Science In Everyday Life Solutions for Class 8 Science Chapter 6 Conservation Of Plants And Animals are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Conservation Of Plants And Animals are extremely popular among Class 8 students for Science Conservation Of Plants And Animals Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Science In Everyday Life Book of Class 8 Science Chapter 6 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Science In Everyday Life Solutions. All Science In Everyday Life Solutions for class Class 8 Science are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 98:

Question 1:

Write on word for the following.

1. The number and variety of plants, animals, and other organisms ....................
2. A group or class of animals or plants having certain common and permanent characteristics ....................
3. The natural environment of a plant or animal species, where it lives, multiplies, and thrives naturally ....................
4. The numerous species of plants living in their habitat ....................
5. The numerous species of animals living in their habitat ....................

Answer:

1. Biodiversity

2. Species

3. Habitat

4. Flora

5. Fauna

Page No 98:

Question 2:

Write two examples for each of the following.

1. Areas to which Giant Panda is endemic .................... ....................
2. Extinct species .................... ....................
3. Threatened species .................... ....................
4. Wildlife sanctuaries for conserving tigers .................... ....................
5. Famous Indian conservation Projects .................... ....................

Answer:

1. Mountains of Sichuan, Gansu

2. Dinosaurs and dodo birds.

3. Blue whale, African elephant

4. Bandipur in Karnataka and Kanha in Madhya Pradesh.

5. Project Tiger and Chipko movement.

Page No 98:

Question 1:

Which of the following is an endemic species?
(a) Giant panda
(b) Dodo bird
(c) African elephant
(d) Giraffe

Answer:

(a) Giant panda
Giant panda is an endemic species

Page No 98:

Question 2:

Threatened species include
(a) endangered species
(b) vulnerable species
(c) extinct species
(d) both (a) and (b)

Answer:

(d) Both (a) and (b)
Threatened species include both endangered species and vulnerable species.

Page No 98:

Question 3:

Which of the following is responsible for the loss of biodiversity?
(a) destruction of forests
(b) Killing of animals
(c) Pollution
(d) All of these

Answer:

(d) All of these.
Destruction of forests, killing of animals and pollution all are responsible for the loss of biodiversity.

Page No 98:

Question 4:

A bird that migrates to India during winter is the
(a) Common crow
(b) Siberian crane
(c) Parrot
(d) Both (a) and (b)

Answer:

(b) Siberian crane.
Siberian crane migrates to India during winter to escape the unfavourable winter conditions.

Page No 98:

Question 5:

Alligators and snakes are hunted for their
(a) skins
(b) shells
(c) tusks
(d) fur

Answer:

(d) Skins.
Alligators and snakes are hunted for their skins.

Page No 98:

Question 1:

Match the following:

Column A Column B
Bandhavgarh Birds
Gir Asian elephant
Periyar Kashmir stag
Dachigram Tiger
Keoladeo Ghana Asiatic lion

Answer:

Column A Column B
Bandhavgarh Tiger
Gir Asiatic Lion
Periyar Asian elephant
Dachigam Kashmir stag
Keoladeo ghana Birds



Page No 99:

Question 1:

What is biodiversity? Why is it different in different places?

Answer:

Biodiversity can be defined as the number of animals, plants and other organisms that exist in a particular region on the surface of the earth. Biodiversity or the existence of life in that particular region depends on the size and the climatic conditions of that region. Therefore, it is different in different places.

Page No 99:

Question 2:

Differentiate between extinct and endangered species.

Answer:

Extinct species Endangered species
These are the species which once existed, and that have vanished from the surface of the earth. These are the species that are on the threshold of extinction.
Examples include dinosaurs and dodo bird. Examples include blue whale, African elephant etc.

Page No 99:

Question 3:

What do you understand by threatened species?

Answer:

Endangered species, those, which are at a risk of getting extinct and vulnerable species, those which exist in less numbers and are facing the fear of extinction due to the destruction of their habitat and other conditions, are collectively called as threatened species.

Page No 99:

Question 4:

What causes desertification?

Answer:

Destruction of forests causes desertification. Due to deforestation, the soil, which is tightly held by the roots, loosens and get easily carried away by the winds. As a result, the top soil which is rich in humus and other nutrients, get eroded by the wind causing the loss of fertility in the soil, which in course of time leads to desertification.

Page No 99:

Question 5:

What is conservation?

Answer:

Conservation is preserving and taking care of the plants and animals and other living things that exist on earth, in order to prevent them from becoming extinct.

Page No 99:

Question 6:

Why have forest reserves been established?

Answer:

The forest reserves are established with a vision to protect the forests from human exploitation. The main purposes they serve are:
(i) Protect the natural habitat of wildlife.
(ii) Protection of forests from deforestation
(iii) Supporting reforestation by planting new trees.

