Rd Sharma 2018 Solutions for Class 9 Math Chapter 12 Congruent Triangles are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Congruent Triangles are extremely popular among Class 9 students for Math Congruent Triangles Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Rd Sharma 2018 Book of Class 9 Math Chapter 12 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Rd Sharma 2018 Solutions. All Rd Sharma 2018 Solutions for class Class 9 Math are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 12.15:

Question 1:

In the given figure, the sides BA  and CA have been produced such that BA = AD and CA = AE. Prove that segment DE || BC.

Answer:

It is given that

We have to prove that

Now considering the two triangles we have

In

(Given)

(Given)

We need to show to prove.

Now

(Vertically opposite angle)

So by congruence criterion we have

So and 

Then

, and

Hence from above conditions .

Page No 12.15:

Question 2:

In a ΔPQR, if PQQR and L, M and N are the mid-points of the sides PQ, OR, and RP respectively. Prove that LN = MN.
 

Answer:

It is given that

And is the mid point of

So

And is the mid point of

So

And is the mid point of

So

We have to prove that

In we have 

(Equilateral triangle)

Then 

, and

, and

Similarly comparing and we have

, and

And (Since N is the mid point of )

So by congruence criterion, we have 

Hence.

Page No 12.15:

Question 3:

Prove that the medians of an equilateral triangle are equal.

Answer:

We have to prove that the median of an equilateral triangle are equal.

Let be an equilateral triangle with as its medians.

Let

In we have

(Since similarly)

(In equilateral triangle, each angle)

And (common side)

So by congruence criterion we have

This implies that, 

Similarly we have

Hence .

Page No 12.15:

Question 4:

In a Δ ABC, if ∠A = 120° and AB = AC. Find ∠B and ∠C.

Answer:

In, it is given that

, and

We have to find, and

Since and

Then (as AB = AC)

Now 

(By property of triangle)

Thus, 

, as (given)

So,

Since,, so

Hence .

Page No 12.15:

Question 5:

In a ΔABC, if AB = AC and ∠B = 70°, find ∠A.

Answer:

In it is given that

, and

We have to find.

Since

Then (isosceles triangles)

Now 

(As given)

Thus 

(Property of triangle)

Hence .

Page No 12.15:

Question 6:

The vertical angle of an isosceles triangle is 100°. Find its base angles.

Answer:

Suppose in the isosceles triangle ΔABC it is given that

We have to find the base angle.

Now vertical angle (given)

And

Since then

Now

(By property of triangle)

So 

Hence the base angle is.

Page No 12.15:

Question 7:

In the given figure, AB = AC and ∠ACD = 105°, find ∠BAC.
 

Answer:

It is given that

We have to find.

(Isosceles triangle)

Now 

Since exterior angle of isosceles triangle is the sum of two internal base angles

Now 

So, (By property of triangle)

Hence .

Page No 12.15:

Question 8:

Find the measure of each exterior angle of an equilateral triangle.

Answer:

We have to find the measure of each exterior angle of an equilateral triangle.

It is given that the triangle is equilateral

So, and 

Since triangle is equilateral 

So,

Now we have to find the exterior angle.

As we know that exterior angle of the triangle is sum of two interior angles

Thus

Hence each exterior angle is.

Page No 12.15:

Question 9:

If the base of an isosceles triangle is produced on both sides, prove that the exterior angles so formed are equal to each other.

Answer:

It is given that the base of an isosceles triangle is produced on both sides.

We have to prove that the exterior angles so formed are equal to each other.

That is we need to show that

Let the is isosceles having base and equal sides AB and AC

Then, and

(Isosceles triangles)

Now 

    .........(1)

And, 

   .......(2)

Thus 

  ........(3)

Now from equation (2)

     .........(4)

Since

Hence from equation (3) and (4)

Page No 12.15:

Question 10:

In the given figure, AB = AC and DB DC, find the ratio ∠ABD : ∠ACD.

Answer:

It is given that

We have to find the ratio.

Since

And

So we have,

So

Hence .



