Rs Aggarwal 2019 2020 Solutions for Class 7 Math Chapter 11 Profit And Loss are provided here with simple step-by-step explanations. These solutions for Profit And Loss are extremely popular among Class 7 students for Math Profit And Loss Solutions come handy for quickly completing your homework and preparing for exams. All questions and answers from the Rs Aggarwal 2019 2020 Book of Class 7 Math Chapter 11 are provided here for you for free. You will also love the ad-free experience on Meritnation’s Rs Aggarwal 2019 2020 Solutions. All Rs Aggarwal 2019 2020 Solutions for class Class 7 Math are prepared by experts and are 100% accurate.

Page No 157:

Question 1:

Find the SP when:

(i) CP = Rs 950, gain = 6%
(ii) CP = Rs 9600, gain = 1623%
(iii) CP = Rs 1540, loss = 4%
(iv) CP = Rs 8640, loss = 1212%

Answer:

(i) CP = Rs. 950
Gain = 6%
 
  SP ={(100 + Gain%)100× CP } = {(100 + 6)100× 950} = 106100× 950 = 100700100 = Rs. 1007


   (ii) CP = Rs. 9600
Gain = 1623% = 50 3%
   
        SP={ (100 + Gain%)100× CP} = {(100 + 503)100× 9600} = 350300 ×9600 = 33603 = Rs. 11200


  (iii) CP = Rs. 1540
Loss = 4%
       
        SP={(100 - Loss%)100× CP} = {(100 - 4)100× 1540} = 96100× 1540 = 147840100 = Rs. 1478.40


(iv) CP = Rs. 8640  
Loss = 1212% = 252%
     
  SP={(100 - Loss%)100× CP} = {(100 - 252)100× 8640} = 175200× 8640 = 1512000200 = Rs. 7560

Page No 157:

Question 2:

Find the gain or loss per cent when:

(i) CP = Rs 2400 and SP = Rs 2592
(ii) CP = Rs 1650 and SP = Rs 1452
(iii) CP = Rs 12000 and SP = Rs 12800
(iv) CP = Rs 1800 and SP = Rs 1611

Answer:

(i) CP = Rs. 2400  
SP = Rs. 2592
    Gain = SP - CP = Rs. ( 2592 - 2400) = Rs. 192
 
    Gain%  = GainCP × 100 = 1922400× 100 = 8

(ii) CP = Rs. 1650  
SP = Rs. 1452
    Loss = CP - SP = ( 1650 - 1452) = Rs. 198
   
     Loss%  = LossCP × 100 =1981650 × 100 = 12 

(iii) CP = Rs. 12000   and   SP = Rs. 12800
    Gain = SP - CP = ( 12800 - 12000) = Rs. 800
   
     Gain% = GainCP × 100 = 80012000× 100 = 6.66


(iv) CP = Rs. 1800  
SP = Rs. 1611
     Loss = CP - SP = ( 1800 - 1611) = Rs. 189
 
       Loss% = LossCP × 100 =1891800 × 100 = 10.5 

Page No 157:

Question 3:

Find the CP when:

(i) SP = Rs 924, gain = 10%
(ii) SP = Rs 1755, gain = 1212%
(iii) SP = Rs 8510, loss = 8%
(iv) SP = Rs 5600, loss = 623%

Answer:

(i) SP = Rs. 924  
Gain = 10%
   
   CP ={ 100(100 + Gain%)× SP} 

={100(100 + 10)× 924} = 92400110 = Rs. 840


(ii) SP = Rs. 1755  
Gain = 1212% =252%
 
     CP = {100(100 + Gain%)× SP} ={100(100 + 252)× 1755} =  {200225× 1755} = 351000225 = Rs. 1560

                                 
(iii) SP = Rs. 8510  
Loss = 8%
       
      CP = {100(100 - Loss%)× SP} = {100(100 - 8 )× 8510} = 85100092= Rs. 9250
 

(iv) SP = Rs. 5600  
Loss = 623% = 203%
     
     CP = {100(100 - Loss%)× SP} = {100(100 - 203)×5600} = {300280× 5600} = 16800028 = Rs. 6000

Page No 157:

Question 4:

Sudhir bought an almirah for Rs 13600 and spent Rs 400 on its transportation. He sold it for Rs 16800. Find his gain per cent.

