less reactive element.
In a displacement reaction, a more reactive element replaces a less reactive element from its compound.

Page No 87:

Question 7:

A neutralization reaction is a

(a) decomposition reaction.
(b) displacement reaction.
(c) combination reaction.
(d) double displacement reaction.

Answer:

(d) double displacement reaction.
A neutralisation reaction is a double displacement reaction in which an acid reacts with a base, and the radicals are exchanged, to form salt and water.

Page No 87:

Question 8:

An oxidation reaction involves addition of

(a) oxygen only
(b) hydrogen only
(c) oxygen or removal of hydrogen
(d) hydrogen or removal of oxygen

Answer:

(c) oxygen or removal of hydrogen
An oxidation reaction involves addition of oxygen or removal of hydrogen from a substance.

Page No 87:

Question 9:

If which of the following reaction is there only one reactant?

(a) combination reaction
(b) decomposition reaction
(c) single displacement reaction
(d) double displacement reaction

Answer:

(b) decomposition reaction
In a decomposition reaction, a compound (reactant) breaks up into two or more substances (products).

Page No 87:

Question 10:

If A is more reactive than B, which of the following is true?

(a) A will replace B from a salt of B.
(b) B will replace A from a salt of A.
(c) Both can displace each other from their salts.
(d) Both cannot displace each other from their salts.

Answer:

(a) A will replace B from a salt of B.
The given reaction is an example of displacement reaction in which a more reactive element replaces a less reactive element from its salt solution.



Page No 88:

Question 1:

Why are water pipes galvanized?

Answer:

Water pipes are made up of iron. Rusting of iron occurs when iron interacts with air and water. Therefore, to prevent rusting of iron, water pipes are galvanized, i.e. iron pipes are coated with metals such as zinc or chromium to prevent iron from interacting with air.

Page No 88:

Question 2:

When water is frozen, it forms ice that has different properties. Why then do we say that freezing is physical change?

Answer:

In a physical change, only the physical properties of a substance change and no new substances are formed.
Freezing of water is a physical change because only the physical state of water is changed; i.e. water is converted into ice. Hence, freezing is a physical change.

Page No 88:

Question 3:

Give one example each of a chemical reaction showing the following characteristics.

(a) evolution of a gas
(b) change of colour
(c) formation of precipitate
(d) change of state from liquid to gas
(e) change of state from gas to liquid

Answer:

 (a) Zn    +    H2SO4        →         ZnSO4     +     H2
​     Zinc     Sulphuric                    Zinc          Hydrogen
                   acid                       sulphate
 (b) CuCO3       →       CuO     +      CO2↑​
       Copper               Copper        Carbon
    carbonate              oxide            dioxide
     (green)                (black)

(c) CuSO4      +       H2S      →       CuS↓       +      H2SO4
​     Copper            Hydrogen        Copper             Sulphuric
  sulphate              sulphide         sulphide               acid

(d) 2H2O (l)     →      2H2 (g)     +     O2 (g)
     Water                Hydrogen       Oxygen

(e) â€‹2H2 (g)       +   O(g)       →       2H2O (l)
   Hydrogen         Oxygen                 Water

Page No 88:

Question 4:

Distinguish between endothermic reactions and exothermic reactions.

Answer:

Endothermic Reaction Exothermic Reaction
These reactions are accompanied with absorption of heat. These reactions are accompanied with evolution of heat.
Melting of solids, fusion, evaporation and vaporisation are examples of endothermic reaction. Combustion of petrol and oxidation of ammonia are examples of exothermic reaction.

Page No 88:

Question 5:

What is a combination reaction? Give an example.

Answer:

In a combination reaction, a compound is formed from its elements or from simpler substances. For example, magnesium reacts with oxygen on heating to form magnesium oxide.
 2Mg + O2 → 2MgO

Page No 88:

Question 6:

When is a substance said to be reduced in a chemical reactions?

Answer:

 In a chemical reaction, a substance is said to be reduced if hydrogen is added to it or oxygen is removed from it.

Page No 88:

Question 7:

What is crystallization?

Answer:

Crystallisation is a process in which pure solid is separated from a solution in the form of its crystals.
For example, common salt obtained from sea water contains soluble impurities such as magnesium chloride. To purify common salt, crystallisation process is applied.

Page No 88:

Question 8:

What is a supersaturated solution?

Answer:

A solution in which more solute is dissolved by increasing the temperature of a saturated solution is called supersaturated solution. When a supersaturated solution is cooled to room temperature, it crystallises easily.

Page No 88:

Question 1:

Discuss the methods by which rusting of iron can be prevented.