Page No 12.16:

Question 11:

Determine the measure of each of the equal angles of a right-angled isosceles triangle.

OR
ABC is a right-angled triangle in which ∠A = 90° and AB = AC. Find ∠B and ∠C.
 

Answer:

It is given that

Is right angled triangle

And 

We have to find and

Since

(Isosceles triangle)

Now 

(Property of triangle)

()

So

Hence 

Page No 12.16:

Question 12:

In the given figure, PQRS is a square and SRT is an equilateral triangle. Prove that
(i) PT = QT
(ii) ∠TQR = 15°

Answer:

It is given that

Δis a square and Δ is an equilateral triangle.

We have to prove that

(1) and (2)

(1)

Since,

(Angle of square)

(Angle of equilateral triangle)

Now, adding both

Similarly, we have

Thus in and we have

(Side of square)

And (equilateral triangle side)

So by congruence criterion we have

Hence.

(2)
Since 
QR = RS ( Sides of Square)
RS = RT (Sides of Equilateral triangle)

We get
QR = RT

Thus, we get
TQR=RTQ  (Angles opposite to equal sides are equal)

Now, in the triangle TQR, we have

TQR+RTQ+QRT=1800TQR+TQR+1500=18002TQR+1500=18002TQR=1800-15002TQR=300TQR=3002=150

Page No 12.16:

Question 13:

AB is a line segment. P and Q are points on opposite sides of AB such that each of them is equidistant from the points A and B (See Figure). Show that the line PQ is perpendicular bisector of AB.
 

Answer:

It is given that

P and Q are equidistant from A and B that is

, and

We are asked to show that line PO is perpendicular bisector of line AB.

First of all we will show that ΔAQP and ΔQBP are congruent to each other and ultimately we get the result.

Consider the triangles AQP and QBP in which

AP=BP, AQ=BQ, PQ=PQ

So by SSS property we have

Implies that

Now consider the triangles ΔAPC and ΔPCB in which

And

So by SAS criterion we find that,

So this implies that AC=BC and

But 

Hence PQ is perpendicular bisector of AB.



Page No 12.25:

Question 1:

BD and CE are bisectors of ∠B and ∠C of an isosceles ΔABC with AB = AC. Prove that BD = CE.

Answer:

It is given that 

Is bisector of and is bisector of.

And is isosceles with

We have to prove that

If will be sufficient to prove to show that

Now in these two triangles

Since, so

Now as BD and CE are bisector of the respectively, so

, and

BC=BC

So by congruence criterion we have 

Hence Proved.

Page No 12.25:

Question 2:

In the given figure, it is given that RT = TS, ∠1 = 2∠2 and ∠4 = 2∠3. Prove that ΔRBT ΔSAT.
 

Answer:

It is given that 

We have to prove that

Now

In we have

(Isosceles triangle)     .......(1)

Now we have

(Vertically opposite angles)

(Since, given)

    .......(2)

Subtracting equation (2) from equation (1) we have 

Now in and we have

(Given)

So all the criterion for the two triangles and are satisfied to be congruent

Hence by congruence criterion we have proved.

Page No 12.25:

Question 3:

Two lines AB and CD intersect at O such that BC is equal and parallel to AD. Prove that the lines AB and CD bisect at O.

Answer:

It is given that

We have to prove that the lines and bisect at.

If we prove that, then

We can prove and bisects at.

Now in and

(Given)

(Since and is transversal)

And (since and is transversal)

So by congruence criterion we have,

, so

Hence and bisect each other at.



Page No 12.47:

Question 1:

In two right triangles one side an acute angle of one are equal to the corresponding side and angle of the other. Prove that the triangles are congruent.

Answer:

It is given that 

We are asked to show that

Let us assume

, and are right angled triangle.

Thus in and, we have

And (given)

Hence by AAs congruence criterion we haveProved.

Page No 12.47:

Question 2:

If the bisector of the exterior vertical angle of a triangle be parallel to the base. Show that the triangle is isosceles.

Answer:

We have to prove that is isosceles.