Answer:

Cost price of an almirah = Rs. 13600
Transportation cost = Rs. 400
Total cost price = Rs. (13600 + 400) = Rs. 14000
Selling price = Rs. 16800
Now, SP > CP
Gain = SP - CP = ( 16800 - 14000) = Rs. 2800

Gain% = GainCP× 100 %

=280014000× 100%

=2800140% = 20%

Page No 157:

Question 5:

Ravi purchased an old house for Rs 765000 and spent Rs 115000 on its repairs. Then, he sold it at a gain of 5%. How much did he get?

Answer:

Cost price of the house = Rs. 765000
Cost  of repairing the house = Rs. 115000
Total Cost price = (765000 + 115000) = Rs. 880000
Ravi sold it at a gain of 5%.

 SP= {(100 + gain %)100× CP}= {(100 + 5)100× 880000} = 105100× 880000 = Rs. 924000

 He gets Rs. 924000.

Page No 157:

Question 6:

A vendor busy lemons at Rs 25 per dozen and sells them at the rate of 5 for Rs 12. Find his gain or loss per cent.

Answer:

CP of 12 lemons (dozen) = Rs. 25
CP of one lemon = Rs. 2512

CP of five lemons = 5 ​× 2512 = 12512 = Rs. 10.42

SP of five lemons = Rs. 12            (given)

Gain = SP - CP = ( 12 - 10.42 ) = Rs 1.58

Gain% =GainCP× 100%

=1.5810.42 × 100 %

= 15.2%

Page No 157:

Question 7:

The selling price of 12 pens is equal to the cost price of 15 pens. Find the gain per cent.

Answer:

Let the cost price of the pen be Re 1.
Cost price of 12 pens = Rs 12
SP of 12 pens = CP of 15 pens = Rs 15
Gain = SP - CP = Rs (15 - 12) = Rs 3

Gain% = GainCP× 100 %

=312× 100 %= 25%

Gain% = 25%

Page No 157:

Question 8:

The selling price of 16 spoons is equal to the cost price of 15 spoons. Find the loss per cent.

Answer:

Let the cost price of one spoon be Re 1.
CP of 16 spoons = Rs 16
SP of 16 spoons = CP of 15 spoons = Rs 15
Loss = CP - SP = (16 - 15) = Re 1

Loss% = LossCP× 100% = 116× 100 %=6.25%

Loss% = 6.25%

Page No 157:

Question 9:

Manoj purchased a video for Rs 12000. He sold it to Rahul at a gain of 10%. If Rahul sells it to Rakesh at a loss of 5%, what did Rakesh pay for it?

Answer:

Cost price of a video = Rs. 12000
SP of a video at a gain of 10% ={(100 + Gain%)100× CP} 

 ={(100 + 10)100× 12000} = {110100× 12000} = Rs.13200

So, Rahul purchased at a cost price of Rs. 13200.

Rahul sells it at a loss of 5%.

SP of a video at loss of 5% = {(100 - Loss%)100× CP} 

={(100 - 5)100× 13200} = 95100× 13200 = Rs. 12540

∴ Rakesh pays = Rs. 12540

Page No 157:

Question 10:

On selling a sofa-set for Rs 21600, a dealer gains 8%. For how much did he purchase it?

Answer:

SP of the sofa set = Rs. 21600
Gain% = 8

 CP of the sofa set={100(100 + Gain%)×SP} = {100(100 + 8)× 21600} = 2160000108 = Rs. 20000

He purchased it at the cost of Rs. 20000.

Page No 157:

Question 11:

On selling a watch for Rs 11400, a shopkeeper loss 5%. For how much did the purchase it?

Answer:

SP of the watch = Rs 11400
Loss% = 5

CP = {100(100 - Loss%)× SP} 

={100(100 - 5)× 11400} = 1140095 = Rs. 12000

 He purchased it at the cost of Rs. 12000.