Answer:

Rusting of iron can be prevented by following methods:
(a) Painting: A coat of paint applied on the surface of an iron object prevents oxygen and moisture present in the atmosphere from interacting with the iron object.
(b) Oil or grease: Applying oil or grease on the surface of iron tools helps to keep out the oxygen and moisture of the atmosphere.
(c) Galvanization: Galvanization is a process of coating iron objects with a thin layer of metal such as zinc or chromium. A thin coating of zinc or chromium protects the iron from rusting.

Page No 88:

Question 2:

Which gas is given off when dilute hydrochloric acid is added to calcium carbonate?
How will you test the gas? Write the chemical equations for both reactions.

Answer:

Carbon dioxide is given off when dilute hydrochloric acid is added to calcium carbonate. The equation involved is:
                             CaCO3    +     HCl     →     CaCl2     +     H2O     +     CO2

Carbon dioxide can be tested by passing it over lime water. Lime water turns milky. The equation involved is:
                      Ca(OH)2      +        CO2        →        CaCO3      +      H2O
                        ​Lime                  Carbon               Calcium            Water
                                                  dioxide              carbonate

The calcium carbonate formed in the reaction is white in colour and not much soluble in water. It gives milky appearance and is used as a test for the presence of carbon dioxide.

Page No 88:

Question 1:

In which changes do substances undergo chemical transformation-physical or chemical?

Answer:

In chemical changes, substances undergo chemical transformation to form new substances.

Page No 88:

Question 2:

Rush is a mixture and does not have a chemcial formula. True of false?

Answer:

False.
Rust is a compound. Its chemical formula is Fe2O3.H2O.

Page No 88:

Question 3:

The process of depositing zinc on iron to prevent rusting is called__________

Answer:

The process of depositing zinc on iron to prevent rusting is called galvanization.

Page No 88:

Question 4:

Which gas is given off when calcium carbonate is heated?

Answer:

When calcium carbonate is heated, calcium oxide is formed and carbon dioxide is evolved.
        CaCO→ CaO + CO2

Page No 88:

Question 5:

When two soluble substances in solution react to give an insoluble substance, a _________ is formed.

Answer:

When two soluble substances in solution react to give an insoluble substance, a precipitate is formed.

Page No 88:

Question 6:

Heat is absorbed in an _________ reaction.

Answer:

Heat is absorbed in an endothermic reaction.

Page No 88:

Question 7:

If an equation has '+ heat' written on its right-hand side, what type of reaction is it?

Answer:

'+ heat' sign signifies that the reaction is accompanied with the evolution of heat. The reaction is exothermic.

Page No 88:

Question 8:

Identify what kind of reaction each of the following is:

(a) X     +  Y       →   XY
(b)            XY     →   X      +   Y
(c) AB   +  XY     →   AY   +   XB
(d) AB   +  X       →   AX   +   B
(e) AB   +  CD     →  AD   +   BC
(f) Acid +  base   →  salt  +   water

Answer:

(a) Combination reaction
(b) Decomposition reaction
(c) Double displacement reaction
(d) Single displacement reaction
(e) Double displacement reaction
(f) Neutralisation reaction

Page No 88:

Question 9:

An oxidizing agent provides ________ or removes _________ from a substance.

Answer:

An oxidising agent provides oxygen or removes hydrogen from a substance.

Page No 88:

Question 10:

What method will you use to get a pure liquid if it has dissolved impurities present in it?

Answer:

We will use crystallisation method to obtain a pure liquid if it has dissolved impurities in it.

Page No 88:

Question 11:

Salt is obtained from sea water by crystallization. True or false?

Answer:

False.
Salt is obtained from sea water by evaporation.

Page No 88:

Question 12:

A supersaturated solution of a solid in a liquid crystallizes easily. True or false?

Answer:

True.
A supersaturated solution contains more solute than it can remain dissolved in water. It is highly unstable and crystallises easily.



Page No 89:

Question 3:

Explain the steps involved in preparing the base magnesium hydroxide from the metal magnesium.

Answer:

The following steps are involved in preparing the base magnesium hydroxide from the metal magnesium:
(a) Take a small piece of magnesium ribbon.
(b) Clean its tip with sandpaper.
(c) Hold it with a pair of tongs and bring it near the flame. It burns with a dazzling flame and forms a powdery ash (magnesium oxide).
(e) Collect the ash in a test tube and mix it with a small amount of water and stir.
When magnesium oxide dissolves in water, it forms magnesium hydroxide. The equation involved is:
                    2MgO       +       2H2O       →       2Mg(OH)2
                Magnesium           Water                Magnesium
                    oxide                                            hydroxide

Page No 89:

Question 4:

A decomposition reaction is the opposite of a combination reaction. Explain with the help of an example.

Answer:

The reaction in which a compound breaks down to give two or more simpler substances is called a decomposition reaction.
For example, on passing an electric current through water in which a small amount of sulphuric acid has been added, water decomposes to give hydrogen and oxygen gases.
2H2O → 2H2 + O2

The reaction in which two or more elements combine to form a single compound is called a combination reaction.
For example, hydrogen combines with oxygen to form water.
2H2 + O2 → 2H2

From the above examples, it is clear that a decomposition reaction is the opposite of a combination reaction.