Let Δ be such that the bisector of is parallel to

The base, we have 

(Corresponding angles)

(Alternate angle)

(Since)

Hence is isosceles.

Page No 12.47:

Question 3:

In an isosceles triangle, if the vertex angle is twice the sum of the base angles, calculate the angles of the triangle.

Answer:

In the triangle ABC it is given that the vertex angle is twice of base angle.

We have to calculate the angles of triangle.

Now, let be an isosceles triangle such that

Then 

(Given)

(

Now (property of triangle)

Hence 

Page No 12.47:

Question 4:

Prove that each angle of an equilateral triangle is 60°

Answer:

We have to prove each angle of an equilateral triangle is.

Here 

(Side of equilateral triangle)

      ...........(1)

And 

(Side of equilateral triangle)

         ..........(2)

From equation (1) and (2) we have 

Hence

Now

That is (since)

Hence Proved.

Page No 12.47:

Question 5:

Angles A, B, C of a triangle ABC are equal to each other. Prove that ΔABC is equilateral.

Answer:

It is given that 

 

We have to prove that triangle ΔABC is equilateral.

Since (Given)

So,     ..........(1)

And (given)

So       ........(2)

From equation (1) and (2) we have 

Now from above equation if we have

Given condition satisfy the criteria of equilateral triangle.

Hence the given triangle is equilateral.

Page No 12.47:

Question 6:

ABC is a right angled triangle in which ∠A = 90° and AB = AC. Find ∠B and ∠C.

Answer:

It is given that 

We have to find and.

Since so,

Now (property of triangle)

(Since )

Here

Then

Hence 

Page No 12.47:

Question 7:

PQR is a triangle in which PQ = PR and S is any point on the side PQ. Through S, a line is drawn parallel to QR and intersecting PR at T. Prove that PS = PT.

Answer:

It is given that

We have to prove

In we have 

(Given)

So,

Now (Given)

Since corresponding angle are equal, so

That is, 

Henceproved.

Page No 12.47:

Question 8:

In a ΔABC, it is given that AB = AC and the bisectors of ∠B and ∠C intersect at O. If M is a point on BO produced  prove that ∠MOC = ∠ABC.

Answer:

It is given that

In,

We have to prove that

Now 

(Given)

Thus

   ........(1)

In, we have

So, {from equation (1)}

Hence Proved.

Page No 12.47:

Question 9:

P is a point on the bisector of an angle ∠ABC. If the line through P parallel to AB meets BC at Q, prove that triangle BPQ is isosceles.

Answer:

In the following figure it is given that sides AB and PQ are parallel and BP is bisector of

We have to prove that is an isosceles triangle.

 

 

(Since BP is the bisector of)    ........(1)

(Since and are parallel)     .......(2)

Now from equation (1) and (2) we have

So

Now since and is a side of.

And since two sides and are equal, so

Hence is an isosceles triangle.

Page No 12.47:

Question 10:

ABC is a triangle in which ∠B = 2∠C. D is a point on BC such that AD bisects ∠BAC and AB = CD. Prove that ∠BAC = 72°.

Answer:

It is given that in

And bisects

We have to prove that

Now let

(Given)

Sinceis a bisector of so let

Let be the bisector of

If we join we have 

In

So

In triangle and we have

(Given)

(Proved above)

So by congruence criterion, we have

And

, and (since)

In we have 

Since,

And,

So,

In we have 

Here, 

HenceProved.



Page No 12.57:

Question 1:

In the given figure, it is given that ABCD and AD = BC. Prove that ΔADC ΔCBA.
 

Answer:

It is given that

We have to prove that.

Now in triangles and we have

(Given)

(Given)

So (common)

Each side of is equal to .

Hence, by congruence criterion we have Proved.



Page No 12.58:

Question 2:

In a ΔPQR, if PQQR and L, M and N are the mid-points of the sides PQ, QR and RP respectively. Prove that LN = MN.

Answer:

It is given that 

and L, M, N are the mid points of sides, , and respectively.

 

We have to prove that

Now using the mid point theorem, we have

And

Similarly we have 

In triangle and we have

(Proved above)

(Proved above)

And (common)

So, by congruence criterion, we have 

And

Then

HenceProved.