Page No 157:

Question 12:

On selling a calculator for Rs 1325, a man gains 6%. For how much should he sell it to gain 12%?

Answer:

SP of the calculator = Rs. 1325
Gain % = 6

CP of the calculator = {100(100 + Gain%)× SP} 

={100(100 + 6)×1325} = 132500106 = Rs. 1250
             
 SP of the calculator= {(100 + Gain%)100× CP} = {(100 + 12)100× 1250} = 140000100 = Rs.1400

Page No 157:

Question 13:

On selling a computer for Rs 24480, a dealer loses 4%. For how much should he sell it to gain 4%?

Answer:

SP of a computer = Rs. 24480
Loss% = 4
  
CP of the computer={100(100 - Loss%)× SP} = {100(100 - 4)× 24480} = 244800096= Rs. 25500

In order to gain 4%:
   SP of the computer={(100 + Gain%)100× CP} = {(100 + 4)100× 25500} = {104100× 25500} = 2652000100 = Rs. 26520                                                                            
                           

Page No 157:

Question 14:

A tricycle is sold at a gain of 15%. Had it been sold for Rs 108 more, the profit would have been 20%. Find its cost price.

Answer:

Let the CP of the tricycle be Rs. x

SP at 15% gain = {(100 + Gain%)100× CP} 
={(100 + 15)100× x} = 115100x 

=Rs. 2320x

SP at 20% gain = x × 120100 = Rs. 65x



65x-2320x=10824x-23x20=108x20=108x=2160

Hence, the cost price of the tricycle is Rs. 2160

Page No 157:

Question 15:

Sandeep sold a television at a loss of 8%. If he had sold it for Rs 3360 more, he would have gained 6%. For how much did Sandeep buy it?

Answer:

Let CP of  a television be Rs x.
SP at 8% loss =  (100 - 8)100× x = Rs. 92100x
                     100
SP at 6% gain =     (100 + 6)100× x = Rs. 106100x                                                      

      106100x - 92100x = 3360                                                                                       
 
                       ⇒14100x = 3360                                                                                             
                                                                          
                        ⇒         x = 33600014 = 24000                                                                 

∴ CP = Rs. 24000
Sandeep bought it at the cost of Rs. 24000.

Page No 157:

Question 16:

Pankaj sells two cycles for Rs 2376 each. On one he gains 10% and on the other he loss 10%. Find his gain or loss per cent.

Answer:

SP of each cycle = Rs. 2376
He gains 10% in one cycle.
CP = {100(100 + Gain%)× SP} 
 ={100(100 + 10) × 2376} = 100110× 2376 = Rs. 2160

He looses 10% in the second cycle.
CP = 100(100 - Loss%) × SP

=100(100 - 10)× 2376= 10090× 2376 = 237609 = Rs. 2640

Total CP = Rs. ( 2160 + 2640 ) = Rs. 4800                                                                            
Total SP =    Rs. ( 2376 + 2376 ) = Rs. 4752                                                                         
 Loss = CP - SP = Rs. ( 4800 - 4752 ) = Rs. 48
    Loss%  = LossCP× 100%
=484800 × 100% = 1%

Page No 157:

Question 17:

On selling an exhaust fan for Rs 7350, a man gains 16 of its cost price. Find the cost price of the fan.

Answer:

Let the CP of the exhaust fan be Rs. x.
Gain = Rs. x6           

​SP =  Rs ( x + x6)  
     
SP = Rs. 7350               

∴     x + x6 = 7350
 ⇒    76x = 7350
⇒        x = 7350 × 67 = 441007 =6300
CP of the fan = Rs. 6300

Page No 157:

Question 18:

Mohit sold a watch to Karim at a gain of 10% and Karim sold it to Rahim at a gain of 4%. If Rahim pays Rs 14300 for it, for how much did Mohit purchase it?

