NCERT Solutions for Class 7 Social science Chapter 1 Tracing Changes Through A Thousand Years are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Tracing Changes Through A Thousand Years are extremely popular among Class 7 students for Social science Tracing Changes Through A Thousand Years Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the NCERT Book of Class 7 Social science Chapter 1 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s NCERT Solutions. All NCERT Solutions for class Class 7 Social science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 136:

Question 1:

Match the following:

Anantavarman

Kerala

Jagannatha

Bengal

Mahodayapuram

Orissa

Lilatilakam

Kangra

Mangalakavya

Puri

Miniature

Kerala

Answer:

Anantavarman

Orissa

Jagannatha

Puri

Mahodayapuram

Kerala

Lilatilakam

Kerala

Mangalakavya

Bengal

Miniature

Kangra

Page No 136:

Question 2:

What is Manipravalam? Name a book written in that language.

Answer:

Manipravalam was a language consisting of Sanskrit and the regional language (Malayalam). Lilatilakam is a text in Manipravalam.

Page No 136:

Question 3:

Who were the major patrons of Kathak?

Answer:

Major patrons of Kathak were the Mughal emperors and the Nawabs of Lucknow, especially Wajid Ali Shah.

Page No 136:

Question 4:

What are the important architectural features of the temples of Bengal?

Answer:

Thye important architectural features of the temples in Bengal were the double-roof (dochala) and the four-roof (chauchala).



Page No 137:

Question 5:

Why did minstrels proclaim the achievements of heores?

Answer:

Minstrels proclaimed the achievements of the heroes to preserve their memory and inspire others to follow their example.

Page No 137:

Question 6:

Why do we know much more about the cultural practices of rulers than about those of ordinary people?

Answer:

We know more about the cultural practices of rulers than about those of ordinary people because only rulers could afford historians for the purpose of documentation.

Page No 137:

Question 7:

Why did conquerors try to control the temple of Jagannatha at Puri?

Answer:

Conquers tried to gain control over the Jagannatha temple at Puri because it would make their rule acceptable to the local people since the temple was important as a place of pilgrimage and was a center of authority in social and political matters.

Page No 137:

Question 8:

Why were temples built in Bengal?

Answer:

Temples were built in Bengal to house the local deities who had gained the recognition of the Brahmanas.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 7