NCERT Solutions for Class 7 Social science Chapter 7 Tribes, Nomads And Settled Communities are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Tribes, Nomads And Settled Communities are extremely popular among Class 7 students for Social science Tribes, Nomads And Settled Communities Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the NCERT Book of Class 7 Social science Chapter 7 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s NCERT Solutions. All NCERT Solutions for class Class 7 Social science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 101:

Question 1:

Match the following:

garh

khel

tanda

chaurasi

labourer

caravan

clan

Garha Katanga

Sib Singh

Ahom state

Durgawati

paik

Answer:

garh

chaurasi

tanda

caravan

labourer

paik

clan

Khel

Sib Singh

Ahom state

Durgawati

Garha Katanga



Page No 102:

Question 2:

Fill in the blanks:

(a) The new castes emerging within varnas were called ____________.

(b) ____________ were historical works written by the Ahoms.

(c) The ______________ mentions that Garha Katanga had 70,000 villages.

(d) As tribal states became bigger and stronger, they gave land grants to __________ and ___________.

Answer:

(a) The new castes emerging with in varnas were called jatis.

(b) Buranjis were historical works written by the Ahoms.

(c) The Akbar Nama mentions that Garha Katanga had 70,000 villages.

(d) As tribal states became bigger and stronger, they gave land grants to poets and scholars.

Page No 102:

Question 3:

State whether true or false:

(a) Tribal societies had rich oral traditions.

(b) There were no tribal communities in the north-western part of the subcontinent.

(c) The chaurasi in Gond states contained several cities.

(d) The Bhils lived in the north-eastern part of the subcontinent.

Answer:

(a) True

(b) False

(c) False

(d) False

Page No 102:

Question 4:

What kinds of exchanges took place between nomadic pastoralists and settled agriculturists?

Answer:

Nomadic pastoralists exchanged wool, ghee, etc. with settled agriculturalists for grain, cloth, utensils and other products.

Page No 102:

Question 5:

How was the administration of the Ahom state organized?

Answer:

Ahom society was divided into clans called khels. A khel controlled several villages. All adult males served in the army during war. People from heavily populated areas were shifted to less populated places. Peasants were assigned land by the village community.

Page No 102:

Question 6:

What changes took place in varna-based society?

Answer:

Within the varna-based society, smaller castes called jatis emerged. Jatis, rather than varna, became the basis for organizing society.



Page No 103:

Question 8:

Were the Banjaras important for the economy?

Answer:

The banjaras were very important for the economy. They helped traders by working as carriers. At the same time they carried on their own trade and also transported food grains for the Mughal army during their campaigns.

Page No 103:

Question 9:

In what ways was the history of the Gonds different from that of the Ahoms? Were there any similarities?

Answer:

The histories of Ahoms and Gonds were different in that while the Gonds were completely annexed by the Mughals, the Ahoms managed to reclaim their independence soon after their annexation. They were similar in the fact that both had risen from being small tribal communities to becoming powerful tribal states that modeled themselves on other centralized kingdoms.

Page No 103:

Question 7:

How did tribal societies change after being organized into a state?

Answer:

After being organized into a state, tribal societies gradually got divided into unequal social classes. The leading families joined the ruling class, while the others joined the lower jatis.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 7