Answer:

Mohit sold a watch to Karim at Rs. x.
Mohit sold it at a gain of 10%.
SP of the watch = 110% of x
                  =  (x + 110100) = Rs. 1120x                                                                        
Karim sold it to Rahim at a gain of 4%.
SP of the watch = 104% of 1110x =  (104100 × 1110x) = Rs. (2625× 1110x)                                                       
                                                                                                    
But, Rahim pays Rs. 14300.
∴ 2625× 1110x = 14300                                                                                                            

x = 14300 × 25 × 1026 × 11 =3575000286 =12500

Mohit purchased it at Rs. 25000.

Page No 157:

Question 19:

If the manufacturer gains 10%, the wholesale dealer 15%, and the retailer 25% then what is the production cost of a washing machine whose retail price is Rs 37950?

Answer:

Let the production cost of a washing machine be Rs. x.
Profit of the manufacturer  = 10%
SP of the manufacturer = 110% of x
                                    =  (x + 110100) = 110100x = Rs. 1110                                                             
Profit of the wholesale dealer = 15%
SP of the wholesale dealer =   115% of Rs 1110x                                           
                                        = Rs (1110x × 115100) = Rs (1110x × 2320)
                                           
Profit of the retailer = 25%
SP of the retailer = 125% of Rs (1110x × 2320)     
                          
                          = Rs. ( 1110x × 2320×125100) = Rs. (1110x × 2320× 54)
                                
Given:
Retail price = Rs. 37950
∴ (1110x × 2320 × 54) = 37950
                                                                                                  
                            x = 37950 × 10 × 20 × 411 × 23 × 5 
=> x= 303600001265 = 24000                                                          
                                      
∴ Production cost of a washing machine = Rs. 24000

Page No 157:

Question 20:

Mr Mehta purchased a video for Rs 20000 and a television for Rs 30000. On the video he lost 5% and on the television he gained 8%. Find his total gain or loss per cent.

Answer:

Mr. Mehta purchased a video at the cost of Rs. 20000.
Mr. Mehta purchased a television at the cost of Rs. 30000.
Total cost = Rs. (20000 + 30000) = Rs. 50000

He lost 5% on the video.

SP= (100-Loss%)100×CP=100-5100×20000=95100×20000=Rs. 19000   
                                                 
He gained 8% on the television.

SP= (100+Gain%)100×CP=100+8100×30000=108100×30000=Rs. 32400
                                                                                 
Total SP =  Rs. ( 190000 + 32400 ) = Rs. 51400     
                                                                                
Total CP = Rs. 50000
Total Gain = SP - CP = Rs. ( 51400 - 50000 ) = Rs. 1400                                                     
Gain% = GainCP× 100 %=  140050000 × 100% = 2.8%



Page No 158:

Question 21:

By selling 36 oranges, a vendor suffers a loss equal to the selling price of 4 oranges. Find his loss per cent.

Answer:

Let the CP of 1 orange be Rs. x.
∴ CP of 36 oranges = Rs. 36x
Let SP of orange be Rs. y.
∴ SP of 36 oranges = Rs. 36y

​Loss = SP of 4 oranges = 4y      (given)

We know:
Loss = CP - SP 
         ⇒            4y = 36x - 36y
        ⇒            4y + 36y = 36x  
        ⇒                      40y = 36x
        ⇒                         10y = 9x
​        ⇒                             y = 910x 
                              
 Loss% = LossCP×100 %

=4y36x× 100 %

=4 × 9x36x× 10× 100% = 10%
  
​Loss% = 10%

Page No 158:

Question 22:

By selling 8 dozen pencils, a shopkeeper gains the selling price of one dozen pencils. Find his gain per cent.