Page No 12.61:

Question 1:

ABC is a triangle and D is the mid-point of BC. The perpendiculars from D to AB and AC are equal. Prove that the triangle is-isosceles.

Answer:

We have to prove thatis isosceles.

Let and be perpendicular from D on AB and AC respectively.

In order to prove that

We will prove that

Now in and we have

(Since D is mid point of BC)

(Given)

So by congruence criterion we have 

And

Hence is isosceles.

Page No 12.61:

Question 2:

ABC is a triangle in which BE and CF are, respectively, the perpendiculars to the sides AC and AB. If BE = CF, prove that ΔABC is isosceles.

Answer:

It is given that 

, and

And.

 

We have to prove is isosceles.

To prove is isosceles we will prove

For this we have to prove

Now comparing and we have

(Given)

(Common side)

So, by right hand side congruence criterion we have 

So (since sides opposite to equal angle are equal)

Hence is isosceles.

Page No 12.61:

Question 3:

If perpendiculars from any point within an angle on its arms are congruent, prove that it lies on the bisector of that angle.

Answer:

Let P be a point within such that

 

 

We have to prove that P lies on the bisector of

In and we have

(We have)

(Common)

So by right hand side congruence criterion, we have 

So,

Hence P lies on the bisector of proved.

Page No 12.61:

Question 4:

In the given figure, ADCD and CBCD. If AQ = BP and DP = CQ, prove that
DAQ = ∠CBP.
 

Answer:

It is given that 

, and

If and

We have to prove that

In triangles and we have

(Since given)

So

And (given)

So by right hand side congruence criterion we have

So

HenceProved.



Page No 12.62:

Question 5:

Which of the following statements are true (T) and which are false (F):

(i) Sides opposite to equal angles of a triangle may be unequal.

(ii) Angles opposite to equal sides of a triangle are equal.

(iii) The measure of each angle of an equilateral triangle is 60°.

(iv) If the altitude from one vertex of a triangle bisects the opposite side, then the triangle may be isosceles.

(v) The bisectors of two equal angles of a triangle are equal.

(vi) If the bisector of the vertical angle of a triangle bisects the base, then the triangle may be isosceles.

(vii) The two altitudes corresponding to two equal sides of a triangle need not be equal.

(viii) If any two sides of a right triangle are respectively equal to two sides of other right triangle, then the two triangles are congruent.

(ix) Two right triangles are congruent if hypotenuse and a side of one triangle are respectively equal equal to the hypotenuse and a side of the other triangle.

 

 

 

Answer:

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

(7)

(8)

(9)

Page No 12.62:

Question 6:

Fill in the blanks in the following so that each of the following statements is true.

(i) Sides opposite to equal angles of a triangle are .......

(ii) Angle opposite to equal sides of a triangle are .......

(iii) In an equilateral triangle all angles are ........

(iv) In a ABC if ∠A = ∠C, then AB =  ............

(v) If altitudes CE and BF of a triangle ABC are equal, then AB = ........

(vi) In an isosceles triangle ABC with AB = AC, if BD and CE are its altitudes, then BD is ...... CE.

(vii)  In right triangles ABC and DEF, if hypotenuse AB = EF and side AC = DE, then ΔABC Δ .........

Answer:

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

(7)

Page No 12.62:

Question 7:

ABCD is a square, X and Y are points on sides AD and BC respectively such that AY= BX. Prove that BY = AX and ∠BAY = ∠ABX.

Answer:

It is given ABCD is a square and

We have to prove that and

In right angled trianglesand Δ we have

And, and 

So by right hand side congruence criterion we have 

So (since triangle is congruent)

HenceProved.



Page No 12.81:

Question 1:

In ΔABC, if ∠A = 40° and ∠B = 60°. Determine the longest and shortest sides of the triangle.

Answer:

In the triangle ABC it is given that 

We have to find the longest and shortest side.

Here

Now is the largest angle of the triangle.

So the side in front of the largest angle will be the longest side.