Page No 99:

Question 7:

What do you understand by migration? With the help of an example, explain how it helps some birds.

Answer:

Birds and animals sometimes travel long distances from their habitat,  to overcome unfavourable conditions during some seasons. This movement might also be a part of life cycle of some birds. This movement of animals and birds over long distances, in large numbers is called as migration. For example, Siberian crane migrate to India in large numbers, during winter to escape harsh, cold winter conditions.

Page No 99:

Question 8:

Differentiate between zoological parks and botanical gardens.

Answer:

         

Zoological parks Botanical gardens
 These are the parks where different species of animals and birds are kept in enclosure for public exhibition. These are the parks where different species of  plants are grown in a demographic area.
 They serve as breeding centres for rare and endangered species of animals and birds. They conserve rare and endangered species of plants and also serve as seed banks for several species of plants.

Page No 99:

Question 9:

What do you understand by recycling? How does recycling of paper take place?

Answer:

Recycling is a process of reusing the waste materials by manufacturing new products from them.
Recycling of paper involves collecting of waste papers, sorting and processing them into raw materials that could be used to make useful products like packaging, writing paper and tissue paper.

Page No 99:

Question 1:

Describe the different causes for loss of biodiversity.

Answer:

The main causes for the loss of biodiversity are:
(i) Extensive Deforestation: As a result of urbanization, forests are getting destroyed, to meet the increasing demands for wood for various purposes.
(ii) Pollution: Contamination of air, water and soil is one of the major contributor for the loss of biodiversity as it is causing damage to the living things.
(iii) Climatic changes: Climatic changes that occurs naturally or due to the activities of human beings have adversely affected the biodiversity causing extinction of some species.
(iv) Loss of animals: Killing animals for their skin, meat and other body parts is one of the main cause for the loss of biodiversity.
(v) Natural Disasters: Occurrence of natural disasters like cyclones, droughts, floods are also a major cause, as it causes great damages to the species living in an area.

Page No 99:

Question 2:

What are the adverse effects of destruction of forests?

Answer:

The adverse effects of destruction of forests are :
(i) Forests are the natural habitats for the animals and birds, once their habitat is destructed, their chances of extinction increase.
(ii) Trees help in groundwater absorption, the absence of which may often cause floods.
(iii) Destruction of forests results in low rainfall, causing a dry atmosphere, which in turn leads to an unfavourable climatic condition.
(iv) Destruction of trees causes the soil to become loose and get carried away by the wind. As a result , the top soil which is rich in humus and nutrients gets eroded causing desertification. Also the loosened soil in mountain regions causes landslides.

Page No 99:

Question 3:

Describe with examples how wildlife sanctuaries and national parks have led to preserving animal species.

Answer:

Wildlife sanctuaries and national parks are reserved forest areas which are meant to protect plant and animal species which are on the border of extinction. All human activities in those areas like cutting the trees and animal hunting is banned by the regional government which take care of those reserves in a particular area. There are more than 400 wildlife sanctuaries and about 100 national parks in India. For example, Bandipur in Karnataka is a protected forest for tigers and Dachigam in Jammu and Kashmir is a reserved forest for the Kashmir stag.

Page No 99:

Question 4:

What is poaching? Explain why animals are poached.

Answer:

Illegal hunting of animals for their body parts is called as poaching. Animals are poached for the following reasons:
(i) Some of the body parts of animals such as bones of tigers and horns of the rhinoceros are used in traditional medicine practises. To get these, the animals are hunted illegally.
(ii) Hard body parts of some animals such as ivory of Asian elephants and shells of turtles, are used in making jewellery which have a great monetary value.
(iii) To obtain the fur and hides, some animals like deer and snakes are hunted.

Page No 99:

Question 5:

Write a short note in IUCN. Name the main categories listed in the IUCN Red list.

Answer:

IUCN or The International Union for Conservation of Nature and Natural Resources is a union that administers the conservation status of plants and animals across the globe. IUCN maintains a list of endangered species called IUCN red list of Threatened Species which divides the endangered species into nine categories based on the criteria like area of geographical distribution, population size and rate of decline. The categories listed in the IUCN Red list are:
1. Extinct
2. Near threatened
3. Extinct in the wild
4. Least concern
5. Critically endangered
6. Data deficient
7. Endangered
8. Not evaluated
9. Vulnerable

Page No 99:

Question 6:

Describe the role of NGOs in conserving the environment.

Answer:

NGOs or the Non Government Organisations play an important role in the conservation of the environment. They create an awareness about the environment, by drawing the attention of people towards different concerns through various activities. They have joined the hands with the government by implementing the rules and regulations set by the government in this regard. Along with this, they have also taken the responsibility of restoring the habitats through continuous field works and surveys.



View NCERT Solutions for all chapters of Class 8