Page No 89:

Question 5:

Under which two conditions do decomposition reactions normally take place? Give one example of each.

Answer:

The two conditions under which decomposition reaction normally takes place are as follows:
(a) Heating: When calcium hydroxide is heated, calcium oxide and steam are produced.
                      Ca(OH)2       →         CaO      +     H2O
​                      Calcium                Calcium         Water
                     hydroxide                oxide
(b) Electrolysis: When an electric current is passed through a molten aluminium oxide, it undergoes decomposition to form aluminium and oxygen gas.
                  â€‹    â€‹2Al2O3    →    4Al   +  3O2

Page No 89:

Question 6:

What is a displacement reaction? Which rule governs displacement of an element in a compound by another element? Explain with an example.

Answer:

In a displacement reaction, one element replaces another element from a compound. Generally, a more reactive element replaces a less reactive element from its compound. For example, iron is more reactive element than copper. If a piece of iron is added to a solution of copper sulphate, iron sulphate is formed. Copper metal gets deposited on the iron piece.

                  CuSO4       +      Fe      →      FeSO4      +      Cu
                 Copper              Iron               Iron                Copper
                 sulphate                                  sulphate 

Page No 89:

Question 7:

What is a double decomposition reaction? How many types of double decomposition reaction do you know of? Give one example of each.

Answer:

A reaction in which two compounds react to form two other compounds by mutual exchange of atoms or group of atoms is called double displacement reaction. There are two types of double displacement reaction.

(a) Precipitation reaction: In this reaction, two compounds react in their aqueous state to form an insoluble product, which appears in the form of a precipitate. For example, aqueous sodium chloride and silver nitrate react to form a white precipitate of silver chloride.
   
            NaCl      +      AgNO3     →      AgCl↓​     +      NaNO3
         Sodium               Silver              Silver              Sodium
         chloride              nitrate          chloride             nitrate  

(b) Neutralisation reaction: When a base and an acid react, they exchange their ions and form compounds called salt, water and sometimes a gas. For example, hydrochloric acid reacts with potassium hydroxide to form potassium chloride (salt) and water.
                 HCl        +        KOH         →      KCl       +       H2O
         Hydrochloric        Potassium         Potassium        Water 
                acid                hydroxide          chloride

Page No 89:

Question 8:

Explain the terms-oxidation and oxidizing agent.

Answer:

Oxidation is a chemical reaction that involves addition of oxygen or removal of hydrogen from a substance. For example, when carbon reacts with oxygen to form carbon dioxide, it is said to be oxidised by gaining oxygen.
            C      +      O2       →     CO2
      Carbon       Oxygen       Carbon
                                            dioxide

Similarly, when hydrogen sulphide reacts with chlorine, hydrogen sulphide is said to be oxidised to sulphur by loss of hydrogen.
 
         H2S       +      Cl2       →     S        +       2HCl
    ​Hydrogen       Chlorine      Sulphur         Hydrochloric
      sulphide                                                     acid 
 
An oxidising agent is one that oxidises other substances either by providing oxygen to them or by removing hydrogen from them.

Page No 89:

Question 1:

In which city do you expect rusting to be a greater problem-in Delhi or in Mumbai? Why?

Answer:

Two conditions are required for rust formation: oxygen and moisture content in the atmosphere. The climate of Delhi is hot and dry, whereas the climate of Mumbai is humid. Hence, rusting is a greater problem in Mumbai because there is a greater presence of moisture and oxygen in the atmosphere.

Page No 89:

Question 2:

When a candle burns, both physical and chemical change occur. What are these changes?

Answer:

Melting of wax is a physical change and formation of carbon dioxide and water vapour is a chemical change. Therefore, both physical and chemical changes occur when a candle burns.

Page No 89:

Question 3:

LPG (liquefied petroleum gas) in a gas cylinder is in the form of a liquid. Which physical and chemical changes occur when it comes out of the cylinder and burns?

Answer:

LPG in a cylinder exists as a liquid. When it comes out of the cylinder, it becomes a gas, which is a physical change. Burning of LPG is a chemical change.

Page No 89:

Question 4:

When a soda water bottle is opened, a gas is released. Does a chemical reaction occur? Explain.

Answer:

No, the chemical reaction does not occur. When a soda bottle is opened, carbon dioxide is released. The carbon dioxide is already dissolved inside the soda bottle. On removing the cap, the pressure inside is released and carbon dioxide escapes.

Page No 89:

Question 5:

Why should we not put stainless steel spoons in pickle jars?

Answer:

Steel reacts with acids present in the pickle and forms rust. Hence, we should never put stainless steel spoons in pickle jars.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 7