Hence will be the longest

Since is the shortest angle so that side in front of it will be the shortest.

And is shortest side

Hence Is longest and is shortest.

Page No 12.81:

Question 2:

In a ΔABC, if ∠B = ∠C = 45°, which is the longest side?

Answer:

In the triangle ABC it is given that 

We have to find the longest side.

Here

(Since)

Now is the largest angle of the triangle.

So the side in front of the largest angle will be the longest side.

Hence BC will be the longest side.

Page No 12.81:

Question 3:

In Δ ABC, side AB is produced to D so that BD = BC. If ∠B = 60° and ∠A = 70°, prove that :
(i) AD > CD                           (ii) AD>AC

Answer:

It is given that

, and

We have to prove that 

(1)

(2)

(1) 

Now

And since BD=BC, so, and 

 

That is,

Now

And, so

 

Hence (1) (Side in front of greater angle will be longer)

And (2) Proved.

Page No 12.81:

Question 4:

Is a possible to draw a triangle with sides of length 2 cm, 3 cm and 7 cm?

Answer:

As we know that a triangle can only be formed if

The sum of two sides is greater than the third side.

Here we have 2 cm, 3 cm and 7 cm as sides.

If we add

(Since 5 is less than 7)

Hence the sum of two sides is less than the third sides 

So, the triangle will not exist.

Page No 12.81:

Question 5:

In Δ ABC, ∠B = 35°, ∠C = 65° and the bisector of ∠BAC meets BC in P. Arrange AP, BP and CP in descending order.

Answer:

It is given that

AP is the bisector of

We have to arrange, and in descending order.

In we have

(As AP is the bisector of)

So (Sides in front or greater angle will be greater)              ........(1)

In we have

(As AP is the bisector of)

Since, 

So                   ..........(2)

Hence 

From (1) & (2) we have

Page No 12.81:

Question 6:

Prove that the perimeter of a triangle is greater than the sum of its altitudes.

Answer:

We have to prove that the perimeter of a triangle is greater than the sum of its altitude.

In

, ,

We have to prove

Since

So and

By adding, we have

           ........(1)

Now consider then

, and

Now by adding     .......(2)

Again consider

, and

By adding   ...........(3)

Adding (1), (2) and (3), we get

Hence the perimeter of a triangle is greater than the sum of all its altitude.

Page No 12.81:

Question 7:

In the given figure, prove that:

(i) CD + DA + AB + BC > 2AC

(ii) CD + DA + AB > BC
 

Answer:

(1) We have to prove that

In we have

(As sum of two sides of triangle is greater than third one)   ........(1)

In we have

(As sum of two sides of triangle is greater than third one)   .........(2)

Hence 

Adding (1) & (2) we get

Proved.

(2) We have to prove that

In we have

(As sum of two sides of triangle is greater than third one)

(Adding both sides)

Proved.

Page No 12.81:

Question 8:

Which of the following statements are true (T) and which are false (F)?

(i) Sum of the three sides of a triangle is less than the sum of its three altitudes.

(ii) Sum of any two sides of a triangle is greater than twice the median drawn to the third side.

(iii) Sum of any two sides of a triangle is greater than the third side.

(iv) Difference of any two sides of a triangle is equal to the third side.

(v) If two angles of a triangle are unequal, then the greater angle has the larger side opposite to it.

(vi) Of all the line segments that can be drawn from a point to a line not containing it, the perpendicular line segment is the shortest one.

Answer:

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)



Page No 12.82:

Question 9:

Fill in the blanks to make the following statements true.

(i) In a right triangle the hypotenuse is the ...... side.

(ii) The sum of three altitudes of a triangle is ....... than its perimeter.

(iii) The sum of any two sides of a triangle is ..... than the third side.

(iv) If two angles of a triangle are unequal, then the smaller angle has the ..... side opposite to it.

(v) Difference of any two sides of a triangle is ...... than the third side.

(vi) If two sides of a triangle are unequal, then the larger side has ...... angle opposite to it.