Answer:

Let the CP of one pencil be Rs. x.
Therefore, the CP of 96 pencils will be Rs. 96x.
Let SP of one pencil be Rs. y.
​∴ SP of 96 pencils = Rs. 96y
Gain= SP of one dozen pencil = Rs.12y           (given)

Gain = SP - CP 

       12y=96y-96x96x=96y-12y96x=84yx=84y96
                              
 Gain% = GainCP×100 %=12y96x×100%=12y×9696×84y×100%=14.28%

Page No 158:

Question 1:

Mark (✓) against the correct answer
A man buys a book for Rs 80 and sells it for Rs 100. His gain % is

(a) 20%
(b) 25%
(c) 120%
(d) 125%

Answer:

(b) 25%

CP of the book = Rs. 80
SP of the book = Rs. 100
Gain = SP - CP = Rs. (100 - 80) = Rs. 20
Gain% = GainCP× 100 %= 2080× 100 %= 25%

Page No 158:

Question 2:

Mark (✓) against the correct answer
A football is bought for Rs 120 and sold for Rs 105. The loss % is

(a) 1212%
(b) 1427%
(c) 1623%
(d) 1313%

Answer:

(a) 1212%

CP of a football = Rs. 120
SP of a football = Rs. 105

CP>SP
∴ Loss = CP - SP = Rs. ( 120 - 105 ) = Rs. 15
Loss% = LossCP × 100%= 15120× 100 %= 252 %= 1212%

Page No 158:

Question 3:

Mark (✓) against the correct answer
On selling a bat for Rs 100, a man gains Rs 20. His gain % is

(a) 20%
(b) 25%
(c) 18%
(d) 22%

Answer:

(b) 25%

SP of the bat = Rs. 100
Gain = Rs. 20

 Gain = SP - CP 
     ⇒    20  = 100 - CP
    ⇒   CP = 100 - 20 = Rs. 80

Gain% = GainCP× 100 %=2080× 100% = 25%

Page No 158:

Question 4:

Mark (✓) against the correct answer
On selling a racket for Rs 198, a shopkeeper gains 10%. The cost price of the racket is

(a) Rs 180
(b) Rs 178.20
(c) Rs 217.80
(d) Rs 212.50

Answer:

(a) Rs. 180

SP of the racket = Rs. 198
Gain% = 10
  
CP of the racket={100(100 + Gain%)× 100} = {100(100 + 10)× 198} =100110× 198 = Rs. 180

Page No 158:

Question 5:

Mark (✓) against the correct answer
On selling a jug for Rs 144, a man loses 17 of his outlay. If it is sold for Rs 189, what is the gain%?

(a) 50%
(b) 25%
(c) 30%
(d) 12%

Answer:

Let the cost price be Rs. x.
 Loss = Rs. x7
∴  SP =   (x - x7) = Rs. 67x                                                                

Given:
SP = Rs. 144  

∴  67x = 144 
⇒ x = 144 × 76 =Rs. 168

∴ CP = Rs. 168
SP = Rs. 144

New SP = Rs. 189
Gain = SP - CP = Rs. ( 189 - 168 ) = Rs. 21     
                     
Gain% = GainCP× 100%= 21168× 100%=12.5%

The correct answer is 12.5%.
All the given options are wrong.

Page No 158:

Question 6:

Mark (✓) against the correct answer
On selling a pen for Rs 48, a shopkeeper loses 20%. In order to gain 20% what would be the selling price?

(a) Rs 52
(b) Rs 56
(c) Rs 68
(d) Rs 72

Answer:

(d) Rs. 72

SP of the pen = Rs. 48
Loses = 20%
Then , CP = {100(100 - Loss%)× SP} 
={100(100 - 20)× 48}= Rs. 60

In order to gain 20%:

SP = {(100 + Gain%)100× CP} = {(100 + 20)100× 60} = 120100× 60 = Rs. 72

Page No 158:

Question 7:

Mark (✓) against the correct answer
If the cost price of 12 pencils is equal to the selling price of 15 pencils, then the loss% is

(a) 20%
(b) 25%
(c) 3%
(d) 1623%

Answer:

(a) 20%

Let the cost price of each pencil be Rs.1
Cost of 15 pencils = Rs 15
SP of 15 pencil = CP of 12 pencil = Rs 12
∴ CP = Rs 15
    SP = Rs 12

Loss = CP - SP =  Rs (15 -12) = Rs 3                                         

Loss% = LossCP× 100 %= 315× 100% = 300 15%= 20%

Page No 158:

Question 8:

Mark (✓) against the correct answer
If the cost price of 4 toffees be equal to the selling price of 3 toffees, then the gain% is

(a) 25%
(b) 30%
(c) 1623%
(d) 3313%

Answer:

(d) 3313%

Let the cost price of each toffee be Rs. 1
Cost price of three toffees = Rs 3
SP of three toffees = CP of four toffees =  Rs 4

CP = Rs 3  
SP = Rs 4

Gain = SP - CP = Rs ( 4 - 3 ) = Re 1
Gain% = GainCP× 100% = 13× 100 %=1003% =3313%

Page No 158:

Question 9:

Mark (✓) against the correct answer
On selling an article for Rs 144 a man loses 10%. At what price should he sell it to gain 10%?

(a) Rs 158.40
(b) Rs 172.80
(c) Rs 176
(d) Rs 192

Answer:

(c) Rs. 176

SP of an article = Rs. 144 
Loss% = 10
CP = {100(100 - Loss%)× SP} = {100(100 - 10)× 144} = 10090× 144 = 14409= Rs. 160


In order to gain 10%:

S.P. = (100 + Gain%)100× CP= (100 + 10)100× 160= 110100× 160= Rs. 176



Page No 159:

Question 10:

Mark (✓) against the correct answer
A vendor bought lemons at 6 for a rupee and sold them at 4 for a rupee. His gain % is

(a) 50%
(b) 40%
(c) 3313%
(d) 1623%

Answer:

(a) 50%

CP of six lemons = Re 1
CP of one lemon = Rs 16

CP of four lemon = Rs 46
SP of four lemon = Re 1

 Gain =  1 - 46 =26 = Rs 13
Gain%=GainCP× 100 = 32×3× 100 = 1002=50

Page No 159:

Question 11:

Mark (✓) against the correct answer
On selling a chair for Rs 720, a man gains 20%. The cost price of the chair is

(a) Rs 864
(b) Rs 576
(c) Rs 650
(d) Rs 600

Answer:

(d)Rs. 600

SP of the chair = Rs 720
Gain% = 20

C.P. = {100(100 + Profit percentage)× S.P.} ={100120× 720} = 720012 = Rs. 600

Page No 159:

Question 12:

Mark (✓) against the correct answer
On selling a stool for Rs 630, a man loses 10%. The cost price of the stool is

(a) Rs 567
(b) Rs 693
(c) Rs 700
(d) Rs 730

Answer:

(c) Rs. 700

SP of a stool = Rs 630
Loss% = 10
CP = {100(100 - Loss%)× SP} ={100(100 - 10)× 630} = 10090×630 = Rs 700



Page No 160:

Question 1:

By selling a chair for Rs 1375 a man gains 10%. Find its cost price.

Answer:

SP of the chair = Rs 1375
Gain% = 10

 CP of the chair={100(100 + Gain%)× SP} 

={100(100 + 10)× 1375} =137500110 = Rs. 1250

Page No 160:

Question 2:

If the selling price of 10 pens is equal to the cost price of 14 pens, find gain per cent.

Answer:

Let the cost of each pen be Rs. 1
CP of 10 pens = Rs. 10
SP of 10 pens = CP of 14 pens = Rs. 14
Gain = SP - CP = 14-10= Rs. 4
Gain% = GainCP × 100% = 410× 100%= 40%

Page No 160:

Question 3:

On selling a fan for Rs 2585 a man gains 110 of its cost price. Find the cost price of tha fan.

Answer:

Let the cost price of the fan be Rs. x.
Gain = Rs. x10
SP of the fan = ( x + x10)= Rs. 1110x                                                                  
SP of the fan = Rs. 2585      
∴  1110x = 2585 
⇒ 11x = 25850 
⇒ x = 2585011 = 2350


So, CP of the fan is Rs. 2350.

Page No 160:

Question 4:

A man buys lemons at 6 for Rs 10 and sells at 8 for Rs 15. Find his gain per cent.

