Select Board & Class

Login

Living Science Solutions for Class 8 Science Chapter 9 - Reproduction

Living Science Solutions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Reproduction are extremely popular among class 8 students for Science Reproduction Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Living Science Book of class 8 Science Chapter 9 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Living Science Solutions. All Living Science Solutions for class 8 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 119:

Question 1:

Which of these are the male reproductive organs in humans?
(a) sperms
(b) ova
(c) testes
(d) ovaries

Answer:

(c) testes
Testes are male reproductive organs in humans. They produce male gametes known as sperms.

Page No 119:

Question 2:

Which of the following is a hermaphrodite animal?
(a) frog
(b) cow
(c) dog
(d) earthworm

Answer:

(d) earthworm
In earthworm, single individual has both male and female reproductive organs. Thus, it is known as hermaphrodite animal.



Page No 120:

Question 3:

What is menstruation?

Answer:

Menstruation is the process in which blood and mucus flow out every month through the vagina due to the rupture of the lining of uterus if fertilisation does not occur.

Page No 120:

Question 4:

What is cell division?

Answer:

Cell division is a process of cell multiplication where a parent cell divides into two or more new daughter cells.

Page No 120:

Question 5:

What is metamorphosis?

Answer:

Metamorphosis is a biological process of transforming larva into an adult. The process involves relatively abrupt changes in the animal's structure through cell growth and development.

Page No 120:

Question 6:

List the various stages in the life cycle of a mosquito.

Answer:

The various stages in the life cycle of a mosquito are as follows:
Egg larva pupa adult mosquito

Page No 120:

Question 7:

What is the onset of sexual maturity in animals known as?

Answer:

The onset of sexual maturity in animals is known as puberty.

Page No 120:

Question 8:

In humans, which organ produces the ovum?

Answer:

In humans, an ovary produces the ovum.

Page No 120:

Question 1:

Why is reproduction important?

Answer:

Reproduction is important for living organisms to maintain their population and to ensure the continuance of their own kind, generation after generation. Without reproduction, the life would not exist.

Page No 120:

Question 2:

How is sexual reproduction different from asexual reproduction?

Answer:

 Difference between sexual and asexual reproduction:
 

Sexual Reproduction Asexual Reproduction
It is the process that involves two parents (i.e. a male and  a female). It is the process that requires only one parent.
The offspring produced are not identical to their parent. The offspring produced are identical to their parent.
It gives rise to diversity among living organisms. It does not gives rise to diversity among living organisms.

Page No 120:

Question 9:

Fertilization in humans takes place in the uterus. True or false?

Answer:

False.
Fertilisation in humans takes place in oviduct or fallopian tube. The fertilised egg then moves and attaches itself to the wall of uterus.

Page No 120:

Question 10:

Females of all mammals produce a single ovum at a time. True or false?

Answer:

False.
In human female, an ovary releases a single ovum every month. Number of ova released by females varies from species to species.

Page No 120:

Question 11:

In mosquito, the life cycle is as follows: egg → pupa → larva → mosquito. True or false?

Answer:

False.
The mosquito's life cycle is as follows:
      egg larva pupa adult mosquito

Page No 120:

Question 12:

The process of cells changing their size, shape and form to form specialized cells is called __________

Answer:

The process of cells changing their size, shape and form to form specialised cell is called differentiation.

Page No 120:

Question 13:

Is binary fission sexual or asexual?

Answer:

Binary fission is a type of asexual reproduction in which an animal reproduces by dividing into two.

Page No 120:

Question 14:

The transformation of the larva into an adult through drastic changes is called __________

Answer:

The transformation of the larva into an adult through drastic changes is called metamorphosis.



Page No 121:

Question 1:

Differentiate between external and internal fertilization, giving two examples of each.

Answer:

Difference between external and internal fertilisation
 

External Fertilisation Internal Fertilisation
Fertilisation that takes place outside the female body is called external fertilisation. Fertilisation that takes place inside the female body is called internal fertilisation.
Large number of eggs are produced. Less number of eggs or a single egg is produced.
Examples include fish, frog, starfish, etc. Examples include humans, cows, hens, etc.

Page No 121:

Question 2:

How does fertilization occur in frogs?

Answer:

In frog, fertilisation takes place outside the female body. This type of fertilisation is known as external fertilisation.
During rainy season, the female frog lays hundreds of eggs in water. As the eggs are laid by females, the male frog releases sperms close to it. These sperms swim in water, reach the eggs and fertilise them.

Page No 121:

Question 3:

How and where does fertilisation take place in human beings?

Answer:

Fertilisation is the process in which the sperm (male gametes) fuses with the ovum (female gametes) to form a single cell called zygote. During sexual intercourse, sperm cells enter the women's vagina, swim through the uterus (womb) and enter the oviduct, where a ripe egg may be present. When they reach a potential egg, one of the sperms fuses with the egg to form a zygote. The zygote undergoes division and specific changes to grow into a new individual.

Page No 121:

Question 4:

What happens in the female body if the ovum is not fertilized by a sperm?

Answer:

If fertilisation does not takes place in the female body, the inner lining of uterus breaks down slowly and is released out in the form of blood and mucus from the vagina. This process is known as menstruation. This is usually a 28-day cycle.

Page No 121:

Question 5:

How does Hydra reproduce?

Answer:

Hydra reproduces asexually through budding.
In Hydra, the cells divide rapidly at a specific site and develop as an outgrowth called bud. These buds remain attached to the parent body and develop into smaller individuals. When these individuals become fully mature, they detach from the parent body and develop as an independent individual.

Page No 121:

Question 6:

Explain the difference between viviparous and oviparous animals.

Answer:

Difference between viviparous and oviparous animals
 

Viviparous Animals Oviparous Animals
Animals that give birth to young ones are known as viviparous animals. Animals that lay eggs outside their body are known as oviparous animals.
The development of embryos takes place within the mother's body from where the embryo gains nourishment.   The development of embryo does not takes place within the mother's body.
Example includes humans, certain fishes, etc.     Example includes frogs, chickens, butterfly, etc.

Page No 121:

Question 7:

Explain what happens after a hen lays a fertilised egg.

Answer:

After a hen lays a fertilised egg, the parent hen sits and warms the egg or keeps it safely in a warm place till it hatches. After three weeks of development, the chick is completely developed and bursts out opening the egg shell.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 8

What are you looking for?

Syllabus