Answer:

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

Page No 12.82:

Question 10:

O is any point in the interior of Δ ABC. Prove that

(i) AB + AC > OB + OC

(ii) AB + BC + CA > OA + OB + OC

(iii) OA + OB + OC > 12(AB + BC + CA)

Answer:

It is given that, is any point in the interior of

We have to prove that

(1) Produced to meet at.

In we have

    .........(1)

And in we have

            .........(2)

Adding (1) & (2) we get

HenceProved.

(2) We have to prove that

From the first result we have 

       ..........(3)

And

     .........(4)

Adding above (4) equation

HenceProved.

(3) We have to prove that

In triangles, and we have

Adding these three results

HenceProved.

Page No 12.82:

Question 11:

Prove that in a quadrilateral the sum of all the sides is greater than the sum of its diagonals.

Answer:

We have to prove that the sum of four sides of quadrilateral is greater than sum of diagonal.

Since the sum of two sides of triangle is greater than third side.

In we have

..........(1)

In we have 

..........(2)

In we have 

.........(3)

In we have 

.........(4)

Adding (1) & (2) & (3) and (4) we get

Hence Proved.



Page No 12.84:

Question 1:

In two congruent triangles ABC and DEF, if AB = DE and BC = EF. Name the pairs of equal angles.

Answer:

It is given that

Since, the triangles ABC and DEF are congruent, therefore,

Page No 12.84:

Question 2:

In two triangles ABC and DEF, it is given that ∠A = ∠D, ∠B = ∠E and ∠C =∠F. Are the two triangles necessarily congruent?

Answer:

It is given that

For necessarily triangle to be congruent, sides should also be equal.

 

Page No 12.84:

Question 3:

If ABC and DEF are two triangles such that AC = 2.5 cm, BC = 5 cm, ∠C = 75°, DE = 2.5 cm, DF = 5cm and ∠D = 75°. Are two triangles congruent?

Answer:

It is given that

Since, two sides and angle between them are equal, therefore triangle ABC and DEF are congruent.

Page No 12.84:

Question 4:

In two triangles ABC and ADC, if AB = AD and BC = CD. Are they congruent?

Answer:

The given information and corresponding figure is given below

From the figure, we have

And,

Hence, triangles ABC and ADC are congruent to each other.

Page No 12.84:

Question 5:

In triangles ABC and CDE, if AC = CE, BC = CD, ∠A = 60°, ∠C = 30° and ∠D = 90°.
Are two triangles congruent?

Answer:

For the triangles ABC and ECD, we have the following information and corresponding figure:

In triangles ABC and ECD, we have

The SSA criteria for two triangles to be congruent are being followed. So both the triangles are congruent.

Page No 12.84:

Question 6:

ABC is an isosceles triangle in which AB = AC. BE and CF are its two medians. Show that BE = CF.

Answer:

In the triangle ABC it is given that 

, and are medians.

We have to show that

To show we will show that

In triangle ΔBFC and ΔBEC

As, so 

            .........(1)

BC=BC (common sides)   ........(2)

Since,

As F and E are mid points of sides AB and AC respectively, so

BF = CE         ..........(3)

From equation (1), (2), and (3)

HenceProved.

Page No 12.84:

Question 7:

Find the measure of each angle of an equilateral triangle.

Answer:

In equilateral triangle we know that each angle is equal

So

Now (by triangle property)

Hence.

Page No 12.84:

Question 8:

CDE is an equilateral triangle formed on a side CD of a square ABCD. Show that ΔADE ΔBCE.

Answer:

We have to prove that

Given is a square

So

Now in is equilateral triangle.

So

In and

(Side of triangle)

(Side of equilateral triangle)

And,

So

Hence from congruence Proved.

Page No 12.84:

Question 9:

Prove that the sum of three altitudes of a triangle is less than the sum of its sides.

Answer:

We have to prove that the sum of three altitude of the triangle is less than the sum of its sides.

In we have

, and

We have to prove 

As we know perpendicular line segment is shortest in length

Since

So     ........(1)

And 

       ........(2)

Adding (1) and (2) we get

   ........(3)

Now, so

       .......(4)

And again, this implies that

    ........(5)

Adding (3) & (4) and (5) we have

HenceProved.