Answer:

Cost price of six lemons = Rs. 10
Cost price of one lemon = Rs. 106
Cost price of eight lemons =  8 × 106 = Rs. 806 = Rs. 13.33                                         
Selling price of eight lemons = Rs. 15

  Gain = SP- CP=Rs. (15 - 13.33) = Rs. 1.67 
                                                           
Gain% = GainC.P.× 100 %
=1.6713.33× 100  %
=12.5%

Page No 160:

Question 5:

On selling a bat for Rs 486 a man loses 10%. Find the cost price of the bat.

Answer:

SP of the bat = Rs 486
Loss = 10%
CP of the bat = {100(100 - Loss%)× SP} 
={100(100 - 10)× 486} =  4860090 = Rs 540


CP of the bat = Rs 540

Page No 160:

Question 6:

Mark (✓) against the correct answer
On selling a football for Rs 100, a man gains Rs 15. The cost price of the football is

(a) Rs 115
(b) Rs 85
(c) Rs 70
(d) Rs 130

Answer:

(b) Rs 85

SP of a football = Rs 100
Gain = Rs 15
Gain = SP - CP
        ⇒    15 = 100 - CP
       ⇒    CP = Rs (100 - 15)
       ⇒    CP= Rs 85

Page No 160:

Question 7:

Mark (✓) against the correct answer
A vendor buys lemons at Rs 25 per dozen and sells at 5 for Rs 12. His gain per cent is

(a) 14.5%
(b) 15%
(c) 15.2%
(d) 16%

Answer:

(c) 15.2%

Cost price of 12 bananas = Rs. 25
Cost price of one banana = Rs. 2512
  Cost price of five bananas=Rs. 5 × 2512 = Rs. 12512 =Rs. 10.42                                                       

He sells five bananas at the cost (SP) of Rs. 12.
Gain = SP - CP

= =Rs. (12 - 10.42) = Rs. 1.58     

 Gain% = GainCP× 100% = 1.5810.4× 100 %= 15.2%                                    

Page No 160:

Question 8:

Mark (✓) against the correct answer
On selling a jug for Rs 168, a man loses 17 of his outlay. The cost price of the jug is

(a) Rs 144
(b) Rs 192
(c) Rs 196
(d) none of these

Answer:

(c) Rs. 196

Let the cost price of the jug be Rs. x.
Loss = Rs. x7
SP of the jug = CP - Loss
=Rs. ( x - x7) = Rs. 67x                                       
                                                                                    
​SP of the jug = Rs 168         (given)

∴   67x = 168 
=168 × 76 x= 11766 x=196                    
   
∴ CP of the jug = Rs. 196

Page No 160:

Question 9:

Mark (✓) against the correct answer
If the cost price of 5 bananas be equal to the selling price of 3 bananas, then gain per cent is

(a) 3313%
(b) 15%
(c) 6623%
(d) 40%

Answer:

(c) 6623%

Let the cost price of each banana be Re 1.
Cost price of three bananas = Rs. 3
SP of three bananas = CP of five bananas = Rs. 5
Gain = SP - CP =  Rs. ( 5 - 3 ) = Rs. 2     
                                                        
 Gain% = GainCP× 100% = 23× 100% = 2003 %= 6623%
                                 

Page No 160:

Question 10:

Fill in the blanks.

(i) Loss = (CP) − (......).
(ii) CP = 100×SP(......+......).
(iii) Profit or loss is always reckoned on ...... .
(iv) 100(100-loss%)×SP=...... .

Answer:

(i) Loss = (CP) - (SP)

(ii) CP = 100 × SP(100 + Gain%)

(iii) Profit or loss is always reckoned on the cost price.
(iv)  100 × SP(100 - loss%)  = CP

Page No 160:

Question 11:

Write 'T' for true and 'F' for false

(i) Loss is reckoned on selling price.
(ii) Gain is reckoned on cost price.
(iii) CP=100×SP(100-loss%).
(iv) Loss = (CP) − (SP).

Answer:

(i) False
Gain or loss is always reckoned on the cost price.
  
(ii) True
(iii) True
(iv) True



View NCERT Solutions for all chapters of Class 7