NCERT Solutions for Class 7 Social science Chapter 1 Tracing Changes Through A Thousand Years are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Tracing Changes Through A Thousand Years are extremely popular among Class 7 students for Social science Tracing Changes Through A Thousand Years Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the NCERT Book of Class 7 Social science Chapter 1 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s NCERT Solutions. All NCERT Solutions for class Class 7 Social science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 28:

Question 1:

Match the following:

Gurjara-Pratiharas

Western Deccan

Rashtrakutas

Bengal

Palas

Gujarat and Rajasthan

Cholas

Tamil Nadu

Answer:

Gurjara-Pratiharas

Gujarat and Rajasthan

Rashtrakutas

Western Deccan

Palas

Bengal

Cholas

Tamil Nadu

Page No 28:

Question 2:

Who were the parties involved in the “tripartite struggle”?

Answer:

The parties involved in the “tripartite struggle” were the Gurjara-Pratiharas, Rashtrakutas and Palas.

Page No 28:

Question 3:

What were the qualifications necessary to become a member of a committee of the sabha in the Chola empire?

Answer:

To become a member of a committee of the sabha in the Chola empire the following qualifications were necessary −

The member had to be a revenue-paying landowner. He had to possess his own home. He had to be between the age of 30 -70 years. He had to have knowledge of the Vedas. He should have been honest and well versed in administrative matters.



Page No 29:

Question 4:

What were the two major cities under the control of the Chahamanas?

Answer:

Two major cities in control of the Chahamanas were Delhi and Ajmer.

Page No 29:

Question 5:

How did the Rashtrakutas become powerful?

Answer:

Rashtrakutas were initially subordinate to the Chalukyas of Karnataka. In the mid-eighth century, Dantidurga, a Rashtrakuta chief, overthrew his Chalukya overlord and established his right to rule by performminging the hiranya-garbha ritual.

Page No 29:

Question 6:

What did the new dynasties do to gain acceptance?

Answer:

To gain acceptance, the new dynasties took on new titles, performed religious rituals which would make them part of the kshatriyas and engaged in warfare to assert their power and carve kingdoms for themselves.

Page No 29:

Question 7:

What kind of irrigation works were developed in the Tamil region?

Answer:

The irrigation works developed in the Tamil region were − wells, tanks to collect rainwater and river channels.

Page No 29:

Question 8:

What were the activities associated with Chola temples?

Answer:

A Chola temple was not only a place of worship but also the hub of economic, social and cultural life. Thus apart from the priests we find a number of people, who engaged in various activities, were associated with a Chola temple. They were − garland makers, cooks, sweepers, musicians, dancers, crafts people etc.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 7