Page No 12.84:

Question 10:

In the given figure, if AB = AC and ∠B = ∠C. Prove that BQ = CP.
 

Answer:

It is given that

, and

We have to prove that

We basically will prove to show

In and

(Given)

(Given)

And is common in both the triangles

So all the properties of congruence are satisfied

So

Hence Proved.



Page No 12.85:

Question 1:

Mark the correct alternative in each of the following:

If ABC ΔLKM, then side of ΔLKM equal to side AC of ΔABC is

(a) LK

(b) KM

(c) LM

(d) None of these

Answer:

It is given that

As triangles are congruent, same sides will be equal.

So

Hence (c).

Page No 12.85:

Question 2:

If ΔABC ΔABC is isosceles with

(a) AB = AC

(b) AB = BC

(c) AC = BC

(d) None of these

Answer:

It is given that and is isosceles

Since triangles are congruent so as same side are equal

Hence (a).

Page No 12.85:

Question 3:

If ΔABC  ΔPQR and ΔABC is not congruent to ΔRPQ, then which of the following is not true:

(a) BC = PQ

(b) AC = PR

(c) AB = PQ

(d) QR = BC

Answer:

If and is not congruent to

Since and compare corresponding sides you will see

(As )

Hence (a) , is not true.

Page No 12.85:

Question 4:

In triangles ABC and PQR three equality relations between some parts are as follows:
AB = QP,B = ∠P and BC = PR

State which of the congruence conditions applies:

(a) SAS

(b) ASA

(c) SSS

(d) RHS
 

Answer:

In and

It is given that

Since two sides and an angle are equal so it obeys

Hence (a).

Page No 12.85:

Question 5:

In triangles ABC and PQR, if ∠A = ∠R, ∠B = ∠P and AB = RP, then which one of the following congruence conditions applies:

(a) SAS

(b) ASA

(c) SSS

(d) RHS

Answer:

In and

It is given that

Since given two sides and an angle are equal so it obeys

Hence (b).

Page No 12.85:

Question 6:

In ΔPQR ΔEFD then ED =

(a) PQ

(b) QR

(c) PR

(d) None of these

Answer:

If

We have to find

Since, as in congruent triangles equal sides are decided on the basis of “how they are named”. 

Hence (c).

Page No 12.85:

Question 7:

If ΔPQR ΔEFD, then ∠E =

(a) ∠P

(b) ∠Q

(c) ∠R

(d) None of these

Answer:

If

Then we have to find

From the given congruence, as equal angles or equal sides are decided by the location of the letters in naming the triangles. 

Hence (a)

Page No 12.85:

Question 8:

In a ΔABC, if AB = AC and BC is produced to D such that ∠ACD = 100°, then ∠A =

(a) 20°

(b) 40°

(c) 60°

(d) 80°

Answer:

In the triangle ABC it is given that 

We have to find

Now (linear pair)

Since

So, (by isosceles triangle)

This implies that

Now, 

(Property of triangle)

Hence (a).

Page No 12.85:

Question 9:

In an isosceles triangle, if the vertex angle is twice the sum of the base angles, then the measure of vertex angle of the triangle is

(a) 100°

(b) 120°

(c) 110°

(d) 130°

Answer:

Let be isosceles triangle 

Then

Now it is given that vertex angle is 2 times the sum of base angles 

(As)

Now 

(Property of triangle)

(Since, and )

Hence (b).

Page No 12.85:

Question 10:

Which of the following is not a criterion for congruence of triangles?

(a) SAS

(b) SSA

(c) ASA

(d) SSS

Answer:

(b) ,as it does not follow the congruence criteria.



Page No 12.86:

Question 11:

In the given figure, the measure of ∠B'A'C' is

(a) 50°

(b) 60°

(c) 70°

(d) 80°
 

Answer:

We have to find

Since triangles are congruent 

So

Now in

(By property of triangle)

Hence (b) .

Page No 12.86:

Question 12:

If ABC and DEF are two triangles such that ΔABC ΔFDE and AB = 5cm, ∠B = 40°

(a) DF = 5cm, ∠F = 60°

(b) DE = 5cm, ∠E = 60°

(c) DF = 5cm, ∠E = 60°

(d) DE = 5cm, ∠D = 40°

Answer:

It is given thatand

So and

Now, in triangle ABC,

Therefore,

Hence the correct option is (c).

Page No 12.86:

Question 13:

In the given figure, ABBE and FEBE. If BC = DE and AB = EF, then ΔABD is congruent to

(a) ΔEFC

(b) ΔECF

(c) ΔCEF

(d) ΔFEC
 

Answer:

It is given that

And

(Given)

(Given)

So (from above)

Hence 

From (d).

Page No 12.86:

Question 14:

In the given figure, if AE || DC and AB = AC, the value of ∠ABD is

(a) 70°

(b) 110°

(c) 120°

(d) 130°
 

Answer:

We have to find the value of in the following figure.

It is given that

(Vertically apposite angle)

Now (linear pair) …… (1)

Similarly (linear pair) …… (2)

From equation (1) we have

Now (same exterior angle)

(Interior angle)

Now 

So

Since

Hence (b).



Page No 12.87:

Question 15:

In the given figure, ABC is an isosceles triangle whose side AC is produced to E. Through C, CD is drawn parallel to BA. The value of x is

(a) 52°

(b) 76°

(c) 156°

(d) 104°
 

Answer:

We are given that;

, is isosceles 

And

We are asked to find angle x

From the figure we have

Therefore,

Since, so

Now 

Hence (d) .

Page No 12.87:

Question 16:

In the given figure, if AC is bisector of ∠BAD such that AB = 3 cm and AC =  5 cm, then CD =

(a) 2 cm

(b) 3 cm

(c) 4 cm

(d) 5 cm
 

Answer:

It is given that

, is bisector of

We are to find the side CD

Analyze the figure and conclude that

(As in the two triangles are congruent)

In

So 

Hence (c) .

Page No 12.87:

Question 17:

D, E, F are the mid-point of the sides BC, CA and AB respectively of ΔABC. Then ΔDEF is congruent to triangle

(a) ABC

(b) AEF

(c) BFD, CDE

(d) AFE, BFD, CDE

Answer:

It is given that, and are the mid points of the sides, andrespectively of

(By mid point theorem)

(As it is mid point)

Now in and

(Common)

(Mid point)

(Mid point)

Hence (d) 

Page No 12.87:

Question 18:

ABC is an isosceles triangle such that AB = AC and AD is the median to base BC. Then, ∠BAD =

(a) 55°

(b) 70°

(c) 35°

(d) 110°
 

Answer:

It is given that, AB=AC and Ad is the median of BC

We know that in isosceles triangle the median from he vertex to the unequal side divides it into two equal part at right angle.

Therefore, 

(Property of triangle)

Hence (a) .

Page No 12.87:

Question 19:

In the given figure, X is a point in the interior of square ABCD. AXYZ is also a square. If DY = 3 cm and AZ = 2 cm, then BY =

(a) 5 cm

(b) 6 cm

(c) 7 cm

(d) 8 cm

Answer:

In the following figure we are given

Where ABCD is a square and AXYZ is also a square

We are asked to find BY

From the above figure we have XY=YZ=AZ=AX

Now in the given figure

So,

Now inn triangle ΔAXB

So 

Hence (c) .



Page No 12.88:

Question 20:

In the given figure, ABC is a triangle in which ∠B = 2∠C. D is a point on side BC such that AD bisects ∠BAC and AB = CD. BE is the bisector of ∠B. The measure of ∠BAC is

(a) 72°

(b) 73°

(c) 74°

(d) 95°
 

Answer:

It is given that

AB = CD 

We have to find

Now AB = CD

AB = BD

Now the triangle is isosceles 

Let

So

Now 

Since 

Hence (a) .



View NCERT Solutions for all chapters of Class 9